Thursday, October 31, 2013

Setiap 31 haribulan Bagi Blogger

Hi Korang,

Beginilah apa yang terjadi setiap 31hb..

Setiap blogger yang berdaftar dengan Syarikat pengiklanan Nuffnang sibuk untuk mengeluarkan hasil pendapatan diorang setelah berpenat lelah selama sebulan menyiapkan advertorial, sponsored post, main klik-klik iklan.

Aku pun x ketinggalan gak.


Yelah setelah keluarkan modal macam minyak kereta, parking, toll so inilah saatnya untuk mendapatkan hasilnya kembali.

Kenapa jumlahnya banyak ek?

Ermm rasanya korang boleh fikirkan jawapannya. Bagi aku, kalau kita rajin berusaha tanpa jemu dan berkira rasanya lebih dari ini korang boleh dapat lagi.

Insyallah ada bahagian untuk pembaca setia www.ciklilyputih.com nanti. Ini kejap lagi ade giveaway tiket untuk SHOUT AWARD 2013.

So tungguuuu....

Wednesday, October 30, 2013

My WD Passport Slim

Hi Korang,

Kita-kita blogger ni kalau citer pasal camwhoring bukan main lagi kan.


Pose sana pose sini, lepas tu mestilah heboh nak simpan gambar tu kan mana plak. Kalau dalam laptop, tak ke berat nanti laptop korang loading kan.

Kenalah cari hard disk.


Pilihan hati aku harus lah hard disk yang berkapasiti tinggi. Sekali pi event amik gambo kekadang sampai 1gB. Kena 10 event, amik ko mana nak di sumbatkan.


Bila Western Digital (WD) duk war-warkan yang hard disk My Passport Slim yang aku rasa amat nipis sungguh ni dengan kemampuan 1 TB dan 2 TB, macam nak angkat satu plak kan. Ianya metal case dan 256-bit hardware-based encryption. Ada disertakan juga WD smartware pro data protection yang membolehkan pengguna menyimpan data di dalam My Passport Slim dan juga di account DROPBOX mereka.


Maknanya save sekali 2 tempat gituh.

Ada 2 kapasiti iaitu


1 TB - 4.33 x 3.14 x 0.48 - inches
2 TB - 4.33 x 3.14 x 0.7 - inches


Dengan saiz sebegini, korang boleh bawak kemana saje tanpa nak kisah samaada berat ke besar ke kan.



In terms of harga plak, 1 TB dalam RM309.00 dan 2 TB dalam RM489.00. Alah bukan kena keluar duit setiap kali korang nak save data kan. Lagipun duit blogging korang kan banyak, apa gunanya.


Boleh lah angkat satu kan.

Wordless Wednesday - I Love MAMEE

Hi Korang,

Wordless wednesday untuk minggu ni


Comel kan maskot MAMEE nie ehehe

Tapi aku lagi comel kan... aahahahahha

Tuesday, October 29, 2013

Beg YAKULT Merah

Hi Korang,

Lately ni suke update thru iPad la.

Mudah dan cepat tapi entry simple-simple jelah. Kalau pepanjang haruslah mencari latop kan.

Ni sempena #NNFoodFest Giveaway last 2 weeks, aku ade join simple contest kat website Nuffnang. Ntah apa ke menda je pun aku tak ingat bijik butir.

Tup-tup, dapat email plak yang aku ni salah sorang pemenang untuk giveaway blogger ni kan.

So tengahari semalam, time lunch sempat gak aku ke Nuffnang opis untuk collect. Tak naik atas pun, mintak tolong Nuffies Anne Cheah antokan kat bawah. Pemalas punya blogger kan, semuanya nak bersuap. Tapi aku bukan cam tu la, sebab tempat tu susah parking je.

Kalau ada parking sudah semestinya aku naik ke atas lepak-lepak kat sofa empuk yang ada kat Nuffies office.

Inilah dia hadiahnya



Beg YAKULT Merah.

Dalamnya info dan brochure berkaitan dengan YAKULT dan kepentingannya meminum minuman kesihatan ni. Ada gak voucher restoran yang tak boleh nak reveal takut nanti korang mintak plak. Merchandise dan memacam lagi lah.

