MY HISTORIC MOMENTS

Friday, June 29, 2012

Berehat Seketika Di Langkawi

Hi Korang,


ktorg selamat sampai ke Langkawi ni pagi tadi dengan Air Asia.

Now tengah berehat-rehat di Honeymoon Suite di Awana Porto Malai Hotel



Petang tadi dapat join sunset cruise yang
awesome sekali


Semuanya di taja... hehehe

Ok nanti citer lagi

posted from Bloggeroid

Blogger Pun Kena Pi Zoo Gak

Hi Korang,

Dah nama pun blogger memacam event yang kena cover. Tak kira tempat tak kira waktu. Even dalam hujan pun keje mesti kena jalan jugak.




Tengok lah sampai dalam Zoo pun kena buat coverage jugak. Mana tak ramai sakit hati dengan geng bloggers ni.

Yelah ktorg keje suka-suka, boleh tulis macam2 yang di sukai kekadang tu boleh dapat duit lagi kan.

Itulah untungnya menjadi blogger kan.

Korang, agree tak? heheheheh

Salam Jumaat ye korang...

p/s : blog akan bercuti untuk 3 hari but maybe akan ada live update kemana ktorg kena pi buat keje kan.




Thursday, June 28, 2012

Pasar Ikan Bakar @ Awana Genting Highlands


Hi Korang,

Teringat aku citer pasal Pasar Ikan Bakar ni kan. Rasanya belum citer kat korang lagi ni. 


Ye memang ada Pasar Ikan Bakar ni bukan pasar biasa tapi satu restoran terletak di dalam kawasan Awana Genting Highlands ni.




Berkonsepkan Seafood Barbeque Buffet ko. Haruslah sedap kan. Ada pelbagai jenis ikan, sotong, udang, daging lembu, kambing ayam dan memacam lagi lah. Oit memang nampak fresh je daging2 nie semua.







Eh, ada jugak makanan lain seperti salad, kerabu, nasi lemak, lauk-pauk, kuih muih, desert memacam kaler dan air pun sedap gak lah. Aku siap tapau balik teh tarik, memang kaw teh tariknya.


Restoran nih katanya menerima tempahan lebih kurang 40 orang kira kalau korang datang setakat 3-4 orang tu memang takkan merasa  laa makan kat sini ye! Yang penting kene buat tempahan dulu, kalau walk in memang tak dapat jek!






Seating arrangementnya memang unik. Macam makan kat restaurant jepun. Meja rendah dan kene duduk bersila. Tapi yang aku suka tuh alas tempat ktorg duduk tu boleh bersandar,so maknanya sambil makan sambil baring2 gitu hehehehhehe mane tak gemuk kan


Pasar Ikan Bakar
Awana Genting Long House
Awana Genting Highlands Golf and Country Club
03-6101 3015 ext: 53020/7605 (9:00am - 5:00pm)

Aku kalau ade duit lebih sket memang aku nak ajak korang makan kat sini, memang sedap dan memuaskan hati sungguh.

Korang, jom pi makan kat sini nak tak?....


Sayangi Kereta Anda : Apa Yang Patut Dilakukan Bila Berlaku Kemalangan

Hi Korang,

Ok kiter citer plak pasal accident kan. Kalau kita jaga kereta kita macam nak rak pun, kalau orang nak langgar dia langgar jugak kan.

Aku kan baru je terbabit dalam accident awal bulan hari tuh, nasib baik tak apa-apa cuma kereta je kemek sket sampai bonet tak leh nak tutup.


Kejadian tu jadi dalam kul 8 malam cam tu, ktorg berdua nak ke Mid Valley ada premiere screnning Madagascar. Kena pun betul-betul bawah bridge nak masuk Mid Valley tuh. Nasib baik pakai seat belt kalau tak terdentum kepala aku kat cermin depan kan.

Keluar kereta je, tengok bonet belakang dah bercium dengan kereta Wira. Kemek ooo nasib baik lampu tak pecah. Kereta yang langgar tu cuma kemek sket je.


So keje aku senyap je dah perhatikan apa minah tu nak cakap kan. Mr Big plak snap segala gambar yang penting seperti lokasi kejadian, no plate kereta yang melanggar, kesan pelanggaran, tuan punya kereta pendek kata segala bukti lah kan. 

Ternyata memang bukan salah aku pun dan minah tu promise nak betul kan apa yang kemek kan dan disebabkan dah malam so proses untuk betulkan kereta tu kena buat esok hari nya.


