MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, January 31, 2013

Hajat Hati Di 2013


Hi Korang,

Hari ni genap sebulan kita dalam tahun 2013 kan. Tak terasa pun.

Ermm

Macam orang lain jugak aku ada pasang angan-angan untuk tahun ni.

Nilah dia


Kelakar kan

Rasanya majoriti semua orang nak cam ni gak, tapi kulit cantik cam NEELOFA tu aku yang nak ek. Mimpi yang tak sudah sangat.


So tahun ni memang berazam la nak jaga kulit dengan BIO-OIL. Biasalah orang-orang saiz badan comel cam aku ni memang banyak garisan-garisan yang menular di seluruh peha dan perut.

Hopefully tercapai impian ye..


Wednesday, January 30, 2013

Cara Masak Siput Mentarang Yang Sedap


Hi Korang,

Ingat tak citer aku pi outing ke Lumut tahun lepas? Hah tahun lepas tu, gila lama


So ktorg ada beli Siput Mentarang yang cukup terkenal di area Kuala Selangor ni. Kalau korang perasan melambak-melambak jual kat tepi jalan on the way balik KL.

Jadi ktorg belilah sekilo ye coz nak cuba masak.

Siput mentarang ni senang nak dapat di kawasan berselut, sebab tu kulitnya berpasir. Duk kat selut rupanya. Haruslah kena basuh dulu, takkan korang nak makan dengan pasir-pasirnya sekali.


Cara basuh siput mentarang

Korang kena gentle sket bila nak basuh sebab kulit siput mentarang nipis dan rapuh. Anytime kalau pegang kuat boleh pecah. Bila dah pecah, kulitnya halus dan nipis tu boleh lukakkan jari jemari korang yang gebu da boom tuh. Kalau korang rasa cam tak bersih lagi, gosok je kulitnya pakai berus gigi lama kasi berkilat.

Anyway kita bukan nak makan kulitnya, tapi isinya kan.


Tips untuk simpan mentarang

Kalau korang tak sempat nak masak mentarang ni time tu gak, jangan basuh mentarang ni. Masukkan dalam bekas yang kering dan simpan dalam ice-box. Kalau tak busuknya yang maha amat sampai tak terkata.


Cara masak siput mentarang

Apa juga yang korang nak masak, mesti kena rebus dulu sekejap pun jadilah. Tak de la korang makan rasa hanyir dia tu kan.

cara rebus siput ni methodnya sama cam aku masak kerang rebus dulu.


1. Sediakan bahan macam bawang merah dan halia di hiris dan serai di tumbuk-tumbuk dengan anak lesung. Mak dia ko biarkan berehat ye


2. Panaskan air (takyah banyak sangat air, ikut kesesuaian) dan masuk bahan-bahan tadi dan biarkan sampai mendidih panas-panas tau. p/s : banyak air takut hilang kemanisan siput mentarang ni.

3. Once mendidih, masukkan siput mentarang yang dah dibersihkan.


4. Tutup periuk tadi dan terus tutup api. Biarkan masak. Jangan bukak-bukak nanti tak sedap


Bila nak makan baru keluarkan.

Tada inilah hasilnya


Siput Mentarang Rebus

Yang mana rajin nak masak kuah ke sambal ke lemak cili api ke boleh lah kopek kulitnya dan terus sambung masaklah. Tapi bagi ktorg yang malas ni, terus ngap begitu saja tanpa was-was.

Caraku dan caramu berbeza…

Ikut kesesuaian tekak memasing lah ye..

p/s : apmacam aku dah boleh masuk top chef tak? ehehhe






Wordless Wednesday – Tips Shopping


Hi Korang,

Wordless Wednesday for this week


Comey kan.....

ehheehehehhehehee....


Tuesday, January 29, 2013

Lunch Tadi : MEE KUNGFU


Hi Korang,

Lambat sket up entry coz ada tender nak kena submit, so entry simple-simple je aku citer kat korang ek

Malas nak citer banyak, meh tengok ni.


MEE KUNGFU

Hah nama bukan main lagi, patutla lepas makan tadi aku cam cergas semacam je. Mesti Mee Kung Fu punya pasal ni.


Ntah cam ne mee ni dapat nama ek, agaknya dulu favourite Jackie Chan dan Bruce Lee. Memang Chinese style pun cara masakannya. Kena guna Yee Mee tapi kalau tak de pun tak pe, guna je mee kuning. Tengok bahan yang di gunakan, banyak betul tapi semuanya senang nak cari pi je 99 supermarket tuh semua ada kat situ.


Aku tak nak tepek resipi pun coz aku belum pernah cuba lagi, nanti kalau aku dah reti masak Mee Kung Fu ni baru aku kasi tau resipinya ye

So selamat makan korang!




Pasar Siti Khadijah, Semuanya Ada Di Sini

Hi Korang,

Ramai orang tanya kenapa aku boleh tak de kat event Sepetang Bersama Blogger 2013 #SBB2013 anjuran Denaihati.com tu kan.

