Monday, April 30, 2012

Kelip-Kelip Di Sungai Yak Yah Sangat Menawan Kalbu


Hi Korang,

Masa trip ktorg ke Awana Kijal hari tuh, ktorg di bawa tengok kelip-kelip ni. Kelip-kelip atau kunang-kunang(panggilan orang Terengganu) atau Lighting Bug memang banyak terdapat di Sungai Yak Yah daerah Kemaman ni.


Kelip-kelip ni merupakan satu serangga kecil yang mengeluarkan cahaya di waktu malam hasil tindakbalas kimia di dalam badannya. Siapa yang belajar sains tau lah pasal ni aku tak tau. Kalau waktu siang, kite boleh nampak kat mana Sungai Yak Yah ni sebab ada signboard but bila malam memang kena slow sket takut terlepas kan. Yelah kelip-kelip tak boleh nampak kat tempat terang nanti tak kuarlah cahaya dari dalam badan dia tuh.


Once ktorg sampai di jeti kecil muara sungai Yak Yah ni, En Ghani dari Tourism Terengganu dah tunggu dengan anak buahnya. Ktorg diberikan penerangan mengenai habitat Kelip-Kelip ni dan juga di berikan jaket keselamatan untuk dipakai semasa berada dalam bot berenjin bateri yang pastinya tak akan mengganggu kelip-kelip ni berehat.

Permulaan muara tu kelip-kelip nampak cam sket je but bila masuk lebih dalam memang bergemerlapan sungai Yak Yah ni. Sangat cantik ciptaan Allah ni. Memang tak dapat di gambarkan cantiknya suasana kat situ sebab kalau kita guna camera nak amik gambar memang tak jadi coz Kelip-Kelip ni memang kecil sangat. Hanya mata je mampu merakam betapa indahnya kejadian Kelip-kelip ni.

Aku siap dapat pegang Kelip-kelip ni bila En Ghani bawak ktorg dekat sangat dengan pokok2 seperti pokok Berembangpokok Putat dan pokok Bebaru yang tumbuh subur di sepanjang sungai ni. Memang dapat rasa dan lihat sendiri cahaya kelip-kelip tuh but rupa fizikal ni memang susah nak digambarkan.

Kelip-kelip ni muncul ada musim2 nya yang tersendiri dan pada malam yang ktorg pegi tu memang just nice kelip-kelip ni tengah banyak. Yang jantan  berkelip dengan kuat sekali cahayanya dan yang betina cahaya agak kurang sedikit.


Serious, memang best sangat dapat tengok, pegang dan rasa Kelip-kelip ni walaupun bot tu rendah sangat. Rasa macam air sungai dah nak masuk dalam bot tuh. Rasa tenang dan aman je. Tak puas plak rasanya walaupun ktorg duk menengok kelip-kelip tu aku rasa macam dekat 1 jam gitu lah kan.

Aku respek kat tour ktorg tu En.Ghani coz segala- pasal Kelip-kelip semua dia tau walaupun tak belajar tinggi mana pun.

Nak pegi? Korang leh contact En. Ghani 019-9174012 atau pun call Tourism Terengganu untuk more details.

CLP notes : Ciptaan Allah memang tiada tolak bandingannya. Subhanallah.

Gambo: cilok kat blog diorg nie lah...


Coklat Time, tHks Starbucks


Hi KoranG,

Weekend adalaH Hari bersenanG-senanG untuk semua oranG. YelaH kan weekdays dah berHempas pulas keje menunaikan tanGGunGjawab kan. So masa ni laH semuanya nak spend time with tHe loves one. Aku pun cam tu Gak.

KtorG Harusla melepak-lepak kat kedai kopi kan. Tempat biasa. 


Pekena yogurt cHocolate cake - sedap Gak kek flavor baru kat Starbucks ni. Atas tu diorg tabur kelapa. unik sket


Aku cam biasa pekena mocHa Frappacino. Sangat cHill


YanG tinGGi (venti) tuH, Mr BiG punya CHocolate cookie crumble Frappacino. Rasa-rasa macam Mc Flurry Mc Donald pun ada but sedap sket banyak serdak biskut coklat.


Semua sekali FREE je tak yah bayar pun. 

