MY HISTORIC MOMENTS

Sunday, August 31, 2014

Jom! Sertai Senamrobik Merdeka Bersama JoHaRa Pagi ERA!

Hi Korang,

Entry simple di hari merdeka ini

Sempena menyambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-57 pada tahun ini, ERA fm menampilkan satu keunikan apabila segmen Sarapan Pagi, JoHaRa Pagi ERA akan bersiaran secara langsung di Astaka Taman Tasik Titiwangsa! Bukan itu sahaja, malah JoHaRa Pagi ERA turut mengajak seluruh warga Malaysia untuk berkumpul di lokasi tersebut bagi menyertai aktiviti Senamrobik Merdeka, Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta yang akan bermula jam 6 pagi sehingga 10 pagi.
 

Turut hadir bagi memeriahkan lagi acara Senamrobik Merdeka ini adalah barisan artis popular tanahair. Alam Wakaka, seorang guru tari professional negara turut menyumbangkan masanya untuk bersama-sama para pengunjung bagi sesi acara senaman yang bakal dilakukan nanti. 

Pihak ERA fm dengan besar hati ingin menjemput seluruh warga Malaysia hadir ke Astaka Taman Tasik Titiwangsa bagi menyambut Hari Kemerdekaan yang ke- 57 bersama-sama penyampai JoHara Pagi ERA yang sememangnya sentiasa menghiburkan hari-hari anda!

Inilah masanya untuk anda sentiasa dengan gaya yang sihat dan cergas! Selain berpeluang menunjukkan semangat cintakan negara di sana, anda juga tidak ketinggalan melakukan aktiviti kesihatan dengan menjalankan aktiviti senaman bersama-sama selebriti popular tanahair. 

Jumpa di Astaka Taman Titiwangsa pada jam 6 pagi hingga 10 pagi pada 1 September ini! Anda juga mungkin berpeluang untuk beramah mesra bersama penyampai JoHaRa Pagi ERA mahupun artis-artis yang hadir pada hari tersebut. 

Dapatkan maklumat lanjut tentang ERA fm di www.era.fm, laman Facebook dan Twitter ERA, serta frekuensi:

103.3FM Lembah Klang, 
103.6FM Pulau Pinang,
103.7FM Ipoh, 
98.0FM Kuantan, 
103.3FM, Kota Bharu, 
102.4FM Kota Kinabalu, 
103.6FM Seremban, 
90.3FM Melaka, 
104.5FM Johor Bahru, 
102.8FM Terengganu, 
96.1FM Kuching, 
90.7FM Langkawi, 
102.0FM Tapah, 
101.3FM Miri, 
dan 
Saluran Astro (856)

Saturday, August 30, 2014

Teh Tarik 5 Sen Secawan Sempena Hari Merdeka 2014

Hi Korang,

Ada berita baik bagi penggemar teh tarik ye


Teh Tarik Place mempelawa semua rakyat Malaysia untuk datang bersama-sama dan meraikan semangat muhibah dengan minum segelas berbuih pada harga khas sebanyak 5 sen ini 31 Ogos 2014. Satu majlis telah diadakan untuk mengumumkan satu hari istimewa ini di cawangan utama mereka semalam di The Curve.


Di antara mereka yang menghadiri majlis itu ialah pemain biola, Dennis Lau, peminat permainan video pro Ashley Khoo, ahli band ini Back2Basixx tempatan, Aster Kyle G., Brendan Aloysius, Christian Theseira dan Daryll Nathaniel. 

“No true blue Malaysian needs an introduction to Teh Tarik and what better way for us to pay tribute to this National Beverage, undoubtedly the unsung hero for uniting Malaysians nationwide, than through this event,” kata Raymond Liew, Marketing Director of Chaswood Resources Sdn Bhd. 

(L-R) Christian Theseira, Emma Mallaburn & Aster Kyle G.

“Thus, in the spirit of celebrating Malaysia’s 57th birthday as well as the muhibah spirit that makes us uniquely Malaysian, Teh Tarik Place is leading the nation by pulling everyone together to raise their glass of Teh Tarik to commemorate this day of important national milestone,” tambah beliau lagi. 