Sebabnya aku pi bercuti

Ktorg ke Kota Bahru, Kelantan.

Biasalah ada wedding tapi tak nak cite pasal tuh. Aku nak citer mengenai pasar famous kat KB ni.


Kalau tak singgah ke Pasar Siti Khadijah ni, rasanya memang tak lengkap percutian korang ke Kota Bahru. Yelah pasar ni betul-betul tengah Bandar KB tak kan boleh miss punya lah.

Pasar ini merupakan salah satu tarikan pelancong yang datang ke bandar Kota Bahru ni, ye sampai aku pun tertarik ke sini sampai 3 kali tau. Ianya terbahagi kepada 3 tingkat iaitu:-


Tingkat Bawah
Menjual barang keperluan harian, ayam, ikan, daging, sayur-sayuran hasil kampung


Tingkat 1
Menjual peralatan memasak, barangan tembaga, makanan tempatan, kedai makanan


Tingkat 2
Menjual kain baju, tudung, kain batik sutera, handbag, perhiasan rumah.

Kenapa sampai 3 kali aku ke sini?

First time ktorg pi tu hari Jumaat so kat Kelantan ni hari Jumaat kat public holiday so banyak kedai bukak lepas solat Jumaat, so sekadar cuti mata dan beli yang penting dulu. Petangnya plak lepas wedding abis, ktorg pi sekali lagi dan pasar almost nak tutup so tengok dari luar je lah.








Yang kali ketiga ni baru lah seronok jalan, keluar pepagi dari PCB Resort terus ke Pasar Siti Khadijah ni. Ronda each floor so dapatla beli souvenir sket untuk omak den + apak den + 2 orang makcik kat opis tuh. Mr Big beli seluar pelikat, aku plak banyak beli menda makan je cam keropok, asam-asam, beras wangi ermm itu je lah.







Korang jugak boleh cuba makan makanan asli Kelantan macam Nasi Kerabu, Laksam, Nasi Dagang, Nasi Air, Mee Celup dan ada lagi yang pelik-pelik yang tak sempat aku nak test. Memang sedap.






Tentang harga plak, bagi aku OK OK je. Maklumlah mak tak berapa pandai keceh kelate so harga pun biasa-biasa je lah tapi still murah gak. Orang perempuan kalau ke sini memang abis duit korang wei, kain baju,telekung, tudung cantik-cantik tuh ikut trend bagai. Boleh jadi gila dibuatnya

Itulah tips membeli belah di Pasar Siti Khadijah ni. Hopefully dapat membantu korang yang first time nak ke sini macam aku ni.


Memang seronok kalau kita bawak banyak duit.


Monday, January 28, 2013

Dapat Jugak Tengok FILEM JUVANA


Hi Korang,

Hah, sape dah tengok JUVANA THE Movie ni? Eleh korang memang advance. Tak macam aku lembab je bab-bab citer melayu ni kan.


Bukan tak dapat pi tengok preview filem Juvana ni dengan media but tak sempat nak pi hari tuh, keje banyaklah awal-awal tahun ni.


Aku ni pun, S.I.L aku yang ajak kalau tak confirm-confirm tunggu keluar kat Astro FIRST jelah.

Sinopsis Filem Juvana:-

Juvana merupakan kesinambungan terhadap drama TV popular Juvana (pemenang Anugerah Drama Rantaian TV Terbaik Anugerah Skrin 2011).


Sekolah Wirabakti ditutup dan Botak, Apek, Ayam (serta beberapa pelajar lain), dihantar ke sebuah sekolah juvana lain untuk meneruskan tempoh hukuman mereka. Di sekolah tersebut, mereka menjadi sasaran Lan Todak, ketua taiko di sekolah itu. Namun Apek serta pelajar lain tidak mahu melawan balik, kerana mengamalkan apa yang dipelajari dari guru mereka, Cikgu Zakiah. Botak pula tidak setuju dan ingin melawan balik menggunakan kekerasan.


Akhirnya keadaaan meruncing apabila sehari sebelum dibebaskan, Kicap dan Gaban dibuli teruk oleh Lan Todak. Botak pula bertindak, dan membelasah Kecik, orang suruhan Lan Todak, hingga nyawa-nyawa ikan.

Apek pula mulai sedar yang ajaran Cikgu Zakiah tidak berkesan di sekolah baru itu. Dia mulai bertukar menjadi ganas, dan akhirnya membalas dendam untuk rakan-rakannya, sehingga berjaya mengetuai semua pelajar.


Botak pula semakin insaf kerana melihat keadaan Kecik, budak yang dibelasahnya itu. Dia juga mula tidak setuju dengan Apek yang sudah mula naik belang di sekolah baru itu.

Satu hari, Daim mendapat tahu yang keadaan rakan-rakannya semakin teruk di sekolah baru. Dia pergi melawat dan melihat sendiri perubahan yang terlah berlaku pada rakan baiknya, Apek, serta kawan-kawannya yang lain.


Ketika itu, berlaku rusuhan pelajar yang diketuai oleh Lan Todak. Dia tidak berpuas hati kerana rakannya Kecik akhirnya telah meninggal dunia. Dia salahkan Botak dan Apek, dan mahu membalas dendam. Pihak sekolah cuba menghalang, tetapi Lan Todak teruskan rusuhannya. Mereka cuba menawan kesemua pelawat ke sekolah mereka pada hari itu, dan Daim serta rakan-rakan lain pula yang terpaksa bertindak menyelamatkan para pelawat serta diri masing-masing dari Lan Todak.

Time tu lah….

Alah ramai yang dah tau kan ending citer ni, siapa mati dan siapa hidup dan siapa kena tangkap balik? So tak yah aku sesusah nak citer. Hehehehhehe

Ok la citernya NOT BAD tapi banyak bercakap sangatlah, patutnya selitkan lah banyak sket action baru lebih gempak. Watak Sharnaaz Ahmad tu memang terbaik oooo. Menjadi sangat, dengan kepala teleng-teleng sekali betul-betul macam psychotic la. Tapi time dia kena belasah dengan Apek tu best, nampak real sangat.

But seriously last part a few minutes sebelum abis tu aku rasa cam tak best plak lah. Cam tak sesuai je

So far Mr Big kasi 3/5 star je coz dia kata action sket sangatlah.


Korang, sempat la nak pi tengok but kena book awal coz filem ni tengah ON baik punya. Penuh je setiap showtime tau.


credit pics from google.com



Gomo Kelate Gomo!

Hi Korang,

4-5 hari entry agak berterabur seket.


Maklumlah baru je balik bercuti dari negeri Cik Siti Wan Kembang. Kalau tak sebab cousin Mr Big kahwin dengan orang sekampung dengan Apek (KFCM) belum tentu aku sampai ke mari.


Ktorg pi naik flight je coz tak sanggup nak drive 8-9 jam kan, so bangun la pepagi nak kejarkan flight. 


Sempat jugakla ktorg berjalan abis satu pekan Kota Bahru ni cuma tak sempat ke Pulau Melaka nak pi ziarah rumah MB Kelantan. 


Yang bestnya haruslah pi tempat shopping. Aku dapat pi Rantau Panjang, Pasar Siti Khadijah, Wakaf Che Yeh dan memacam tempat lagi lah.


Okla nanti citer more details lagi ek...

Hari ni keje la, uhhuuhuhuh cam ne nak berarak nie...


Sunday, January 27, 2013

Fear Factor Selebriti Malaysia : Antara Angin Dan Air

Hi Korang,

Nasib baik sempat aku tengok episod minggu ni punya Fear Factor Selebriti Malaysia

Yelah touch down kat LCCT dalam kul 6.30 cam tu dari Kota Bahru, kemudian pi dinner kat Shaftsbury Square dan akhirnya baru sampai rumah.


Minggu ni cabaran dalam Fear Factor Selebriti Malaysia ni memang hebat. Mana tak nya kena berlawan dengan nature. Cam ne nak control nature kan? itu kan ciptaan semulajadi yang kita tak boleh predict. 


Cabaran Pertama

Para peserta kena alihkan bendera dari satu point ke point yang lain. Nampak macam senang tapi rasanya bila dah tergantung kat tempat tinggi tu memang cuak jugak lah. Sampai kan Azri AF tu tak boleh buat disebabkan gayat. Hebat jugak penyakit gayat ni ek? Sama hebat dengan sakit jantung. Zawen plak tak boleh buat disebabkan ligamen kat bahunya koyak masa last week punye challenge. 


Cabaran Kedua

Peserta kena melepaskan pasangannya di dalam kotak kaca bermangga yang di rendam secara perlahan-lahan di dalam kolam renang. Mudah kalau pandai control  breathing technique boleh duk lama dalam air tuh. Yang aku perasan kebanyakan peserta yang kena bukak mangga tu yang tak berapa pandai control breath. Maybe sebab panik dan nak cepat.


Keputusan minggu ini

Pemenang Imuniti : Akim dan Farish

Pemenang RM10K : Johan dan Kaka

Pasangan terkeluar : Zawen dan Iz Sulaihi  menarik diri disebabkan kecederaan bahu Zawen yang tak boleh teruskan challenge seterusnya.

Pandangan Aku:

Kalau aku untuk first challenge tu rasanya aku boleh buat dengan syarat jangan pandang bawah sebab kalau duk pandang bawah je memang seram dan gayat la kan. Cabaran kedua tu, aku memang tak boleh buat sebab aku tak pandai berenang so camne nak selamatkan orang lain kalau diri sendiri pun tak terselamat kan.

Kesimpulan:\

Air dan angin memang tak boleh di sangkalkan lagi, so terpulang pada nasib kita untuk tentukannya.

So kita tengok plak minggu depan cam ne plak cabarannya ye.