Thanks Starbucks for our Hi-Tea. Syiok oooo

CLP notes : Rezeki laGi. AlHamdulillaH syukur atas nikmatnya. 

Gambo di ambil Guna SamsunG Smart Camera DV300F 


Saturday, April 28, 2012

When We Are 50


Hi Korang,

Actually secara tak sengaja my SIL amik gambo ni. 

Masa ni ktorg baru balik dari kenduri tahlil kat area umah my MIL ni. Baju aku tuh semua pinjam. Dari tudung, jubah semua my SIL punya. Ishk tak malu kan. Mr Big pun sama, kain pelikat dan kopiah tu adik dia yang punya. Dah macam artis plak, wardrobe orang sediakan. Hehehehehe


Aku bile tengok gambar ni rasa macam dah tua sangat. Berkopiah bertudung kan. Dah macam pak haji dan mak haji baru balik haji je. Rasa insaf sangat.

Mampu ke ktorg berubah ek. Ermm korang rasa cam ne?


Friday, April 27, 2012

Seafood Lunch At Pak Su Seafood Restaurant, Beserah Kuantan


Hi Korang,

Masa ktorg pi holiday kat Awana Kijal hari tuh, sempat jugak singgah makan kat restoran Pak Su (Soon) kat area Beserah ni.


Its Chinese seafood restaurant tapi halal. Ok tak? Ermm bagi aku haruslah ok kan. Bukan senang nak makan makanan cina yang halal ni. Masa ktorg sampai tu almost finish lunch hour tapi sebab dah buat booking so diorg bukak lah kan


Sementara tunggu diorg prepare apa yang patut, ktorg bloggers ni apa lagi bercamwhoring lah. Abis segala sudut nak di amik gambo, sampai kat toilet pun nak amik gak kan.Walaupun matahari mencarak atas kepala but semangat nak ambil gambar tu harus diteruskan gak.

Ok dah penat bersnap sana sini, its time for makan. Ye hah.. meh tengok apa yang diorg hidangkan untuk ktorg yang kaki makan ni kan.

Black Pepper Crab

Fried Squid

Pak Su Beancurd

Garupa Steamed Fish

Meehoon Lala


Chinese Fried Rice

Ada laGi 2 menu aku x amik ambo coz bole terlupa plak kan. Tousand Island cHicken dengan Kailan Stir Fried  Bukan main banyak lagi, makan sampai tersandar2 lah. 



Table orang lain yang tak abis ktorg kasi sapu licin. Sangat buruk kan perangai. Tapi tak per jangan membazir kan.

Anyway, korang yang rasanya nak pi makan kat sini. Ni alamatnya


Pak SU (soon) Seafood Restaurant
4/1417, Batu 6, Lot 922, Kg Bahagia Beserah,
26100 Kuantan, Pahang
Tel : 09-544 8025 / 019-987 8403
Business Hours :
Monday -  Sunday
11.30am – 2.30pm
5.30pm – 12.00pm

Ermm nanti kalau aku balik Kuantan, rasanya mau ke sini pi makan kan. Masa tengah tulis entry ni, aku still terbayang-bayang lagi makanan yang sedap tu lah


Dapat Review Samsung Smart Camera DV300F

Hi Korang,

Nak citer nie..

Untuk 2 minggu ni, segala gambo2 dalam blog aku ni akan di ambil dengan


Samsung SMART Camera DV300F

So far, memang terbaik sekali. Siap ada kartun untuk amik gambo anak2 ye. Dual screen. Depan belakang pun boleh.

Anyway thanks Samsung..






Thursday, April 26, 2012

Deria Rasaku Dengan LG Cinema 3D Smart TV

Hi Korang,

Lately segala gadget di pasaran kesemuanya 3D. Tak kiralah handphone ke, camera ke even TV pun dah 3D tau, eh 3D no ekor tu lain wokeh.


Yang korang sebut 3D tu, tau ke 3D tu apa? 
3D is based on the way the human brain and eyes work. Because the pupils of a person’s eye are about 6.5 cm (about 2.5”) apart, each eye views a scene from a different angle and generates a unique image. - cilok dari google.


So kalau TV 3D maknanya kita menonton TV dalam bentuk 3 dimensi. So segala pergerakan dalam TV tu nampak cam real dan nyata. Alah macam tengok wayang 3D tuh. Kan best!.



