MY HISTORIC MOMENTS

Friday, November 29, 2013

Dating Kejap Di Delicious Cafe, Setia City Mall

Hi Korang,

Masa balik dari cousin aku bertunang di Meru hari tuh sempat gaklah ktorang ke mari.

Alah sekadar nak pi beli kopi jadi peneman ktorang drive balik ke Bangi. Yelah ko jauh tuh, rasa dalam 1 jam lebih siap jem bagai kan.

So Mr Big kata jomlah pi sini jap kat Setia City Mall ni. Tempat baru ni, tengok dari luar nampak cam best je.

So sesampai je, ronda dulu dari 1 tingkat ke tingkat yang lain.

Nampak kedai kasut, singgah jap.Ada berkenan plak terus i beli. Ini semua perbelanjaan tak terancang ni agak bahaya betul. Masuk kedai baju, tup-tup beli baju plak.

Itula dia.

Dengan alasan, ada kedai ni tak de kat KL lah. Tak kan nak ulang alik ke sini semata-mata nak beli baju sehelai kan.


Dah penat, ktorang duk singgah cafe Delicious ni.

Malas nak order makan coz mak andak aku dah bekalkan lauk + nasi kenduri bukan main banyak lagi, katanya alah senang tak payah nak masak balik nanti. Makan je.

So ktorang duk minum-minum jelah.

Nak pilih minum pun satu hal gak. Belek sana, pusing sini, tengok gambar.

Sudahnya ini yang ktorang pilih

Death by Iced Chocolate RM10.90

Coklatnya memang pekat, sedap. Terasa betul air coklatnya sampai ke tekak.

Affogato RM9.90

Ini one of my favourite. Ais krim vanila yang di hidangkan sekali dengan small cup of cappuccino dan ada coklat biji2 sekali. Tak manis tapi just nice bila di hirup.

Chocolicious Sundae RM14.90

Memang rasa berdosa sangat kalau orang diet makan menda alah ni. Segala-galanya pure dalam cawan ni. Baik coklat mahu pun ice cream tu sendiri. Ada plak fresh strawberi kan, lagilah mantap uolls.

Memula tadi tak nak makan kan, tu dia tak sampai beberapa minit Mr Big cakap nak order makanlah tapi yang ringan-ringan je. Selain daripada nasi lemak,

Ktorang order

Chili Con Carne Cheese Fries RM16.90

Amik ko semangkuk french fries ranggup yang di curahkan sos bolognese ala-ala spicy di atasnya. Sedap tuh pekena pepanas

siap nasi lemak plak laki aku ni tau

dah abis plak affogato ni, nak lagiiiii

sedap kan, itula terbaek ooo

nak lagi leh takkk..

Lepas je pekena semua tuh, terus ktorang balik.

Dalam kereta mata memasing terbuntang dek pekena makan-makan yang tak henggat tu kan. Ishkk mana tak gemuk asyik makan-makan dan makan je kan.

Sudahlah...

Barangan DE BEAUTY Dari HiShop.MY

Hi Korang,

Aku kan jenis suka mencuba sesuatu yang baru. Tak kiralah apa jua jenis pun kan. Bab makan ke, baju ke, krim muka ke, sabun mandi ke. Pendek kata semualah.


So baru-baru ni aku dapat mencuba barangan kecantikan produk DE BEAUTY keluaran HiShop.My ni.

Meh kita mulakan dulu satu per satu ye


1. De Beauty Reborn Collagen Plus

Ianya minuman kesihatan yang berfungsi untuk melembap, mencerahkan, menegangkan, memperindahkan kulit kita. Bahan yang terkandung di dalam produk ni adalah Collagen (firming), Hyaluronic Acid (Moisturize), Soy ISO (smoothness), Pueraria Mirifica (breasts enhancing) dan L-Glutathlone (whitening effect).

RM220.00 sekotak.

My review : Rasanya sedap, fruity gituh. Bancuh dengan air sejuk then terus minum.


