MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, January 30, 2014

Transformers Expo Di Genting Highlands

Hi Korang,



Semalam plak, Selasa hari tuh aku tak keje sebab malas hahahha bukanlah cuti wokeh. Sesaje amik cuti coz nak ke Official Launch Transformers Expo kat Genting Highland ni.


So pepagi dah terpacak kat Wisma Genting, alah naik bas dengan bebudak blogger lain. Semuanya di sediakan oleh team Genting sendiri.

TRANSFORMERS EXPO MALAYSIA 2014 akan diadakan selama 17 hari dari 31 Januari hingga 16 Feb 2014. Ini merupakan kerjasama dengan Hasbro dan ekspo ini dibawakan khas kepada semua pengunjung oleh Resorts World Genting selaku penaja venue dan Target Exposition Sdn Bhd, penganjur ekspo ini. Penaja lain termasuk Toshiba dan Chevrolet dan mendapat sokongan daripada Kementerian Kebudayaan dan Pelancongan Malaysia.




Upacara rasmi pembukaan hari ini telah disempurnakan oleh tetamu kehormat YB Dato 'Seri Mohamed Nazri Bin Tan Sri Abdul Aziz, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan Malaysia. Tetamu kehormat yang lain termasuk Dato 'Sri Lee Cheong Yan, Presiden dan Ketua Pegawai Operasi Genting Malaysia Berhad dan Encik Raymond Tew, Ketua Pegawai Eksekutif Target Exposition Sdn Bhd





Pameran ini terdiri daripada 6 dewan pameran yang berakhir dengan sebuah karya mega yang tertinggi Optimus Prime dan Bumble Bee di Arena of Stars. Persinggahan pertama iaitu sejarah tahun-tahun Transformers dari peringkat awal sehingga hari ini, diikuti dengan pameran lebih 1520 koleksi yang disumbangkan oleh peminat Transformers Malaysia iaitu TransMy.




Korang yang minat sangat dengan watak Bumble Bee dalam siri Transformers ni, ada good news untuk korang. Dalam 1 seksyen daripada 6 dewan ni, ada mempamerkan Camaro Chervolet ini yang mampu untuk berubah menjadi Bumble Bee dalam filem Transformers. So korang boleh bergambar, nak try duduk rasa dalam kereta ni pun boleh tapi tak leh drive keluar la kan.




Ada gak War Zone, iaitu tunnel 3D yang mana korang boleh saksikan sendiri filem Transformers dalam bentuk 3D. So disepanjang laluan ni lah korang boleh hayati 3D screen itu sendiri.




Di dalam Arena Of Stars itu nanti korang boleh tengok sendiri replika patung karektor Optimus Prime yang tingginya 9 kaki dan juga Bumblebee yang tingginya 7 kaki. Apa lagi mari bergambar sepuas hati lah kan. Sangat-sangat awesome dan menarik.


Selain daripada itu akan diadakan juga pelbagai giveaway, contest dan pertunjukan pentas di sepanjang berlangsungnya ekspo ini.


So apa lagi, meh lah drive ke Resorts World Genting untuk bertemu dengan Transformers kegemaran anda di Arena of Stars. Tiket ke pameran itu boleh dibeli di www.rwgenting.com dan MyDeal.com.my.

Tiket berharga:-

RM45 untuk kanak-kanak di antara 4 hingga 12 tahun.

Kanak-kanak berumur di bawah 4 tahun dan bayi memasukkan secara percuma

RM55 bagi Dewasa.

Warga emas yang berumur 60 tahun ke atas hanya membayar RM45.

Keluarga 2 Dewasa dan 2 kanak-kanak boleh memilih untuk Pakej Keluarga sebanyak RM180 bagi setiap keluarga.


Tak pun korang boleh email ke transformers@targetexpo.com atau hubungi Target Exposition Sdn Bhd at 603-6259 2697.