Abis tu tak kan tiap2 hati nak duk mengadap wayang 3D kan. Haruslah mencari alternatif lain untuk menghiburkan diri tanpa keluar umah.


Jawapannya... jeng jeng jeng.. harusla dengan 



LG Cinema 3D Smart TV.



So, the questions is 'Why do you want to excite your senses with LG Cinema 3D Smart TV?

Rasanya apa ek, ermm




1. Sound effect dan gambar lagi menarik
Yelah dah nama pun LG Cinema 3D Smart TV, seharusnya lagi best dari wayang. Pasti lagi terpesona aku menonton sebab effectnya yang macam keluar dari tv kan. Time tu segala mulut, tangan, mata, kaki terlopong lah kan. Hebat kan


2. Berehat Sesama Keluarga
Hah, bila dah ada LG Cinema 3D Smart TV nie, seharuslah lepak sesama keluarga kan. Yelah semua excited nak tengok cinema canggih kan. Jimat gak duit tak yah nak kuar untuk pi tengok wayang 3D kan. Tambahan boleh eratkan lagi hubungan sesama ahli keluarga. 




Ermm nak lagi best, meh korang layan video cool ni kat LG punya website then barulah korang lebih paham lagi apa itu LG Cinema 3D Smart TV ni.




Hopefully dapatlah Nuffnang jemput aku ke LG party ni yang tak lama lagi ni.





Date: 19th May 2012 (Saturday)
Time: 6.30pm – 8:30pm
Venue: Courtyard Garden, Bukit Damansara
Dress code: Casual



Ermm cam best kan. Itu yang aku jadi tak sabo tuh. Memintaklah dapat invitation yang cukup special ni dari Nuffnang ye..


Hopefully..









Nuffnang Bloggers Bergembira Di Awana Kijal Resort – Day 3 Last Day


Hi Korang,

Sebelum tanya, sila baca entry Day 1 dan Day 2 dulu ye.


Final day, ermm sedih betul nak tinggalkan Awana Kijal Resort ni. Packing baju pun lambat2 je. Kuar dari bilik trus pi breakfast untuk kali terakhir kat Restoran Kampung Meraga Berias ni. Aku bedal nasi minyak, English breakfast dan banyak roti coz rotinya lembut2 belaka.



Sebelum balik tu, ktorg di bawa room tour oleh Pn Suriati Front Desk Manager kat Awana Kijal Resort ni. Macam2 bilik yang ktorg masuk. Di antaranya Premier Room Non See View, Deluxe Suite, Premier Suite. Memang cantik bilik2 kat sini. Nampak exclusive. Ktorg sempat singgah ke Meneri punya suite. Cantik sangat but kat sini tak boleh amik gambo ye.


DiorG da cuba spa ni, best katanya

Kemudian, ktorg di bawa ke Taman Sari Royal Heritage Spa. 5-star wei spa ni.Ada sijil pengikhtirafan lagi tau. Ada memacam package  seperti body treatment, aromatherapy massage, foot and hand therapy, beauty centre, hair saloon dan memacam lagi.


Abis sudah tawaf satu Awana Kijal ni. Dari hujung sampai ke hujung lah. Memang menyeronokkan holiday kat sini. Macam-macam boleh buat. Rasanya tak yah keluar dari resort pun ok. Aku kalau nak rileks memang nak ke sini lah. Terasa peaceful sangat, aman damai tak de gangguan langsung.



On the way, ktorg sempat singgah ke gerai Lemang Mak Ngah ni. Deretan gerai ni ada di jalan besar Kemaman – Kuala Terengganu. Alah korang kalau ikut jalan lama mesti lalu jalan ni lah. Sedap lemang Mak ngah ni, ktorg siap dia bagi rasa dengan serunding lagi. Abis semua bebudak ni borong. Aku tumpang makan jelah coz dah biasa makan lemang ni.


Lunch plak ktorg singgah makan kat Hai Peng Kopitiam, Kemaman. Ramai betul orang walaupun time tu dah pukul 2pm. Sempat rasa nasi lemak dan roti bakar serta kopi o ais. Lazat sungguh. Nanti citer nak entry lain ek.



