MY HISTORIC MOMENTS

Wednesday, November 30, 2011

Ditemani Kabus Pagi

Hi Korang,

Ermm 2 minggu nie memang cukup hetic bagi aku. Dengan tak de masa nak update blog kan. Kalau update pun entry seringkas yang boleh je. Memang tak cukup masa betul lah.

So pagi semalam balik ke Penang, macam biasa aku keseorangan. Tak de siapa nak teman kan. huhuhuhu sedey sungguh rasanya. Tapi nak buat camne, keje mestilah di dahulukan. Tengah duk syok melalak2 dalam kete, tup tup jalan nampak cam blur je. Rupanya jalan berkabus. La tak kan kabus pun korang tak tau.


Camne kabus terjadi :-


Kabus ialah wap air yang berada dekat permukaan tanah terkondensasi dan menjadi seperti awan. Hal ini biasanya terbentuk kerana hawa dingin membuat wap air terkondensasi dan kadar kelembapan mendekati 100%. 

Kabus yang tebal dipanggil kabut. Dari segi darjah penglihatan, fenomena ini dipanggil kabut sekiranya darjah penglihatan kurang dari 1 km. Dilihat dari jauh, kabus agak kebiruan, manakala kabut lebih keperangan.

Kabut merupakan awan yang bersentuh dengan tanah, ia merujuk kepada keadaan kabus yang tebal. Kabut berbeza dari kabus cuma dari segi ketumpatannya. Kabut ditakrifkan sebagai awan yang mengurangkan darjah penglihatan kepada kurang dari 1 km, manakala kabus 2 km. Kabut mengurangkan darjah penglihatan dan boleh menyebabkan kemalangan.



Ermm dah paham dah kabus tu apa kan. Masa lalu time jalan berkabus tuh, aku siap bukak lampu lagi takut kereta yang tak perasan kan bila laju kan. Memang tebal aku tengok but bila dah lalu tak rasa plak lah. Memang sejuk je time tuh.

Matahari pun tak nampak, ditutup dek kabus

Jarang jumpa kabus kan, kecuali kalau keluar pepagi. Betul tak? Time aku lagi lebih kurang kul 8 pagi cam tu. Sebab tu jalan nampak kosong je, boleh siap berhenti amik gambo kan. Hehehehe..

Itu je, nanti citer lagi..

P/S : aku malas nak citer pasal site aku lah coz semua tak leh citer. Confidential katanya. Itu yang tak citer tuh.


Tuesday, November 29, 2011

Bergembira Dengan Mereka

Hi Korang,

Last weekend aku memang totally busy. Selain daripada kene beroutstation ke Penang dan bekerja dengan bersunguh2, aku juga kena siapkan a few things dengan 'Family Day Mr Big' yang baru je abis tengahari tadi. 

Nampak macam simple but bila dah kena handle, errmm wow penatnya bukan main lagi. 


Apa-apa pun aku memang happy coz dapat menggembirakan hati mereka2 ini.

Hopefully tahun depan ada lagi ek, dengan venue yang lagi best dan awesome lah. Citer pasal ni nanti aku akan update ek. 

Note : Banyak betul aku utang entry nie ek.. Melambak2 citer lah. Penatnya.



Monday, November 28, 2011

Letih

Hi Korang,

Tak tertahan rasanya di hati.
Sesungguhnya aku letih dengan semua ini.
Kenape nak melagakan di antara satu sama lain.
Sebab ko nak glamer ke?

Alahai tolong lah..

Friday, November 25, 2011

My Wacky Journey To Penang


Hi Korang,

Rasanya semalam aku dah citer pasal rumah kedua aku yang hebat tu kan. So now meh aku nak citer travel journey aku hari tuh. Aku memang driving ke Penang, seorang diri ok. Itu yang tak boleh blah tuh. Di sebabkan segalanya adhoc, so Mr Big tak boleh amik cuti. Jawabnya kena aku bawak kereta sengsorang kan. Sedey tau huhuhuhuhu..


Kuar umah dalam kul 6.40pagi cam tuh. Aku start naik toll Jalan Duta ngam2 kul 7.30pagi. Walaupun kereta banyak but still flow aku lancar je. Langsung tak de jem. Once aku naik je toll aku rasa ada 3 distance or the way of driving untuk ke Penang ni.


