MY HISTORIC MOMENTS

Wednesday, July 31, 2013

Wordless Wednesday - Kad Raya Dari Blogger

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week





Inilah kad raya aku yang pertama, siap sampul duit raya lagi. 

Terima kasih shakiddo.com for this

Korang dah dapatkad raya ke belum....

Tuesday, July 30, 2013

Separuh Jiwaku Pergi

Hi Korang,

Perasan tak aku dah lama tak citer pasal tips menjaga kereta?

Ermm itulah, aku pun windu gak


Mehlah aku citer sket. Waja kesayangan aku tu dah lama tak de dah. Bukan sebab aku gatal-gatal nak tukar baru tapi sebab terpaksa.

Kata orang its time..

Wei banyak berjasa tu si kelabu aku tuh. Yelah ko sejak dari belum kawin sampai la ni. Masa beli dulu pun, aku baru je kenal-kenal Mr Big kan. Kira kereta tu sama umur dengan perkenalan ktorang.

Jasanya ermm tak terkira, melimpah ruah. Dengan si kelabu nilah aku keliling satu semenanjung. Pergi Sg Petani, Terengganu, Perak. Kalau setakat Melaka dan JB rasanya tiap-tiap pegi, bawak mak aku pi tengok cucu dia. Pernah sekali tu, tiap-tiap minggu pi Penang sebab outstation selama sebulan. Giler kan, cam ne aku penat cam tu lah kereta tu lagi penat.

Cuma dalam 2 tahun terakhir ni dia start meragam. Memula yang kecik-kecik je lepas makin beso. Yang paling besar sekali aku kena tukar gearbox. Memula tukar recon tapi dek sebab aku tak berapa cerdik kena tipu dengan workshop tuh. Tapi tak per aku dah buat report pun kat Tribunal Pengguna. 2nd time kena refurbish balik gearbox tu, tukar lagi sekali apa yang patut.

Ermm its about time…

Ayah aku dah muka bising, dia suruh je tukar sebab makin lama makin banyak ragamnya. Ishk ko dalam hati siapa yang tau kan. Aku memang sayang dengan si Waja ni. Yelah banyak memori sangat.

Pendek citer,

Mr Big malas nak kecoh-kecoh. Dia tukarkan si Waja ni dengan kereta lain plak, which is aku tak berapa nak plan pun. So semuanya dia settlekan sendiri, cari buyer, survey kereta. Dia cuma tanya aku nak warna apa je.


Dan akhirnya tukar gaklah.

Masa nak tinggalkan si Waja tu kat owner baru, bukan main sedih dibuatnya. Yelah ko, dah bertahun-tahun berjasa tup-tup aku tinggalkan dia cam tu je lah. Mana tak sedih. Kalau dia manusia mesti dia cakap aku kejam huhuhuhu

Apa-apa jasamu tetap ku kenang sampai bila-bila..

Anyway aku mula tulis balik tips menjaga kereta tak lama lagi ek, so tunggu…

Still mood sedih masa tulis entry ni uuuuuhuhuhu :-(



Temui AMINA MasterChef Australia Season 4 Hari Ini

Hi Korang,

Kalau korang memang kaki Masterchef Australia yang sibuk duk tayang kat Channel 709 Astro Lifetime mesti korang kenal dengan Amina El Shafei yang merupakan salah seorang peserta untuk Season 4 kali ni.

Dan berita baik nak bagi tau kat korang yang AMINA ni ada di Malaysia untuk minggu ni.


Kalau nak jumpa dengan beliau meh kita reramai ke





Master Class @ Mid Valley Megamall
Mid Valley Megamall

Centre Court
Tuesday 30 July, 8pm


Amina akan berkongsi beberapa tips dan rahsia masakan beliau di dalam demonstrasi Masterclass malam ni nanti. Nanti bolehlah korang share-share resipi kan coz Amina ni very adventures dalam dunia culinary ni


Sambil tu boleh rasa masakan daripada air tangan beliau sendiri.

Eh, jangan lupa datang tau. Semua di jemput hadir, tua muda, kecik, beso, kaki makan, tukang masak, peminat AMINA datanglah.

Aku haruslah special, dapat jumpe AMiNA dulu dari korang, jangan jeles...



Monday, July 29, 2013

Menu Berbuka Orang Sakit

Hi Korang,

Kan Mr Big accident last week kan so haruslah tak boleh nak puasa.

