Thursday, May 31, 2012

Lunch @ Thai Up! Restaurant Mines Shopping Fair


Hi Korang,

Aku ni jarang tengahari pekena makanan thai kan. Selalunya nasi campur yang aku sebat dulu coz pelbagai choice dan murah plak tuh. Di sebabkan hari tuh aku nak pi beli micro simcard untk Samsung SIII aku ni kan, so singgahlah makan kat restoran Thai Up! kat new wings dalam Mines Shopping Centre ni.



Ala makan pun simple-simple je coz nak kejar masa kan. So ktorg makan


Glass noodles Tomyam
Mee soo hoon tu dimasak sekali dengan tomyam ni. Kuahnya sedap tak lebih dan tak kurang limaunya. Tak delah banyak sangat bawang dan serai kan


Thai Fried Rice
Alah macam makan nasi goreng tomyam. Tengok gak kecik but nasi goring punya portion banyak oo. Ayam gorengnya ranggup. Sausage tu aku makan sket je.


Fried Squid With Curry Leaves
Ini sedap sebab selain dari sotong korang leh makan, daun karinya pun crunchy jugak, kunyah cam keropok je.


Jasmine Tea
Haruslah rasa bunga jasmine tak kan rasa bunga ros plak. Aku mintak yang sejuk

Okla sesuai dengan tekak aku. Tak pedas sangat pun. Sesedap rasa. Service pun cepat. Kedai pun bersih. Nyaman je mata memandanglah.

Nak pergi ke sini


Thai Up Restaurant
3th Floor, New Wings (sebelah bread story bakery)
Mines Shopping Fair, Seri Kembangan

HarGa tak de lah maHal mana pun. Ok ok je. Sesuai denGan apa yanG di tawarkan

Jom koranG sinGGaH ke sini ek




REVIEW : Samsung Galaxy SIII Boleh Rekod Lagu Dan Borak Dengan Aplikasi S


Hi Korang,

Samsung lagi pasal Samsung Galaxy SIII ni. Ada satu function baru lagi yang aku baru discover. Ye betul, semalam aku baru tau ek setelah hampir godek2  2-3 hari lepas kan.


Aku saje nak dengar radio thru FM Radio function dia. Memang best sound system dia sesuailah dengan saiz smartphone ni jugak kan. Searchlah station radio yang aku minat. Semua aku letak.


Tup-tup tertekan satu button merah kat sebelah kira atas ni. Sekali keluar macam recording punya button. So selamba je lah aku tekan record.  Hah ko memang boleh record pun.


Jadi segala jenis lagu yang korang rasa suka nak dengar kat radio tuh, ce cepat tekan button record ye. Bila dengar balik apa yang di record ermm sama sebijik lah.


Ini yang tambahkan lagi mood aku nak beli Samsung Galaxy SIII ni kan. Apa yang aku nak guna semua ada dalam ni.

REVIEW : Samsung Galaxy SIII, Applikasi Unik Bermula Dengan S

Ada satu lagi yang aku rasa unik mengenai gadget terbaru dari Samsung ni iaitu aplikasinya yang bermula dengan huruf S. Ye S, of courselah S for Samsung or Smart kan.

Ada 4 aplikasi iaitu S Memo, S Planner, S Suggest dan S Voice


S Memo
Membolehkan kita membuat menulis memo dengan menggunakan tangan (handwriting). Selain dari pada menulis boleh jugak melukis, mewarna dan memacam lagi lah


S Planner
Yang ni semua orang tau kot, ianya seakan diary harian. Boleh masukkan segala info macam meeting kul berapa kat mana, dating dengan sapa, ada event apa, gathering date ikut suka korang lah nak tulis apa kan.


S Suggest
Kat sini  S suggest ni menyarankan kita aplikasi mana yang best, seronok, berinformasi untuk kita download. Ikut kategori yang korang suka then download. Macam aku, aku dah download game Fruit Ninja dan Talking Tom. Alah sesuka je.


S Voice
Aps ni membolehkan kita bercakap dengan Galaxy SIII ni. Boleh tanya dia apa je pasal smartphone ni or ikut suka korang yang relevan lah kan. Mesti dalam precise English ye not manglish or singlish or english rojak kan. Haruslah dia tak boleh nak jawab.

Ini yang tambahkan lagi mood aku nak beli Samsung Galaxy SIII ni kan. Apa yang aku nak guna semua ada dalam ni.

Ok ada last part laGi so stay tune




Sinopsis Filem Man Sewel Datang KL

Hi KoranG,

Sinopsis Filem Man Sewel Datang KL | Osman/Man, pemuda yang berperwatakan gila-gila datang ke Kuala Lumpur dan tinggal bersama rakan sekampungnya, Salim. Salim banyak mempengaruhi Man tentang kehidupan di ibu kota. Menerusi Salim juga, Man berkenalan dengan Nadia, seorang bekas model.




Man tenggelam dalam jerat cinta Nadia, segala kemahuan Nadia diturutkan dan dia sanggup berhabis wang ringgit memenuhi kehidupan Nadia yang serba mewah itu. Bagaimanapun Man akhirnya menyedari sesuatu yang tidak kena apabila Nadia meminta wang sebanyak RM250,000 untuk dijadikan modal perniagaan.




