MY HISTORIC MOMENTS

Sunday, September 30, 2012

Celcom Cupcakes Challenge Finale @ Publika Solaris Dutamas

Hi Korang,

Hari tu aku kan ada join baking workshop untuk Celcom Cupcakes Challenge kan? Semalam merupakan Finale bagi cabaran tersebut.



Bertempat di Publika, Solaris Dutamas seramai 55 finalist bertanding untuk mendapatkan wang tunai dan smartpHone S3. Aku berkesempatan untuk ke majlis penutup ini.





Para finalist cuma dikehendaki menghias cupcakes yang telah disediakan mengikut gambar hiasan yanG telah di upload di fanpages Celcom Cupcakes Challenge. Dalam masa 1 jam ni, aku tengok mereka bersunGGuh-sunGGuh untuk menyiapkan kek-kek cawan yang comel ini. 


Pertandingan ini di adili oleh celebrity chef terkemuka iaitu Chef Rose Weiss (rancangan Selera TV3), Chef Sherson Lian (rancangan 5 Rencah 5 Rasa) dan Chef Dato' Fazley Yaakob (rancangan MasterChef Selebriti). Aku rasa diorang mesti pening nak memikirkan siapa yang patut menang sebab banyak sangat design yang menarik.

So ini dia pemenangnya :-



Congrats to Vincent Liew, Juneci Siong & Mac Leong - our Top 3 winners 



Tahniah kepada semua pemenang!



Terima kasiH kepada Celcom yang sudi menjemput aku ke Finale Celcom's Cupcake Challenge ni, memang best sangatlah. Rasanya kalau ada lagi pertandingan seperti ni aku pun nak join gak. 


Meh check it out Celcom links below on Facebook about Celcom's Cupcake Challenge:









Saturday, September 29, 2012

Halloween Horror Spirits 2012 @Genting Outdoor Theme Park


Hi Korang,

Yeah, musim Halloween datang lagi.

Sempena dengan deman Halloween yang akan tiba tak lama lagi, Genting Theme Park akan mengadakan ‘Halloween Horror Spirits’ Event untuk pertama kalinya di Taman Tema Luar di kawasan Genting Highlands ni.


Of courselah memacam acara yang  berkaitan dengan Halloween akan di adakan. Korang boleh refer kat guide yang aku tulis kat bawah ni ye


ZONE 1: HORROR CIRCUS
LOCATION: SPINNER-DOUBLE DECK CAROUSEL

The once-famous circus in town is suffering from a mad curse. Hop on the Spinner and Double-Deck Carousel plagued by terrifying clowns and join their horrific carnival to unveil the secrets of the fallen circus.


ZONE 2: THE BRIDGE OF HELPLESSNESS
LOCATION: MUSICAL FOUNTAIN


Travel back to ancient China and delve deep into the Chinese myths. Cross the Bridge of Helplessness where Meng Po will offer you a bowl of Forgetfulness Soup. All memories of your existence will vanish on this journey of no return…


ZONE 3: HOSPITAL HALLWAY SPIRITS
LOCATION: OPPOSITE PIRATE TRAIN

Walk down the hospital corridors and experience the most fearsome creatures of the dark. Did you feel an unexpected breeze? Was that the cool mist or did something just walk by? Don’t look back- they might be just behind you! Walk until the end of the hallway to get to the other side as there is no turning back once you enter.


ZONE 4: HORROR MOVIE NIGHT
LOCATION: MERDEKA STAGE

Be thrilled at this reunion party of the most infamous horror movie characters. Walk among the living dead and try to get out alive! It’s time to face your worst nightmare as you experience these characters that will haunt and taunt you in real life.


SPIRITS FREE ZONE
LOCATION: NEAR TEA CUP

No spirits are welcome here! This is the only place you can escape from all the horrifying spirits.


Meh layan video momok nie ehheheheehhe..


Hah, apa macam? Rasa seram tak?

Malam Halloween Horror Spirits 2012 ini akan bermula pada 19hb, 20hb, 26hb dan 27hb Oktober 2012 pada pukul 8.00pm hingga 11.00pm. Terhad pada mereka yang berumur 13 tahun ke atas ye. Kang kalau ada budak kecik takut tak tidur malam plak hehehehehe


Untuk info lebih lanjut, korang boleh check it out di genting website :http://www.rwgenting.com/en/themepark/highlights/halloween.htm


Friday, September 28, 2012

Movie Again : Hotel Transylvania Sangat Kelakar


Hi Korang,

Dah lama rasanya tak tengok wayang FREE dari Nuffnang dan Churp-Churp. So hari tuh adalah komen kat entry Hotel Transylvania ni so dapatlah tengok wayang FREE kat e-Curve Cineleisure Damansara.


Nasib baik ada muka-muka bloggers yang kenal so hang out dengan diorg je lah dan nasib baik gak lah dapat FREE pop corn dan FREE drinks. Rasanya sangat best!


Ok, meh citer pasal synopsis filem Hotel Transylvania


Sometimes monsters need a break too. That's why Dracula (voiced by Adam Sandler) opened Hotel Transylvania, a five-star resort where monsters and their families—including Frankenstein (voiced by Kevin James) and his bride, the Mummy, the Invisible Man, and a family of werewolves—can live it up without worrying about frightening or offending anyone in the human world.


Although he's a monster, Dracula is much like any other overprotective dad when it comes to his teenage daughter, Mavis (voiced by Selena Gomez). He makes up stories about terrible dangers in order to keep her from wanting to venture outside of the hotel. But that doesn't stop dangers from coming in.


Dracula's world starts crumbling when an ordinary human guy (voiced by Andy Samberg), manages to find his way into the hotel and happens to fall for Mavis

Bagi aku:

Filem ini mengisahkan kekeluargaan. Jalan cerita menarik, walaupun cartoon but sangat menghiburkan hati. Watak-watak macam Dracula yang very protective terhadap anaknya Mavis dan Jonathan yang gila-gila tuh sangat entertaining.


Kelakar itu yang boleh aku cakap sebab senantiasa korang akan tergelak dengan aksi-aksi lakonan hantu-hantu masa sampai di Hotel Transylvania ni. Cara diorg takut dengan manusia.


Mr Big kasi 4/5 star untuk filem ni. Best sangat.

Jom lah korang bawak keluarga menonton filem ni weekend ni, gerenti mesti korang gelak tak henggat punyalah.




2 Hari Di Hospital Besar Melaka


Hi Korang,

2 hari tak bersiaran kat blog ni. Letih..


2 hari ni jugaklah aku struggle tak tidur dengan sempurna, menguruskan atuk aku yang sakit maklumla mak aku tak berapa pandai nak uruskan pasal surat-surat Hospital ni. Doktor diagnosis kena penyakit jangkitan kuman dalam paru-paru.

So far semalam masa aku nak balik Bangi, singgah kejap kat hospital Melaka ni, dia dah ok but blood pressure dia tak berape stabil itu yang kena tahan lagi tu.


Tapi atuk aku ni walaupun dah berumur 85 tahun, doktor respect coz antibody dia still kuat lagi untuk lawan penyakit tuh.

Semoga atuk den cepat sembuh ye.

p/s : Citer pasal GIVEAWAY, ok nanti aku buat coz ramai sangat permintaan nakkan lori OREO tu ye.. so stay tune..

Wednesday, September 26, 2012

Lori Bawa Biskut OREO Yang Comel


Hi Korang,

Wordless Wednesday for this week


Comel kan. Cute je

Rasa cam nak beli bebanyak dan buat GIVEAWAY.

Korang nak tak kalau aku buat giveaway hadiaH ni ? Baik cepat komen ye..


Tuesday, September 25, 2012

Makan SAMURAI BEEF BURGER Sebab Nak Ikut Trend


Hi Korang,

Apa menda plak mengarut ni, makan SAMURAI BEEF Burger ikut trend plak kan? Abis dah semua orang kecoh kat facebook, blog, twitter, instagram pasal burger limited edition dari Mc Donalds ni, tak ikut trend namanya.


Kang kalau tak rasa lagi, kena perli kedekut plak khakhakahka

So last Friday hari tuh, aku purposely tak nak masak. Tapi mintak permission dulu dengan tokeh bank kang tak pasal2 dia mengamuk plak coz angkat tudung saji tak de makanan kan. Kang bermuay thai plak aku dengan dia. Tak gitu?

Ktorg kuar dalam kul 10pm camtu coz mesti dah tak ramai orang yelah Mc Value Meal time dah abis. Sesampai je kat Mc Donald Bangi ni mak datuk beratur bukan main panjang lagi. Dahlah panjang berbaris-baris plak tu. Turn aku beratur almost sampai ke pintu dah. Gila lah orang Bangi ni.