2. De Beauty Reborn Lecithin Green Coffee

Minuman kopi untuk kurus. Best tuh kan, mengandungi Lecithin, L-Carnitine, Green Tea, Vitamin B, Garcinia Fruit dan Chitosan.

Dengan mengamalkan kopi kurus ini, kita dapat menyingkirkan lemak, perut senang melawas, toxic pun dapat dikeluarkan.

RM110.00 sekotak

My review : Macam minum kopi biasa, langsung tak de rasa ubat. Sekali tenguk je licin.



3. De Beauty Reborn Nutri Bifidus

Minuman kesihatan gak but more to mengeluarkan bakteria dalam badan. Macam kalau kita ada sembelit ke diarrhea yang kejap. Ianya membantu mengeluarkan kuman yang ada dalam badan kita ni. Kemudian, ianya sebagai sumber tambahan tenaga pada badan kita.

RM165.00 sekotak

My review : Rasa lime-lime gituh, sangat refreshing.


Itulah serba sedikit mengenai produk kesihatan DE BEAUTY ni. Nak citer effect kat korang ermm cam payah sket kot. Sebabnya aku diberikan 2 sachets untuk setiap produk ni. Kebarangkalian nak nampak kesan pada badan tu amatlah payah. Baru je kuman-kuman hilang 2 hari dah datang balik.

Anyway terima kasih HiShop.MY for this special health review.

For more information about HISHOP, kindly visit:
HiShop Malaysia Website: www.hishop.my
HiShop Facebook: fb.com/hishopmy
HiShop Instagram: @hishopmy
HiShop Twitter: twitter.com/hishopmy

....Jangan lupa subscribe di HiShop tau, tekan je sini http://www.hishop.my/subscribe!

Thursday, November 28, 2013

Simple Dinner Di Wadihana Islamic Kitchen

Hi Korang,

Bila dah malam dan balik rumah lambat plak tuh, memanglah aku malas nak masak.


Baik pi makan kat kedai, alah yang simple-simple je pun.

Hari tuh ktorang ke Wadihana Islamic Kitchen kat Seksyen 9 Bandar Baru Bangi ni. Lalu lalang bukan main lama tapi tak de masa nak singgah.


Pergilah hari tuh, time tu orang tak ramai lagi may be hujan

Oklah ini yang ktorang order


Creamy Butter Prawn RM16.90

Ishk butter banyak, sedap tu memang sedap tapi cepat muak lah. Rasa cam kembang-kembang tekak bila dah sejuk. So kena makan cercepatlah.

Nasi Goreng Black Pepper RM9.90

Sedap hingga menjilat jari. Aku belasah ayam goreng dulu kemudian baru makan nasi. Nasib baik black peppernya kurang kalau tak harus bersin aku dibuatnya.

Sauteed Mushroom RM8.90

Berminyak sangat, ktorang makan tak abis pun

Fried Squid RM8.90

Guna tepung ala tepun tempura. Tebal nau, sotongnya halusss


Orang yang makan tuh 2 orang tapi bukan main banyak ordernya. Tekak harimau betullah. Semua nak bedal. So far oklah kot menu yang ktorang pilih ni.


Nak singgah, ni alamatnya

Wadihana Islamic Steakhouse
No. 26, Jalan Medan Pusat 2D,
38 Curve Business Park,
43650 Bandar Baru Bangi


Maybe ktorang akan datang lagi untuk cuba western food dan tepanyaki. Dengar-dengar main dish diorang ni siap dah masuk Jalan-jalan Cari Makan (JJCM) TV3 lama dulu kan.

Foodblogger HazmanFadzil.com jom pi makan sini nak tak? sedap ooo




Bergemerlapan Dengan PANDORA

Hi Korang,

Rasanya cam dah trend orang pakai PANDORA ni. Cam cantik je, cam comel je kan.


Actually PANDORA ni adalah jenama jewelry yang terkini. Bukan barang kemas ye but some of charms ada jugak gunakan emas sket. Pandora ni terkenal dengan customizable bracelet dalam bentuk 14K emas dan sterling silver.


