MY HISTORIC MOMENTS

Friday, May 31, 2013

Lama Tak Ke Old Town White Coffee

Hi Korang,

BIla fikir pasal makan memang bosan dibuatnya. Hari-hari kena tanya dengan Mr Big nak makan apa, kalau tak makan lapar plak.

Ishkk isu makan memang jadi bualan hangat lah setiap hari.


Untuk jalan terbaik, ktorg akan fikir kedai mana ktorg dah lama tak makan so kedai tu jadi sasaran. Jadi hari tuh, malas nak fikir panjang kita terjah ke Old Town White Coffee kat Seksyen 9 Bangi ni.

Pergi lepas maghrib so orang tak berapa ramai lagi.

Sesampai je menu dah atas meja, belek punya belek dan terus catit nombor menu kat borang yang disediakan. Nanti waiter datang amik. Sementara nak tunggu makan sampai, mari main game dulu ek. Sangat anti social laki aku ni kan.

Ok makan sampai, simpan semua gadget je. Its makan time.

Ktorg order

Nasi Lemak Sloppy

Aku yang bagi nama sloppy sebab korang tengoklah cara diorg present nasi lemak ni. Sangat selekeh, minyak-minyak rendang ayam tuh bukan nak dilapnya. DIa punya rencah-rencah bukan main banyak dan sedap plak.

Fried Wantan

Ini kira apptizerlah, kecik je wantannya. Sekali masuk mulut. Eh ada papadom plak.

Dry Beef Noodles

Ni of courselah aku punya. Sedap tak berapa pedas. Daging dan sayur sama banyak. Ada sup sekali ek.


Air ktorg order Chocolate Chips. Ala macam ice blended gak lah, terasa coklatnya.

Entah semua sekali rasanya below RM40 kot. Aku pun terlupa, not bad gak. Sedap pun sedap, portion pun boleh tahan banyak. Cepat plak service diorg kali ni, agaknya tak ramai orang.

Ermm Alhamdulillah, kenyang perut malam tuh.

Esok-esok kita gaduh lagi pasal makan ek.



Petua Senang Hati

Hi Korang,

Lama plak tak berkongsi ilmu pada pagi Jumaat ni kan. 

Ni aku nak share sket beberapa petua bagi korang yang selalu sangat susah hati, kebingungan, terkeliru dan sebagainya.



Kekadang aku pun macam korang gak lah, panas hati, geram, menyampah dengan perkara yang aku lalui. Tapi bila kita ikut petua-petua ni, kita akan rasa tenang seketika dari masalah yang kita alami.

Terima kasih kengkawan di Facebook yang menTAG aku pasal petua senang hati ni ek

Salam Jumaat Korang..

Thursday, May 30, 2013

Ulangtahun CHARRIOL Ke 30 Tahun Yang Berprestij

Hi Korang,


Kita sambung balik citer trip ke Singapore hari tuh ek


Aku dapat jemputan dari CHARRIOL Singapore untuk majlis ulangtahunnya yang ke 30. Lama tu dah ada dalam pasaran kan. Charriol ni merupakan jenama antarabangsa yang khususnya dalam fine Swiss timepieces, jewellery dan accessories.


Majlis di adakan di Goodwood Park Hotel, Singapore. Cantik hotelnya ala-ala colonial. 


Founder dan tuan punya Mr Philippe Charriol ni berkata mengenai perjalanan Charriol sepanjang 3 abad ‘Everything we do at CHARRIOL is conceived in the same spirit, that of the art of living differently. This means having the courage to listen to your dreams and the audacity to see them through. This passionate mindset is expresses in all CHARRIOL creans, from timepieces to jewellery and is how our customers live too’.