Dan tak ketinggalan jugak


Sebaris YAKULT untuk diminum setiap pagi bagi memcuci perut.

Best tuh......
Sekadar main tweet-tweet je terus boleh menang hadiah. Tu lah sape suruh tak join ni, kan dah rugi.

Thanks tau Nuffnang...  

Monday, October 28, 2013

Shell FuelSave Challenge 2013 & 13 Shell FuelSave Tips

Hi Korang,


Dah 4 tahun event Shell FuelSave Challenge ni, tapi ni baru first time aku dapat pergi kan.


Final challenge ni di adakan di The Saujana Hotel, Subang.

3 peserta terakhir mewakli zone utara, zon selatan dan zon tengah. Masa aku sampi tuh, diorang baru je berlepas untuk menjalankan challenge. Ala tak sempat plak kan nak tengok acara perlepasan.


Sementara nak tunggu diaorang ni balik, aku pergilah mencuba bebeberapa aktiviti yang team Shell telah sediakan.





So sambil mai-main tu, dapat jugak beberapa tips untuk menjimatkan petrol kereta kan kan.



Kemudian, ktorang ada briefing plak dengan Fahrin Ahmad alah pelakon comey tu. Dia kan Duta Shell FuelSave ni. Rupanya team Shell menghantar beliau ke German semata-mata untuk mempelajari teknik-teknik pemanduan bagi penjimatan minyak yang betul. Hah ko memacam lah dia citer, sampai dapat gak tips yang tidak di sangka ye.

Kejap je masa berlalu, tup tap tup tap..



Rupanya 3 peserta akhir untuk Shell FuelSave Challenge 2013 ni dah pun sampai ke hotel Holiday Inn. Bukan main meriah lagi sambutan tau. Memang havoc sangat, biasalah penyokong kuat bagi setiap peserta kan.

Memang seronok wei.

Ok ok acara penyampaian hadiaH pun bermula.



Ada sedikit speech dari Tuan Hj Azman Ismail, Managing Director of Shell Malaysia Trading Sdn Bhd and Shell Timur Sdn Bhd. Katanya mudah sahaja mengamalkan penggunaan bahan api yang effisien dan Shell begitu komited untuk memastikan para penggunanya bijak menggunakan petrol sebaik mungkin.



Lepas tu ada sketsa sket mengenai Shell FuelSave Tips ni. Lakonan DJ Adi (Era FM) dan Fan (My FM). Adoi yay, tergelak-gelak semua orang dalam hall ni. Memang sangat kelakar. Tapi dalam gelak ketawa tu terselit gak info kan macam

1. Plan Setiap Perjalanan
Macam jalan mana nak lalu, kalau kita dah boleh agak jalan jem kat mana, parking senang kat mana kan semua tu dapat menjimat petrol kereta kita. Tak delah kita terpusing sana sini.

2. Elakkan Membawa Muatan Berlebihan
Orang pompuan cam kita-kita ni, kalau bukak bonet kereta tu memang berlambak kasut dah macam kat rumah. Aku sendiri pun at least ada 5 pasang kasut dalam bonet untuk standby kalau ada event. Salah tu ye, kita kena kurangkan isi bebanan dalam kereta kita especially golf set, kasut, barang tak penting kan.

Itu baru 2 sketsa yang diorang lakonkan. Kalau semua sekali 13 tips, mak oi memang terus pecah perut di buatnya.

Now acara yang di nanti kan, keputusan bagi Shell FuelSave Challenge 2013


Tempat pertama - Grand Prize RM20,000 dan trofi
Amirul Fadzil (Central Region)

Tempat kedua - RM2,000
Phoon Kai Chiew (Northern Region)

Tempat ketiga - RM2,000
Lim Ser Jeng (Southern Region)


Ketiga-tiga peserta menggunakan laluan yang ditetapkan 120 kilometer dalam Hyundai-Inokom Elantra 1.8 Premium automatik. Amirul berjaya menggunakan 1 litre Shell FuelSave petrol untuk 23.48km. Fantastik kan.