Boring Distance

Bagi aku perjalanan dari R&R Sg Buloh hingga ke R&R Tapah memang boring. Mana taknya, kalau korang perasan kanan kiri jalan penuh dengan hutan je. Sana hutan sini hutan. Kejap2 tu kan Cuma ada signage je yang tunjukkan exit keluar . Kat distance ni jugaklah  para pak polisi suka sangat menembak balik tiang jambatan. Masa aku lalu tu belum ada lagi. Kira nasib baik gak lah kan. Sedaplah pecut selaju mungkin. Then sampai Tapah terus je stop kencing dan isi minyak. Tempat lain aku tak berape berani nak berhenti, banyak lori yang bersidai kat R&R kecik2 nie.


Adventure Distance

Part ni memang sangat mencabar betul. Lepas je dari R&R Tapah tu, jalan dah  tinggal 2 lane. Then dah kena mula mendaki bukit. Bila time dari Ipoh ke Kuala Kangsar tu, memang totally mencabar. Sebelum nak masuk terowong tuh, kena mendaki bukit. Then nampak gua batu kapur dan kuari dekat area Ipoh nie. Lepas kuar dari terowong tu, kena menurun bukit plak. Ishk seram betul lah. So kat sini kemahiran aku gunakan gear dicabar. Yelah eventho automatic gear but still aku kena tukar2 ikut kesesuaian. Sekejap gear 3, sekejap gear D balik kan.  Hah cam tu lah sampai ke area nak masuk Kuala Kangsar. Dengan kereta boleh tahan banyak dapat jugak aku harungi semua ni. Ermm lega betul lah.


Rileks Distance

Start masuk area Perak utara je, dah syok driving. Yelah lah kereta pun dah kurang, pemandangan pun dah cantik. Dapat tengok kampung orang, lembu, kerbau, kolam ikan,  kebun buah, sawah padi dan memacam lagi lah. Leka sekejap lah kan.Then bila masuk Penang, korang boleh tengok kilang2 yang produce barang2 yang kita tau macam kilang Yusuf Taiyob, kilang tiger balm, kilang tupperware elianware ada lagi yang aku tak ingat lah. Sepanjang jalan nak ke toll Juru tu majoriti memang nampak kilang je. 

Bayar toll RM43.30 then terus je masuk Penang bridge.


Sebenarnya seronok jugak lah driving sengsorang long distance ni, walaupun ramai orang kata boring coz tak de teman kan but I really enjoyed it. Boleh stop sesuka hati, melalak menyanyi macam pusat karaoke pun boleh. Masa driving ni lah, aku dapat fikir memacam tentang diri aku, family, keje, blogging dan yang mengarut2 pun ada gak.

Rasa-rasa korang nak cuba drive sengsorang ni, baiklah cuba. Try yang betul2 long distance lah. Kalau setakat pi keje balik keje tak kira tau. Tak mencabar tuh.




Suatu Malam Kubur Berasap, Menakutkan Sungguh

Hi Korang,


Akan datang, filem pertama outLOUD Studios berjudul SUATU MALAM KUBUR BERASAP akan menemui anda di pawagam. Filem yang diarahkan oleh Ernie Chen ini dibintangi oleh Angah Raja Lawak, Along Raja Lawak, Zac Diamond (X-Factor), Azrul Raja Lawak, Ruminah Sidek, Allahyarham Pak Zami Ismail dan ramai lagi. Filem SUATU MALAM KUBUR BERASAP juga filem yang unik kerana menampilkan kisah-kisah hantu yang berlainan mengikut budaya dan kepercayaan rakyat Malaysia. Filem ini akan ditayangkan di pawagam pada 22 December 2011.

Meh layan jap, sinopsis Suatu Malam Kubur Berasap ni. Tajuk je dah seram kan.



Filem Suatu Malam Kubur Berasap ini mengisahkan mengenai 3 orang sahabat kampung iaitu Atan, Bun, Pet dan seorang kawan bandar yang baru berkenalan iaitu Mie dimana selepas kereta Mie mengalami kerosakkan dan tersangkut di kampung mereka.