Jalan lagi sampai ke Kuantan plak. Nak singgah beli ikan masin katanya. But jalan yang driver bas tu bawak terasa jauh betul. Aku kan dah biasa area Kuantan ni so tau shortcut yang senang kan. Nama kedai Sin Kee HunG Sdn BHd . Banyak giler ikan masin kat kedai ni. Yang besar, yang kecik semua ada.


Kali ni naik bas terus semua tidur, yelah dah kenyang. Mata of courselah ngantuk lah. Aku dengan Ruby tak berapa nak tidur ni pi kacau orang tidur. Snap sekeping dua gambo diorg ni kan. Hehhehehe

Ktorg sampai Wisma Genting dalam kul 8pm cam tu. Hah ko bukan main lama lagi. Bertolak dari Awana Kijal kul 11am sampai kul 8pm. Ermm 10 jam cam tu lah tapi yang penting enjoy. Penat tolak tepi kan.

Hah, abis sudah entry road trip ni. Later aku citer plak kedai2 makan yang ktorg singgah ek. Kalau nak citer dalam satu entry memang masaklah korang nak baca kan.


Anyway terima kasih sekali lagi Genting Team dan Nuffnang for this special holiday. Hopefully kalau ada lagi meh lah ajak aku kan. I senantiasa sedia berkhidmat.

TQQQQQQQQQQ..

CLP notes : Ada banyak sangat gambol ah, malas aku nak letak kat sini. Kang muak plak korang tengok kan. hehehehhe




DiorG yanG yanG join roadtrip best nie. KoranG leH cHeck it out kat bloG diorg Gak. 


Single Bloggers
Cik Lily Putih – http://www.ciklilyputih.com

Parenting Bloggers



Bila Blogger.Com Berwajah Baru

Hi Korang,

2-3 hari ni aku agak struggle sket bila nak tulis entry kat blogger.com ni. Mana taknya blogger.com nie  dah berwajah baru. Tak caya meh tengok nie.


Hah, pelik kan. Kat mane ko nak write new post, kat mana nak reply comments, nak view blog lagi.  Sampai nak cari button publish pun tak jumpa. ishkkk aduh aduh aduh mana tahan batin ku..


Yang lagi pening, time nak baca blog list blogger lain. Kat mane nak cari pun tak tau lah. Kena tekan semua button baru leh jumpa.

So korang, janganlah bising kalau aku lambat reply email ye. Memang tengah bersusah payah sekarang ni.

CLP notes : Sabar ek sebab sabar tu separuh dari iman....


Wednesday, April 25, 2012

WW - Purple Ke Hitam Nie

Hi KoranG,

Wordless wednesday for tHis week



YanG mana satu ni, purple ke Hitam? akhakhakahkahkahakahkahakhak

Jangan Gelak tau, aku soranG je boleH Gelak eheeeeehehehe


Nuffnang Bloggers Bergembira Di Awana Kijal Resort – Day 2


Hi Korang,

Sesapa yang tak tau pucuk pangkal, meh baca entry mukadimah dan entry Day 1 ye.


Hari Kedua, ermm haruslah bangun awal walaupun hari tu hari Sabtu kan, semangat nak berouting tu   makin hangat membara. Semestinya kena breakfast dulu kat Restoran Kampung Meraga Berias ni. Makan2 bebanyak sangat coz nak tambah tenaga kan. Sempat makan English breakfast, roti yang pelbagai jenis dan yang best tu makan nasi dagang. Hehehehehe. Kenyang perut suka hati.

Aktiviti hari ni ‘Kampung Tour’. Ktorg di bawa ke Cherating untuk  3 aktiviti ni. Betul-betul tempat kampunglah. Tempat-tempatnya ialah Pusat Santuari Penyu, Pusat Anyaman Mengkuang dan Ghazali Batik Gallery


Pusat Santuari Penyu
Merupakan satu pusat yang ditubuhkan untuk memelihara dan memulihara penyu-penyu yang terdampar di sini. Kat sini penyu di bela dari kecil lagi dan di ajar cara untuk survive diri bila di lepaskan ke laut nanti. Ada memacam penyu kat sini, penyu hijau, tuntung dan anak2 penyu yang comel. Tak boleh pegang ye, tengok dan amik gambo je boleh. 




