MY HISTORIC MOMENTS

Saturday, June 29, 2013

Projek 'Re-Thinking Actions' Di World Marketing Summit 2013

Hi Korang,

This is Corporate Social Responsibility (CSR) entry


Dalam busy-busy aku ke event makan-makan ni, sempat gak aku ke Projek 'Re-Thinking Actions' World Marketing Summit 2013 di Pusat Sains Negara last week. Projek 'Re-Thinking Actions' merupakan inisiatif 8 buah syarikat untuk menangani salah satu daripada 8 Matlamat Pembangunan Milenium (MDGs) iaitu menjamin kelestarian alam sekitar (MDG7) Bangsa-Bangsa Bersatu.



Seramai 85 orang anak yatim berusia di antara 13 hingga 17 taHun dari seGenap pelusuk Malaysia termasuk 23 oranG dari Miri Sarawak di angkat menjadi hakim bagi program ini.


Berucap di majlis pelancaran projek ini, Dr Marceline Lemarie, Pengerusi WMS2013 berkata 'Terdapat rasional di sebalik pemilihan 85 orang anak yatim sebagai hakim kerana di semua pasaran, mereka ini adalah pihak paling 'neutral jenama' dan lazimnya tidak berlalu terdedah atau terlibat dengan aktiviti promosi pelbagai jenama. Selaku konsumer masa depan, kami berharap agar anak-anak yatim ini memahami konsep jenama baik dan perbadanan baik'.

Masa diorang masuk dewan tuh, rasa hiba seketika tengok anak-anak yatim ni, yelah mengenangkan nasib diorg ni kan but still nampak diorg ni cam tabah je. huhuuu



Projek 'Re-Thinking Actions' bertujuan  untuk menggalakkan konsumer masa depan Malaysia untuk menyertai pembangunan inisiatif-inisiatif CSR pelbagai perniagaan sambil mendidik mereka mengenai kepentingan memikirkan semula tindakan mereka yang memberi impak kepada alams sekitar.




Bila penyanyi Zainal Abidin yang femes dengan lagu 'Hijau' tu mula bercerita mengenai kehidupannya masa kecil, anak-anak ni begitu kyushuk mendengarnya. Dengan aku sekali jadi seronok tau.


Projek 'Re-Thinking Actions' ini mendapat liputan meluas serta sumbangan besar dari Pusat Sains Negara, Petronas, Staedtler, F&N, Volkwagen Malaysia, Manoah Consulting, Alcom, BMI, Columbia Asia, Jim Liaw Photography, AOS Conventions & Events, Dream Asia dan Asian Football Confederation.


Untuk maklumat lanjut mengenai Summit atau pendaftaran dan peluang penajaan, sila layari http://wmsmalaysia.org/






Friday, June 28, 2013

Maggi Main Masak-Masak Dengan Scha Alyahya, Awal Ashaari Dan Lisa Surihani

Hi Korang,

2-3 menjak ni, keje aku bila weekend je kena masak depan public.

Aduiyai, dah la tak reti masak. Poyo je lebih kan.


Bila dapat invite dari Nuffnang pasal event MAGGI® ni, aku siap tanya kena masak ke tak? Diorg cakap eh tak delah cover event je. Ok kus semangat, lega sket rasanya


Ktorg sampai Surian Towers, Nestle HQ awal sungguh. So merayap satu Mutiara Damansara dulu lah, pi flea market, pi tengok kereta baru, masuk kedai baju untuk abiskan masa. Sangat membazir tau tak, dahlah masa itu emas.



Dalam kul 2 petang cam tu, ktorg naik ke atas ni. Tak ramai orang lagi. Rupanya event untuk meraikan pemenang-pemenang dalam facebook MAGGI® punya ‘Mi MAGGI moments’  contest. Para pemenang dapat Mi MAGGI private cooking moment dengan selebriti ni, so diorang akan mencipta dan memasak bersama-sama ek. Bestkan. Aku pun oklah, alah ambil gambar je Mr Big ada kan. So tak yah nak susah-susah.


Once event start, speech sket daripada Chef Muluk, one of the orang kuat MAGGI® ni. So dia citer sket pasal MAGGI® sambil memperkenalkan selebriti MAGGI® yang baru Scha Alyahya, Awal Ashaari dan Lisa Surihani. 





Rupa-rupanya memang ada acara memasak MAGGI® Kari lepas tu, kan aku dah cakap masak lagi. Tapi kali ni nasib baik sket coz ktorg dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan hanya perlu masak MAGGI® Kari selama 2 minit ciptaan sendiri. Team aku ada makcik plak kan, so seharusnya dia jadi headchef la. Yang lelain ni pun semua tunjuk bakat memasak gak, aku hari setakat jadi kitchen helper je. Tukang sediakan bahan, tukang potong-potong, tukang basuh pinggan dan tukang lap dapur. Hahaha banyak betul bertukang kan.


So dengan MAGGI® Kari ni kita boleh masak dengan pelbagai cara dalam masa 2 minit je. Korang boleh letak macam-macam menda kat dalam resipi MAGGI® ni, letak ayam ke, ikan ke, telur ke, ikan keli ke, sayur-sayuran dan pelbagai lagi lah. Bagi aku Cuma MAGGI® Kari je yang ada rasa yang unik dan aroma sebenar macam perasa Kari. Tak caya, cubalah korang surfing kat YouTube tu tengok memacam resipi yang dah pun dibuat dengan MAGGI® Kari ni.