(L-R) Raymond Liew, Dennis Lau & Ashley Khoo

Jika korang penggemar teh tarik yang hardcode baik jangan lepaskan peluang ini untuk mendapatkan segelas Teh Tarik pada 5 sen di mana-mana 12 cawangan Teh Tarik Place seluruh Negara pada hari Merdeka ini. Kebanyakan kedai-kedai Teh Tarik Place beroperasi dari pukul 10 pagi dan seterusnya. Waktu operasi mungkin berbeza-beza mengikut lokasi. Untuk senarai cawangan, pergi ke www.tehtarikplace.my atau layari https://www.facebook.com/tehtarikplace. 


Teh Tarik Place terletak di: 

• Tingkat Bawah, The Curve, Mutiara Damansara 

• Tingkat Bawah, Empire Shopping Gallery, Subang Jaya 

• Bawah lantai yang lebih rendah, 1 Utama Shopping Centre, Petaling Jaya 

• Bawah lantai yang lebih rendah, Nu Sentral, Kuala Lumpur 

• Tingkat Bawah, Sooka Sentral, Kuala Lumpur 

• Tingkat 3, IOI Mall, Puchong Jaya 

• Aras 2, Paradigm Mall, Kelana Jaya 

• Aras 2, Setia City Mall, Bandar Setia Alam 

• Tingkat Bawah, Hospital Pakar DEMC, Shah Alam 

• Tingkat Bawah, Kompleks Bangi Gateway Shopping, Bandar Baru Bangi 

• Tingkat Bawah, Ayer @ 8, Presint 8, Putrajaya 

• Tingkat Bawah, Kompleks MetroPoint, Kajang


Friday, August 29, 2014

Pekena Kopi Di Old Town White Coffee

Hi Korang,


Bila datang bosan petang-petang hari ahad tu, memang kerja aku cari kedai untuk lepak minum kopi. Bukanlah kopi dolce gusto kat rumah tu tak sedap tapi sekali sekala nak juga rasa kopi kat luar.

Petang ahad hari tuh dah nampak cam mendung-mendung je, Mr Big ajak keluar sebab saje nak cuci mata. Tengok muka budak 2 ekor hitam tuh, rasa bosan plak so ktorang pusing-pusing area Bangi jelah.

Jalan punya jalan, tup-tup nampak Old Town White Coffee plak.

So singgahlah minum, lagipun rasanya dah lama kat sini kan.

Tak de order banyak pun sekadar menu minum petang.

Cuma 


Kopi O sorang secawan

Dan


Karipap sorang 2 keping.

Orang plak tak berapa ramai, memang rileksla tempat tuh.


Tapi yang tak berapa nak best tuh, aku expect bila aku order Black Coffee tuh seharusnyalah kena hitam pekat melekat di tekak. Macam kopi yang mak-mak kita bancuh kat kampong kan.

Rupanya


Nescafe O, cair benau. Boleh tengok tekstur air kopi tuh. Kata nenek aku jarang nau kopi ko ni, cam kedekut sangat nak letak bebanyak kan. Langsung tak de rasa kopi O cuma rasa nescafe je. Maybe sebab aku tak order signature kopi diorang kot, tu yang jadi cam tuh. 

Ini tekak aku lah kan, agaknya korang ok la kot.

Tak per tak per think positive.

Lepas ni jangan order jelah kopi tuh or kata Mr Big kalau pi makan kat sini jangan order kopi walaupun itu kedai kopi kan.

So ikutlah korang, the choice is yours...

Selamat minum petang korang..




Thursday, August 28, 2014

Tak Baik Buat Begitu, Tak Sayang Ke

Hi Korang,

Simple quick entry di pagi ini gara-gara melayan youtube mengenai kucing malam tadi.


Of courselah aku sayang sangat binatang especially kucing, dah sebab tu jugak aku sanggup bela 2 ekor budak hitam #DakUban dan #DakPusat walaupun aku sememangnya sibuk 24jam kurang melekat kat rumah.

Tapi sanggup tak korang buat begini kepada binatang kesayangan korang


Meh kita cucuk kepala dia hahahha muke yang tukang cucuk tuh bukan main jahat lagi kan


Tengok dah tercabut dah dengan telinga sekali hilang.

Hahahahha

Tapi itu bukanlah binatang betul pun, sekadar hiasan cupcake yang aku dapat masa event baru-baru ini.

Sungguh kejam!

#DakPusat masa 2 bulan cam tuh, comel je kan

Bila tengok kepala kucing comel tercabut, terus teringat kat budak berdua kat rumah tuh. Cercepat sambung balik kepala kucing comel ni.