Pertukaran informasi berlaku antara aku dengan minah tuh. Amik no telefon, no workshop, mintak alamat dan a few things yang penting lah.

Settle, cuma esok pagi kena ke workshop yang dah di janjikan.

Kat sini, aku nak pesan sket:-

1. Bila berlaku accident, jangan panik remain calm, tenang je. Kalau korang gabra dah tentu2 pihak satu lagi akan amik kesempatan kat korang.

2. Dah nama pun blogger kan, so camera memang heret ke mana-mana. So snap segala jenis bukti dan informasi semasa kemalangan tu macam saksi ke, lokais kejadian yang penting lah kan.

3. Skill negotiation penting kat sini. Mesti ada win-win situation. Kalau dia tak nak tolak ansur, korang terus je pi buat report polis. Walaupun prosesnya makan masa but senang korang nak claim insurance kan. Tak perlah kalau kena bayar saman pun janji hati tak sakit kan.

4. Kalau boleh, jangan keluar duit sesen pun bila pihak yang melanggar tu keluar duit. Kalau bukan salah kita buat apa kita sibuk2 kuar duit kan.


Hopefully korang leh paham dan tau apa nak buat kalau jadi kemalangan kan. Mintak2 janganlah kena tapi kalau dah terkena nak buat camner kan. Korang pun alert sket pasal information tentang insurance kereta ni, at least tak de kena tipu kan.

Jangan pakai kereta je tau tapi menda2 bersangkut paut dengan kereta tak tau plak kan. Sampai bila nak harapkan orang lain. Kita orang perempuan ni kenalah berdikari sket. 

Korang kalau nak tau apa-apa pasal kereta lagi, boleh tanya aku ye kot2 aku boleh tolong ke kan. Bukan apa dah baik dengan pomen kereta ni so korek lah sket ilmu dia.

CLP notes : Syukur tak de apa-apa kan.



Wednesday, June 27, 2012

Afternoon Hi-Tea Party With WWW.RabiatulAdawiyah.Com


Hi Korang,

Weekend lepas sebelum ke Astro On The Go Party kat The Pool KL, aku ke My Bazaar Scott Garden untuk merai Hi-Tea dengan ex-roomate aku for Genting event siapa lagi kalau tak www.rabiatuladawiyah.com kan. Rupanya dia lagi lama blogging dari aku tau, 9 tahun tu hebatlah kawan.

Dahla first time ktorg ke Scott Garden ni, korang tau lah Mr Big kan. Kalau tempat2 pelik2 ni dia cam grumpy sket nak pi takut sesat lah, tempat tak best itu lah ini lah, memacam aku nak jawab. Nasib baik senang plak ke sini dari umah aku.


Sesampai je tuan tanah pun baru sampai gak, tengah elok susun makanan kan. Terus aku jadi lapar, yelah lunch pun belum lagi kan. Meleleh air liur dibuatnya kejap tau.

Majoriti yang datang bagi sokongan semua yang aku kenal cuma ada a few je muka baru so apalagi tak reti-reti nak buat networking ke


Ok tuan punya www.rabiatuladawiyah.com bagi ucapan. Langsung tak yah berprotokol, sempoi giler. Ktorg duk bantai gelak je kan. Then ktorg dapat goodies bag, ada memacam dalam tuh siap ktorg tukau2 lagi kan memang dasar tak tau malu betul. Nasib baik majlis geng sendiri, kalau majlis orang lain memang dah kena hentam kan. Ruby, ko jangan nak marah ek nanti lekas tua baru tau.

Ok its makan time, aku memang ambil untuk aku je coz Mr Big pandai bawa diri kalau pi majlis orang ni. Tak yah aku nak hidangkan ke amikkan, semua dia buat sendiri so sempatlah aku bergossip2 dengan geng2 blogger yang lain kan. 


Rendang ayam mak Ruby memang sedap, bertambah aku makan oo sampai ada ramai orang ingat dia berniaga kat situ kan. Memacam ada sandwich, cucur udang, nasi impit kuah kacang, karipap.

Abis makan, shopping time lah. Hah, ramai terus hilang time nie. Mana taknya mata semua kat baju, aksesori yang tergantung2 kat situ kan. Siap shopping maruku sekali ok. Bloggers anak dara yang kekurus ni bukan main lagi beli baju tak hingga. Maklumlah dapat voucher RM10 dari goodies bag tu.