Dalam masa yang sama, Man tidak lagi mendapat bantuan kewangan dari ibunya di kampung menyebabkan beliau terpaksa berdikari untuk meneruskan kehidupan di Kuala Lumpur. Man kemudiannya pulang ke kampung untuk menemui ibunya dan kekasih hatinya Siti Khadijah yang telah lama ditinggalkan. Malangnya Siti Khadijah telah menjadi milik orang kerana Man memungkiri janji cinta mereka dahulu.



Sekembalinya Man ke Kuala Lumpur, Man mengenali pula seorang gadis, Salbiah yang menjadi mangsa ragut. Mereka berdua menjadi sahabat yang saling membantu.




Suatu hari Man terserempak dengan Leman, orang kampungnya yang mengusahakan kedai makan di Kuala Lumpur. Leman menasihati Man agar berwaspada dengan Salim kerana dikhuatiri Salim terbabit dalam kegiatan jenayah. Bagaimana Man mahu berhadapan dengan Salim? Adakah benar tuduhan yang dilemparkan kepada Salim? Saksikan hero sewel ini yang cuba menyelongkar kebenaran yang tersembunyi dengan cara gila-gilanya.
TRAILER FILEM MAN SEWEL DATANG KL

Barisan Pelakon Man Sewel Datang KL | Shuib Sepah, Siti Sarah Raisudin, Julia Ziegler, Razali Hussain, Rafidah Ibrahim, Rosnah Mat Aris, Zaibo, Rosli Rahman Adam & Chef Yang Jamil.


Wednesday, May 30, 2012

REVIEW : Samsung Galaxy SIII Buat Video Sambil Ambil Gambar Secara Serentak

Hi Korang,

Ini review kedua untuk Samsung Galaxy SIII ni. Aku ni bukanlah tech blogger kan so review pun ikut apa yang aku reti buat je.

Semalam masa dating dengan blogger frens kat KLCC, aku sempat buat video sambil ambil gambar. Memula banyak try and error pas dah lelama tuh baru pandai sket kan.

Meh layan video suka-suka ktorg ni ek


Cuba korang tengok lagi sekali, jari aku dua kali tekan button camera tu kan. Itu maknanya sambil video sambil tu jugak lah aku capture gambar kan dan hasilnya tetap sama dengan video yang aku ambil tuh.

Korang jangan gelak-gelak ek, ini hasil je blogger amatur je tau.


Yang ni plak video Start-up on Samsung Galaxy SIII. Macam best kan. Sila maafkan saya sebab screen tu terlalu terang sampai boleh nampak gambar aku tengah pegang camera tu kan.

So terjawablah soalan dari Cuba Teka dan Hazman mengenai Samsung Galaxy SIII ni. Kalau korang ada lagi soalan untuk aku tentang gadget terbaru dari Samsung ni baik bagitau cepat sebab aku dah nak kena pulangkan smartphone ni balik ye.

CLP notes : Baru aku tau betapa susahnya nak buat video kan.


WW - Nak Sket

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week


Ermm nak sket, mane boleh kan.. aku kan kedekut khakahkahk

Sedap ooo ais krim roti ni terbaik dari ladang...


Tuesday, May 29, 2012

Kuasa Pengguna Di Tangan Kita

Hi Korang,

Tengahari tadi aku pi makan kat one of the restoran kat Mines ni. Yelah dah itu yang dekat kat opis aku ni kan.   Tekak plak nak makan ayam so jom ikut aku pi kedai jual ayam ni.


So aku order ayam ni, nampak cam sedap kan. TenGah lapo harusla semuanya sedap. Tapi bila aku bandinGkan denGan opismate aku punya. Mak ai kecilnya aku punya part kan. 

Ermm termenung sekejap rasa nak nangis pun ado. Agaknya dia pakai anak ayam kot, memang kecil sangat. Terus je aku panggil waiter mintak tukar. Memula dia cam reclutant jugak kan lepas aku cakap aku belum usik laGi pinggan tuh then barulah dia ok sket dan terus pi tukar. 


Bila dapat tukar yang baru ni then baru lah le makan dengan hati yan tenang dan gembira.

Lets say kalau dia tak mau tukar tadi rasanya mau aku mengamuk bertukar jadi hijau kan, mau je aku pi report kat Tribunal PenGGuna.

Officemate aku cakap, bukan main laGi ko buat muke ganGster kat waiter tu ek.. sebab tu budak tu takut khakahkahakhakhak

CLP notes : Masalanya gangster ke aku ni wei


Mari Cuci Kasi Bersih

Hi Korang,

Petang semalam balik terawal plak maklumlah cuti sekolah kan. Jalan pun clear. Tengok plak kereta dah berkeladak kan. Apa lagi terus je singgah ke car wash dekat umah aku ni.

Matahari pun panas cantik dan orang pun tak ramai. So tak de lah nak menunggu lama sangat kan.