Mehlah aku kongsikan secara ringkas Shell FuelSave Tips untuk korang ye

1. Use the correct motor oil for servicing
2. Keep your tyres at the right pressure
3. Drive smoothly
4. Use higher gears and avoid over revving
5. Use cruise control
6. Avoid high speeds
7. Use air conditioning sparingly
8. Plan trips carefully and avoid the rush hour
9. Avoid carring excess weight
10. Take the roof rack off
11. Fuel matters
12. Tune and service your engine and follow the guidance in your vehicle handbook.
13. Conserve momentum and keep your distance

Banyak dah ni ek.


Nanti aku akan elobrate lagi 13 penjimatan petrol ni dalam entry akan datang ye. Kalau citer semua kat sini takut korang plak muak nak membaca kan.


Apa pun tahniah aku ucapkan kepada para pemenang untuk Shell FuelSave Challenge 2013 ni. Rasanya untuk tahun depan cam aku plak nak join kan.

Thank you Shell for this special invite, memang bagus tips penjagaan kereta dan jimat minyak ni. By the way, korang kalau nak kongsikan tips pun bolehlah komen kat sini ek. Nanti aku akan inclulde untuk entry akan datang.


Adakah GST Akan Menaikkan Harga Barangan?

Hi Korang,

Untuk renungan...

Artikel 3



Adakah GST Akan Menaikkan Harga Barangan?

“Tetap Tolak GST!” “Akan Tentang Cadangan GST!” “Rakyat Diperas

Dengan GST!”

Begitu hebat sekali isu Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) ini dimainkan oleh sesetengah pihak, sehinggakan kebanyakan rakyat yang mungkin sebelum ini tidak pernah mengambil kisah tentang cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang sememangnya sudah dilaksanakan sejak berdekad lalu kini turut tergerak menyumbang suara untuk menolak pengenalan cukai kepenggunaan baru ini.

Namun berapa ramaikah yang betul-betul faham mengenai GST dan impaknya kepada pengguna?

Sebab utama GST dibantah adalah kerana ia dikatakan akan menyusahkan rakyat, atas sebab harga barangan digembar-gemburkan akan meningkat sebaik sahaja pelaksanaannya.

Namun, benarkah dakwaan sedemikian?

Konsep cukai kepenggunaan seperti GST bukanlah satu konsep cukai yang baru. Malah, konsep cukai kepenggunaan ini telah digunapakai oleh lebih daripada 170 buah negara di seluruh dunia, termasuk kebanyakan negara jiran di dalam ASEAN.

Jika diperkenalkan di Malaysia, GST akan menggantikan cukai kepenggunaan sedia ada iaitu cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Sebenarnya, jika GST diperkenalkan pada kadar yang lebih rendah berbanding cukai jualan dan cukai perkhidmatan yang dikenakan sekarang, dijangka pengguna akan mendapat manfaat oleh kerana kebanyakan barang dan perkhidmatan akan mengalami penurunan, bukan kenaikan harga.

Selain itu, beberapa makanan asas seperti beras, gula, tepung, minyak masak, sayuran, ikan dan daging ternakan, telur dan kemudahan perkhidmatan asas seperti kesihatan dan pendidikan swasta, pengangkutan awam, rumah kediaman dan tanah pertanian juga dilaporkan tidak akan dikenakan GST. Pengecualian ini bertujuan untuk memastikan golongan berpendapatan rendah tidak dibebankan dengan GST.



Berita baik bagi pengeksport pula, barang dan perkhidmatan yang dieksport dilaporkan akan dikenakan GST pada kadar sifar untuk meningkatkan daya saing produk tempatan di pasaran antarabangsa.

Perniagaan yang telah mencapai nilai jualan tahunan RM500,000 setahun dilaporkan akan diwajibkan untuk mendaftar di bawah GST, manakala syarikat dengan perolehan tidak melebihi RM500,000 setahun dilaporkan akan dikecualikan daripada mengenakan GST.

Pengecualian ini adalah bertujuan tidak membebankan perniagaan kecil supaya mereka tidak perlu menanggung semua kos yang berkaitan GST. Selain itu, pengguna yang bijak juga boleh membuat pilihan untuk membeli barang keperluan mereka daripada peniaga kecil yang tidak mengenakan GST. Secara tidak langsung, pengguna khususnya rakyat yang tinggal di kawasan luar bandar tidak akan dibebankan dengan GST.