Sejak kedatangan Mie, berlakuya perkara-perkara yang suspens dan menakutkan bila Hantu Cempaka muncul apabila kuburnya mula mengeluarkan asap.


Satu hari, mereka berempat setelah besama-sama berkongsi cerita berkenaan dengan Hantu Cempaka, dimana mereka diusik. Apakah yang sebenarnya berlaku? Dari mana datangnya Hantu Cempaka? Apakah sebabnya mereka diusik? Apakah yang sebenarnya telah berlaku di Kampung Angan Tak Sudah?


Rasa tak sabar nak tunggu filem ini dipawagam. Tambah-tambah gabungan Along dan Angah mesti buat kita tak kering gusi nanti. Sama-sama kita menyokong filem tempatan. 

Majulah filem negara kita..:-)

Lama dah tak tengok filem2 melayu seram ni, tajuk sudah seram so memintak jalan citer pun seram gak kan baru ada ummph!


Thursday, November 24, 2011

Sedap Betul Ayam Pongteh Dari Mychef

Hi Korang,

Perasan tak, hari tuh aku ade pi majlis pelancaran produk MyChef tu kan? Of course lah dapat few sample untuk dicuba kat umah kan. So malam before aku ke Penang tuh, ktorg cuba lah resipi Ayam Pongteh nie.


Actually resipi Ayam Pongteh ni adalah makanan turun-temurun baba nyonya so Chef Florence Tan dah buat some adjustment coz nak bagi rasa lagi enak dan sedap kan.


Memula baca cara-cara nak masak Ayam Pongteh ni. Ala senangnya, baca dan ikut je segala instruction yang tertera kat belakang kotak ni. Aku guna yang microwave punya cara. Panaskan, keluarkan, bukak plastik sket then panaskan balik.


Ermm inilah hasilnya. Enak makan panas2 dengan nasi yang panas-panas jugak. Aku masak nasi satu pot je, licin dibuatnya. Mr Big cakap not bad untuk microwave produk ni. Rasa cam rasa asli lah.

Thank you MyChef for these sample. Now Mr Big sibuk suruh aku pi cari kat mana jugak produk Mychef nie. Dia kata senang aku tak de nanti, dia balik umah terus je boleh masak dan makan kan.




Wednesday, November 23, 2011

Welcome To My New Home

Hi Korang,

Kan hari tuh aku ada citer yang aku akan tinggalkan Mr Big untuk quite sometimes kan. So dalam jangkamasa 2-3 bulan nie aku akan tinggal di sini. Jeng jeng jeng.. Meh aku tunjukkan rumah baru aku. 

Pinjam pintu jiran selevel nie ek.

Katil empuk aku

Dapur yang comel

Tempat nak berendam

Free flow interner 24/7

Apa macam best tak? For sure korang mesti cakap best punya. Yelah duk hotel kan for 2 months, siap dengan breakfast hari2 kan. Yelah segalanya di tanggung kan. But windu dalam hati nie tak leh nak di gambarkan lah kan.

Later, aku akan tunjukkan plak site baru aku nanti ek.

Anyway korang, meh lah tolong vote aku sekejap kat entry ni ek. Alah klik je sini. Then korang tolong lah retweet, FB like dan click kat G+ tu ek. Untung2 aku menang lah kan.



WW - Patutlah Gemuk

Hi Korang,

Wordless wednesday for this week


Ye ke tak ek? Satu troli tuh. Penuh dengan junk food. Memang patutlah gemuk kan.




Tuesday, November 22, 2011

Hadiah Dari Seoul

Hi Korang,

Last few weeks aku jarang dapat masuk office coz banyak sangat keje luar nak kena handle kan. Kira berabuk gak lah meja aku. Tup-tup hari jumaat hari tuh, aku tengok atas meja aku ada ni.

Fridge magnet dari Seoul

dan

Anting-anting dari Seoul gak.

Rupanya hadiah dari officemate aku. Dia baru je balik bercuti dari Seoul. Nothing to buy katanya so itu je yang dapat dia bagi as souvenir. Haruslah aku gembira kan, dapat hadiah free. Cuma anting-anting tu aku tak boleh pakai coz ada tanda salib kan.

