MY HISTORIC MOMENTS

Tuesday, December 31, 2013

Kucing Perlukan Teman Untuk Bermain

Hi Korang,

Sekarang ni kucing hitam legam aku Dak UBAN tu dah ada kawan baru.

ni masa memula bawak dia balik umah, kecik je. macam anak rimau

Namanya Abang Nin, sempena warna bulunya yang kuning tu kan.

Memula malas nak bela seekor lagi tapi ramai yang kata at least bela 2 ekor barulah si UBAN tu ada kawan nak memain nanti. So tak delah keje dia nak gigit tangan aku ajak main kan.

makan kena asing, kalau tak kang gaduh je

Si Nin ni adik ipar aku Si Siti yang bagi. 

Actually kucing ni dia jumpa dalam hujan kat bawah rumah dia, terperangkap dalam pokok-pokok. So si Siti ni amiklah dia then bela. Kemudian plak sibuk ktorang nak cari peneman Dak UBAN ni, itu yang dia bagi tuh.

Perangai Abang Nin berbeza langsung dengan Dak UBAN.

Si Nin ni macam kucing kartun Garfield tuh. Lazy fat cat. Sangat malas nak bergerak kecuali kalau Dak UBAN ajak main. Dia ni lepas je makan tup terus pi baring kat tempat-tempat yang dia rasakan selesa macam depan tv, atas katil aku, katil bilik belakang 2 bijik tuh.

Pemalas ya ampun.

Kekadang tuh sampai time makan pun kena kejutkan dia. Kuat tidur betul. Lepas makan kang, pi beri-beri then sambung tidur balik.

malaslah abg nin ni



Itulah kerja dia seharian, sampai Dak Uban paksa dia main dengan gigit-gigit leher dia nak suruh dia bangun.

Ermm

bangunlah wei

Itulah dia ragam 2 ekor kucing aku tuh. Memacam perangai, panjat-panjat tu tak kiralah. Kira sofa ktorang kat depan tv tu dah macam tempat PLKN diorang. Kejap terbang ke sana, kejap terbang ke situ. Diorang ni bukan berjalan kalau memain, semuanya melompat dan macma tupai je plak aku rasa.

Ok tu je aku nak citer, nanti sambung lagi ek pasal budak 2 ekor ni.


Oh ye, blogger K Jie ada tanye hari tuh, Dak UBAN tu jantan ke betina. Jantan K Jie, malas nak bela kucing betina nanti asyik beranak je. Bela dua-dua ekor jantan, barulah kucing GAY hahahaha havoc havoc havoc ee..

Urban sungguh kucing-kucing aku ni lah



My EPIDERME Journey #Part 1-Cleanser & Toner

Hi Korang,


Bila ada kulit muka cam aku yang mempunyai masalah berminyak ni, agak payah untuk mencari bahan yang sesuai untuk menjaga kan. Itulah aku memang senantiasa bertukar-tukar. 

So kalau korang perasan aku selalu tulis pasal skincare tu sebab aku sentiasa mencuba, kena tak sesuai dengan muka walaupun baru 2 kali pakai, terus aku stop dan bagi kat orang. Sebab tu stock skincare aku melambak-lambak kat umah ni.


Sekarang ni aku tengah duk cuba produk dari ovesea iaitu jenama EPIDERME. Actually diaorang contact aku untuk try cuba produk keluaran diorang. 

Ni aku citer sket pasal EPIDERME ni ek

“EPIDERME is a revolutionary skincare brand developed and manufactured in USA by a reputable R&D team which practices Science-based Aesthetic Medicine. Using the latest scientific research and pharmaceutical quality ingredients, develops innovative products by utilizing the latest and most effective in scientific ‘green’, organic, safe and natural ingredients and technologies in order to achieve the best formulary combination that fits EPIDERME’s philosophy. Most importantly, all EPIDERME products are Paraben-free”

Apa itu PARABEN? Meh sini baca info kat bawah ni

Source Wikipedia 

Ok paham anak-anakku..

Now aku akan sambung citer lagi pasal 2 produk yang pertama aku aku receive ni. Actually diorang provide aku a set of oily skin skincare but one by one tau. Tapi aku citer dalam English ek coz takut salah translate lain plak maknanya kan.