Sebagai penutup,

GST dilihat sebagai satu sistem percukaian yang lebih komprehensif, efektif, telus, efisien dan mesra perniagaan berbanding system percukaian yang digunapakai sekarang. Diperhatikan, jika diperkenalkan, GST boleh mengatasi berbagai kelemahan yang terdapat dalam sistem cukai kepenggunaan sedia ada, seperti kesan cukai bertindih, cukai berganda dan cukai bertingkat, isu kebocoran dan ketirisan hasil akibat daripada aktiviti pemindahan harga dan sebagainya. Di samping itu, GST juga dijangka dapat meningkatkan pematuhan cukai dan lebih mudah untuk ditadbir-urus berikutan sistem pengurusannya adalah berasaskan kepada kaedah self-policing. Dan jika kerajaan mampu melaksanakan GST dengan telus dan berkesan, kesan daripada GST ini akan mampu untuk terus menyenyapkan suara-suara yang menentang pengenalan GST ini pada mulanya.

Disclaimer :
Artikel ini ditulis oleh  Tuan Haji Abdul Aziz Abu Bakar, the President of Malaysian Association of Tax Accountants dan artikel ini di sokong oleh Kementerian Kewangan.

Pics are from Google.com

Sunday, October 27, 2013

Nada Alam, Nak Rasa Duduk Pinggir Bandar Plak

Hi Korang,

Ini kali pertama aku dapat jemputan ke property launch ni. Ermm gempak jugak ek.


Nada Alam ni betul dalam kawasan Batang Benar di Pajam. Aku dah biasa area sini so kira tak susah nak mencarinya. Dekat dengan site lama dulu.



Kawasan yang aku rasa amat luas ini akan menjadi bandar perumahan Eco Living yang terbaik di Seri Pajam, ianya merupakan projek perumahan terbaru dari Seri Pajam Development.


Mehlah kita masuk ke Sales Gallery ni ek





Biasalah office developer, haruslah ada model kawasan perumahan Nada Alam ni. Ada gak layout plan untuk mereka yang tak sure apa lagi yang terkandung dalam Nada Alam.





Bila tengok model-model rumah ni terus pasang angan-angan, kalaulah satu hari nanti dapat duduk kat sini kan best. Ermm mana tau kan, rezeki di tangan Allah.





Perumahan Nada Alam ini di rasmikan oleh YB Dato' Hassan Bin Malek. Memang gilang-gemilang. Lepas je speech perasmian, terus ke acara potong reben. Then belon-belon di lepaskan bukan main cantik lagi tau uolss.


Lepas je ktorang makan, terus je naik ke kawasan rumah contoh.

Aku melawat rumah double strorey terrace (FREEHOLD) je






22' x 70' (2,366 sq.ft - 2,543 sq.ft) 4 bedrooms + 4 bathrooms price from RM472,400




22' x 70' (2,412 sq.ft - 2,545 sq.ft) 4 bedrooms + 4 bathrooms price from RM440,500

Memang rasa teringin nak beli gak la rumah Nada Alam ni.
konon nak yoga kat luar laman, by the way laman untuk corner lot memang sangat besar tau..


Yang best tu kawasan Nada Alam ni dekat dengan pelbagai kemudahan awam macam KTM Station (5 minit je), college macam INTI, Universiti Sains Islam Malaysia, Legenda College, Kolej Tunku Jaafar, Nilai International School, Staffield Golf Club, banks, hypermarket macam Tesco, Giant dan memacam lagi lah.


Mehlah check it out di www.seripajam.com.my dan facebook page www.facebook.com/SeriPajam untuk lebih details ye.


Selain dari pemberian belon pada anak-anak kecil ni, pihak Seri Pajam Development ju menyediakan live band dan beberapa permainan dulu dan kini bagi menghiburkan tetamu yang hadir.


Cuma aku je yang tak sempat nak main coz duk leka kat rumah contoh tu dekat sejam, sebab suka benau kan.

Dear, belikan I satu boleh tak?

Ermm alangkah bahagianya kalau dapat rumah ni sebijik.