Ada special penerangan sket dari Haji yang menjaga pusat ni. Segala pasal penyu  kesemuanya Haji ni citer, cara nak kenal penyu jantan ke penyu betina, penyu makan apa, bila penyu mendarat dan ada lagi lah soalan yang pelik2 diorg ni kasi. Memang seronok, ntah berapa banyak gambo aku snap untuk penyu ni je.


Pusat Anyaman Tikar Mengkuang
Abis je bab penyu, ktorg singgah ke pusat anyaman tikar mengkuang. Dekat je dari pusat penyu tu tadi. Kat sini tengok cara orang anyam mengkuang jadi tikar, beg, kipas dan ada lagi lah. Akak ni pun citer asal usul daun mengkuang ni. Ktorg siap belajar sekali cara mengayam tikar mengkuang ni. Ada banyak barang yang menarik but aku tak beli apa-apa pun sekadar cuci mata je.






Ghazali Batik Gallery
Tempat ni pun dekat situ2 gak. Kat sini ktorg belajar cara mewarna batik. Akak kat situ dah sediakan kain yang dah di canting dengan pelbagai corak dan design. Ktorg cuma mewarna je mengikut kehendak hati dan mood. Itu yang kuar memacam rupa. Kucing colur purple, rumah kaler hijau, ikan sirip warna-warni, bunga warna kelabu dan merapu2 lagi lah. Lepas kaler jemur kejap kat matahari panas terik tu, bila kering boleh bawak balik tapi bayar dulu lah RM10 henggat. Kira oklah tu kan. Dapat juga merasa buat batik ni cam ne walaupun kat sekolah dulu pendidikan seni dapat A1 kan.


Dah tengahari, so haruslah makan kan. Kedai yang ktorg pegi ni dekat area Kemaman.Chinese food lagi. Tong Juan Restaurant. Sedap betul. Nanti aku citer nak entry lain ye. Abis makan, ktrog di bawah ke tempat pembikinan satar dan keropok lekor area Pantai Mak Nik ni.  Aku dah penah tengok dulu masa outing ke Kuala Kemaman so tak heran sangat lah. Aku duk leka shopping keropok lekor. Sambil makan sambil shopping. Dapatlah beli 2-3 bungkus kan. Murah plak tu, 10 batang dalam sebungkus RM5 henggat je. Kira ok lah tu, kalau kat KL ermm jangan mimpi lah kan.


Balik hotel, salin baju cecepat then turun ke pantai untuk watersports activities. Hah, baru je nak naik jet ski hujan plak. So duduk lepak kat Oasis Hut tu pekena air kelapa muda dengan satar,otak-otak dan keropok lekor. Ermm makan lagi.



Hujan reda je, terus beratur pakai life jacket main ‘Banana Boat’. Hah ko seriau rasa, nak gugur jantung pun ada. Ada kisah kelakar masa main ‘Banana Boat’ ni. Nanti aku citer ek. Sempat jugak aku main ATV. Okla cam bawak kereta biasa pun brek guna tangan. Terperanjat gak lah masa memula bawak tu, kemudian sket baru ok.





Malas nak duk pantai lelama, ktorg lepak kat swimming pool plak. Berenang lah, terapung lah, renang berirama lah, jakuzi lah dan siap berphotoshoot underwater lagi. Thanks to Ruby sebab cameranya yang canggih tu membolehkan ktorg berposing dalam air kan.


Dah maghrib, rehat kejap dan bersihkan diri kemudian turun bawah ke Waterfall Café untuk steamboat dinner. Hah ko makan tak henggat lagi. Bedal je apa yang ada dalam periuk berasap tuh. Sambil makan ktorg dihiburkan dengan live band in-house. Memacam lagu yang diorg bawak, sampai ktorg duk ikut nyanyi2 sekali.

Lepas tu tak de buat apa pun. Ingatkan nak pi karaoke but tak de plak malam tuh. So duk melepak dalam bilik, upload gambo dan tengok tv je. Sambil kemas beg coz esoknya nak balik dah. Huhuhuhuhu sedeynya..

Ok dah penat merapu. So tunggu entry Day 3 ye.

Some pHoto cilok dari Ruby dan NuffnanG


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails