MY HISTORIC MOMENTS

Tuesday, July 31, 2012

Buffet Ramadhan 2012 @ The 39th Restaurant, PNB Darby Park KL.

Hi Korang,

Cerita mengenai ramadhan buffet ni memang tak abis lagi. Last week aku dengan Mr Big dapat jemputan lagi ke The 39th Restaurant, PNB Darby Park betul-betul dekat dengan KLCC Park.


Sebab apa di namakan The 39th Restaurant kerana restaurant ini terletak di tingkat yang paling tinggi sekali iaitu tingkat 39. Nasib baik aku dah biasa dengan tinggi so tak delah rasa gayat sangat kan.








Lebih daripada 100 jenis pilihan masakan yang menjadi pilihan semasa berbuka puasa di antaranya adalah Kari Kepala Ikan dan Roti Benggali yang menjadi signature dish bagi restaurant ini. Juadah lain yang menjadi pilihan ramai ialah Kambing dan Ikan Panggang, Pais Ikan, Ikan Siakap Tiga Rasa, Rendang Tok, Ayam Lemak Nangka Muda, Asam Pedas ikan Tenggiri, Sambal Belimbing dan pelbagai lagi.














Pelbagai makanan pemanis mulut tak kira tempatan dan juga antarabangsa turut dihidangkan.




















Jom tengok apa yang ktorg makan ye:-












Harga bagi buffet ramadhan di The 39th Restaurant ini ialah RM99.00++ (RM114.84 bersih) untuk dewasa dan RM69.00++ (RM84.04 bersih) bagi kanak-kanak yang berusia 4 hingga 12 tahun.

Jom ke sini ek,


The 39th Restaurant,
PNB Darby Park Executive Suites,
10, Jalan Binjai,
50450 Kuala Lumpur
Tel : 03-7490 3939 (reservation)

Selain itu, korang juga boleh menikmati hidangan di restoran ini tanpa keraguan kerana PNB Darby Park telah diiktiraf halal oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) sejak tahun 2007 lagi.


Aku rasa makan kat sini yang paling lama dan paling banyak sekali aku makan juadah makanan melayu sebab segala jenis kuih-muihnya sedap-sedap belaka.


Monday, July 30, 2012

Pinggan Mangkuk 'CORELLE' Dari Oversea

Hi Korang,

Akhirnya sesuatu yang di tunggu tiba jua minggu lepas.

Jeng jeng jeng... ini dia 

Corelle Dinnerware

Bestnya...

Memang dah lama aku berhajat nak beli masa pi Langkawi hari tuh tapi design nya tak de yang menarik. Nasib baik ada akak kat FB tu ade buat offer beli secara secara online dari USA.

Walaupun import dari oversea tapi harga lebih murah dari Langkawi tau. Untuk 16pcs square set ni cuma RM350 siap delivery ek.

Murah kan

Nak tunjukkan gambar pinggan tu nanti dulu ek sebab aku belum buka kotak lagi sebab nak pakai masa raya nanti, kira macam pinggan raya la kan.

CLP notes : Merasa juga beli pinggan mahal, selama ni guna pinggan hadiah kahwin dulu.


Mari Shopping Raya Dengan Nakalicious

Hi Korang,

Kepada sesapa yang baca facebook  profile aku last week, aku ada mentioned nak tolong promosikan online shopping blog kan, La tak tau, meh klik kat sini ek

So dalam minggu ini aku akan adakan slot untuk promosi mereka-mereka ini ye.

Untuk yang pertama ni aku nak citer mengenai blog http://nakal-licious.blogspot.com/.

Tokeh online shopping blog ini menjual pelbagai jenis pakaian, beg, aksessori untuk remaja dan wanita masa kini. Pendek kata fesyen yang mengikut trend terkini lah kan.