Memula


Haruslah kena basahkan dulu, cuci keladak tanah yang melekat kat tayar tuh. Habuk2 pun kena sapu jugak


Letak sabun. Main-main buih sket



Kemudian gosok lah. Sental kotoran degil tuh kan



Hah baru cuci sepenuhnya. Atas bawah depan belakang kan.


Jemurlah kat tengah panas tu sambil vacum, lap cermin, polish tayar apa yang patutlah kan.

Tup-tup budak tu panggil

Akak, kereta sudah siap! RM10 je.

Apalagi bayar dengan hati yang berbunga sebab kereta dah bersih dan cantik. So tak de lah malu untuk di bawa berjalan kan


Ini entry suka-suki je, untuk HilanGkan bosan masa tunGGu kereta kene basuH.





Monday, May 28, 2012

Bridal Fair At Zebra Square


Hi Korang,

Ntah cam ne aku boleh terlupa nak citer pasal Bridal Fair yang aku sempat pergi baru-baru ni. Kira first time aku pi event orang nak kawin ni kan. Buat kat Zebra Square near to Jalan Tun Razak dekat bulatan Kampung Pandan dalam satu big Betadome tau. 


Betadome tu kira cam khemah tapi sangat unik gitu lah. Nanti aku citer ek.

pelamin cantik

pHotoGrafi Exibit

PenGantin Basi

sukernya

Once ktorg masuk kat situ rasa macam lain je yelah nak kata bridal fair pun tak macak bridal fair. Totally simple sangat. Ada section untuk pelamin, contoh tempat photoshoot, ada section Wedding Photographer  ‘Ikram Ismail’ pamerkan artworknya, ada setting untuk wedding dining table yang  memang cantik.

Tuan punya HGMS

nasi lemak sedappppp

Tuan punya HGMS kasi some speech sket tujuan dia memanggil ktorg bloggers ni untuk get together dan making new network gitu. So anything event ke, apa ke kan, bolehlah panggil ktorg. Ermm senang kan direct to the point langsung tak de selindung2. Itu yang aku suka tuh.


Kemudian ktorg di bawa ke seluruh area Zebra Square ni. Rupanya Zebra Square menawarkan service sewa dewan untuk tak kira apa juga majlis pun. Nak buat harijadi ke, party ke, wedding ke, annual dinner ke, BBQ ke semuanya boleh lah. Segala facilities lengkap.


Kawasannya memang luas, ada dewan, open courtyard, tempat macam garden pun ada dan parkingnya memang banyak dan boleh muat 140 kereta dalam satu masa dan ada car jockey lagi.


Kelas menjaHit

penGGanti Hatta Dolmat

Di Zebra Square ni juga juga Akademi Kecantikkan dan Fesyen juga sekolah muzik dan tarian. Kira macam tempat untuk sesuai untuk aktiviti kesenian lah.

bloGGers of tHe niGHt

Me and KLCC


Anyway thanks to HGMS, Betadome dan Zebra Square for this simple occasion. Simple yet very informative tau. Itu yang aku suka.

CLP notes: Rasanya cam nak buat weddinG anniversary kat sini. Cozy sanGat 



REVIEW : Samsung Galaxy SIII Gunakan Micro Sim Card Untuk Berfungsi


Hi Korang,



Mesti koranG dah tau kan yanG aku dapat peluang untuk buat review mengenai Samsung Galaxy SIII ni selama 2 minggu. So haruslah aku gunakan sebaik mungkin.


Masa memula dapat buka je kotaknya kan, aku terus masukkan sim card yang biasa kita gunakan untuk telefon lain. 



Cuba punya cuba but still tak boleh nak masuk jugak. Rupanya saiz tempat slot sim card tu lebih kecil dari biasa. 


So aku terus je Google di internet mengenai masalah ni. Rupanya aku kena gunakan Micro Sim Card. Oooo patutla tak boleh masuk tadi. Jawabnya harusla aku dapatkan sim card baru untuk gunakan Samsung Galaxy SIII ni kan. Bukan tak boleh potong je normal sim card tu tapi bila nak guna balik telefon lama kan dah susah kan, dan lagi charge untuk potong sim card tuh RM10.00 tau.

Tengok sama besar je kan.


Tengok terus je boleh masukkan micro sim card tu ke tempat slotnya.Memang just nice je masuk kat tempat tuh.


Once dah dapatkan micro sim card dari kedai telefon, terus je aku boleh ON kan. Tengok start up punya montaj pun dah buat aku kagum kan. Aku dapat yang Marble White. Cantik betul berkilat sungguh.


Samsung Galaxy SIII ni di datangkan dengan accesories seperti charger, transfer cable dan earphone. 

So stay tune untuk review aku mengenai Samsung Galaxy SIII ni. Banyak features yang menarik dan sesuai untuk korang yang aku nak kongsikan tau. Tapi tak delah details sangat coz aku bukan tech blogger. 


Thank you Samsung for this special review ni, aku akan cuba tulis sebaik mungkin dan sebanyak info mengenai gadget terbaru keluaran Samsung ni.


Oh ye, apa-apa yang korang nak tau mengenai Samsung Galaxy SIII ni leh komen kat bawah ni then aku akan cuba jawab sebaik mungkin ye.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails