MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, February 28, 2013

Makan Dengan Amoi Cantik Di Du Viet Restaurant, KLCC


Hi Korang,

Tajuk tau mau kalah kan.


Memang pun aku pi makan dengan pompuan2 cantik, masa tu baru je abis even Marie France kan so harusla semuanya girlsssss..

Ktorg tak order apa-apa pun coz masuk-masuk je semuanya dah terhidang. So tak de la aku ke semua nama makanan ni. Jadi aku assume2 je lah ek.

Meh tengok apa yang di order untuk ktorg pompuan2 cantik ni

Spring roll



papaya salad

minum jasmine tea dulu jap


seafood kuayteow noodles

fried rice

First time makan makanan Vietnamese ni, haruslah sedap kan. Banyak betul rencah + rempah + daun ulam, diorg gunakan. Rasa boleh kurus gak kejap makan kat sini.

Ingat kalau ada free-free time, boleh kot buat food review kat restoran ni. Alah sesaje tukar angin plak kan, asyik makan kari je nak gak rasa makan daun-daun. Dah macam kambing plak.


Korang pun bolehla ke sini, kalau nak cuba ek.

Du Viet Restaurant & Café
Lot 416, Level 4, Suria KLCC,
03-2166 3630

Haruslah tiap-tiap ari bukak, ikut time KLCC la ye.

Kalau ajak Mr Big, memanglah aku tak merasa kan coz dia bukan minat makan cam ni. Kena cari regu gak makan menda alah ni.

Ermm sape aku nak ajak kan…

Korang nak tak?


Memang Terapi Tempat Ni

Hi Korang,

Sekali sekala jejalan di hospital ni seronok gak ek

apsal berjoget lak ni

Mana tak nya, sepanjang jalan nak ke wad tu macam-macam ilmu yang dapat aku pelajari.

Tak caya? tengok ni

Simptom low blood sugar

simptom stroke

punca diabetes

jom belajar hilangkan stress

belajar cara bernafas dengan betul

tips kuruskan badan

Betul kan?

Ye ko. Serious ni

Daripada tak tau pasal simptom penyakit bahaya ni, terus jadi pandai.

Tup-tup terasa insaf seketika ek pasal kesihatan, itulah bila time makan tak ingat kan.

Moh bersenam meh!





GIVEAWAY | Mencari Follower Yang Ke 1000

Ini adalah STICKY POST, scroll down for new entries.

Hi Korang,

Macam tak caya je dah dekat 1,000 dah pembaca blog comot aku ni

Ye ke?

Alah tak caya pi tengok kat sebelah kanan tuh. Ada kan figure, but sekarang ni belum lagi cukup 1,000.


So kepada kengkorang yang suka stalk kat blog aku ni baiklah klik as follower kan, bukan apa aku nak bagi rewards sket la atas effort korang tuh.

Caranya :

1. Bila korang singgah ke sini, cuba check betul ke korang yang ke lucky  1,000.

2. Kalau betul, printscreen kat tempat followers tuh. Mesti nampak no 1,000 tau.

3. Email kat jajasayang@gmail.com segala details korang cam email, URL, contact no untuk special gift.


Ok itu je

Mudah kan. 

So be prepare ye....


Wednesday, February 27, 2013

Wordless Wednesday - Bayar Cepat

Hi Korang,

Wordless Wednesday for this week.


Hah, apa lagi poie bayar copek! kang kono tangkap dek polis den tak tau dorr..

Banyak kali sangat tengok video W.A.R.I.S Rembau Most Wanted, itu yang terbawak-bawak tuh.

hehehhehehee...


Tuesday, February 26, 2013

“Tickling My Tastebuds”


Hi Korang,

I like citer pasal makan ni.

Makan..makan..makan..

Bila kita stress ke bosan ke, apa yang korang buat? Cam aku haruslah makan. Sebab makan ni memang akan membaikpulih segala masalah yang melanda jiwa time tuh.

Macam orang cakap, Kenyang Perut Suka Hati

Betul kan?

Macam ktorg (aku + Mr Big) memang kaki mencuba makanan pelik. Tak kisahlah apa pun but yang penting of courselah halal lah. Banyak yang tempat yang ktorg pi cuba makan, ada sedap ada yang tak so yang mana best dan sedap aku tulisla kat blog ni dan yang tak tu pepaham jelah ek.

Di antara makanan yang pernah ktrog cuba ialah

SUMO ONGIRI Rice Ball

Hah amik ko, beso kan?

Ktorg pi cuba makan rice ball or nasi kepal ni bak kata orang melayu di area Kuchai Lama. Berusaha aku mencari siap google bagai tempat ni.


Dalam rice ball ni ada inti (stuffed) savoury dikira macam lauk gituh. Yelah makan nasi tak de lauk, aper cer plak. Nasi ni menggunakan beras Jepun yang kurang kanji dari beras kita ni. Kira tak gemuklah kalau makan banyak pun. Sebelum nasi ni dikepalkan, ianya di campurkan dengan pelbagai bahan rempah ratus macam black pepper, cuka, soy sauce, sesame seed dan oil.


Inti atau stuffingnya aku order soft chicken bone. Alah ayam bahagian tulang putih yang lembut. Di goreng dengan beberapa rempah Jepun yang aku tak berape sure coz terlupa nak interview Chef. Ada rasa pedas, manis sket. Sedaplah.

Bila dah letak isinya tuh, bentukkan macam bentuk ‘A’ gemuk gituh. Kemudian letak nori (kepingan seawed), kalau nak letak lah. Eh terlupa plak, letak sos-sos sket kat atas nasi kepal ni untuk tambahkan sedap lagi.


Hah terus belah masuk ke mulut dengan lahapnya ye. Rasa memang terbaik gituh, sebiji ni sama macam makan nasi berlauk gak lah cuba ianya mudah untuk di makan, simple je tapi mengenyangkan. Kalau tak kuat makan, sebiji ni boleh dikongsi makan berdua kan romantik gituh.


So kaki makanan Jepun yang taksub cam aku ni, boleh lah mencuba sendiri ooo.

Actually banyak lagi makanan yang aku pernah cuba macam makanan Vietnam, makanan Jepun, makanan Indonesia dan ntah ada banyak lagi lah. Korang boleh je klik kat FOOD column kat atas tuh.

Nak jadi cam food blogger KY SPEAK tu tak lah kan, but orang kata kongsi pengalaman je.

Hah cam tu sekali bila citer pasal makan kan, betapa gilanya aku dengan makanan, cam nelah nak kurus ek. Kalau korang tak caya lagi, meh tanya abam food blogger sorang ni, dia taulah kegiatan makan aku nie

Selamat makan korang...



Monday, February 25, 2013

Filem LAWAK KE DER 2, Kelakar Yang Amat Sangat

Hi Korang,

Jumaat lepas, sempat gak pi tengok preview Filem LAWAK KE DER 2 ni.


Aik bukan ke citer ni dipentaskan kat Istana Budaya je, cam ne boleh jadi filem plak. Bak kata Hans Isaac, nak bagi chance pada kita-kita rakyat marhaen ni pi tengok pementasan ni but in form of filem la kan.


Basically memang tak de sinopsis aku nak citer kat korang pun coz semua ni di antara koleksi lawak-lawak yang para pelakon seperti Afdlin Shauki, Nabil Ahmad, Johan, Zizan, Harun Salim Bachik dan Harith Iskandar.


pics dari google.com

Kalau korang pernah tengok Lawak Ke Der yang pertama kat youtube tuh, hah lebih kurang cam tu lah. Tapi yang filem ni, kira macam kita tengok diorg buat persembahan secara langsung kat Istana Budaya lah.


Bagi aku:-
Kelakar yang amat. Kita semua tau Jozan memang terbaik dalam buat lawak tapi dalam filem ni, diorg lagi lawak. Nabil best coz lawak pasal Tok Adi Tanah Kubur, Boboi plak lawak-lawak pasal Datin Maimom ghostbuster tu kan. Yang paling kelakar tak henggat ialah Stand up Comedy dari Harith Iskandar pasal lelaki dan pompuan.

Memang betul-betul pecah panggung lah, senak perut dibuatnya.


Filem persembahan pentas “Lawak Ke Der 2″ di Istana Budaya ini adalah dalam bentuk filem berdefinisi tinggi dan boleh ditonton di 70 pawagam seluruh Malaysia pada 7 Mac 2013! Filem ini juga akan ditayangkan di Singapura dan Brunei.

So apa lagi korang, kalau nak hilangkan stress moh kite ke panggung tengok filem Lawak Ke Der 2 ni.




Beli Majalah EH Dapat PERCUMA Produk Neutrogena

Hi Korang,

Semalam lepas abis keje photoshot kat Bangsar Village II ni, ktorg jejalan la dalam mall ni.

Tempat orang kaya tuh

So tak shopping apa pun, just duduk minum kopi kat Artisan Bar je. Sedap gak kopinya, smells good sungguh.

Abis minum terus turun, tup-tup lalu kat depan BORDERS bookshop ni. Apa lagi singgah kejap cuci-cuci mata sket tengok ada buku-buku best tak. Ingat nak cari majalah sket untuk baca dalam kereta nanti, so pi la kat magazine rack.