Itu perasaan orang yang sayangkan binatang tapi bagaimana pula orang yang langsung tidak ada belas kasihan terhadap binatang? 

Ermm fikir-fikirkan lah

Nak sambung keja dulu ek..



Wednesday, August 27, 2014

MOO COW Factory Visit, Dapat Belajar Buat YOGURT

Hi Korang,

Yeah ada rombongan cik kiah lagi melawat kilang, kali ni ke kilang yogurt Moo Cow di Segambut

moooo

Apa itu yogurt?

Meh sini aku cerita serba sedikit ye

Yogurt adalah kandungan 18 bilion bakteria hidup ‘culture’, yang dikenali sebagai L. acidophilus. Kalau korang nka tahu, yogurt juga merupakan bakteria yang membantu untuk meningkatkan penghadaman, mencegah dan merawat cirit-birit, mengurangkan penumbuhan yg terlalu cepat patogen dalam saluran pencernaan, melegakan sindrom cepat marah usus, Chron’s disease dan gut dysbiosis, serta meningkatkan sistem imun anda. Sebab tu korang kena minum yogurt ni, banyak kebaikkannya.


Siang-siang lagi dah bagitau Mr Big yang pagi Ahad hari tuh nak pi melawat kilang yogurt Moo Cow dengan bebudak pompuan The Buttferfly Project ni. Dia ok je sebab dapatlah dia buat hal dia sendiri, so awal dia hantar aku kat Publika jadi dapatlah pekena kopi secawan kat Plan B sementara tunggu diorang ni semua sampai.

Di Outlet Moo Cow Publika

10 orang butterfly yang happy

Tak ramai pun cuma 10 orang Butterfly termasuk 1 Caterplillar, siapa lagi kalau bukan food blogger Madi. Dia memang suka join event pompuan-pompuan ni, seronok katanya. 

Ktorang beramai-ramai ke outlet Moo Cow di dalam Publika ni.


Dah nama blogger pun, so bergambar is a must. Snap sana snap sini, kira glamer pekerja outlet Moo Cow hari tuh.

simple je outlet kat Publika ni

bahan-bahan hiasan untuk yogurt

yogurt drinks




Comel kan outlet Moo Cow ni, nama tak nya banyak gambar-gambar dan props yang begitu cute sekali. Yelah zaman bebudak tak de jumpa benda-benda macam ni.

Jom naik van beramai-ramai, muat ko 11 orang termasuk driver. Sempit sket tapi sekejap je coz kilang tu dekat je dalam 20 minit dah sampai.

comel mamalia, maskot moo cow


Aku ingat kilang besar, rupanya deretan rumah kedai. Memang comel, dari luar nampak cam biasa je bila masuk dalam dah macam playland tau. Sangat cute dan comel macam produknya jugak. Ktorang disambut dengan para pekerja Moo Cow yang friendly dan juga maskot Moo Cow iaitu Mamalia pun turut turun kebawah lambat sebab tersangkut kat pintu lift katanya. Hehehehhehe

Sesi Briefing mengenai Moo Cow Malaysia


Ktorang naik ke tingkat atas untuk sesi briefing sebelum melihat proses membuat yogurt. Yang best tuh, founder Moo Cow sendiri iaitu Mr Clifford Too yang memberi taklliamt tau. Baguskan, bos besar sendiri turun padang.


ruangan merchandise

kengkawan mamalia, sophia siburung hantu dan alamak lupa plak nama itik comey tuh

Moo Cow sebenarnya adalah produk keluaran Malaysia yang ditubuhkan pada tahun 2011 dan sampai sekarang sudah pun mempunyai lebih daripada 16 outlet serata Malaysia termasuk jugak di Sabah. Hebat kan, nampak cam kecil je store tapi pengeluarannya masyuk ooo


Kalau korang nak tau perkataan yogurt berasal dari Turki dan merujuk kepada tart, susu tebal. Yogurt boleh didapati di hampir setiap tempat yang mengeluarkan susu daripada haiwan.


Ia mungkin ditemui dalam cara yang sama di setiap kawasan. Apabila susu segar dibiarkan dalam bekas dengan bakteria, susu pekat dan mengembangkan rasa masam yang lazat. Asid laktik yang dihasilkan oleh penapaian juga bertindak sebagai pengawet, membantu menyenangkan lagi hidupnya culture susu tersebut



Aduiyai pening sket kalau nak terangkan secara details tapi korang akan paham bila tengok gambar-gambar yang seterusnya ini nanti.

