MY HISTORIC MOMENTS

Friday, February 28, 2014

Pacific Coffee Company Akan DiBuka Di Dataran Pahlawan Melaka



Hi Korang,

Pacific Coffee Company yang merupakan salah satu café yang menghidangkan pelbagai jenis penyediaan kopi kini akan di buka secara rasmi di Melaka. 

Ye betul!


Nanti pada 4th March 2014, akan di adakan pembukaan rasmi Pacific Coffee Company Melaka 1st Flagship Store bertempat di Dataran Pahlawan Melaka Megamall. Yesza, best ni. Aku kan peminat kopi tegar so haruslah ke sini nanti. 

Masa perasmian tu nanti, Pacific Coffee Ambassador, Mike Yung juga akan hadir sekali. Korang yang memana minat dia ni boleh datang ye. 


So sempena pembukaan rasmi Pacific Coffee nanti, ada promosi BUY 1 FREE 1 tau yang akan bermula pada 4th March 2014 – 6th March 2014. 


Ok ni yang best part ni, Pacific Coffee Company dengan baik hatinya akan memberikan 10 chocolate notebooks kepada 10 orang pembaca setia blog www.ciklilyputih.com yang kaki minum kopi.

Dengan cara,

Jawab soalan kat bawah ni

Saya suka minum kopi kerana……………………………(tulis seberapa panjang dan sedap yang boleh aku pilih korang sebagai pemenang)

Korang komen je kat entry ni,tapi kalau rajin korang boleh buat entry dan letak link kat entry ni. Kalau buat entry ada lagi biggest chance boleh menang ek.


Jangan lupa letak sekali, nama, email, URL blog sekali ek. So senang aku nak contact nanti.

So jangan lupa datanglah ke Pacific Coffee Company di Melaka pada 4th March 2014 nanti tau. Most probally aku ade kat sana kot tapi tak sure lagi. Kalau MrBig bagi pi la kan.

Coffee lover in Melaka jom lah datang ek.



Thursday, February 27, 2014

Otak Saya Penat


Hi Korang,

Aku belum mampu menulis untuk mengeluarkan idea-idea bernas lagi.

Kalau korang perasan entry aku dalam minggu ni dan minggu lepas semua pendek-pendek belaka. Kalau yang panjang-panjang tu ada advertorial gamaknya. 

Sebab terlampau banyak menda yang terjadi dalam 2 minggu ni.

Baik kerja hakiki, kerja blogging, kerja rumah, kerja dengan family dan memacam lagi lah. Straight non stop bekerja dari pagi sampai ke pagi balik dah ni.

Jawabnya


Inilah dia, bila ada time tidur kejap untuk kurangkan kadar kepenatan otak aku.

Memang letih wei.

I need a break!

Korang, tolong baru idea untuk rehatkan otak ni...


EPHYRA PILIHANKU



Hi Korang,

Rupanya masih ramai yang tak tau lagi apa itu EPHYRA ni.

Ephyra Pilihanku


Especially orang-orang yang kurang ke arah media social ni, biasalah orang-orang cam ni memang tak de masa nak layan kan. Contoh macam kengkawan aku ni yang bukan blogger la ye. Anything yang bagi diorang ni new confirm-confirm diorang refer kan aku.

Salah satunya ramai kengkawan pompuan aku sibuk duk tanya pasal produk EPHYRA ni. Hah tanya pasal kebaikkan, sesuai ke tidak dan memacam kan.

Apa lagi terus aku suruh diorang google di internet. Mudah kan but still aku citer gaklah sket.

Kalau refer balik kat entry aku sebelum sebelum ni Ephyra ialah sejenis minuman antioksida berasaskan kolagen dalam bentuk sachet yang dihasilkan daripada gabungan mantap rumusan terunggul dari alam semula jadi di seluruh dunia, (L-Glutathione, Astaxanthin, Acai Berri, Acerolla Ceri, Marigold Flower Extract, Acacia Gum, Superberi dan Serbuk Tomato)yang merawat, memperbaharui dan seterusnya menyerlahkan lagi keserian dan kesihatan dalaman dan luaran.

Di antara kebaikan mengamalkan EPHYRA adalah:

Cracked heel berkurang~ tiada lagi masalah tumit merekah dan kering

Lingkaran hitam bawah mata berkurang ~ lebih sekata tona kulit

Mengurangkan sakit radang dan sendi lutut ~ Ramai yang sakit lutut minum EPHYRA dalam sebulan mmg dah Nampak kesan, utk golongan tua, dah boleh berjalan laju dan tunaikan solat dgn mudah.

Ada banyak lagi khasiat yang lebih mujarab daripada produk EPHYRA ni

Ephyra Pilihanku


Sebab aku dah pernah mencuba EPHYRA ni walaupun sekejap je, ada beberapa kesan yang dapat aku rasakan.

1. Kulit Sihat

Boleh perasan kulit di seluruh badan cam nampak perubahan. Kesan kekeringan mula berkurangan. Tumit kaki pun dah mula cantik.

2. Lebih Cergas

Ramai testimoni yang aku pernah baca yang mengatakan bila minum EPHYRA ni tenaga makin bertambah, totally memang aku bersetuju sangat. Lepas 2-3 minum, badan makin cergas dan lebih banyak kerja boleh buat.

3. Buatan Tempatan

Bila keluaran tempatan ni, kita lebih percaya dengan cara pembuatannya mengikut piawaian yang ditetapkan. Lagipun menyokong lagi usahawan orang kita ni

Ni aku attach sket testimoni pengguna produk EPHYRA ni.