Hari tuh dapat gak aku pi ke Sambutan 3rd Anniversary Pandora Malaysia dan Launching untuk Christmas Collection mereka. Sampai lambat sket coz dari event lain hari tuh dengan Ruby.my sekali. Ktorang naik monorel je dari KL Sentral, jimat masa.


Koleksi Krismas dan sambutan ulangtahun ni di rasmikan oleh Dato' Meer Sadik Habib, Chairman of Pandora Malaysia dan Datin Zarida Noordin, Managing Director of Pandora Malaysia. 



Artis dan selebriti seperti Sazzy Falak, Tasha Sheila, Lynn Lin dan Nadia Heng turut memeriahkan majlis dengan memperagakan koleksi-koleksi terbaru ini.




Koleksi Charms Krismas ni berharga di antara RM100 ke atas dengan 50 jenis Charms terbaru boleh di dapaiti mulai 4th Nomvember 2013. Kalau korang shopping lebih daripad RM699 ke atas, korang akan dapat hadiah limited edition iaitu Pandora white porcelain Santa Claus with gold painting.
Butik Pandora terdapat di Bangsar Village II, Alamanda Putrajaya, Kuala Lumpur International Airport, Empire Shopping Gallery, Subang, 1 Mont’ Kiara, Mid Valley Megamall, Tropicana City Mall, Gurney Plaza, Penang, Setia City Mall, Shah Alam, Paradigm Mall, Kelana Jaya and boutique kiosks at Pavilion Kuala Lumpur, Suria KLCC, Tangs 1 Utama manakala kaunter Pandora turut berada di Ampang Point Habib, Di Sarawak dan Sabah, butik Pandora terletak di Spring Shopping Center, Sarawak and Suria Sabah.


 
Untuk information new collection ni, boleh je klik di www.pandora.net

Ok nanti aku update gambar koleksi Krismas tu ek... Cantik cantik oooo


Wednesday, November 27, 2013

Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Hi Korang,

Malas nak citer berat-berat dan ke arah pengiklanan so aku citer kat korang pasal makan-makan. Mesti korang suka kan. Yelah makan, sapa tak suka.

Resipi daging salai masak lemak cili api ke cili padi ni, aku amik dari cara mak aku masak. Kemudian aku modified sket dah terus jadi. Resipi tradisional orang Negeri Sembilan, rumah mak aku ni kira sempadan N9 dan Melaka but ktorang memang more into N9. Sebab tu aku pandai speaking nogori nieh.

Daging salai ni mak aku yang bagi, dia beli berkilo-kilo daging lembu je then lepas je bersihkan terus salai kat belakang umah. Salai original tuh, asap-asap bagai. Semerbak je bau masa time salai tu tau.

Dapatlah sorang sket coz makcik-makcik aku ni pun kaki pau gak. Nak buat sendiri malas kan. Dengan alasan salai atas dapur tak sama salai pakai kayu api ni. ishkk sungguh derr tau..

Ini bahan-bahannya:-

4 je bahan yang penting

Daging salai dihiris
Cili api ditumbuk
Santan kotak KARA + air
Kentang
Bahan perasa korang pepandailah sendiri ek

Cara-caranya:

1. Daging salai direbus dgn sedikit air bersama cili api. Sekejap je. nakkan bagi rase.

tengok dagingnya, isk bertambah lapar la

2. Masukan santan, air, asam keping, garam. Kacau-kacau selalu

3. Masak sehingga kentang empuk.

4. Kacau-kacau rasa garam ikut kesedapan korang

Tada....

kuah je tinggal dengan kentang, daging ielek... dapur pun bersepah lagi belum lap. lapo punye pasal

Gambar kuah yang dah siap masak tak sempat nak amik coz perut dah lapo. Siap masak terus hidang dan ngappp.

Ishk pelahap sungguh kan, la mana tak nye time tu dah kul 4ptg baru dapat makan. Siapa yang tak lapar kan.