Face Wash Gel



Untuk detail, klik sini :


A mild pH balance facial cleanser that provides skin exfoliation, prevents pore clogging and smoothes away fine lines and wrinkles. It is rich in vitamins, calcium and minerals which increase skin immune function. Helps combat problematic skin caused by exposure to pollution, harsh climate, stress and hormonal imbalance.

Kebaikan (benefits):- 

Prevents pore clogging and reduce inflammation 
Smoothes fine lines and wrinkles 
Stimulates new cell growth 



Cara nak guna?


Sama macam korang basuh muka selalu tuh. 2 kali sehari. 

Kandungan bahan dalam Face Wash Gel :

Aqua (Water), Sodium C14‐16 Olefin Sulfonate, Sodium Cocoamphoacetate, Cocamidopropyl Hydroxysultaine, Glycerin*, Lactic Acid (L), Salicylic Acid, Garcinia Mangostana (Mangosteen) Fruit Extract, Yogurt Extract, Yucca Schidigera Root Extract, Rubus Idaeus (Raspberry) Fruit Extract, Citrus Nobilis (Red Mandarin Orange) Oil, Citrus Aurantifola (Lime) Oil*, Citrus Aurantium Dulcis (Orange) Peel Oil*, Citrus Grandis (White Grapefruit) Peel Oil, Citrus Medica Limonum (Lemon) Peel Oil*, Flavor/Aroma

*Certified Organic

My review : 
rasa lebih segar lepas gunakannya. Baunya sangat natural. Sangat mild dan tak menegangkan kulit muka langsung


Ok now aku sambung citer lagi pasal produk seterusnya iaitu 


Soothing & Hydration Lotion


Untuk detail, klik sini :


A refreshing combination of Aqua and Hyaluronic Acid formulated to provide extra moisture, improve skin texture, fight damaging free radicals and intensely hydrate skin.

Kebaikan (benefits):- 

Offers extra moisture 
Improves skin texture 
Fights damaging free radicals on skin 

Cara nak guna?


Just spray kat kawasan muka dan leher 2 kali setiap hari selepas membasuh muka tadi. Pakai kat luar je jangan korang sembur kat mata plak. Kira macam toner muka gituh.

Kandungan bahan dalam Soothing & Hydration Lotion :

Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Water, Aqua (Water), Alcohol, Glycerin, Polysorbate 20, Deuterium Oxide (Heavy Aqua (Water), Sodium PCA, Cucumis Sativus (Cucumber) Oil, Cucumis Sativus (Cucumber) Fruit Extract, Honey, Phospholipids, Borago Officinalis Seed Oil*, Fructooligosaccharides (D‐beta), Glucosamine HCI (D), Hyaluronic Acid, Sphingolipids, Commiphora Myrrha Oil, Benzyl Alcohol, Fragrance/Parfum (Natural)

*Certified Organic

My Review:
langsung tak pedih pun bila spray kat muka, ada bau vanila. So sedap je rasanya. Cepat kering, rasanya 5-6 saat cam tu dah kering pun.


So bagaimana dengan penerangan aku tadi?

Ok lah tu kan. Straight forward je.

Jadi aku harap review dan pandangan aku ni dapat buka mata korang mengenai produk skincare EPIDERME ni dan cara penggunaannya. Memanglah mereka ni baru kat Malaysia but why not kita cuba kan. Ada banyak promosi dan contest dalam Facebook diorang ni. 

Ada berita baik untuk pembaca blog www.ciklilyputih.com


Kepada 20 pembaca pertama entry EPIDERME ni akan mendapat sample FREE face wash gel. Yeah!! Best tuh, korang just komen dan sample akan terus di hantar ke rumah. 

So apalagi meh komen lekas ye kat entry ni tak kiralah nak tanya pasal produk ke, harga ke, keberkesanan ke, sesuai ke tak semualah yang korang suka. 


Epiderme Website: http://epidermeskin.com
Epiderme Facebook Page: https://www.facebook.com/Epidermeskin

Ok nanti kita sambung lagi EPIDERME Journey ni ke produk yang seterusnya ye so stay tune..