Wednesday, January 29, 2014

Makan Di THE GRATO (Italian & Western Food) Seksyen 3, Bangi

Hi Korang,

yeah makan-makan lagi.

Aku suke bila citer pasal makan coz for me makan tu sangat menyenangkan fikiran, mengurangkan stress bila tension kan.

Untuk hilangkan stress penat aku buat tender last week, aku cam biasa akan mengheret kesayanganku Mr Big ke tempat makan yang tak pernah di cuba.


Now malam tu ktorang ke THE GRATO kat Seksyen 3 Bangi.

Aku memang tak tau pun kewujudan kedai ni until Mr Big pi anto motor service kat situ, masa accident hari tuh. Rupanya kedai motor kecik tuh sebaris je kedai makan ni.

Lepas maghrib, terus je ktorang ke sini.

Orang tak ramai lagi, so malas nak duk kat dalam ktorang duk kat luar. Best gak duk luar ni, angin sepoi-sepoi bahasa gituh.

Menunya simple je tak banyak mana pun, itu yang aku suka coz tak delah pening kepala nak memikio apa nak makan.

Sudahnya ktorang pilih ni

Classic Lamb Chop (RM12.90)

Aku tak rasa coz aku bukannya makan kambing, so Mr Big sental abis-abisan lah. French friesnya ranggup sampai ktorang tambah order lagi untuk french fries tau.

Linguine Meatballs (RM8.90)

Daging meatballnya tak delah besar penumbuk pun but just nice dengan tekak aku. Sos tomatonya tak delah masam mane kan.

Homemade Lasagna (RM11.90)

Sangat suka yang amat, coz garing kulit atasnya tapi bukan hangus ye. Isinya padat dan sosnya pekat. Bukan macam yang aku buat hari tuh.


Drinks amik fruit punch. Hah fruit punch sangat, sebenarnya air carrot uolls. hahah pada muka aku ingatkan orange + pineapple. tertipu mak noks.


Keseluruhan, ermm amat sesuai dengan tekak ktorang. Aku rasa makanan kat sini lebih sedap daripada kat kedai western kat Seksyen 9 tuh. Ops tak leh sebut nama kedai bahaya. Yelah korang ni kan percaya cakap aku, kang aku cakap kedai tu tak sedap dah korang tak nak pi.


In terms of harga, sangat murah oooo. Aku suka oooo dahlah sedap dan murah plak tuh. Kalau setakat western food sepinggan RM13.00 kebawah bagi aku murahlah. Unless kalau korang pi makan kat western restaurant macam TGIF, Chills tu kan, haruslah harganya sepadan dengan makanan nya.


untuk info pasal restoran ni meh check it out FB The Grato yek


The Grato
No.12 Jalan 3/7 
Seksyen 3, Bangi Perdana 
43650 Bandar Baru Bangi, Selangor 
*Shoplots berhadapan Surau Bangi Perdana.

ISNIN hingga SABTU (5:30 petang hingga 11:00 malam) 
TUTUP PADA HARI AHAD

Apa lagi moh terjah la ye...

By the way, ini bukan jemputan food review ye. Ni aku yang nak pi makan, so segala info dalam ni ikhlas dari aku + Mr Big. Sekarang ni ramai nau cakap aku tulis dah tak genuine dah. Mak sedey wokeh...

Wordless Wednesday - Kecik Tapi Sedap



Hi korang,

Wordless wednesday for this week


Ermm inilah dia Espresso Macchiato yang single shot punye. 

Nampak cam kecik tapi rasanya sedap lagi menyegarkan

Enjoy!!

Monday, January 27, 2014

Shopping Di H&M

Hi Korang,

Aku memang payah sket kalau nak shopping baju di mall yang besar-besar ni.

Kebanyakan cuma ada saiz untuk perempuan cantik dan kurus je, ermm sangat sedih ek. Abis pompuan comel cam aku ni beli baju kat mane plak. 