Mr Big cakap, pi kat outlet satu lagi kat area WARTA tu lah. Nasib baik situ tak ramai orang. Aku no. 2 beratur dari kaunter. Order lah burger yang ikut trend tu. Single patty untuk aku dan double patty untuk dia hey !. Tengok saiz perutlah ye.

Double patty- Samurai Beef Burger

Single patty- Samurai Beef Burger

Ok amik-amik gambo dulu SAMURAI BEEF BURGER ni. Post kat FB, Twitter, Instagram biar semua orang tau yang aku ni ikut trend. So tak leh nak perlekehkan aku lagi khakahkahakhakhakahka (gelak kuat tak henggat)



Dekat 10 minit pose dengan burger ni, baru leh makan. Nasib baik laki mak tu sabo dan paham dengan perangai bini blogger dia ni. Hah ko gigitan yang pertama, aduiyai sos teriyakinya langsung tak pedas, sesuai dengan tekak, sangat sedap dan banyak melimpah ruah. Di gandingkan lagi dengan air fruzz ke frezz yang best tu, mana taknya ribena + 7 up sedaplah kan dan jugak French fries perisa curry katsu tu amboi tak terkata sungguh lah.

Ktorg duduk kat Mc Donald tu sejam lebih gaklah, seronok memerhatikan orang yang makan burger ikut trend ni. Majoriti semua mencuba burger baru ni.


Eh, korang pun kena cuba gak tau barulah ikut trend dan up to date. Tak delah mahal mana pun. Ktorg makan berdua hari tuh cuma RM33.50 (large size, 1 single, 1 double patty).


Salah satu yang terbaik dari Mc Donalds.

Cuma nak komen sket, bila dah malam tu bila lah staff ramai sket. Cian aku tengok Mc D branch Bangi kat sebelah PKNS tuh. Staff kat kaunter 2 orang je, mana tak lambat kan.

p/s : Agak-agak model tak bertauliah aku tu, Mc D nak amik berlakon iklan tak?ehheehe 


Rezeki Harus Di Kongsi Bersama

Hi Korang,

Kita dalam dunia ni, kalau sket-sket nak berkira memang tak kemana lah kan. Apa salahnya berkongsi rezeki pada mereka yan memerlukan. 

Aku pun cam tu gak. Kalau ada rezeki lebih aku kongsilah dengan korang yang kaki lepak kat blog aku kan. Walaupun tak banyak but still aku nak beri gak. Nanti ada giveaway yang aku nak buat, korang join ye..


Cam dia ni gak la, aku rasa dia ni lebih memerlukan. So aku bagi apa yang dia perlukan iaitu makanan.


Hopefully aku dan dia sesama murah rezeki hendaknya. Dahlah kucing comel ni tengah bunting. Cian plak aku tengok kan.

Itu je..





Monday, September 24, 2012

Percutian Sejauh 1080KM


Hi Korang,

Ingat tak entry aku pasal I need a break. Hah, yang itu lah.


Tertunai gak hasrat di hati ni nak pi bercuti kan. Itu semua last minute plan. Nasib baik tokeh aku a.k.a Mr Big siap booked everything dari resort tempat ktorg tidur, tempat snorkeling, boat untuk travel dengan kereta pun siap service lagi.


Yang lagi best tu bukan untuk ktorg berdua je tapi ada tambahan 12 orang lagi yang tup-tup nak ikut ktorg pi honeymoon, so tak de lah honeymoon jadi outing road trip dengan friends jelah.

Kite citer pasal travelling dulu ek, coz Mr Big belum sempat nak edit 730keping gambo percutian ktorg ni.

Tempat yang Mr Big pilih ialah Pulau Lang Tengah kat Terengganu. Dia kata Redang dah crowded sangat dengan orang so why not pi pulau tak berapa ramai orang, quite private dan coralnya yang cantik sangat.

Ktorg travel dari rumah dalam kul 8.00pm, then lepak kat Petronas Bentong tunggu geng-geng yang lain. Tepat kul 12am ktorg mulakan kan perjalanan. Banyak gak kereta nak ke Pantai Timur so takde lah cam sunyi sangat.

2 tempat je ktorg stop untuk lepak which is:-
  1. RnR Gambang – isi minyak, terkencing, berasap dulu, makan – kul 1.45am camtu

  1. Petronas Mesra Mall Kertih – bergossip pasal bebudak bank, berasap lagi, amik gambo – kul 3.45am, dekat 1 jam gak lepak kat sini.