Aku tak beli apa pun. Beli spek hello kitty dengan cincin2 yang comel sesangat. Sampai Mr Big cakap dah macam budak sekolah pun ade bila dia tengok aku pakai spek tu kan.khakhakhaka

Ktorg antara yang last2 balik temankan dia kemas2 kan.


Anyway terima kasih kepada Ruby yang sudi menjemput ktorg ke Hi- Tea yang comey nau ni. Simple tapi meriah sangat.

All the best kepada Ruby dan keep on blogging ye!



WW - Nak Main Motor Besar

Hi Korang,


wordless wednesday for this week




Windu nak naik motor besar nie, tak sabar nak pi bercuti lah weekend ni..


Sabar ek.. 2 ari je lagi nie


hehehehheehhe



Tuesday, June 26, 2012

Buffet Ramadhan @ Grand Dorsett KL

Hi Korang,

Aku baru balik dari buffet ramadhan review,ermm sedap ooo






Thanks Grand Dorsett Hotel for inviting me

Ok nanti citer lagi nak basuh kain dulu jap tau

posted from Bloggeroid

L’Oreal Paris White Perfect Laser™ Bloggers Briefing, Really Worth It.

Hi Korang,

Intense Pulsed Light (IPL) treatment, pernah dengar tak? Aku pun baru first time dengar jugak tapi kalau buat rawatan laser kat muka? Mesti biasa dengar kan. Cara cepat nak cantikkan kulit kan, gunakan rawatan laser. Cepat tu memang cepat but harga servicesnya tu memang menakutkan. Mana taknya satu sessi tu lebih RM300-600 each tau. Mahal…




Bertitik tolak daripada rawatan IPL inilah L’Oreal Paris mengilhamkan produk kosmestik berteknologi tinggi jeng jeng jeng..

L’Oreal Paris White Perfect Laser™

Produk White Perfect Laser ini mensasar tepat ke bintik-bintik gelap, memperbaiki dan melindungi kulit untuk pencerahan sempurna dalam hanya dua langkah.


So masa di L’Oreal Paris White Perfect Laser Bloggers Briefing di Mid Valley hari tuh, ktorg beauty bloggers ni diberikan penerangan terperinci mengenai produk terbaru dari L’Oreal Paris ni. 




Ms Ashley selaku jurucakap bagi L’Oreal Paris menerangkan mengenai bahan-bahan kecantikan yang digunakan di dalam White Perfect Laser ini, cara bagaimana essence pencerahan ini bertindak, kesan penggunaannya dan pelbagai lagi.


Kemudian Beauty Advisor menunjukkan demonstrasi cara penggunaan White Perfect Laser ini satu per satu di mulakan dengan turutan seperti di bawah



1. L’Oréal Paris White Perfect Milky Foam
2. L’Oréal Paris White Perfect Toner
3. L’Oréal Paris White Perfect Micro-Vibration Eye Brightener
4. L’Oréal Paris White Perfect Laser™ Anti-Spot Brightening Essence
5. L’Oréal Paris White Perfect Laser™ All-Round Protection Whitening Day Cream


Time nilah ktorg bloggers ni tanya macam-macam soalan, sampai pening2 Ms Connie kita nak menjawab soalan kan. Siap ada yang bagi opinion tentang packing lagi tau. Hebat tak kuasa bloggers ni hehehehhe


Tak ramai Cuma 8 orang je dijemput oleh pihak PR tapi 5 bloggers je yang dapat hadir coz yang lelain tuh commitment dengan kerja kan.




Selesai je demonstrasi cara penggunaan, ktorg di perlihatkan ke atas sekeping gambar bagaimana kesan wajah seseorang tu jika tiada penjagaan kulit dilakukan ke atas wajah mereka. Hah ko, pigmen, bintik hitam, kulit gelap semua boleh nampak atas gambar tersebut. Jadi takut plak aku di buatnya.


Lebih kurang 1 jam jugak briefing mengenai L’Oreal Paris White Perfect Laser™ ni. Lepas tu ktorg di jemput ke Delicious Café untuk Hi –Tea. Ya ampun, memang sedap nau kuih muih, cakes, biscuits, scones, muffins, pavlova, chocolate kat situ. Semuanya aku bedal tanpa kira kolestrol pun khakhakha


Sememangnya jutaan terima kasih kepada pihak PR dan L’Oreal Paris sendiri yang sudi menjemput ktorg ke event yang amat casual dan santai ni. Hopefully ada lagi jemputan sebegini lagi kan.