Testimoni Blogger Eyriqazz

Testimoni Blogger MiaLiana

Bila dah baca citer diorang dan aku sendiri pun dah mencubanya walaupun sekejap je memang terbukti keberkesanannya.

Ok meh layan jap video DUTA produk EPHYRA ni ek


Kalau korang nak info lebih lagi mengenai produk EPHYRA ni boleh check it out di FACEBOOK OCEANLIFE2U dan INSTAGRAM EPHYRA


Wednesday, February 26, 2014

MR. DAKGALBI, Korean FOOD Yang Sememangnya Enak


Hi Korang,

p/s : Mr Dakgalbi dah berpindah dari outlet Bukit Bintang ni, now sekarang di Solaris Mont Kiara, Citta Mall, Setia City Mall, ioi City Mall, Sri Petaling, Setapak PV 128, Publika dan Tropicana City Mall (dated 1/1/2017)

Aku tau ramai yang kaki K-Pop baca blog aku ni kan.


Well I can see the patterns here especially biler citer bab Running Man, Super Junior, KARA dan memacam lagilah yang dating Korea. Memang ramai peminat kan.


How about Korean Food?

Meh sini aku citer pasal Restoran Mr Dakgalbi yang aku sempat terjah last week.

Mr Dakgalbi ni merupakan restoran makanan Korea yang specialize dalam menghidangkan pan grilled chicken. Alah masak-masak dalam kuali yang besar tuh, masak depan customer lagi tau. Lagi real coz kita boleh tengok secara LIVE apa yang diorang masak.


Bahan utama yang digunakan di dalam semua hidangan di sini menggunakan Chili Powder yang di import khas dari Korea. Di antara kelebihan menggunakan ‘Chili Powder’ special ni adalah:-

1. Sangat membantu dalam mencegah skin aging

2. Boleh kurangkan lemak di dalam badan

3. Sedikit Vitamin A, B & C dapat mengurangkan stress, biasalah spicy food kan

Wow, terbaik kan.



Ok meh kita tengok apa yang Chef John hidangkan untuk ktorang pada malam tuh.

Di sebabkan diorang ni akan masak dengan ktorang so meh lihat apa bahan-bahan yang akan di masak sekali nanti ek.

Ada



1. Chicken 닭(Dak)
Dakgalbi (닭갈비) maknanya chicken ribs in Korean, tapi kat Mr Dakgalbi, diorang guna chicken thigh instead. 

2. Rice Cake 떡(Ddok)
3. Sliced Cabbage
4. Onion
5. Sweet Potato
6. Scallions





Set ini ada hidangan family set meal untuk 4 orang, so portion ni memang sangat besar dan banyak. So kacau-kacau je sampai masak tapi bukan kacau sebarang ye ada skill ok.




So inilah hasilnya, jemput makan ye korang.






Now kite ke next dish. Ada lebihan bahan-bahan dalam kuali tuh kan, so Chef An tambahkan nasi berserta cheese dan dikacau sekali bersama bahan lagi sehingga masak. Kira macam masak nasi goreng gituh lah.

Kacau kacau dan kacau sehingga masak.

Nampak tak cheese lelehnya kuar, terbaek ooo



Inilah dia PIZZA RICE




Last but not least Mr John hidangkan ktorang dengan Jangban Noodles (Spicy Buckwheat Noodles) sebagai hidangan terakhir. Ianya merupakan hidangan sejuk yang separa pedas, pelik tapi benar. Nampak cam biasa-biasa je but noodles tu sangat sejuk makan ktorang makan. Just gaul-gaul lagi kesemua bahan dalam pinggan dan makan.

comel kan shaun ni, youtubers tuh..


Selain daripada makan, ktorang ada pelbagai aktiviti sementara nak tunggu makanan masak. Ada Creative and best Instagram caption, twitter marathon. Letih gak menekan-menekan keyboard tepon ni. Alah sesuka je for fun, tak menang pun.

camwhore time


kyushuk amik gambo




kacau jangan tak kacau

Dari segi harga plak, not bad lah. Tak terlalu mahal dan tak terlalu murah pun. Dalam KL mana ada yang murah lagi dah wei, semuanya mengikut harga pasar. Tu pi check kat menu yang aku dah attach ni ek




Korang yang interested nak cuba makanan special ni dari Korea bolehlah check it out kat


MR. DAKGALBI

Halal : YES




Rasanya memang pi lagi, bawak Mr Big plak coz hari tuh kan single invite so must probally weekend ni kot.

Unik sangat tau!


Tuesday, February 25, 2014

Deko Makanan Dengan POP CHEF


Hi Korang,

Aku beli POP CHEF ni thru internet.


Tapi tak ingat website mana, rasa kat FB online shop kot.

Pop Chef ni merupakan alat untuk mendeko makanan untuk menambahkan selera terutama sekali pada kanak-kanak. Aku ni pun beli suka-suka je

Tengoklah aku dah cuba pun hari tuh.


Try buat kat buah dulu tengok jadi ke tak. Ini aku cuba buat kat buah tembikai susu.

Hasilnya


Aku pilih bentuk bulat so jadi cam tu la.

Tengok aku buat kat tembikai ni plak

bentuk love, nak kasi Mr Big makan mestilah dengan kasih sayang kan



Comel kan


Sayang plak nak buang kulitnya, ok ok amik gambar dulu ek.

Ok itu baru experimen yang pertama, nanti aku nak cuba plak buat kat makanan lain ek.

Kalau korang nak beli, cuba search kat internet for sure ada je yang jual Pop Chef ni ek.

Time rajin boleh lah buat, tiba time malas, terus je ngap!