Jawabnya kenalah shopping kat butik-butik baju orang putih ni, alah yang imported punya macam Marks & Spencer, Dorothy Perkins, Aldo, Ms Read. Hah ko butik-butik cam tuhlah. So jangan nak kata aku poyo wokeh. Dah memang saiz comel cam ni, kedai-kedai baju cam tu yang provide kan. Jadi membeli belah kat situ. 

Bila lalu kat H&M Avenue K hari tuh, rasa cam nak singgah masuk je.

Walaupun aku tau, memang payah nak cari baju plusz size kan, but rasa teringin je. Oklah lepas anto Mr Big pi keje sabtu lepas, park kereta kat KLCC sebab ada ladies parking (rasa selamat sket) so menapak lah ke Avenue K ni.


Besar gak outlet H&M kat sini. Melambak-lambak baju ada.

Bila belek-belek je saiz kecik, saiz normal.Ada gak baju saiz beso sket tapi tak sesuai dengan aku plak. Alah memacam plak kan. Terus mood merudum. 

Jalan-jalan section accesories plak, hah ko terbeliak mata aku kejap. Bestnya memacam ada. Yeah I like!

sesaja beli coz cantik dan banyak compartment

ada 4 cincin, baru RM29.90 je. comel-comel belaka

pakai jalan-jalan on weekend, sesuai leisure-leisure gituh

Sampai pening dibuatnya, sudahnya aku beli handbag comel macam aku satu, earings dan rings. Bestnya kira bertambah lagi koleksi kan. Tak delah shopping until I drop pun, beli sesket je.

Ermm dah minat sangat, beli gak walhal gaji belum masuk lagi ni. Tak per tak per duit blogging kan ada lebih, so inilah tujuannya kan..


Tak de amik banyak gambo pun masa pi sini, yelah ko sengsorang takut tuh. Kang orang ikut, ragut beg kan bahaya.

Biar orang nampak cam tak berduit tapi sebenarnya.......... (sila sambung ayat, dan komen kat entry ni ek) Mana tau aku boleh share sket rezeki dengan korang kan..

Sila komen ek


Sunday, January 26, 2014

Makan Makan Besar Sampai Pedih Ulu Hati

Hi Korang,


Makan makan makan memang best.

Macam orang cakap, makan untuk hidup dan hidup untuk makan kan. Itulah aku. Rasanya ramai dah tau kot yang ktorang ni memang jalan-jalan cari makan punya orang.


Nak nak lagi bila musim perayaan ni kan. Negara kita ni kan terkenal dengan pelbagai jenis makanan bila time perayaan. Tak kiralah raya puasa ke, raya haji ke, kong si fa chai ke, deepavali ke, krismas ke semua kita bedal kan.

Yang penting makan makan dan makan sedap je selalu.

Tapi pernah tak kita merasa pedih ulu hati bila dah makan terlalu banyak.

Hah itulah, ramai yang tak berapa amik kisah tentang penyakit ni.


Macam baru-baru ni aku ke food review sempena Chinese New Year ni kan, biasalah tuan punya restoran dah confirm-confirm panggil ktorang yang food blogger ni mencuba hidangan Tahun Baru Cina kan, so memacamlah yang kitorang makan. 

Agaknya perut tak biasa dengan rempah ratus dan cara masakan 'Chinese style' ni, akibatnya pedih ulu hati lah. Macam ada gas terperangkap je kat saluran pernafasan. Balik malam tu rasa terseksa betul,bila nak bernafas je rasa cam sesak je.


Mujurlah teringat pada GAVISCON.

Terus je turun bawah ada kedai 24 jam tuh. Pi beli Gaviscon. Hah nasib baik kedai ni ada jual, kalau tak merapu nak cari kat mane kan. Nak pi klinik cam tak berbaloi plak coz kita dah tau sebab apa pun kan.


Aku beli yang Gaviscon Double Action Liquid Sachets.