Aku cakap dengan dia, anting-anting tu aku x leh pakai coz ada tanda salib kan. Trus dia said sorry coz dia memang tak perasan langsung dan dia pesan kalau tak boleh pakai buang je. Dia takut nanti jadi apa-apa susahkan aku plak kan.

Yelah hal cam nie tak leh nak bawak main kan. Isu sensitif tuh. Anyway thanks tau Natalie for such a lovely gift ni.

Anyway, korang dah vote aku blom? Kalau blom meh meh klik kat entry nie. Korang boleh komen, retweet dan like kat entry aku ni ek. Moga-moga dapatlah apa yang aku idamkan.

Thank you tau. 

NotaKaki:
This week may be entry aku agak simple2 sket coz aku tengah bekerja bersungguh2 kat tempat orang ni. Internet access very limited lah... Hope bebanyak lah bersabar ek... Banyak citer aku nak citer sebenarnya.


Monday, November 21, 2011

KLCC Dari Jauh

Hi Korang,

Ermm jauh betul KLCC dari sini kan. Nampak kabus je.


Padahal masa aku amik gambo ni, time petang kan. Maybe jarak aku ambik gambo je jauh kot. Mana tak nya dari bukit ampang tuh.

Actually tak de apa pun nak citer walaupun ada banyak sangat citer yang aku nak tulis, tapi mood belum sampai lagi. So layan je lah gambo nie ek.


Saturday, November 19, 2011

Impianku Yang Belum Kesampaian

Hi Korang,

Rasanya semua orang ada impian kan, ermm aku pun begitu gak. Yelah nak laptop speed laju, IPad yang superb, telefon yang sangat smart dan pelbagai lagi la. 

Aku pun memang dah lama simpan hasrat di hati untuk memiliki gadget2 yang high tech ni. Yelah pegi memana semua orang akan get in touch with gadget diorg. Tak kira lah Ipad ke, smartphone ke, tablet ke ermm memacam lagi lah benda2 yang pelik2 tapi leh connect to internet. 

Yang aku idamkan ialah :

Blackberry Bold 9900

Ermm aku memang gilalah dengan Blackberry Bold ni. Memang dah terlalu simpan hasrat di hati ni. Aku kagum dengan functionnya walaupun mesti korang rasa alah sama je dengan smartphone yang lelain kan. but bagi aku tidak. Aku suka Blackberry Bold ni dia function BBM iaitu Blackberry Messanger. Majoriti kengkawan aku memang pakai Blackberry so bila nak comunicate, semuanya guna BBM. Itu yang aku sakit hati tuh kan. Selain dari tuh, dengan Blackberry Bold ni aku boleh check email on the spot dan juga leh update status kat facebook dan twitter


Sebenarnya bukan aku tak mampu nak beli Blackberry Bold ni. Tapi tiap-tiap bulan ada je halangan untuk aku memiliki smartphone ni. Budget memang ada but senantiasa ada je benda lain yang penting kena didahulukan. Lagipun Blackberry Bold bukan keperluan tapi more to kehendak, so kenalah take time untuk archieve

Sebab tu lah aku beria-ria nak join contest gadget impian dari denaihati.com ni, manalah tau boleh jadi top 10 kan. Kata orang usaha tu penting untuk tentukan kejayaan seseorang kan. Ayuh, mari korang vote aku dengan FB like, retweet dan klik google column kat atas entry ni ek. Mudah-mudahan kalau ada rezeki, memang jadi milik aku kan.

“Contest Gadget Impian anjuran Denaihati.com ditaja bersama oleh Eizil.comAnarm.neteQurban.comSilver Asia Sdn BhdKedai Kak SitiRakan Niaga Al Ansar dan Serverfreak“.



Friday, November 18, 2011

Majlis Pelancaran MyChef ‘Simply Delicious’ Ready To Serve Gourmet Meals

Hi Korang,

Baru-baru ni aku dapat jemputan ke Majlis Pelancaran Mychef yang merupakan pengeluar produk makanan halal dan mudah di sediakan di Tapis Rouge, The Strand Kota Damansara. Ala biasalah Geng Tali Barut K Ina dan Jejai, mesti ada kan.


