MY HISTORIC MOMENTS

Thursday, March 29, 2012

Pekena SUP MELETUP Time Hujan


Hi Korang,

Bila time hujan je memalam ni, perut pun jadi lapar lah kan. Tapi kalau dah pukul 12tgh malam korang ada mood lagi nak masak ke. Aku memang tak lah, baik aku pi makan kat bawah ni je.

So 2 malam lepas, dalam kul 12 cam tu Mr Big ajak pi makan coz tetiba dia lapo plak. Ishkk nasib baik aku belum tido lagi so I follow je lah.


Ktorg pi melantak SUP MELETUP kat area umah ktorg ni. Dekat je jalan kaki pun boleh tapi malas so drive je. Orang tak ramai tapi meja cam penuh gak yelah ada lagi orang basuh kete kan kat sebelah kedai ni tu yang nampak cam penuh tuh.

Aku tak order apa pun, Mr Big je nak cuba sup coz sejuk2 ni makan sup best dia kata. So order sup campur.


Bila sup sampai, tengok cam kosong je. Tak de ada pun. Biar betul orang ni. Tak kan bagi makan kuah je.


Hah ko sekali ceduk, itu dia berasap-asap lagi supnya. Penuh sudu dengan segala mak neka bahan. 


Tengok ceduk dapat perut plak, sedap ooo.


Muka orang lapo. Hah, sampai juling dapat makan kan.

Bila dah dapat makan tuh, bukan main suka nau aku tengok. Langsung tak pandang kiri kanan. Balik rumah boleh sambung tido balik kan. Ishkk gemukssssss

CLP notes : Mana tak beso bagai johan kan.

Press Screening Of MIRROR MIRROR

Hi Korang,

Dapat lagi invitation untuk pi tengok preview movie, kali ni filem MIRROR MIRROR. Kat GSC Mid Valley. Press screening nie selalunya untuk Gplusmy so tak ramai yang ada kan.


As usual mesti dapat compliment coke dan popcorn. Hah aku plak belum breakfast time tuh, so sambil nonton sambil bedal lah kan. Licin abis dibuatnya.


Aku dah perasan lama dah citer ni kat youtube, tengok trailernya memang kelakar lah. Apa-apa pun meh layan synopsis dulu ek.


One of the most beloved stories of all time comes to life in the spectacular motion picture event Mirror Mirror, starring Lily Collins (The Blind Side) as Snow White and Oscarr-winner Julia Roberts as the evil Queen. A fresh and funny retelling of the classic fairy tale, the film also stars Armie Hammer (The Social Network) as the Prince, Sean Bean (“Game of Thrones”) as the King, and Nathan Lane (The Birdcage) as the Queen’s hapless and bungling servant, Brighton.


After a beloved King vanishes, his ruthless wife seizes control of the kingdom and keeps her beautiful 18-year-old stepdaughter, Snow White, hidden away in the palace. But when the princess attracts the attention of a charming and wealthy visiting prince, the jealous Queen banishes the girl to a nearby forest.


Taken in by a band of rebellious but kindhearted dwarfs, Snow White blossoms into a brave young woman determined to save her country from the Queen. With the support of her new friends, she roars into action to reclaim her birthright and win back her Prince in this magical adventure comedy that will capture the hearts and imaginations of audiences the world over.


Bagi aku :
Memula aku ingat kan macam citer Snow White bedtime story punya but this one different. Sangat kelakar jalan ceritanya. Sebab ini bukan pasal Snow White tapi pasal permaisuri yang jahat nau rasanya. Dah tua tak sedar diri nak kawin dengan prince charming yanghensem tapi bodo-bodo alang guna sihir kan. Hah ko terus jadi menda lain.


Snow White tu memang cantik sangat dan bijak plak tu. Ni sebab si 7 dwarf yang comel dan kelakar tu dah ajar dia memacam skill untuk survive. Siap boleh lawan pedang lagi dengan si prince charming tuh. Tapi endingnya memang totally unexpected lah. Sangat-sangat kelakar yang sampai ktorg tunggu sampai betul2 abis keluar perkataan ‘THE END’ tulah.