Lepas tu straight drive ke Jeti Merang lebih kurang 2 ½ jam cam tu. Bila dah pagi drive langsung tak de kereta cuma bas ekspress je yang banyak. Masuk area Kuala Terengganu dekat nak subuh so nampaklah pakcik makcik berduyun2 pi masjid. Dah macam bulan puasa plak gamaknya.

Dari Kuala Terengganu nak ke Jeti Merang,ikut signboard nak ke Kota Bahru coz dengan sekelip mata je signboard akan hilang dan korang boleh lost tanpa tujuan tau. Aku ni nasib baik alert sket,so kena buat2 pandai ye.

Sampai Jeti Merang dalam kul 7.00am cam tu. Bersihkan diri kemudian breakfast.

Sebab ktorg sampai awal, so dapat naik first boat. Bukan boat beso ye, speed boat tau. Just untuk 14 orang je sekali jalan. Walaupun aku dah biasa dengan naik boat ni but speed boat for 45 minit dengan melawan arus ombak kuat lagi memang experience sangat.


Sampai resort, subhanallah memang terpegun sungguh dengan keindahan ciptaan allah ni.Sampai tak boleh nak cakap lah. Air laut turquoise ye. Ko mampu ?

Ok itu je nanti aku citer lain jeng jeng jeng kasi suspens sket lah

Travelling balik plak.

Sampai kat Jeti Merang balik dari resort dalam kul 12pm camtu.


Panaskan enjin kereta dan terus ke Bandar Kuala Terengganu untuk jejalan. Ktorg sempat singgah kedai yang jual banyak keropok losong, Pantai Batu Buruk, Taman Tamadun Islam, Masjid Kristal dan Pasar Payang sebelum teruskan perjalanan balik.


Dari Marang ke area Kemaman ni kena lalu Bukit Kuang, kat sini kena hati-hati sket coz jalan tengah construction so jem yang amat panjang untuk sampai ke Pekan Kemaman.

Sampai rumah dalam kul 2.00 pagi cam tu sebab banyak kali berhenti, hujan yang terlampau lebat, jem teruk kat Bukit Kuang, cari kedai makan sedap kat Cherating, hantar anak-anak dara ni balik lagi.

So ini yang dapat aku simpulkan,

Travelling tips to Kuala Terengganu (Pulau Redang, Pulau Lang Tengah, Pulau Perhentian)

Duit minyak kereta
RM200 je (dari Bangi – Jeti Merang – Jejalan area Kuala Terengganu-Cherating-Bangi) Ikut kereta lah, kereta beso so banyaklah duit minyaknya kan.

Duit Toll
RM19.60 x 2 = RM39.20 (Toll Lanchang ke Kuantan -return)
RM3.00 x 2 = RM6.00 (Toll Karak –return)
RM5.00 x 2 = RM10.00 (Toll Gombak-return)

Duit Parking kat Jeti Merang
RM15.00 x 2 night = RM30.00 (berbumbung ye)

Duit Jajan
RM150 je ( beli air kat petrol station, breakfast kat Jeti Merang, lunch kat Pantai Batu Buruk, beli buah kat Pasar Payang, beli keropok losong banyak sangat, dinner kat Cherating)

So jumlah perbelanjaan untuk travelling = RM435.20 untuk 2 orang.

Kira ok gak kan sebab dekat pulau ktorg ambil pakej FULLBOARD so semuanya dah siap termasuk makan 2 breakfast, 2 lunch, 1 dinner dan 1 BBQ dinner so tak yah keluar duit langsung.

Rasa cam worth it sesangat.


So sesiapa yang nak driving ke Pantai Timur, rasanya entry  Traveling Tips ini boleh di jadikan guideline, berapa yang korang kena budget/simpan untuk pi bercuti ke Pantai Timur ni.

Road trip sebegini memang best lah, memacam benda yang aku dapat pelajari dari road trip ni.


Training Muay Thai Dengan Faizal Jaguh Dunia 'The Challenger'

Hi Korang,

Weekend lepas, sempat gak aku pi training Muay Thai ni kat Jalan Alor, KL.

Hah ko memang best sebab aku di train dengan Faizal jaguh muay thai yang masuk rancangan realiti 'The Challenger' tuh. Glam kan, dah la aku sorang je pompuan gemuk yang belajar muay thai yang lelain semuanya kurus..