Dengan menggunakan tagline ‘ The New Gourmet Experience’ My Chef  menawarkan 14 jenis pelbagai produk terbarunya yang bertujuan mambantu sesiapa sahaja terutamanya wanita berkerjaya memasak dengan mudah dan cepat. 




Ianya di inspirasikan daripada masakan tradisional melayu, nyonya, barat dan juga asian yang dicipta khas oleh chef selebriti yang terkemuka di Malaysia iaitu Chef Liza, Chef Florence Tan, Dato’ Hj Chef Ismail dan Chef Zam.


Mohd Fairuz Abdullah, CEO bagi Flavor Innovation berkata ‘mychef adalah jenama baru dan inovatif yang merancang untuk menembusi pasaran runcit malaysia dengan memperkenalkan satu kategori makanan yang baru, berdasarkan gaya hidup pengguna. Sekarang semua orang akan mempunyai peluang untuk menikmati resepi oleh chef selebriti Malaysia dalam keselesaan rumah sendiri’.


Resepi yang dicipta dengan bahan-bahan yang dipilih khas untuk memberi para pengguna merasai pengalaman masakan yang benar-benar baru, memastikan persembahan menggiurkan dan lazat dan menyediakan makanan yang sihat rendah kalori, lemak, tepu, gula dan garam.



Ini dibuktikan lagi dengan Mychef memperkenalkan  'lampu isyarat warna berkod' iaitu panduan  pemakanan untuk membantu pengguna memilih diet yang lebih sihat. Hijau menandakan kandungan yang rendah, yang merupakan pilihan yang lebih sihat, amber untuk kandungan yang sederhana, yang diterima dan merah mewakili kandungan yang tinggi, yang kurang sihat sebagaimana yang ditakrifkan oleh Agensi Piawaian Makanan UK.



Rangkaian makanan gourmet baru mychef akan boleh didapati di Jaya Groccer dalam minggu November 21 dan DISEMBER 4 di tesco dan Giant dalam lembah klang.



Dengan Datin Tiara Jaquelina

Dengan chef Liza

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk ini, sila layari laman facebook mychef di https://www.facebook.com/mychef.healthy.n.delicious


Bagi aku  ok what, ada produk cam nie, boleh tolong aku bila ketandusan idea nak masak kan. Ermm once aku dah cuba nanti, aku citer kat korang ek. Sedap  memang sedap pun.




I Want To Break Free

Hi Korang,

Dah nak dekat weekend nie dan aku betul2 penat minggu ni. Dengan keje opis yang melambak, dengan event2 yang kena attend, dengan movie screening lagi, nak kemas umah lagi, nak layan baby beso lagi so I'll think, I need a break lah.

So dear, tolonglah bawak aku pi berweekend gateway ek.


Tak yah jejauh, dekat pun jadi lah kan. Asalkan aku leh bernafas seketika dengan tenangnya. Dapat pantai pun ok gak kan. Boleh guling2 kat pasir pantai sambil sun tanned sket ek.

Ermm memintak mimpi jadi realiti la ye...

Salam Hari Jumaat Korang...


Thursday, November 17, 2011

Jom Join E-Belia, Bagus Untuk Masa Depan

Hi Korang,


Dah petang2 nie, sambil buat keje then sambil surfing sket kan. So aku terbaca mengenai E-Belia nie Nampak best je. Aku pun rasa cam nak join sekali lah.





Sistem e-Belia

E-Belia diwujudkan adalah  untuk menilai dan mengkaji kehendak dan segala keperluan belia di Malaysia khususnya generasi Y. Di samping itu, e-Belia akan digunakan sebagai pengakalan maklumat belia oleh Kementerian Belia dan Sukan untuk sebarang aktiviti yang bakal dianjurkan kelak.
Tujuan E-Belia diwujudkan adalah  untuk menilai dan mengkaji kehendak dan segala keperluan belia di Malaysia khususnya generasi Y
Maklumat daripada sistem e-Belia akan digunakan oleh Institut Penyelidikan Pembangunan Belia Malaysia (IPPBM). IPPBM ialah sebuah pusat penyelidikan nasional, di bawah naungan Kementerian Belia dan Sukan, yang menjalankan kajian terhadap pelbagai aspek pembangunan belia dan kaitannya dengan perubahan yang berlaku diperingkat nasional, rantau dan antarabangsa.