Kali ni aku bagi 4/5 star.


Love ada romantic ada komedi ada. Semua sekali lah lengkap.

Anyway thks Nuffnang dan Relatively Media for this press screening, kalau ada leh lah ajak aku lagi ek.

CLP notes : Memintaklah organizer sediakan press kit bebanyak sket ye. Aku tulis entry dan cari gambo ni pun guna google je tau.


Wednesday, March 28, 2012

Shopping Di Pasar Pudu


Hi Korang,

Dalam sebulan ktorg akan ke Pasar Pudu 2-3kali cam tu untuk shopping. Tapi bulan shopping beli barang pasar ke barang elektrik ok. Ktorg ke sana suka sangat shopping barang-barang peliharaan haiwan kat situ. Dah nama pun pecinta haiwan kan so apalagi beli ikan lah.


Masa memula kenal family Mr Big dulu, ktorg sering dating beramai2 ke sini. Mana tak nya mama (MIL) kaki bela binatang comel2 nie. Kalau korang pi umah dia ada 9 ekor kucing, ikan berjenis2 bentuk dan rupa. Dia nak bela ular gak but ktorg kasi kata 2, kalau dia bela ular ktorg tak nak balik lagi umah dia. Terus cancel kan.




So kalau family outing on weekend, Pasar Pudu ni memang kena masuk dalam list jejalan tuh. Yelah nak tambah ikan, ganti pump ikan, makanan kura-kura, beli akuarium dan memacam lagi lah. Ramai orang kata, harga memang amat murah berbanding kalau korang pi shopping kat pet shop area umah korang kan. Yang aku perasan lebih 50% murahnya kalau korang beli accesories untuk pets ni. 

Ikan Koi Saiz Medium RM30 seekor


Kalau pagi ahad, orang bukan main ramai. Parking punyalah susah. Siap double park kat area depan umah orang tu kan. Ktorg suka pi petang2 sket. Orang pun dah kurang, ikan pun boleh dapat harga lagi murah lagi kan. 

Cacing untuk pi mancing

Cinta kura-kura

Itulah kalau korang kaki binatang2 comel cam ktorg ni eloklah ke sini. Korang boleh nampak perbezaan harga yang amat ketara kan.

Actually banyak lagi citer pasal Pasar Pudu ni, nantilah bila ada free2 aku citer lagi ek.

CLP notes : Kak Jemah aku bukan main gangster dah skrg ni. Asyik nak gaduh je dengan Si Acai ni lah. Geramm aku..



WW - Meh Shopping Sakan

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week



Dalam rancangan 'SUPERMARKET SWEEP' nie.. Shopping tak henggat siap masuk dalam kaunter lagi.

Seronok betullll... Abiskan duit RM500 dalam 30 minit



Tuesday, March 27, 2012

Kembalilah KepadaKu

Hi Korang,

Kawan aku ni mintak tolong spreadkan news pasal kucingnya di jumpai


Hah, comel kan. Nama Garfield. Maybe kat collar dia ada tulis kot. Jumpa kat sekolah agama seksyen 27 Shah Alam. Ermm must be owner dia pun orang Shah Alam gak kan. 

So korang, mintak tolong spread the news k..

Info : http://kucingterbiaranjingjalanan.blogspot.com/2012/03/bantu-sebarkan-poster-garfield.html

Dapat pahala wei..


Layan Green Tea Di Pagi Hari


Hi Korang,

Selalunya apa yang korang minum time breakfast? Aku haruslah coffee, black lagi memang kaw-kaw lah. Sebab dah biasa terikut2 style mamat german yang kat opis aku ni. Kopi hitam pekat kaw punya then letak creamer sesudu. Gila tak? Tak dapatlah nak korang bayangkan betapa pahitnya melekat kat tekak kan.