Proses Membuat Yogurt (Yogurt Berperisa dan Minuman Yogurt)

Jom pi tengok proses membuat yogurt!

Ktorang turun ke tingkat 1 di dalam bangunan yang sama untuk ke bahagian cara pembuatan yogurt di lakukan.

cara pemakaian yang betul

dah ready utensil semua ek

ktorang pun kena pakai tau, ikut procedure

Memula kena jaga kebersihan. So pakai safety essential macam sarung kasut, hair cap dan mask mulut. Kemudian kena sanitize tangan, utensil dan peralatan. Bukan apa, kalau kita bawah bakteria masuk dalam kilang nanti rosaklah yogurt tuh.

kami geng lembu sendat tak sabar nak cuba fresh yogurt ni


Langkah kedua kita didihkan susu sehingga 80°C bukan lah mendidih pun tapi sekadar warm gituh


Lepas tu, tunggu sekejap dan folding susu tu sehingga suhu turun 39°C – 44°C tapi kalau dapat suhu 40°C dah bagus dah. Folding tu cam melipat la macam cara lipat kain tuh tapi gunakan method tu bagi susu tersebut dan bukan stirring (kacau). Sangat-sangat penting tau.




Barulah masukkan live culture tuh. Ingat ye jangan di kacau. Still kena folding gak tau.



Dah siap, masukkan yogurt di dalam chiller dengan minimum 24 jam tau supaya bakteria tu dalam rehat dan chill supaya lagi sedap kita makan nanti.




Inilah dia hasil yogurt yang telah di sejukkan untuk beberapa hari. Yang pertama ktorang rasa plain yogurt original yang tak tambah apa pun. 


letak perisa blueberry



Kemudian Mr Clifford meletakkan perasa supaya bertambah enak kitorang makan. Bila masuk ke tekak pada mulanya memang rasa tak sedap but once dah minum sampai abis lagi sedap plak. Bertambah ktorang makan. Ishk tak malu sungguh.

Kemudian, Mr Clifford tunjukkan pula bagaimana membuat yogurt drink untuk produk Moo Cow ni.


letak bahan rahsia

letak air

Susu yang telah diproses pada mulanya tadi di jadikan bahan utama untuk proses ini. Lepas tu, di tambahkan pula dengan bahan rahsia yang bakal menjadikannya lebih sedap. Tapi bukan rahsia mana pun, sebab Mr Clifford cakap segala bahan yang terkandung dalam beg tu ada tercatat di kotak packaging yogurt drinks mereka. Nanti aku check lah.

kacau hingga sebati

Bahan tersebut di tambah air dan di kacau untuk sehingga sebati dan terus disejukkan.


Lagi sekali ktorang dapat rasa yogurt drinks yang segar yang dibuat tadi dan juga yogurt dah telah pun disejukkan selama 3 hari lepas. 

jom minum 

sebelah kiri, yogurt drink yang baru sahaja dibuat, sebelah kanan yang dah disejukkan 

Of courselah yang sejuk lagi sedap walaupun yang baru dibancuh sudah sedap. Dengan tak malunya, ktorang minum bercawan-cawan sebab sedap.



Selain daripada yogurt dan yogurt drinks, Moo Cow juga mengeluarkan produk terbaru mereka iaitu mooncake. Pelbagai perasa yang sempat aku rasa sampai terlupa dah namanya. Warna warni gituh.


nampak tak kesedapannya

Yogurt cake pun ada jugak tau, ada 4 perasa dan yang paling mendapat perhatian sekali adalah Oreo Chocolate Yogurt Cake. Berlumba-lumba memasing untuk habiskan kek ni kan.

dapat gift pack istimewa daripada Mom Cow

Memang seronok berada di kilang Moo Cow ni, memacam yang dapat aku belajar mengenai yogurt. Lepas ni dah tau dah kat mane nak dapatkan yogurt yang sedap dan berkualiti kan.


Thank you kepada Moo Cow kerana mengizinkan ktorang singgah ke tempat yang awesome ni dan tak lupa jugak kepada The Butterfly Project yang selalu je menyediakan aktiviti yang hebat untuk ktorang semua.


Kalau nak tau lebih details mengenai Moo Cow ni meh klik ke

Facebook : 

Website :