Ni aku sharekan beberapa link ek

Penang: MAGGI Kari Ala Penang



Melaka: MAGGI Kari Ala Melaka





Abis je 2 minit, hah ko memacam bentuk dan rupa MAGGI® Kari ni. Team ktorg menamakan resipi ciptaan ktorg ni dengan nama MAGGI® Kari Merak Di Kayangan sebab ada ukiran burung yang si Devi buat. Resipi team lain lupa plak aku nama diorg ni ada yang MAGGI® Kari Crunchy, MAGGI® Kari Awal Akhir dan MAGGI® Kari apa ntah satu lagi ek.

Ni aku sharekan resipi Team 4 ye


Resipi Maggi Kari Merak Di Kayangan

Bahan-bahan:-

Maggi Kari 2 bungkus
Bawang merah, bawang putih, cili api di hiris sekali
Ayam digoreng dengan rempah Maggi Kari dan lada hitam
Bunga Kantan untuk menyemarakkan bau dan aroma
Sedikit sayuran

Cara memasak:-

1. Tumis bahan hirisan hingga naik bau
2. Sambil tu, rebuskan Maggi Kari sehingga lembut
3.Masukkan bahan-bahan rencah lain termasuk sayuran.
4. Siap pun dalam masa 2 minit.

Mudah kan





Lepas tu kena present plak, sekali lagi team aku ada yang pandai cakap iaitu Ayu Rafikah sapo laie kan. Memacamlah yang dia cakap tergelak ktorg dibuatnya. Kesudahannya semua keempat-empat kumpulan tu menang tak de satu team pun yang kalah. Alah masak pun suker-suker je kan.




Ok tibalah masanya untuk food tasting, ya ampun sedap gak MAGGI® Kari team aku ni buat, memang betul-betul air tangan ibu lah. Kemudian rasa gak, buffet MAGGI®yang diorg dah sediakan. Hah ko berlumba-lumba memasing  makan kan.








Majlis di akhiri dengan para selebriti bergambar dan sign autograph kat apron. Hah jangan lepaskan peluang, ingat senang nak bergambar dengan artis ni. Amikla gambo sebanyak mungkin ye.


Anyway terima kasih kat Nuffnang dan MAGGI® for this special invite ni. Kenyang oo makan MAGGI® tanpa batasan ni.

So bulan puasa akan datang ni, cukup bekalan MAGGI® aku selama sebulan coz dapat banyak bungkus tu kan.



Laser Muka Dengan L’Oreal New REVITALIFT Laser

Hi Korang,

Orang pompuan nak-nak umur cam aku ni, ishk tak abis-abis dengan takut kulit berkedut kan

Betul tak? Haruslah betul. Ku akuiiiii


Kalau boleh, tak naklah orang bercakap umur muda lagi tapi kulit dah macam orang senja kan. Itu yang paling aku takut ni.


Bila L’Oreal Paris ajak aku ke media briefing pasal penjagaan muka anti-ageing ni memang berdesut aku amik cuti untuk ke Blu Med kat The Garden Mall ni. Yelah ko ada ubat untuk cantikkan kulit mestilah dengan pantas kan.


Best media briefing, diorg arrange into small group. Jadi tak de sesak sangat kan, nak tanya soalan pun takde segan sangat.  So yang ada pada hari tuh cuma aku, jenjupiter dan rane je.



Memang betul L’Oreal ada keluarkan produk anti-ageing ni but now diorang dah enhance kan lagi kebaikkan skincare ni.  Kita tau kan yang REVITALIFT LASER ni di inspirasikan daripada  Intense Pulsed Light (IPL) untuk mencegah bintik hitam dan merangsangkan kolagen untuk kesegaran dan complexion muka yang cantik tapi dengan hanya menggunakan creme skin care. So tak yah nak pi buat laser bagai.


Kandungan PRO-XYLANE tu menguatkan lagi keupayaan kolagen untuk membekal sumber-sumber ini ke seluruh kulit muka kita.  Dengan hanya 3% PRO-XYLANE dalam setiap formula skin care,ianya terbukti berkesan dari segi

-          85% bersetuju pori-pori muka mengecil
-          89% bersetuju kedutan dapat dikurangkan
-          94% bersetuju kulit muka menganjal

Lagi plak, baunya sangat harum cam bau bunga-bunga gitu. Sedap sampai rasa nak makan.


Dalam REVITALIFT LASER X3 range ada 3 menda iaitu:-

Renewing Anti-Aging Serum (RM89.90)

Renewing Anti-Aging Cream (RM69.90)

Anti-Aging Transforming Eye Cream (RM54.90)

Cara pemakaiannya cam biasa lah. Bersihkan muka dengan cleanser, letak toner then baru letak REVITALIFT Serum ni sket. Kemudian biarkan seminit untuk SERUM ni meresap. Masukkan jari korang slowly dalam REVITALIFT Cream dan sapukan ke seluruh muka dan juga leher. Kemudian baru pakai REVITALIFT Eye Cream kat mata.

Senang je kan.


Anyway thanks to L’Oreal Paris team coz sudi menjemput aku. Bertambahlah ilmu aku hari dan korang yang membaca entry aku ni kan. Semoga korang pun cun jugak dengan REVITALIFT Laser X3 ni.

Itulah aku ni baru je start cuba 2 hari dah. Rasanya lama betul nak tunggu 3 bulan as resultnya cam ne kan. Hopefully dapatlah hilangkan tanda-tanda yang tak sepatutnya kat muka ni ek.