Then bila aku kena consult dengan Auntie Ema masa berspa hari tuh yang katanya dalam badan aku ni banyak asid so aku dah mula risau. Bukan risau sebab gemuk but takut aku akan asyik sakit selalu. Lepas tu langsung aku tak amik black coffee lagi. Aku belasah minum air suam time breakfast even makan roti canai pun dengan air suam. Sadis sungguh.

Bos bald aku pun perasan kenapa aku jadi cam nie kan. So sembang2 walaupun dalam hati segan yang amat kan, dia suggest for time being ni minum green tea dulu. So tak de lah manis or pahit sangat kan. Just nice.

Aku ni plak tak sure apa yang dia cakap then I googled it!. Hah ko memacam yang keistimewaan Green Tea ni. Tak kiraslah apa jenis brand yang korang minum pun functionnya sangat bagus. Salah satunya ialah mempunyai kandungan antioksida yg jauh lebih baik dari vitamin C. Selain itu teh hijau membantu mencegah badan dari sebarang sel kanser disamping menurunkan paras gula dalam darah sesorang. Secara tak langsung, badan akan terasa sihat dan segar selalu. Terdapat juga kajian yang membuktikan green tea dapat merendahkan paras kolesterol.

Bila baca cam best plak kan, terus now aku amalkan cuba minum tiap2 pagi kat opis. Kira ok lah daripada melantak black coffee kan. Yelah mencegah sebelum parah, nanti jadi apa-apa kan susah.

Kita tengok cam ne nanti, turun ke tak asid dalam badan aku ni.

CLP notes : Kalau kolesterol turun, maknanya aku jadi kuruslah ek... Ishkk harapanlah sangat kan.


Monday, March 26, 2012

Dinner @ Milwaukee Steak Corner , Not Bad Lah


Hi Korang,

Aku selalu makan kat sini but selalunya lupa nak amik gambo lah. Yelah perut dah lapo haruslah bedal tak henggat kan. So recently ni Mr Big ingatkan aku kalau nak buat food review sila amik gambo dulu sebelum makan and yes I did!

Ktorg suka makan kat Milwaukee Steak Corner ni coz ada live band dan jus kedondong asam boi yang mantop.


Restoran Milwaukee Steak Corner ni ber konsepkan western food. Ye sangat western tapi sesuai dengan harganya. 


Restoran ni 2 tingkat so yang tingkat bawah tu untuk yang nak lepak2 sambil isap rokok, tengok screen beso ke kan. Aku prefer duk tingkat atas coz ada live band dan berair-cond.

Meh tengok apa yang ktorg makan hari tuh.


Chuross ni as compliment masa tunggu food sampai, ala2 kepok gitu lah tapi ianya cam biskut.


Mushroom soup yang rotinya di jadikan mangkuk sup, by the time sup kering roti pun abis gak. Banyak plak tu.


Hah ini lah jus kedondong asam boi. Kalau cawan dah beso tu tau lah sape punya kan. Haruslah Mr Big, tengoklah saiz badan. Aku je minum blackcurrent comel tuh.


Big Bird Ostrich ni aku punya coz dah lama tak makan kan. Sedap dan lembut.


Mr Big punya Oscar Rib Eye Steak, siap ada udang beso tuh. 


Kat sini, sos or gravy di asingkan so pelanggan leh nak letak banyak ke sket kan. Kalau nak sedap lagi, letak sos keluaran Milwaukee Steak Corner ni sendiri sebagai penambah rasa. Ok gak lah.

Hah, korang mesti cam teruja kan bila tengok gambo yang ktorg makan tuh. So nak ke sini, alah senang je


Restoran Milwaukee Steak Corner
No. 13G, Jalan Kasturi 1,
Plaza Kasturi Off Jalan Balakong,
43200 Cheras, Selangor

Direction : Kat tepi jalan menuju ke Jusco Balakong, Seberang jalan tu ada kedai perabot banyak sangat. 

Tapi aku rasa ramai orang ingat, kedai ni kedai cina coz the decoration tuh nampak cam bar dan pub je but exactly langsung tak lah. Dari segi harga plak, tak de lah mahal mana pun berpatutan dengan hidangan lah. 