Boleh terpandang plak majalah EH untuk bulan Mac nanti. Covernya FAZURA tuh. So terus je pi kaunter nak bayar. Then budak cashier masukkan menda lain dalam beg plastik aku.


So aku cakapla itu bukan aku punya, dia kata Kak, kalau beli majalah EH terbaru ni dapat FREE gift. Oh, ye ke, aku pun orait jelah.


Masuk dalam kereta je, amik majalah tu sekali tengok dapat 2 produk Neutrogena ni lah. Bukan sample set tau tapi botol beso. 2-3 kali aku membeleknya. 

Ini sudah bagus!


Selain daripada dapat beauty produk, ada gak dapat buku pasal fesyen. Segalanya pasal fesyen, so bolehlah refer nanti ek.


So korang yang kaki freebies tuh, baiklah dapatkan cepat. Alah magazine pun baru RM7.00 je. Harga produk pun lagi mahal dari tu tau.

Rasanya kalau kedai mamak tak de kot, cubalah korang pi tengok kat bookshop yang beso sket kot macam MPH, BORDERS, Kinokunya, Times ke kan.

Baik cepat sebelum abis tau...





Sunday, February 24, 2013

FAZURA Yang Anggun

Hi Korang,

2-3 hari ni tak leh nak update entry sangat

Sebab blogger OTAI Cik MiaLiana tengah duk sibuk mengodek blog aku yang comot ni.

Oleh itu,

ni je sempat aku upload entry untuk weekend ni

jeng jeng jeng

Jelitawan FAZURA

Ya ampun, cantik sungguh dia ni. Dahlah kulit cantik di tambah plak dengan senyuman yang sungguh menawan.

Berbeza sungguh dengan pompuan yang sebelah tu kan, langsung tak cantik....  akhakhakahkhahka

Jangan jelessss tau....


Friday, February 22, 2013

REDMUMMY Bloggers Gathering Lasertag Tournament

Hi Korang,

Dapat gak merasa main lasertag for first time.

Kejadian berlaku ari tu Ahad hari tuh, nasib baik tak de menda nak buat so ktorg joinla event ni coz nak rasa main lasertag ni.


Lepas berjam-jam lepak kat IKEA makan meatballs sorang 15 biji, berjalan kaki je ke Laser Warzone E-Curve dengan harapan lemak-lemak akan turun dan dapat berlari masa tournament tu nanti.



Start lambat sket coz ramai yang lambat, ktorg pun memain scrabble dulu, kekonon nak uji minda sangat time hari cuti ni, semuanya main ayat2 pendek je, kelako


Ok ok start time, of coursela kena briefing dulu. Kemudian bahagikan group ikut meja yang ktorg duduk. So harusla team MAK JEMAH POWER ktorg ada Cik Epal dan Shaheizy Sam, adik beradik food blogger dan Mr Big lah.




Main ikut league, lawan first time kalah dah rasa down sket but lepas kena basuh dengan team kapten yang kecik tapi garang, terus ktorg jadi champion. Dapat medal sorang satu, jadilah for first timer cam aku ni kan.

Perasaan masa mula main lasertag ni.


Kalau menda-menda baru ni, aku memang panik + gabra sket. Nama pun laser kan, so tak kotor langsung baju tapi dalam tu gelap sangat, cuma  ada lampu floursent je, berlaga-laga dengan dinding. Yelah kan mana tau tetiba boleh kena strok ke apa ke wow imaginasi giler siot. Lepas 2 round mood stable sket, so kurang pressurenya, tapi bila masuk semi-final jantung aku dah berdegup kencang dak dup dak dup, kira macam main untuk negara lah, Masa final tu abis-abisan aku bedal, sampai Nurul kata nampak muka K Lily puas menembak orang ek.

Cam tu sekali. Padahal main suka-suka je kan tapi semangat nak menang tu mak ai cam giler lah.

ktorg dengan tokeh lasertag ni..

ketua purplelicious

adik beradikk

kapten ktorg dan assistantnya


Apa-apa pun Thanks to K Red dan Nuffnang coz sudi ajak aku + Mr Big main lasertag ni. Memang seronok, selain dari dapat medal, dapat jugak ktorg keluarkan peluh jantan yang lama tersorok dalam badan ni.



Kengkorang yang rasa nak cuba main lasertag ni, boleh ajak aku ek sebab nak main kena reramai so baru masyuk. Alah RM50 untuk unlimited game apalah sangat kan, siap makan minum lagi tapi kali ni ktorg main FREE la kan mak merah belanje.

Best siot!

Rasa nak repeat balik this weekend.

Jom korang!