Monday, December 30, 2013

Dah 72 Bulan Kahwin


Hi Korang,


72 bulan kahwin? 

Ermm lama betul plak. Kalau congak balik baru je 6 tahun kitorang kawin.


Saje tajuk entry ikut blogger Ariffshah punya entry Seminggu Kawen hehehehhe comel plak tajuknya. Anyway Selamat Pengantin Baru ye dik..

Lupa plak nak citer pasal anniversary ktorang weekend last 2 week.


Alah tak de apa celebration pun coz tahun ni malas nak pi outing kemana-mana, musim-musim banjir ni kan. Memula dulu plan nak pi lepak pulau, snorkeling 24/7 je tup-tup baru perasan musim monsoon kan. Ermm terus cancel semua.

Sudahnya ktorang celebrate semua family members je.


Lepak kat Shah Alam umah si Gemuk (B.I.L) je, buat masak-masak menu hi-tea dan beli kek dari Secret Recipe sebijik. Senang abis citer. Ada meehoon Singapore, jagung rebus, triffle, cekodok, ubi ketuk dan air mango je.


Ermm hadiah?

Itulah aku sendiri pun tak sangka dapat hadiah, coz dah lama sangat tak bagi hadiah nie. Mr Big cakap aku dah ada semuanya sampai tak tau nak bagi apa lagi dah. Tapi still aku dapat hadiah gak hehehehhehe. Nantilah aku tunjuk, simple but nice.

Itulah dia citernya, rasanya lebih bahagia kot raikan dengan orang-orang yang tersayang.

Tulah, lepas-lepas musim banjir ni kita pi holiday kat pulau ye dear.. Tioman mau tak?



Friday, December 27, 2013

Christmas Tour @ Nuffnang Orange Office

Hi Korang,

Sebelum Krismas hari tuh, aku ada tour dengan bebudak Churp-churp.


La tak ke mana pun, sekadar melawat office Nuffnang kat belakang Sheraton Imperial Hotel ni je. Aku sampai just nice on time coz diorang baru je nak start tour tersebut.


Ktorang ada ice breaker game dulu, iaitu teka nama personality yang glamer di tahun 2013. Hah ko memacam nama keluar ada Kim Kardishan, Kanye West, Miles Cyrus, Grumpy Cat dan banyak lagi lah.


Ini card collection ktorang, untuk collect gift kena chop dulu hehehehehe

Barulah ktorang di bawak melawat department yang ada dalam Office Nuffnang ni.

Design Team

Tech Team

Sales Team

Admin Team

Churp-Churp Team

Nuffnang Team

Seronok wei, sambil melawat sambil collect Christmas gift. 


Ada bagi coklat, sweets, badges dan yang best tu dapat patung birdie tu dan t-shirt dari Nuffnang.

Yeahhh.. I like sesangat

Yang si birdie tu memang payah nak dapat, nak beli pun tak boleh coz limited edition tau burung biru tuh.


Thanks Churp-Churp for this special invite ye

Thursday, December 26, 2013

Kongsikan Tisu KLEENEX Dengan Tersayang, Boleh Menangi Hadiah Percutian

Hi Korang,

Semua orang suka yang lembut macam tangan lembut, kuih lembut supaya senang nak telan, kulit muka lembut dan memacam lembut lagi lah.


Lembut pada tisu plak, ermm haruslah pilih KLEENEX kan.

"Kleenex® sinonim dengan kelembutan, justeru itu kami sentiasa menekan kepentingan perlakuan kelembutan dalam kehidupan seharian rakyat Malaysia," kata Soo Woon Yee, Pengarah Pemasaran, Kimberly-Clark Malaysia.


"’Kleenex® Wallof Softness’ membawa kempen ‘Share the Softness’ ke tahap yang baru, memperluaskan kenyataan bahawa kita perlu memberi keutamaan kepada orang tersayang dengan berikrar untuk melakukan sesuatu yang baik untuk mereka, bukan sekadar berkata-kata tetapi komited untuk menunaikan janji kepada orang yang penting dalam kehidupan kita."