Lepas je bayar, koyak hujungnya dan terus masuk mulut. Hah ko tak boleh tahan punye pasal.

Tak sampai 5 minit on the way nak ke lift, terus kurang rasa sakit tuh. Memang betul-betul melegakan saluran pernafasan. Effectnya sangat kuat dan bagus.

Masuk rumah, minum air then rileks seketika. Sekejap tu dah ok. Lega sungguhlah rasanya.


Sekarang ni dah tau, kalau jadi lagi pedih ulu hati ni ermm tak per Gaviscon dah aku standby dalam handbag. Senang di bawa kemana-mana je lebih-lebih lagi time food review ni kan.

Kat bawah ni, aku share kan sket infogaraphic makanan yang sebenarnya bersesuaian dengan badan korang. Sorry dalam english coz tak de yang malay version ek.


Anyway, Selamat makan-makan korang dan jaga perut korang ye...





Friday, January 24, 2014

Makan BURGERBYTE Di Seksyen 15, Bangi

Hi Korang,

Bila tak mood or tak sempat nak masak, jawabnya makan kat luar lah kan.

Selalunya area Bangi lah, Kajang cam nothing to eat melainkan ada orang rekemen tempat makan tu sedap dan selesa serta aku tak pernah pergi. Biasalah nak try, test dan rasa kan.


So pusinglah satu Bangi tuh, duk cari kedai makan. Masuk area Seksyen 15 ni.

Ternampaklah kedai hujung sekali bawah tangki air ni. Ermm dah malam pas tu hujan rintik-rintik plak kan, alah masuk jelah malas nak pusing-pusing lagi ni kata Mr Big.

Oh kedai burger rupanya, bolehlah.


Masa ktorang masuk tu, banyak lagi meja kosong. So pi usha menu dulu. First timer, jadi mintak tolong budak cashier tu rekemen apa yang sedap dan berperisa sekali dalam pilihan menu tuh. Ok pilih-pilih dan bayar.

Next time datang, nak try menu lagi gak lah.


Once duduk tuh, barulah tengok sekeliling restoran ni. Sekali perasan ada gambar kat atas meja tuh. La rupanya inilah restoran BurgerByte yang tokehnya selebriti Zizan Razak tuh. La memang tak sangka betul, dah buka cawangan di Bandar Baru Bangi plak ek.


Apa lagi update instagram, bikin kecohlah. Spread the news so barulah jadi viral. hahahaha udah jangan ko nak mengarut Lily ek. Makan je.

Ktorang order

Signature Beef Burger (RM16.80)

Signature Lamb Burger (RM18.80)

2 Jumbo Juice (RM7.00 secawan beso tu ek)

Tengok daging burgernya, kan. Mampat dan tebal namun lembut je. 



Selain ada grilled patty, ada gak cheddar cheese, beef bacon dan vege butter. Di hidangkan sekali dengan fries gak but unfortunely friesnya sejuk kaku. Please work it on it ye.

So korang boleh pi cuba ek,


Restoran BurgerByte
No. 11-GF, Jalan 15/1D,
Seksyen 15, Bandar Baru Bangi

Tel : 03-8920 0380


Landmark senang, sebelah tangki air je. Kedai corner lot. Kalau korang dari Petronas tu masuk perhatikan tangki air tinggi tu sebelah kanan. Hah itulah kedainya. Sebelah belakang sket, kalau orang tak familiar memang tak jumpe lah.

Lagi satu aku nak pesan, kalau nak datang, sebaiknya lepas maghrib tak pun dalam kul 9 lebih cam tuh. Kalau datang kul peak hours tuh dalam kul 8 memang tak de table ye.

Mentang-mentanglah kedai Zizan Razak kan, mesti ramai duk heboh nak datang. Mintak maaf lah ye janganlah berharap sangat yang tokeh ni akan ade kat kedai. Kalau korang terjumpa tu memang miracle la ek.

Apa lagi, selamat makan korang..