Bagi menandakan 30 tahun yang bersejarah, Charriol menegaskan keaslian dan tenaga yang tiada tandingan dengan pelbagai tambahan yang menarik dalam setiap koleksi iaitu gabungan dua tahun produk dan pembangunan jenama. Di bawakan segar dari BaselWorld International Show yang di pamerkan di Switzerland Mac / April 2013, Charriol menambahkan lagi koleksi terbaru bagi Asia iaitu St-Tropez, Celtic, CELTICA dan koleksi CoLvmbvs dan juga memperkenalkan koleksi  AEL moden sebagai produk terbaru mereka.



Charriol terkenal dengan signature design mereka  'twisted cable' yang ikonik, dipatenkan oleh Charriol dan kini diiktiraf dan didambakan di seluruh dunia. Jenama ini juga berbangga dengan warisan keluarga yang memperlihatkan Encik Philippe Charriol bekerjasama dengan ahli-ahli keluarga lain dan itu membezakan Charriol dan jenama global yang lain.


May 16, 2013 | Model cantik by CikLilyPutih on Keek.com

Ada catwalk untuk tunjuk jam yang cantik-cantik ni. Korang layan je Keek aku tu ek.

kalau aku cakap harga jam kat tangan aku ni, boleh terkujat dibuatnya

Masa majlis ni, ktorg di pertontonkan dengan koleksi jam tangan terbaru keluaran Charriol. Bukan main cantik lagi, kalau tak fikirkan harga terus angkat satu tau.


Hari ini, Charriol dipasarkan melalui rangkaian global 185 butik dan kedai-kedai jualan 3,800. Di Malaysia, butik perdana Charriol terletak di Adorn Floor Starhill Gallery Kuala Lumpur di Jalan Bukit Bintang.

Untuk tengok koleksi yang lelain rekaan Charriol, sila layari http://www.charriol.com  

dapat parfume dan pendrive ni as goodies

Terima kasih Charriol atas jemputan ni, dapat jugak aku berkenalan dengan media oversea yang lain sambil menikmati koleksi jam yang cantik-cantik ni





Twisties SuperstarzX 2013 Finale Night

Hi Korang,

This is 48 hours sponsored post, please scroll down for new entry

Memang tiap-tiap tahun aku akan ke Twisties Superstarzx event ni.

Diaorang ni senantiasa mencungkil bakat-bakat anak muda dalam bidang nyanyian. Tahun lepas aku pi kat Life Centre, havoc tak terhingga. Tahun ni agak special sket


Finale night di adakan kat Aquasonic, Sunway Piramid. Meraba gak mencari kan nasib ada Information Counter so tanya jelah.

Tahun ni agak unik sket temanya, lawan nyanyi berkonsep tinju. Ye macam boxing tu lah, ada ring bagai, loceng. Ni lawan style baru ni. Ermm...


Ok jom berkenalan dengan 6 finalist ni, Kyle, Joey, Lina, Syah, Young dan Diary of us. Kesemua mereka ini merupakan anak didik Prema dan Altimet.

Cara pertandingannya sebegini


Pusingan pertama : lontaran vokal nyanyian
Pusinga kedua : Acara berlawanan dua pihak (nyanyilah wei bukan bertumbuk)
Pusingan ketiga: Penyingkiran ( hanya 2 finalist dibawa ke acara peringkat seterusnya)
Pusingan terakhir : Juara penentu

Hah, tak ke macam boxing tu kan? Pelik tapi best.

judge pada malam tuh

So peringkat ketiga ni, Kyle dan Joey move on to Final round. Yang lelain tu kalah. Ala tak per keenam-enam diorg ni semuanya pemenang bukan pengalah ye. Hebat tu tau dapat masuk Top 6.

Bagi aku, diorg ni ada suara yang powerful. Masing-masing ada talent yang tersendiri Cuma nasib je tak sebelahi diorg ni.


Apa-apa pun Tahniah kepada Joey yang menjadi juara Twisties SuperstarzX 2013 untuk tahun ni. Orangnya kecil molek tapi hebat ooo


Taniah Joey!