Kalau korang leh makan Tony Roman tu selalu, Milwaukee Steak Corner ni korang leh makan tiap2 bulan. Cuma bagi ktorg kalau dah teragak tuh, pi je makan kan bukan susah pun.

Enjoy!

CLP notes : Macam nak makan kat sini lah malam ni. slurrppp!!


Pagi Ahad Di Taman Tasik Cempaka, Bangi

Hi Korang,

Pepagi ahad semalam awal pagi Mr BIG dah memekak kat telinga aku suruh bangun. Yelah dah berangan2 nak ke pasar tani seawal yang mungkin kan, so bangun gaklah kul 6.30pagi cam tuh. 

Cantik matahari terbit, time nie kul 7.00am cam tuh

Sesampai area pasar tani kat Bangi ni, semuanya baru sibuk nak setup. Bayang ikan pun tak nampak lagi. So ktorg decide untuk lepak kat Tasik Cempaka Bangi ni. Konon nak jogging lah kan. Sekali tengok ramai betul orang kat tasik Cempaka ni. La memacam aktiviti yang ada kat tasik ni. 

Selain dari jogging, ada lagi aktiviti yang menyihatkan jugak kat sini.

Acara memancing GP Selangor 2012

Aktiviti berbasikal 

Senamrobik percuma

Hah, seronok plak aku rasa. Memacam ada. Rasanya memang baguslah aktiviti cam ne. At least tak de lah jogging je kan. 

Muka kene bangun pagi

So maybe boleh lah ke sini lagi. Nak try senamrobik tuh. Mr Big plak nak join geng basikal Bangi. Lantaklah janji dia bahagia sudah ye.

Lepas tuh, baru ktorg pi pasar tani. Shopping tak henggat kan.


Sunday, March 25, 2012

Tengok LIVE Badminton Tournament AXIATA CUP 2012

Hi Korang,

Dalam tak minat bersukan, sempat jugak aku pi tengok team Malaysian Tigers lawan team Thailand semalam petang kat Stadium Badminton Cheras sempena AXIATA CUP 2012. Sampai tersalah2 simpang lah kan coz first time ke sini.


Muka ceria coz dapat tiket media dari Samsung dan Nuffnang. Thanks tau coz susah2 bagi aku tiket ni.

Masa aku sampai tuh, pemain perseorangan negara Hafiz Hashim tengah duk lawan dengan player Thailand. Menang ok tak yah nak main sampai 3 set. Itu yang seronok tuh. Seat plak cantik bawah. So nampaklah diorg ni dekat sangat.


Yang ni plak masa pemain beregu negara Tan Boon Heong dan Koo Kien Keat tengah berentap. Yang baju oren tuh Datuk Lee Chong Wei. Walaupun tak main tapi still datang bari moral support tau. Tapi aku tak abis tengok pun coz ada event lain yang kena attend.

Maybe hari ni pi lagi kot coz ada lagi tiket kan. Bestnya.

CLP notes : Anak Koo Kien Keat sangat comel, Eva namanya. Tapi tak sure lah anak ke anak sedara kan.



Saturday, March 24, 2012

Wangi Betul Nasi Lemak Daun Pisang

Hi Korang,

Kan hari tuh, ktorg pi bercuti-cuti Malaysia ke Langkawi kan. So malam masa travel tuh, aku sempat tolong mak aku buat nasi lemak ni. Bayangkan masak nasi lemak untuk 40 orang termasuk dengan driver bas dan assistantnya kan. Nasi lemak kukus plak tuh. 

Meh layan gegambo nie

Bahan-bahan untuk nasi lemak - Telur rebus, ikan bilis, timun

Sambal yang nampak pedas tapi tak pedas pun

Dah start susun nasi dalam daun pisang

Ok dah siap letak, tinggal nak bungkus je

Hah memang penat tapi rasa puas hati sangat coz dapat bagi makan kat diorg ni. Biasalah diorg ni makan mesti nak at least 2 bungkus. Masa stop kat RnR Rawang tuh, semuanya bedal tak henggat. Time tu hujan plak kan. Makan tak pandang kiri kanan. 