Lain kali aku letak je gambar yang dah siap ek

WW - Minum Air HIJAU

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week





Hah ko sambil kenyit-kenyit mata minum air hijau kan, walhal air kesihatan tu tau....
posted from Bloggeroid

Tuesday, November 26, 2013

Wonder FOOD Adventure Di 1UTAMA Shopping Mall

Hi Korang,


Aku kalau tak de keje or event memang tak jejak kaki ke 1Utama Shopping mall ni. Yelah ko, kalau lambat je sampai memang payah nak parking.


Di sebabkan aku ada join FOOD HUNT dengan The Butterfly Project dengan 49 bloggers lain, maka sampailah aku kemari. Sebenarnya event ni untuk single invite je, so Mr Big plan nak pi jejalan dalam 1Utama sementara aku settlekan kerja aku. But at the end, dia jadi seronok plak mengikut, alah tak makan tak per janji dapat gelak-gelak dengan bebudak bloggers ni sudah.


"Tau tak, yang 1UTAMA ni adalah World 4th Largest Mall is listed as ‘World’s 12 Best Shopping Cities’ on CNN AGAIN!"


Ye, aku sendiri pun tak tau!

Jangan nak gelakkan aku ek! korang tau ke?



Sesampai je belum ramai register lagi, so once aku dah register duk borak dengan 2-3 budak kat sini. Dapat passport dan goodies bag siap-siap.Eh ramai plak ikut aku menjelajah kan. So tunggu lagi 5-6 orang so baru ktorang start.


Ada 15 cafe dan restoran yang menyertai kempen Wonder Food Adventures ni. Maknanya ktorang bloggers kaki makan ni boleh mencuba ke semua jenis makanan yang telah pun disediakan dari pukul 11 pagi hingga 4 petang hari tuh (16th November 2013). Tapi tak de lah kena buat kesemuanya, minimun yang kena cuba hanya 5 kedai mengikut passport yang diberikan.

Tapi semua lapar dan tamak, ktorang cuba semua sekali lah.


Kat bawah ni list kedai makan dan restoran yang menyertai kempen Wonder Food Adventures ni

LG Promenade: 
SS2 Goreng Pisang, Ninja Joe, Seaweed Club, I Love Yoo, Eat & Happy Yong Tau Foo, Oyster King, Bisou, Mr Cendol, Pao Xiang Bak Kut Teh, Ko Hyang Korean Country Delights.

LG Highstreet: 
Lameeya, BBQ Chicken, Food Box, Vivo American Pizza and Panini, and Lava.

Jomlah kita intai restoran dan cafe di 1UTAMA ni ek

Ktorang mulakan dengan LG Highstreet. Pi yang jauh dulu coz nak jimatkan masa katanya.


#1 Vivo American Pizza and Panini

Memandangkan ini restoran pertama yang ktorang review, so tuan kedai menghidangkan


1. Baked Chicken Chop with Black Pepper Sauce/Mushroom Sauce - RM16.90

Daging ayamnya sangat lembut dan berjuicy. Di gandingkan plak dengan sos-sos sedap kan. Memang terangkatlah jawabnya sampaikan saladnya pun licin, sedap.


2. Pizza Smoked BBQ Chicken 11" Thin - RM22.90 (8pcs)

Ini pun sama, nampak cam simple tapi sedap ya ampun. Dia punya crust ni nipis dan garing menambahkan lagi kesedapannya


3. Chocolate Volcano with Ice Cream - RM15.90

Giler ko, terbaek. Simple but awesome. Gabungan coklat panas dan ice cream sejuk. Bila kena kat tekak, wow sedap. Makan plak reramai lagi lah syiok.



#2 BBQ Chicken


Ktorang dihidangkan dengan ayam pelbagai perisa seperti Olive Luxury Chicken, Hot Hot Drums, Korean Charboiled dan Jerk BBQ



Family Set ni boleh makan 8 orang dalam RM59.90. Dihidangkan sekali dengan french fries dan coleslaw.


#3 Molten Lava



Kedai ni merupakan kiosk comel menghadap Cold Storage supermarket yang menghidangkan sweet pastries macam macaroon dan churos.



Sweet churosnya sangat lazat bila kita makan panas-panas. Sempat lagi tengok cara diaorang masak Churos ni.