Thanks Twisties dan Nuffnang for this invite. Memintak tahun depan dapat invite lagi yeah!

update:

Meh korang layan video masa event nie ek



I love Twisties..

p/s:kalau korang nak tengok gegambar lain, meh klik kat sini ek http://bs.serving-sys.com/BurstingPipe/adServer.bs?cn=tf&c=20&mc=click&pli=6435844&PluID=0&ord=[timestamp]

Wednesday, May 29, 2013

SIMPLOT Bloggers Cook Off Competition

Hi Korang,


Aku memang tak berapa pandai sangat masak-masak ni but untuk makan berdua tak jadi masalah coz Mr Big ni sempoi, apa yang terhidang untuk yang dia bedal. So far so good ada gak la complaint sket-sket but I ok je.

Dan aku memang tak sangka boleh join SIMPLOT Bloggers Cook Off ni. Pada mulanya diorg call untuk cover event je, then 2-3 hari sebelum hari event diorg call lagi suruh aku jadi contestant plak.  Hah mengelabah kejap, then Mr Big cakap ala masuk jelah tak yah nak kira menang janji boleh masak orang boleh makan dah ler.

Tak prepare apa pun, resipi pun hentam keromo je. Ingat dalam kepala otak.

Ms Ong E-Laine (Simplot) kasi speech sket

Sesampai je kat B.I.G (Ben’s Independent Grocer) Publika ni, ya ampun ramainya orang. Ingatkan pertandingan biasa je rupanya siap masuk TV bagai wokeh. Aku dengan baju keje yang comot, nak tak nak pi jelah.


Ada 8 contestant iaitu Kelly Siew, Jennifer Khoo, Tammy Lim, Ng Choi Yen, Asliza Yusoff, Muhammad Falihin, Azatulsheeda Azman dan aku lah. We know each other so tak de lah rasa segan sangat.


Judge hari tu terdiri daripada  para pakar kulinari terkenal - Chef Poobalan daripada Simplot,Dr. Sidney Kan, Presiden Persatuan Kulinari Malaysia dan  Dato’ Fazley Yaakob, pemenang  MasterChef Selebriti yang pertama di Malaysia. Seram kan tengok judge ni semuanya memang hebat bab masak  memasak ni.

Ok rileks jap


Memula ktorg di perkenalkan dengan Philips AirFryer. Satu tools deep fry tanpa menggunakan minyak. Senang je caranya tapi aku tak sempat nak guna coz terlupa hehehehe. Kelakar kan.


Ni yang best part ni, ktorg diberikan RM88 untuk membeli barang keperluan memasak untuk hari tuh. Shopping di B.I.G memang seronok. Barangan tersusun rapi, barangan segar satu tempat, kering satu tempat. Memula agak kelam kabut gak but sekejap je, lepas tu dah expert cari barang dalam masa 30 minit. Memacam barang yang korang tak pernah jumpa di supermarket biasa ada kat sini tau. Shopping penuh gaya coz asal pilih barang je ada je cameraman amik gambar kan dah macam selebriti pun ade gak. Hehehe


Sudah 30 minit dah berlalu, its time to cook. Aku masak Spaghetti Bolognese SIMPLOT Ball. Aku gantikan meatball tu kepada Simplot Ball. Apmacam kelas tak idea? Semuanya aku create dalam kereta on the way balik kerja a day before.


Idea nampak mudah but executionnya ya ampun sengsara. Banyak step yang aku kena buat, berbekalkan 1 stove dan tools yang terhad aku harungi jua. Sambil masak tu judges ni duk ronda-ronda kat dapur ktorg bagi tips, tanya soalan dan memacam lah. Dr Fazley best dia ajar aku step nak masak Simplot ball tu dengan cepat. Menjadi oo tips tuh.



1 jam berlalu, semua dapat hidangkan semua makanan kecuali aku coz terlambat rebus spaghetti.  Jadi aku tak hidangkan, dalam hati cakap tak perlah bukan nak menang pun sekadar suka-suka je.  Time makanan aku kena judge, ada few komen membina dan negative komen pun ada. Tak per aku suka coz semua tu ilmu.