Tengok pompuan gemuk tengah nak menendang jaguh dunia Muay Thai . Harus lah kena tahan kan. ishkk lawan tokeh betullah.


Langsung tak de rasa sakit-sakit badan pun coz ikut skill yang di ajarkan. Rasa tak puas plak belajar Muay Thai ni.


Lepas ni, kalau sesiapa cari pasal dengan aku ermm siap korang aku muay thai sekali baru tau kan.




Saturday, September 22, 2012

Ladies! Mari Belajar Pertahankan Diri @ City Survival Skill Workshop

Hi Korang,


Aku memang tak reti nak langsung pasal martial arts ni. Langsung tak pernah diberi pendedahan mengenai menda ni until aku diragut beberapa tahun lepas terus ayah aku enrollkan masuk kelas Taekwando tapi aku tak sempat nak pi coz dah pi merantau ke tempat lain kan.


So sampai sekarang tak de ilmu langsung di dada..

Dengan keadaan hidup dikota raya yang aku rasa macam dah tak selamat lagi, baik rasanya aku join ‘City Survival Skill Workshop‘ ini anjuran Treazures Workshop Escapade.


Based daripada flyer yang aku baca memacam jugak yang aku boleh pelajari dari workshop ini contohnya macam cara mempertahankan diri dari diragut, melepaskan diri dari diculik, orang pecah rumah dan memacam lagi lah.

Eh, korang pun better join gak lah. Dengan harga RM85 per person rasanya memacam ilmu kita dapat kan. Kalau grouping lebih dari 3 orang murah sket RM80 sorang di talian 03-7728 0184 (Ms Prema) atau 012-281 0868 (Ken)

Tapi kalau korang memang beria-ria nak pi gak, boleh pi under nama aku. Lagi murah RM70 sorang tapi aku boleh bawak 2 orang kawan je tau.

Kalau nak bagitau cepat ye..

Penting ooo ada ilmu mempertahankan diri ni tau


Manis Sungguh Diana Danielle Lepas Bertunang Ni

Hi Korang,

Semalam petang sempat gak ke VEET Event walaupun semua jalan masuk ke KL di tutup akibat demonstrasi yang amat menyusahkan warga ibu kota kan.

Nasib baik event belum abis lagi masa aku sampai so sempatla mencuba beberapa produk dari VEET ni. Best dan wangi.


Tapi yang paling best ada pelakon Diana Danielle yang baru je bertunang dengan Farid Kamil baru-baru ni. Memang cantik orangnya, sangat peramah.

Ok nanti citer lagi ye..


Friday, September 21, 2012

Seminggu Dengan MF-230 MiFi Hotspot

Hi Korang,

Ingat tak entry aku pasal aku dapat review MF-230 MiFi Hotspot

Ye, dah seminggu lebih aku ada kat tangan but baru dapat pakai 5-6 hari cam tu sebab some of the setting aku tak reti nak buat. So kesudahannya lepas call P1 careline pun diorg tak dapat detect, aku terus bawak balik device MiFi Hotspot ni ke P1 Paddock untuk di setting balik. Nasib baik tak yah beratur coz aku under P1 Seeding Program, dalam 10 minit dah boleh guna dah.

Memula pasang kat rumah, line tak berapa nak cun sangat coz MiFi Hotspot ni mean to be outdoor atau pun on the go. So tak perlah aku tak berapa kisah sangat coz kat umah ni aku dah ada fixed internet line.


Bawak pasang kat office plak, memula letak kat tepi meja sebelah laptop. Signal langsung tak de, so aku letak kat tepi tingkap office aku ni menghadap tasik kan. Hah keluar signal, tapi sekejap warna merah sekejap warna oren.

Takperlah cuba gak surfing lah, ermm dapat line ko. Walaupun signal tak cun tapi speed surfingnya laju jugak. Aku bukak beberapa TAB pun still laju lagi.


Wah! Ini sudah cukup bagus. Kalau signal tu tukar colour biru rasanya lagilah laju aku surfing kan.


Ok ok nanti aku nak try plak surfing kat outside area ye, macam dalam kereta ke, kat kedai makan yang tak de WiFi kan. Ntah-ntah mesti lagi best agaknya.

Thanks P1 for this special opportunity, kalau sambung lagi review sampai sebulan kat best.

Memintaklah ek..