Jadi meh sini aku nak citer sket pasal KLEENEX Share the Softness Campaign ni ek.

Kleenex® menjemput orang ramai untuk menunjukkan kasih sayang dengan memberi komitmen perlakuan kelembutan di ‘Kleenex® Softness Store’ yang akan berlegar-legar di sekitar Lembah Klang bersama ‘Kleenex® Wall of Softness’ ini.


Untuk menggalakkan perlakuan kelembutan, 500 peserta pertama yang berkunjung ke ‘Kleenex® Softness Store’ dan berikrar perlakuan kelembutan mereka akan membawa pulang tisu Kleenex® yang penuh kelembutan

Cuma perlul kongsikan pledges (ikrar) korang di www.facebook.com/Kleenex.Malaysia sebanyak mungkin dan mana tahu korang boleh menangi hadiah percutian bernilai RM3,000 dan juga RM2,000 pocket money.

Yeahh. jom joinlah lekas...


Antara selebriti tempatan yang berganding bahu dengan Kleenex® untuk menyebarkan mesej kelembutan dengan melakukan ikrar-ikrar pertama di ‘Kleenex® Wall of Softness’ adalah Deborah Henry, dermawan dan pejuang Hak Asasi Kanak-kanak World Vision, serta Sharifah Amani, pelakon pemenang anugerah.


Kempen ‘Kleenex® Share the Softness’ yang berlangsung dari 20 November 2013 hingga 15 Januari 2014 bertujuan mencapai 5,000 ikrar dan dengan pencapaian ini, Kleenex® akan memberi sumbangan wang tunai RM10,000 kepada kanak-kanak kurang bernasib baik dari Sekolah Fugee. Melalui kempen ini, rakyat Malaysia akan diingatkan untuk mempraktikkan sifat kelembutan dalam kehidupan sesama sendiri, turut kepada kanak-kanak yang memerlukan kelembutan di Sekolah Fugee, sebuah pertubuhan amal yang memberi pendidikan asas kepada kanak-kanak pelarian dari Somalia. 

"Sekolah Fugee adalah perjuangan yang amat bermakna untuk saya," kata Deborah Henry. "Saya yakin kita boleh melakukan perubahan positif dalam kehidupan orang lain, dan kempen ‘Kleenex® Share the Softness’ adalah salah satu cara terbaik untuk menunjukkan kasih sayang kita kepada orang lain."


La tak tau caranya, sini aku tunjukkan ek




2. Klik kat Share the Softness contest di https://apps.facebook.com/kleenexsoftness


3. Tulis apa ikrar korang ye. letak la apa jua ye. Jangan tiru aku punya coz langsung tak kreatif ye. Tulis ikut suka je.


4. Masukkan butir-butir peribadi korang, email, alamat semualah. Jangan salah ye


5. Tekan butang SUBMIT dan tada dah siap pun. 


6. Inilah pledges aku, siap gambar lagi wokeh.. sila jelessss


Sertai Kleenex®, Deborah Henry dan Sharifah Amani untuk melakukan ikrar untuk mempraktikkan perlakuan kelembutan hari ini, bukan sahaja di ‘Kleenex® Wall of Softness’ dan ‘Kleenex® Softness Store’, tetapi juga di www.facebook.com/Kleenex.Malaysia. 100 pengikrar pertama setiap hari akan mendapat pek tisu Kleenex® secara percuma! Seterusnya, kongsi gambar anda melakukan ikrar dan berpeluang memenangi percutian bernilai RM3,000 serta wang saku berjumlah RM2,000! 



Dapatkan maklumat terkini tentang kempen terbaru serta lokasi ‘Kleenex® Wall of Softness’ dan ‘Kleenex® Softness Store’ melalui laman Facebook Kleenex® (www.facebook.com/Kleenex.Malaysia). 

Cari atau tag melalui #kleenexsoftness dalam instagram, facebook dan twitter anda untuk menyertai perjuangan Kleenex® Share the Softness hari ini. Untuk maklumat lanjut tentang Kleenex®, sila hubungi Talian Mesra Pelanggan Kimberly-Clark di 1-800-82-1188 (bebas tol) pada hari bekerja dari jam 9.00 ke 5.00 petang.   