Nanti aku citer kat korang mengenai produk ini dengan lebih lanjut ek. Memang tak sabar nak cuba lah sebab dalam masa 8 minggu je kulit muka akan jadi lebih cerah dan bersih kan.

CLP Notes : Ermm tak sabar nak cantik lah kan korang kan..


Jungle Trekking Di Awana Genting Highlands


Hi Korang,

Hari tuh aku dah citer pasal treasure hunt masa ktorg berouting ke Awana Genting Highlands kan. Now nak citer pasal jungle trekking plak.


Aku memang tak pernah cuba mana-mana jungle trekking kan, nak kata aku takut tak jugak but belum rezeki nak cuba kan. Bila peluang datang ni apa lagi grab je lah tanpa was-was.


So sebelum tu, kita makan dulu buffet breakfast di hotel coffee house. Makan tak henggat sebab cuaca sejuk kan, perut pun lapar manjang jelah.


Pada aku jungle trekking ni cuma macam jejalan dalam hutan tengok pokok-pokok dan hidupan yang ada dalam hutan kan. Tup-tup memacam plak yang muncul.


Sebelum masuk hutan, ada briefing dulu. Eh, mestilah kena dengar penerangan sket what do and donts kan. Each group di bekalkan dengan ikan guppy yang pelbagai warna. So ktorg kena jaga ikan guppy ni ibarat nyawa ktorg sendiri, kalau ikan ni hilang je jatuh ke kira cam tolak points katanya lah kan.




Ktorg last group bertolak, slow and steady pada mulanya. Menurun bukit kan so tak de lah obstacle sangat tapi bila dah nampak pacat berkeliaran kat keliling ktorg, apalagi semuanya dah start jerit2 coz geli kan. Aku yang ala-ala berani ni trus jadi geli beli pacat tu dah isap darah kat kaki kan. Terus aku laju je jalan.




Sampai kat air terjun tu, baru rasa lega sket. Rehat sekejap rendam2 kaki dalam air kan. Sejuk betul dah nama pun dalam hutan haruslah sejuk. Main-main air + bercamwhoring memang best lah.


Untuk 2nd half ni memang betul2 menguji kesabaran dan daya kekuatan seluruh anggota badan lah. Kena mendaki bukit, tanpa tangga yang ada hanya tali. Nasib baik marshall buatkan aku tongkat so dapatlah aku bergerak dengan smooth kan. Ingatkan kes pacat ni dah abis la rupanya makin banyak ada lah. Sabar jelah kan.


Stop lagi kat another air terjun, ada task kene buat. Kira oklah semua team dapat buat dengan baik kan. Abis task, sambung lagi mandi air terjun. Aku sekadar tengok je coz aku takut badan aku berat bila nak panjat bukit nanti kan dengan baju basah lagi.


Lagi dekat nak sampai lagi rasa cam sayup je. Bebudak lelain dah berjaya sampai kat checkpoint, cuma aku, ruby, anne, darren dan marshall lagi tinggal kat belakang ni. Ye lah ko, memasing badan berat kena plak mendaki aduiyai tak tercakap penatnya cam ni.


Akhirnya berjaya jugak aku sampai ke check point tuh. Memang bangga lah. Berjalan 3.8km dengan pelbagai obstacle kan. Itu belum kira kene gigit pacat, seluar koyak, kasut masuk selut memacam lah.


Balik bilik masuk toilet nak mandi, hah amik ko dekat 4 ekor pacat duk seronok isap darah aku celah peha kan. Terperanjat aku dibuatnya. Memang tak rasa diorg ada kat situ, aku terus cabut then terus buang but nyawa diorg ni panjang still tak mati lagi bila aku dah ketuk2 dengan kasut kan.


Hasilnya ada lebih 10 tempat kat area kaki aku kena gigit dengan pacat ni dengan darah merata-rata dalam bilik macam orang tumpah darah. Memang abis housekeeping tu mengamuk lah masa kemas bilik tu kan.

Memang experience yang sangat awesome yang boleh aku cakap, walaupun penat tapi memang worth it sesangat. Thanks team Genting dan Nuffnang untuk pengalaman yang best giler nie..

CLP Notes : Memang aku turun badan 3kg masa balik dari Awana Genting Highlands hari tuh. Nampak slim sket kata Mr Big lah.hahakhakahkah

Photo : Cilok dari Nisa Kay dan Hanis.. Jangan mare ye