Tapi 2 hari je dia tak puasa coz lelama nanti susah nak ganti katanya.

Selama seminggu nilah, aku duk masak something yang bersesuaian dengan keperluan makanan orang sakit. Yelah ko orang sakit mana boleh makan ikut sedap tekak je, kang lambat plak nak baik.

So inilah dia menu berbuka orang sakit.

Sup Cendawan

Masak tumis air je, setengah orang panggil cam tu lah. Senang buat sup. Tumis bawang merah dengan bawang putih. Naik bau then masukkan air sket coz cendawan sendiri pun ada airnya sendiri kan. Masak sampai air mendidih. Hah siap.

Ikan Bakar 
             
Haruslah ikan cencaru kan. Terbaek oo. Senang nak makan coz tulang beso-beso.

Sambal Belacan

Memang sesuai sangat kan. Kalau masak sambal tumis takut pedas plak. Yang aku buat ni tak berapa pedas.

Itulah dia resipi untuk orang sakit. Mudah lagi menyihatkan badan.

Korang pun bolehlah amik menu aku ni jadikan panduan ye

Sunday, July 28, 2013

LIVE UPDATE - Singgah Sahur Dengan Anak-Anak Yatim

Hi Korang,

Pagi ni ktorang sahur dengan anak-anak yatim Al-rahmaniah dekat Rasa, Hulu Selangor ni.

Jauh memang jauh tapi sangat worth it. Yelah dapat kenal dengan geng-geng baru kan. Oklah malas nak citer lagi coz nak sahur lauk simple tapi sedap.

Nak citer lagi ek

Anyway,
Selamat Bersahur dan Berpuasa Korang....

P/s: kejap je nak raya ek, langsung tak sedar lah..

Saturday, July 27, 2013

Chelsea vs Malaysia 2013

Hi Korang,

Aku dapat tiket untuk menonton perlawanan ni dari Samsung dan Manoah hari tuh.


Dapat 2 tiket so seharusnya pergi dengan Mr Big la kan.

Pergi lepas buka cam tu, hah ko bukan main ramai orang lagi. Nasib baik bebudak bloggers lain datang awal so mintak tolong diorang chopkan tempat.



Lautan manusia cukup ramai, kalau tersesat confirm tak jumpa balik geng korang tu kalau tak de bantuan smartphone kan. Nak amik gambar masa game pun payah coz jauh nak zoom, maklumlah camera tak power sangat.

Tapi aku tengok tak abis pun coz esoknya kerja kan.


Congrats to Chelsea sebab menang 4 : 1 dengan Malaysia. Takper Harimau Malaya, kita cuba lagi di lain match ye

Anyway thanks to Samsung dan Manoah for this special invite tau..

Friday, July 26, 2013

Pengalaman Rawatan Di Unit Kecemasan Hospital Kerajaan

Hi Korang,

Minggu ni, life ktorang agak chaos ni.

Mana taknya isnin petang hari tuh, Mr Big accident plak kat depan simpang Country Height ni. Entah cam ne tup-tup dia dah terus masuk ke longkang besar tuh. Bawak bukannya laju coz jalan jem time tuh, ntahlah dah takdir kot. So redha je lah.

Nasib baik ada penunggang motorsikal yang prihatin tolong keluarkan Mr Big dari longkang beso tuh dan nasib baik gak aku baru je sampai rumah. Dia call aku suruh pi amik kat tempat kejadian.

Sesampai je tempat Mr Big dah terduduk tepi longkang tuh, tak boleh bangun. Nak nangis pun ada gak tapi tahan je. Lepas diorang masukkan dalam kereta terus je aku pecut ke Hospital Serdang coz itu yang terdekat sekali.


Sampai depan pintu unit kecemasan tuh, dia pun hospital attendant tu memang langsung tak tolong Mr Big. Diorang cuma bagi kerusi roda dan suruh Mr Big duduk. So aku dengan sedaya upaya cubalah nak turunkan dari kereta ke kerusi roda. Diorang tengok je. Dalam hati aku fikir positif je, maybe diorang nak tengok keupayaan Mr Big kot sebelum diorang klasifikasi kan. Once dia dah turun, terus aku pi parking kereta.


Bila aku tiba kat unit kecemasan tu, Mr Big dah kena tolak kat tempat rawatan. Nurse tu sedaya upaya check semua tempat yang di rasakan luka. Seluar kena gunting coz bahagian lutut tu dah teruk lukanya. Checkla apa yang patut. Sapu ubat kuning untuk stopkan luka.


Kemudian once dah amik nombor, ktorang kene pi ke unit X-ray. Hah ko, bertawaf saie satu hospital tu coz rasanya cam jauh gila nak ke sana. Lalu pintu tu, masuk pintu ni, keluar pintu sana then barulah sampai. Nasib baik tak ramai orang maybe time maghrib kot.

Masuk je bilik X-ray tu, semua kena tanggal kecuali baju coz part yang nak di X-ray bahagian bawah. Wah, X-ray sekarang dah canggih. Diorang Cuma pakai plate-plate cam dulang untuk di scan. Letak plate tu di bahagian tempat yang nak kena X-ray then machine scan pun jalan. Kemudian diorang masukkan dalam big scanner untuk process. Dapatlah aku tengok, patah ke tidak tulang kaki Mr Big tuh.

Abis X-ray, patah balik kat tempat pesakit tidak kritikal ni. Ini yang mencabar ni coz proses menunggu yang sangat lama. Aku buka puasa dengan Mr Big kat lobby ni sambil nak tunggu kena panggil. Puaslah ktorang borak-borak dengan pesakit lain. Even yang hidung berdarah teruk macam kena tumbuk pun kena tunggu gak tau.

Dalam kul 9pm cam tu baru kena panggil. Bila masuk bilik doktor tuh. Doktor yang buat inspection tuh muda benau. Macam doktor pelatih pun ada. Check pun macam nak tak je plak aku perasan. Tengok ala kadar dan cakap tak de apa-apa pun. Terus je bagi kertas untuk amik ubat.

Ktorg keluar terus amik ubat dan balik.


Sampai rumah tup-tup darah tu non stop keluar balik. Maybe nurse yang buat kerja tu cincai je kot. Hah puas aku bersihkan balik sapu minyak gamat. Malam tu beralas tuala kaki coz takut darah tu mengalir lagi.

Esoknya ktorg ke panel klinik bank Mr Big, buat check up lagi sekali sambil suruh nurse buat dressing.

So kesimpulannya yang dapat aku rumus kan.

1. Kalau betul-betul accident teruk sampai patah riuk badan, bagus datang ke hospital kerajaan ni coz diorang akan layan dengan cepat. Demam-demam tak yah lah datang ni.

2. Memang murah RM1 je but masa kita banyak terbuang dek kerana menunggu

3. Para pekerja akan layan kita ala kadar je coz diorang ada banyak menda lain lagi nak buat

4. Kunci utama adalah KESABARAN kerana para pekerja ni akan senantiasa cakap sabar ye cik, sabar ye kak, ramai lagi orang sakit teruk kat dalam tuh.

5.Bagi yang teman pesakit tuh, sila bawa makanan + alat hiburan coz memang lama betul menunggu. Kalau update blog pun boleh dapat 2 entry dah tau.

So terpulang pada koranglah untuk buat pilihan kemana nak pi kalau jadi apa-apa kan. Aku dah nampak dah pilihan aku.Bagi aku kalau setakat deman-deman biasa baiklah pi klinik, walaupu bayar mahal sket tapi cepat dan treatment kita di jaga.

Anyway, mintak korang doakan Mr Big sembuh cepat ye. Dah lah nak raya ni

Amin..

Thursday, July 25, 2013

MIVVA Beauty Box, JULY Edition : My Pamper Kit

Hi Korang,

Agak terlambat rasanya aku citer pasal MIVVA beauty box bagi bulan Julai ni.


Biasalah gambar dah lama amik tapi write up agak lembap sket, maklumlah bulan puasa. Masa berlalu cepat betul, now dah hujung bulan kan.



Untuk edisi Julai in bertemakan My Pamper Kit. Maknanya inilah di antara bahan-bahan yang akan menenangkan aku di kala stress ni.

Jom tengok apa yang ada dalam MIVVA beauty box untuk bulan ni


1. Beautymate Purifying & Hydrating Nano Toner, Full Size RM49.90 for 120ml

Yesza, tonernya lembut dan sejuk je bila kena kat kulit muka. Sesuai dengan kulit muka aku yang oily ni dan boleh cerahkan kulit uolls. Tambahan plak saiz besar tuh.


2. UNICO Eye Lip Enriched Cream, Full Size RM98.80 for 15ml

Sesuai untuk aku yang ada eye bag di bawah mata ni. Bolehlah kurangkan sket kesan-kesan penuaan ni. Rasa lembut je bila sapu kat mata. Bila letak kat bibir plak, bibir rasa lembap langsung tak de rasa kekeringan.


3. Somang Danahan Bonyeon Intensive Moisturizing Skin Toner & Emulsion, Sample 5ml each (Skin Toner RM139.90 for 160ml and Emulsion RM139.90 for 160ml)
Orang kulit kering harus cuba rangkaian product ni, bukan hanya melembap malah anti penuaan gak. Sebab ianya di hasilkan daripada oriental herbal, haruslah wangi dan selesa di gunakan.


4. Elianto Ardour Shadow, Full Size RM8 for 2g

Aku dapat warna #07 Lavender Purple. Cantik kalernya dan lagi plak dia punya packaging embossed bunga tu lawalah. Cam rasa sayang plak nak pakai tapi pakai gak lah.


5. Re-Gen Oil, 3pcs Sachets (RM29.90 for 75ml or RM45.90 for 125ml)

Minyak ni untuk hilangkan kesan regangan (stretch marks) dan kedutan. Ianya juga dapat kurangkan parut dan sesuai untuk kulit kering di badan cam aku ni. Baunya menyegarkan sampai rasa nak pengsan hahaha tipu lah. Kaya dengan Vitamin A dan E untuk melawan kesan-kesan penuaan ni.


6. Foot Pumice Stone

Yeah, boleh gosok kat kaki time mandi. Kulit kaki kita ni kan kasar so kenalah dibelai di setiap masa. Kalau tak de masa, letakkan ia dalam bilik mandi, confirm-confirm bila nampak je terus nak tenyek.

Kali ni punya barang best-bestlah, ada dapat saiz besar, boleh gosok kaki, memang betul-betul memanjakan diri. Wah gituh, ayat…



Apa yang aku suka dengan MIVVA Beauty Box ni

1. Untung sesangat. Aku rasa total semua sekali dalam RM200++ cam tu, but kalau subscribe baru RM38 per box. Jimat kan

2. Banyak skincare yang aku jarang dengar namanya, so dapat merasa mencuba kan.

3. Dapat kotak cantik dan FREE, ini design terbaru tau. Polka dot hitam putih. Boleh buat simpan barang-barang comel macam brooch, mask, dan memacam lah

Nak subscribe? Meh ikut instruction kat bawah ni

Subscribe for a month at RM38 each, 
or RM114 for 3 months with 190 points,
or RM228 for 6 months with 570 points.
More information available at www.MIVVA.com

 Facebook: fb.com/MIVVAcom

Memang serious murah lah bagi aku. Barang pun banyak dapat. Saiz kecik-kecik ni senang nak bawak travel. Betul kan.



Guardian Customers’ Choice Awards 2013

Hi Korang,

Bulan puasa pun dapat invitation jugak pi event.


Kali ni aku ke Mandarin Oriental Hotel alah yang sebelah KLCC tuh ada Guardian Customers Choice Awards. 


This time rasa exclusive sungguh coz buat kat hotel, cam tahun lepas diorang buat kat tempat biasa je.


So tahun ini, pelbagai jenama bersaing sama sendiri untuk mendapat tempat di hati pengguna macam kita-kita ni. Dari jenama penjagaan diri hingga ke barangan bayi semuanya masuk bertanding.


So kat bawah ni aku sertakan sebahagian daripada jenama yang memenangi Guardian Customers’ Choice Awards pada tahun ini.



















Hebat kan, semua brand yang kita gunakan selalu dalam kehidupan seharian kita kan.


Dan jenama yang Berjaya merangkul  Top Voted Brand ialah L’Oreal Paris Malaysia. Ermm hebatla diorang ni, tahun lepas menang dan tahun ni menang lagi.


Tapi yang aku paling excited sekali je pemenang untuk kereta Honda CR-Z Hybrid 1.5L tuh, di menangi oleh Ms Amy Chew. Ermm bestnya, balik bawak kereta baru yop!.




Abis event, terus buka puasa. Not bad jugak makanan kat sini ek. Walaupun simple tapi sedap-sedap belaka.


Anyway thanks to Guardian sebab sudi jemput aku ke event exclusive ni, dapat gak aku bertukar-tukar namecard dengan brand-brand hebat ni. Rasanya tak lama lagi adalah project aku dengan diorang ni kan.

Insyallah ye...