Aku juga telah mendaftarkan diri dalam sistem e-Belia ni. Tunggu jelah dipanggil kalau ada apa-apa aktiviti yang boleh disertai. Pendaftaran mudah, kerja 5 minit je.
Dengan adanya sistem E-Belia ini pihak Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia dapat mengenalpasti segala kekurangan yang perlu diperbaiki bagi memantapkan lagi pembangunan belia di Malaysia mengikut cita rasa belia masa kini, Oleh itu sistem ini adalah amat penting bagi membantu belia menyuarakan kehendak dan keperluan mereka melalui Pendaftaran Profil yang dijalankan seterusnya memudahkan pihak kerajaan untuk mengenalpasti dan mengkaji apa yang perlu disumbangkan kepada belia dan apa yang tidak perlu disumbangkan
Harap sistem ini berkesan dan mencapai matlamatnya. Korang semua boleh membantu dengan mendaftarkan diri.
Lupa nak bagitau ade blogging contest jugak mengenai E-Belia nie

Apa lagi, moh kite join sekali yeah! Sebarkan citer ni ek


First Time Pekena Nasi Dagang

Hi Korang,

Entah apa mimpi agaknya malam tadi yang sampai aku lunch dengan Nasi Dagang kan. Yelah first time in my life makan nasi dagang time breakfast. Rasanya cam dah macam kat Pantai Timur plak.

Citernya cam nie, selalunya aku breakfast kuih + biskut + kopi je tiap2 hari. But harinya agaknya kena jalan jauh coz parking dah penuh plak kat Safari ni, tup2 aku jadi lapo semedang. Sangat2 lapo yang sampai nak pengsan.

On the way naik, singgah jap kat cafe bawah building nie. Check punya check, semua dah licin tinggal bekas je. Then abang yg jual tuh offer nasi dagang ni. Aku dengan x fikir panjang, terus je sambar kan coz dapat lapo. Bila masuk lift baru teringat yang aku tak pernah makan nasi dagang ni time pepagi, kot2 sakit perut ke apa kan. 

Alah malas nak fikir panjang, masuk pantry terus bukak.


Wah, nampak cam sedap. So transfer ke mangkuk microwave then panas kan. Tunggu 2-3 minit jap. Then terus supdek tanpa segan silu dengan bebudak opis lelain, walaupun time tuh dah pukul 10am aku sampai. 

First Impression :


Rupanya nasinya bercampur dengan beras pulut. Baru aku tau. Campur santan sket. Tapi tak de lah rasa mual sangat. Di tambah plaj dengan sambal belacan dan acar mentah sket. Mengagumkan. 


Ya allah kari ikan tongkolnya sangat masyuk. Kuahnya pekat dan sedap. Nampak cam sket je kuah but bila dah di tuang ke nasi walauwei.. superb lah.

Sekali sekala makan nasi cam nie pepagi ok gak kan. Terus kenyang tak payah lunch langsung. Sampai jari pun leh bau2 lagi kuah kari nie.

Lazatttttt....

Note : Tapi kalau hari2 makan, confirm aku sama gemuk dengan Mr Big. Cam no plak tu ek


The Strand, Kota Damansara

Hi Korang,

Semalam first time aku pi ke Red Carpet Avenue The Strand dekat Kota Damansara ni. Ada event sket. The day before, aku search dalam google map. Tempat ni aku tengok cam tak de ape je. 


Bila aku pegi je semalam, ermm rupanya ianya commercial area punya tempat. Banyak shoplot baru2 yang da dipenuhi dengan kedai2 makan, kedai2 aksesori kete, offices dan memacam lagi lah. Bab kedai makan tuh, korang pun boleh pening nak pi kedai mane sebab terlalu banyak kedai2 yang aku rasa cam best gak lah. Maybe next time kalau aku datang lagi bolehlah cuba kot.


Tapi ada satu tempat yang aku tertarik sangat which is Red Carpet Avenue. Tempat ni ala-ala dataran gitu lah. Open space concept. Kat area boulevard tu banyak kedai makan ala2 western, middle east, pubs dan memacam lagi.


Aku rasa kalau ada event or product launching buat kat sini mesti cantik lah. Coz ruangnya besar dan berangin. 