Tuesday, December 24, 2013

In Love With AKIYO Jewellery

Hi Korang,

Aku memang amat suka pada aksesori. Yelah rasa tampak cantik je kalau kita pakai aksesori kan.

Collection aku memang sangat banyak sampai kekadang tuh, tak tau nak pakai yang mana satu. Nak pakai semua nanti orang kata aku mereng plak.

beauty blogger yang gorgeous! 
Innanie, Sabby, Ayna dan Mieza. Aku tak de coz aku tukang amik gambar la

Bila dapat invitation dari The ButterflyMsia Project ni, ada launching koleksi terbaru jenama AKIYO Jewellery ni, aku memang tak lepaskan peluang.


AKIYO Jewellery ini merupakan jenama perhiasan diri buatan tangan 'handmade jewellery' yang di inspirasikan dari eropah dan jepun yang bersesuaian dengan gaya hidup kita masa kini dan pada masa yang sama kita berkongsi kasih sayang di antara satu sama lain.



Akiyo percaya bahawa setiap kepingan aksesori mempunyai ceritanya yang tersendiri, bukan setakat 'charm' sahaja tetapi every single pieces ye. Akiyo itu sendiri bermakna “Bright, Clear, Sparkle”, di reka untuk menjadikan setiap orang itu unik dan satu aksesori yang bermakna untuk di raikan setiap detik di dalam hidup kita.

Logo 'signature' mereka iaitu The Four-Leaf Clover, berkelopak empat penjuru dan setiap kelompak mewakili Life, Faith, Hope, Love & Luck.

Meh aku tunjukkan di antara barangan aksesori yang ada di AKIYO Jewellery ni














Memang sangat-sangat cantik dan bersesuaian dengan wanita seperti aku yang sukakan kesederhaan .

Ni plak signature jewellery iaitu Pearl Collection.


Pearl White

Pearl Lavender

Pearl Champagne


Kesemua mutiara in adalah berasal daripada 'fresh water' yang 100% asli atau genuine yang sesuai digayakan oleh gadis-gadis muda tak kira siang ataupun malam.


Bagi musim Perayaan Krismas ni, Ktorang jugak di perkenalkan dengan Koleksi terbarunya yang mempunyai pelbagai charm untuk Christmas kali ni di antaranya Eiffel Tower, Gift box dan snowflakes. Sangat-sangat menarik hati. Ianya didatangkan bersama pearl dan Swarovski crystal charms yang bergemerlapan. 


Setiap charm berharga RM89 dan simple bracelet plak RM149 seutas. Rasa cam affordable kan


Yang best tuh, sebagai tanda terima kasih AKIYO jewellery pada ktorang, jeng jeng jeng... Ktorang di hadiahkan seutas bracelet berserta satu charm yang comel dan ada lagi, kitorang ni beri pilhan untuk memilih 1 daripada 3 charm koleksi christmas ni.

cuba teka tangan comel sape ni

Yesza, mau melonjak kegembiraan ni. Bagai pucuk di cita ulam mendatang, maka bertambah lah lagi koleksi bracelet aku ni.


Kesemua akiyo bracelet ini diperbuat daripada elastic rubber berkualiti tinggi yang memudahkan kita untuk memakainya. Tak payah nak buang masa nak hook bracelet tu just tekan je. Kalau dah lambat pi kerja just masukkan then tada...

Hah, suker lah tuh..


Kalau dah suka, apa lagi moh lah kita ke butik Akiyo ni. Lagi seronok cuti mata coz banyak lagi yang korang kena tengok kan.

Akiyo Jewellery Stores:

Akiyo Jewellery | facebook
3rd Floor Fahrenheit 88
Parkamaya Bukit Bintang 
Kuala Lumpur.

So siapkanlah duit sebanyak mungkin ye.


So for info pasal Akiyo ni boleh layari Akiyo Official website and like Akiyo FB Page for their latest updates.

Thank you The Butterfly Project for the invite!

p/s: to IllyArifin, k lily tak amik gambar awak coz dah jumpe dah gambar yang hilang tuh. huhuhuuhu thanks tau. i love u so muchie....