Jom tengok beberapa koleksi yang sedang dijual ye







Ini adalah sebahagian pakaian dan beg yang di jual. Kalau nak tengok banyak lagi fashion terbaru boleh check it out di http://nakal-licious.blogspot.com/ ye. Mana tau kot-kot ada yang menjadi idaman hati kan.

Berita baik untuk CikLilyPutih readers ye

Korang,
kalau korang shopping kat website ni korang akan dapat 10% off tau. Banyak tu kan. Ada lagi Cash On Delivery (COD) around KL dan poslaju pun FREE gak tau.

Yang penting kena mention yang korang tu readers Ciklilyputih.com ye. Kalau tokeh ni cakap tak de discount korang bagitau ye, biar aku  jentik telinga dia kahkakahakhaka.. alah gurau je lah.


Hah apa lagi cercepat lah ek, lagipun raya dah nak dekat ni kan.

Sunday, July 29, 2012

Susah Sangat Ke Sahur Ni


Hi Korang,

Sahur memang penting bagi semua orang especially pada Mr Big. Bagi dia kalau tak sahur tu tak payah puasa sebab dia memang perlukan energy daripada sahur tu.


Tak macam aku, memang dari zaman student lagi aku jarang bangun sahur sebab canteen UITM Sri Iskandar tuh bagi ktorg makan ikan tongkol je sepanjang bulan ramadhan tu. Itulah menjadi punca aku malas nak bangun kan. Berlarutan lah sehinggalah aku kawin ni kan.


So lepas kawin ni barulah start belajar-belajar bangun sahur balik. Kekadang tuh, Mr Big yang tukang kejut tapi dah lelama dia kejut aku lepas dia makan. Ishkk tak patut sungguh kan. Tapi dia cakap itu sebab nak mengajar aku supaya lebih cergas time bangun sahur.

Ermm gitulah gamaknya.

Tapi yang senang dengan Mr Big ni, dia tak nak makan nasi + lauk time sahur. Bagi dia makan benda yang senang dan mudah. So kat dapur aku ni sekarang dah macam 7-11. Ada cereal, oats, roti, biskut, roti ermm memacam lah.

Selalunya cereal yang jadi pilihan tapi bila dah muak tukar kepada roti telur. Kekadang tu kalau ade leftover masa buka tu barulah dia nak makan yang tu.

So far dah beberapa hari puasa ni, dia belum muak lagi dengan cereal so dapatlah aku tumpang sekaki sekali makan kan.

Aku plak? Minum air kosong je sudah pas tu terus sambung tidur balik.

Ni aku nak bagi tips atau guide bagi korang yang tak tau nak makan apa time sahur kan.


  1. Roti
Salah satu menu yang mudah. Korang sapu butter then terus je makan. Tak pun buat roti bakar. Kalau malas lagi roti tu korang cicah je dengan air milo ke nescafe ke kopi kan.


  1. Cereals
Ini favourite Mr Big ni. Konon-konon sahur tu cam breakfast lah kan. Nak buat interesting korang letak buah-buahan sket. Mantap!


  1. Fast Food
Bukanlah Mc D ke KFC kan tapi makanan frozen yang korang panaskan dalam microwave je. Macam pizza frozen, roti canai frozen kan.


  1. Canned Food
Makanan dalam tin seperti sardin, sambal ikan bilis ke, beef kurma, kari ayam. Ada jual kat supermarket kan. Buka tin, panaskan dalam kuali dan siap. Boleh makan dengan nasi panas-panas kan.


  1. Leftover buka puasa
Ini yang senang, kalau ada cam lauk-lauk time buka tu tak abis. Panaskan je kemudian ngap! Abis cerita.

Mudah kan. Tak payah nak pening kepala nak fikir apa untuk sahur nanti. Yang aku listkan tu tadi semua mudah dan senang didapati. So, no more excuse ye kengkawan.


Korang plak, sahur makan apa ek ? Meh citer sket ye..

Kesimpulannya, jangan jadi wife pemalas cam aku ek.