Ta daaaa, dah siap bungkus dah. 

Ramai yang kata kalau kat KL ni, kalau jual mesti RM2.00 ni. Bayangkan ktorg buat dalam 100 bungkus, licin semua sekali. Eh, memang family aku ni kuat makan betul lah.

So korang kalau nak tempah nasi lemak daun pisang dengan aku boleh je tapi berani ke korang nak makan kan? khakhakahkahakhak

CLP notes : Aku sendiri pun bedal 3 bungkus itu belum kira time bungkus kan. Giler ko favourite tuh.


Lets Celebrate Earth Hour On The Lot 10 Rooftop KL

Hi Korang,

Some info for Earth Hour 2012.

YTL Corporation Berhad has traditionally celebrated Earth Hour every year since Malaysia’s first Earth Hour in 2009. This year, the company will yet again be inviting the public to share in its Earth Hour celebrations on the Rooftop of Lot 10, KL, from 8:30pm to 10pm on Saturday, 31 March 2012. YTL Corporation Berhad, the initiator for Earth Hour support along the Bukit Bintang district and widely recognized for its long standing commitment to sustainability and environmental activities, will be reinforcing the global collaborative message of hope and action against climate change this year in line with the Earth Hour theme “I Will If You Will”.



This year, the company is upping its commitment of the Earth Hour initiative at Lot 10, KL, treating the public to a mini open air concert under the stars, featuring a spectacular fire show, local artists Diandra Arjunaidi and Bo Amir Iqram, instrumental performances by the Tugu Drum Circle and even a mini petting zoo for animal lovers. Special Earth Hour merchandise will also be available at booths set up by The National Geographic Store, KL. To top it all off, guests can indulge in an eco-dining experience with special menus at Teeq Brasserie, participating in the celebration overlooking the gorgeous KL skyline.

The event at Lot 10, in collaboration with Bukit Bintang, will be graced by Joseph Yeoh, Vice President of YTL Hotels & Resorts and YTL Land, and Ralph Dixon, Director of Environmental Investments at YTL Corporation Berhad.

YTL Corporation Berhad will cut 1398kg* of carbon emissions across 15 properties in Malaysia and Singapore for their 90 minute Earth Hour initiative, through the shutting down of non essential lights. This amount is equivalent to almost 8,290 hours or 1,040 working days of computer usage.

Ruth Yeoh, YTL Corporation Berhad’s Director of Investments who leads the Sustainability Division at YTWL states, “We are committed in our support towards Earth Hour as it represents YTL Corporation’s sustainability journey and responsibility in striving to make better choices for future generations”. She further emphasized, “We firmly believe in doing our part to make the world a better and safer place to live in. However, change can only take place when individuals unite to bring about awareness. We hope we can encourage people to join us in our Earth Hour celebrations and activities globally.”


At Starhill Gallery, Malaysia’s renowned youth environmental group, ”The Trees Theatre Group”, will be performing an environmental-themed play, followed by a “wayang kulit” (shadow-puppetry) performance. Shoppers can participate in the lighting up of a specially created Earth Hour logo at Feast Village, where food enthusiasts can also experience eco-dining through Earth Hour menus available in the evening at Shook!, Starhill Gallery’s Asian and European showcase restaurant.

Guests at YTL Hotels including Tanjong Jara Resort, The Vistana Kuala Lumpur, The Majestic Malacca and Spa Village Resort Tembok, Bali, will also get a chance to share Earth Hour through candlelit dinners with specially created Earth Hour themed menus, while being serenaded by live music.

“Our customers and guests are one of our top priorities and we want to celebrate Earth Hour with them and our wider stakeholders by having a line-up of interesting events and activities so that 31 March 2012 will mark a special day for all to participate in and remember,” stated Ruth Yeoh.