Acara penyampaian hadiah jeng jeng jeng..


Tempat pertama - Jennifer Khoo (www.chasingfooddreams.com)

Tempat kedua - Kelly Siew (www.kellysiewcooks.com)

Tempat ketiga - Asliza Yusoff (www.mothercooks.blogspot.com)

Diorang ni dapat wang tunai, trofi, peralatan Philips dan produk Simplot. Bestnya memanglah diaorg ni terror masak kan. Tabik spring aku kasi lah.


Ktorg yang berlima ni pun menang gak tau, dapat peralatan Philips dan produk Simplot. Kira ok apa, janji dapat hadiah kan. Sukalah.

with Dr Sidney, partner in crime masa Nissan almera roadtrip taHun lepas

tinggi Dato Fazley ni kan, lembut je bila cakap tau. cair dibuatnya



Terima kasih kepada team Simplot for this special cooking competition ye dan tak lupa Philips kerana hadiah yang awesome dan B.I.G (Ben’s Independent Grocer) yang sudi bagi ktorg masak di supermarket yang superb ni.  Peluang macam ni memang tak harus dilepaskan. Really build up my confidence in front of audience.


Balik rumah Mr Big cakap bertambah koleksi barang elektrik kita ni, abis yang bawah katil tu sapa nak pakai kan. Termasuk yang ini aku sudah ada 5 blender yang belum pakai lagi, jawabnya sesiapa kawin nanti aku hadiahkan kat korang la ye.

Nak resipi Simplot Ball tuh? Nanti aku kasi ek..


Wordless Wednesday - Soda America

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week 


Nak tau kat mana aku aku dapat ni? ermm kat Kota Bahru wokeh..

Hebat tuh


Tuesday, May 28, 2013

Alone At Dome Cafe

Hi Korang,

Kalau ada kerja luar, memang aku selalu lone ranger.

Semuanya sendiri, kesana kemari sendiri. Yelah nama pun keje haruslah semua sendiri unless kalau bos gaya-gaya aku pergi sekali, which is tak mungkin pun.

Bagi aku plak, sorang ke berdua ke kalau aku dah lapar singgah jelah memana kedai.Takkan nak paksa Mr Big datang teman plak kan. Ingat dia tak de keje lain ke.


The other day aku ada keje kat area KLCC, submission tender kat Petronas. Masa tu pagi lagi, perut pun lapo apa lagi settle kerja je terus singgah ke Dome Cafe ni. Orang pun tak berapa ramai lagi, cari spot cantik yang dekat dengan newspaper then duduk.

Cepat je budak waiter tu datang, bawak sekajang menu. Juling biji mata nak pilih apa nak makan kan. Sudahnya  aku order yang simple-simple je

Hot Chocolate with Marshmellow

Scramble Egg with Bread

Simple je

So sambil makan tu sambil baca newspaper. Memang rasa leisure sungguh. Rileks macam tak de keja kan. Peaceful je.


Tup-tup office call, tanya aku kat mana. Aduiyai terus aku jawab on the way nak balik office. Letak tepon, pi bayar dan terus blah dari situ.

Sambil berjalan dalam hati merengus Ishkk potong betullah bos aku ni. Baru nak berangan-angan jadi orang senang kan.

Jawabnya kena berangan nanti-nanti la ek

Alahai..

Monday, May 27, 2013

Semalam Di Kota Singa

Hi Korang,

Last 2 week aku dapat media invitation ke Singapura.

isi kad putih dulu ek kata mak aku

Oit jauhnya jalan, alah orang dah invite so haruslah pergi, lagipun dapat release tension sket daripada keje kat opis yang tengah melambak-melambak tu kan.

haruslah live update kan

Pergi tak naik flight pun but naik Odyssey Coach dengan main stream media yang lain. Gather kat Plaza Mont Kiara dalam kul 8 am then we start the journey.

makan sambil tengok Istanbul Aku Datang

Ini first time aku naik coach sebegini untuk jalan jauh, selalunya drive or fly. Memang betul-betul luxury bus. Selain ada personal TV setiap seat dan FREE WiFi on board, ktorg di layan baik sekali oleh sorang steward yang best. 