Kemudian ktorang ke LG Promenande. Kat sini lebih kepada makanan ringan gituh coz semuanya dalam bentuk kiosk. Memang memacam local food yang korang boleh rasa.


#4 Seaweed Club

Ini kedai jual sushi. Yeah i love sushi. Tapi diorang improvise sket.





Tak tanye plak aku tapi sedaplah kena dengan tekak kan. Ye, makan lagi.


#5 Bisou Bake Shop

Ini sebelah kedai sushi tu je. Kedai cupcake, memang dah terkenal pun Bisou cupcakes sedap. Ktorang dapat Cake of the Month iaitu Chocolate.



Tengok coklatnya.. melimpah!


#6 Mr. Cendol

Dah penat berjalan, ktorang duk singgah plak di kiosk Mr Cendol ni. Hebatkan dalam shopping mall ada kedai cendol yang rasanya macam kita makan cendol bawah pokok.


Semangkuk cuma RM4.50 je


#7 Eat & Happy Yong Tau Foo

Mari makan yong tau foo, makanan sihat untuk orang nak diet. Pilih je bahan yang mana satu korang nak makan, dihidangkan sekali dengan sup.




Pekena time hujan best ooo 


#8 I Love Yoo!

Aku order kuih cakoi. Mudah. Tak payah makan dengan bubur. Makan cam tu je, sebab panas-panas kan.



Sedap masuk mulut. Ada lagi makanan berasaskan cakoi, macam pau goreng. Ada jugak tau foo fa.


#9 Oyster King

Agak payah nak dapatkan fried oyster ni, selalunya kedai cina banyak lah. Tapi kat sini ada gak lah. Aku order oyster goreng, sangat lazat.


#10 SS2 Goreng Pisang

Ini satu yang best gak, goreng pisang dalam shopping mall. Macam goreng pisang yang jual kat tepi jalan tuh.


Tepungnya sangat ranggup. Ada pelbagai jenis pisang yang digoreng mengikut citarasa korang.


#11 Ko Hyang Country Delights

Sarahee. Feeling-feeling RunningMan bila masuk kedai ni, yelah kedai makanan Korea. Ramai gak orang melayu mencuba makanan ni. Sedap.


Bi Bim Bap - RM16.90


Goon Mau Du - RM9.50


Pa Jeon - RM11.50

Kat bawah ni, restoran non-halal. Tak de lah ktorang masuk wei. Tapi sekadar pengetahuan. So korang boleh alert lah, jangan pakai redah je tau.

Restoran Non-Halal


#1 Ninja Joe – (Non Halal)


#2 Pao Xiang Bah Kut Teh 宝香绑线肉骨茶 (non-halal)


#3 Lammeeya (non-halal)


#4 Food Box (non-halal)

Ada 4 restoran je kena pi amik chop. hehehhe masa ktorang pi amik chop ni pun takut-takut gak yelah kan. Orang melayu pi kedai cina buat apa plak.


Hah ko begitulah citer kisah makan-makan aku ni, kira cam senak gak perut makan kesemuanya ni dalam satu hari. Ada setengah kedai tu kasi ktorang tapau bawak balik. Yehoo, bestlah. Yang makan ktorang makan, makanlah. Yang bawak balik, terus masuk dalam beg.


Dapat plak goodies bag dari 1Utama. Ada bath towel, Christmas pillow, powerbank dan juga ONECARD voucher.


Abis je makan semua tempat, terus je pi buat ONECARD ni. Alah senang je pi kat 1Utama Customer Service, amik nombor dan tunggu untuk di panggil. Kejap je. So lepas ni tak delah Mr Big membebel tak de parking bila pi tengok wayang kat sana nanti kan, coz ktorang dah ada ONECARD siap dengan top-up lagi RM50 je.


Terima kasih kat The Butterfly Project dan 1Utama for this WonderFood Adventures. Lepas ni, confirm akan lepak ke sini selalu. Rupanya banyak kedai makan yang aku tak explore lagi dalam shopping mall ni.