The unmistakably Malay Tanjong Jara Resort will be offering guests live entertainment in candlelight by manipulating the light and shadows with a “wayang kulit” performance. Low Carbon Footprint mocktails will be served throughout Earth Hour to add to the experience.

At Vistana Kuala Lumpur, complimentary low-energy snacks will be served while walkways and common areas will be lined with atmospheric tea lights to lead guests to their candlelit dinner at the Coffee House.

The Majestic Malacca will also be lining their walkways and common areas with tea lights while guests enjoy a romantic candlelit dinner at The Mansion with an accompanying performance by a talented local pianist.

A natural ambiance will be created for guests at Spa Village Resort Tembok, Bali to capture the essence of Earth Hour with their poolside lined with candles, out under the stars and by the beach. To mark the occasion, guests will be treated to a live Gamelan performance while they enjoy a barbeque dinner.

YTL Corporation’s Earth Hour activities will also extend into Singapore with their subsidiaries, Starhill Global REIT and PowerSeraya, whom will also encourage the public to pledge for Earth Hour through lights-off initiatives in Wisma Atria and an eco-carnival with a live concert, including the first ever 60+ human formation during the nationwide Earth Hour countdown at Ngee Ann City’s Civic Plaza on Orchard Road.

Earth Hour will also be shared with guests at YTL Hotels worldwide including the JW Marriott Kuala Lumpur, The Ritz Carlton Kuala Lumpur, Pangkor Laut Resort, Cameron Highlands Resort, The Green Leaf Niseko Village and Hilton Niseko Village in Japan, and The Surin in Phuket.

In total, 36 YTL properties and subsidiaries will be participating in Earth Hour this 31 March 2012, an increase from 31 from the previous year.

(*Note: As calculated by YTL-SV Carbon Sdn Bhd, YTL's in-house carbon credit and Clean Development
Mechanism (CDM) consultancy)

Friday, March 23, 2012

Hunger Games Premiere Screening

Hi Korang,

Lama dah tak pi dating tengok wayang kan. So Mr Big apply citer Hunger Games ni. Then dapat plak ticket free dari Nuffnang. Apalagi pi lah tengok kat E-Curve. Ramai betul orang coz ada yang dapat free ticket dari company lain gak. Nak masuk pun boleh jem coz diorg nak check bag bagai kan.

Sempatlah sembang2 dengan Putra87, si pengantin baru Jamar dan Cik Nunu, adik beradik Zaid dan Uzair sementara nak masuk tuh.


Meh layan sinopsis sket filem Hunger Games ni:



Every year in the ruins of what was once North America, the evil Capitol of the nation of Panem forces each of its twelve districts to send a teenage boy and girl to compete in the Hunger Games. A twisted punishment for a past uprising and an ongoing government intimidation tactic, The Hunger Games are a nationally televised event in which “Tributes” must fight with one another until one survivor remains.

Pitted against highly-trained Tributes who have prepared for these Games their entire lives, Katniss is forced to rely upon her sharp instincts as well as the mentorship of drunken former victor Haymitch Abernathy. If she’s ever to return home to District 12, Katniss must make impossible choices in the arena that weigh survival against humanity and life against love.


Bagi aku:-

Jalan citernya slow sket. Aku hampir nak tertido untuk 1/2 jam yang pertama. Biasalah nak tunjuk pemandangan dalam District 12 tuh. Then barulah rancak sket dan faham jalan ceritanya. Game pasal hidup dan mati. Ada 24 peserta dan 1 je pemenang so kenalah diorg ni bunuh each other untuk survive. Action pun ngeri2 gak aku tengok.

Cam biasa Mr Big bagi 3/5 je coz dia rasa citer ni mengaibkan citer realiti tv. Last minute boleh tukar rules plak kan. Nasib baik budak berdua tu bijak so selamatlah diorg. Tapi ada yang tak selamat tau jeng jeng jeng..

Tak kan aku nak citer semua, korang pi tengok sendiri kat panggung je. 

CLP notes : Terperanjat aku bile ada binatang beso kuar dari semak tau... serammm uuuu