Dialah yang siapkan makan, bagi bantal, bagi earphone, sekejap-sekejap tanya nak minum ke tak dan memacam lah. Pendek kata di layan bak puteri raja sungguh.

Dalam masa 3 jam, ktorg dah pun sampai ke Checkpoint 2nd Link kat Gelang Patah untuk masuk Singapore. Proses immigresen kat sini tak lama coz ktorg Malaysian kan, senang sket.  Kat Singapore Immigration tu yang lama sket, maklumlah nak masuk negara orang kenalah ikut undang-undang diorang. Tak boleh amik gambo kat sini ek, nanti kena tangkap.

cantik biliknya

Sampai Orchard Parade Hotel, rehat-rehat kat bilik dan bersiap untuk ke Goodwood Hotel untuk CHARRIOL event kat sana.

amik buat kenang-kenangan

Untuk CHARRIOL event, aku citer entry lain ek coz banyak nau gambar yang cantik.

Hujan uolss..

Lepas dinner, aku ikut bebudak media ni jalan-jalan di Orchard Road. Dengan hujannya plak malam tu, ktorg tetap gak nak berjalan kan. Rasanya lebih 5km ktorg berjalan kot. 




Orchard Road tu terlalu panjang kalau nak berjalan, ktorg dapat cover sket. Masuk shopping complex sana, keluar shopping complex sini. Adoyai, tak menahan mata coz harga barang-barang jauh lebih murah dari KL.

tengok kawan aku dah shopping pun

Geram tau.. Untuk legakan perasan geram tuh, ktorg duk lepak kat Coffee Bean sampai tengah malam, yelah balik bilik pun tak de buat apa pun kan.
tak boleh swim, hujan la

Second day tu, cilik mata je selak langsir tup-tup hujan lagi. Ishk potong stim betul lah. Turun breakfast dulu, kenyangkan perut ye. Some of the media pi interview session kat Marina Bay Sand, yang ktorg plak pi ronda sekali lagi Orchard Road ni. Dalam hujan renyai ni sanggup berjalan kan, nak pi shopping.

flip flop, short, t-shirt barulah selesa berjalan

cantik arc diorg ni ek

Dengan berbekalkan duit yang dah ditukar siang-siang kat KL hari tuh. Dapatlah aku beli flip flop H&M (murah giler SGD7 je), tote bag, t-shirt, fridge magnet, parfume, benda-benda weird dan memacamlah. Itu pun ada hati lagi nak tukar duit kan, ishkk geramnya menyesal tak tukar duit bebanyak hari tu tau.


one of the model for iON orchard, perasan sangat ye

amik gambo je, beli tak berape mampu laGi

Lunch sekejap kat ION Orchard ni, then balik hotel packing barang. Dalam kul 3 camtu ktorg dah pun keluar dari 2nd Link Checkpoint. Hah apa lagi, dalam coach layan movie dan terus tertido. Sedar-sedar abang steward kejut bangun makan. Bedal tak ingat coz lapo sangat kan.

yang berdiri belakanG tu, abanG steward la

Sampai KL Sentral dalam kul 6.30pm cam tu, terus naik komuter balik Bangi ek.


Overall walaupun journey tu singkat je but I do make new friends along the way. Dapat kenal bebudak media yang gila-gila, dapat kenal oversea media (networking tuh), dapat berjalan, dapat shopping dan yang penting dapat release tension.

Kengkawan media Athira (Jelita), Syardean (Maskulin) dan Muzz (InTrend) thanks coz bagi aku ikut korang jejalan ek.

Thanks Jenny, Wei Yan dan CHARRIOL team for this special invite. Really appreciate that. Hopefully kalau ada event cam ni jangan lupa ajak aku ek