Tengok ada air pancut yang belakang tuh, tapi dah diblock oleh orang-orang beso ni semua

Tapi yang tak berape best tuh, parkingnya agak payah sket. Aku pi semalam pun parking punya lah jauh kan. Cuma kalau ade event tertentu je para media or VVIP dapat parking dekat2 situ. 

Ini mapnya




The Strand, Kota Damansara 
Persiaran Mahogani, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya, Selangor

Direction : Kalau datang dari IKEA tu korang straight je. Sampai nampak Sunway Giza sebelah kanan korang, terus belok kanan. Terus je sampai nampak signboard beso Encorp Strand tu korang masukkan kanan. 

Note : Aku buat entry nie sebab ramai nau yang suka call aku bila sesat nak ke The Strand ni, diorg ingat aku nie GPS bercakap ke ek.



Tuesday, November 15, 2011

Special Screening ‘Misteri Jalan Lama’ With Afdlin Shauki


Hi Korang,

Rasanya korang mesti tertunggu-tunggu dengan filem ‘Misteri Jalan Lama’ yang nak kuar tak lama lagi nie kan? Aku dah tengok pun semalam dengan geng-geng #MJLTwtUp. Diorg tweet event ni last week then aku leh ternampak plak, apa lagi terus je sign up lah. Dapat jugak tengok wayang free kan.

pelakon Misteri Jalan Lama yang baru

Sesampai je kat E-Curve, ktorg yag memula dulu book tiket. Itu yang best tuh. Terjumpa plak blogger Sha. Borak jap then pi makan. 

dengan Akim, penyanyi lagu cornetto tuh


Sementara nak tunggu show start tu sempat jugak bercamwhore dengan bebudak AF Akim, Amir Johari dan Azri. Sporting je diorg ni bila nak amik gambo.

dengan team Boboi, ala tomey tomey..

Sebelum show start, pihak Tayangan Unggul ada bukak citer sket di sebalik of ‘Misteri Jalan Lama‘ nie. Seram2 jugak aku dengar citer dari diaorg nie. Yelah extra dari 100 orang bertambah jadi 150 orang. Costume tetiba tak cukup dan memacam lagi lah.

So jangan nak mengarut, meh layan sinopsis jap untuk kasi korang clear picture mengenai citer ni ek

SINOPSIS MISTERI JALAN LAMA

Sebuah kisah yang menakjubkan tentang dua dunia berbeza, namun berlandaskan kasih sayang. Dua beradik, Indra dan Ilya dalam perjalanan pulang ke kampung halaman mereka untuk urusan pengebumian ayah mereka, Iskandar. Indra adalah anak kandung Iskandar yang menjadi pelumba kereta profesional, tetapi kuat berjudi dan seringkali meminjam daripada Ah Long. Hidupnya kini diburu gangster. Manakala Ilya pula adalah anak angkat Iskandar yang diberikan oleh ‘seseorang’ ketika Iskandar melalui sebatang jalan lama 25 tahun dahulu. Ilya seorang anak yang baik, yang banyak membantu Iskandar membina kerjayanya. Iskandar juga sangat sayangkan Ilya. Ini jugalah yang menjadi punca ketidakpuasan hati Indra, lalu membawa diri jauh daripada keluarga.


Pada hari kematian Iskandar, buat pertama kalinya selepas 15 tahun, Indra ke pejabat ayahnya untuk mengambil surat wasiat yang ditinggalkan untuknya. Indra diminta membawa Ilya pulang, kerana Ilya tidak tahu memandu. Ketika di lebuhraya, Indra dikejar oleh gangster. Lalu Indra mengambil keputusan menggunakan jalan lama.


Ketika melalui jalan lama, tidak semena-mena mereka memasuki ‘dunia lain’. Pelbagai peristiwa pelik dialami mereka sepanjang berada di dunia tersebut. Daripada diganggu oleh makhluk mengerikan hinggalah kepada sesuatu yang mengasyikkan. Apakah akan terjadi mereka berdua ? siapakah sebenarnya mereka ? Apakah yang terdapat di jalan lama tersebut ?

Bagi aku :
Sesuatu yang baru dalam filem Afdlin Shauki ni sebab kita dah terbiasa dengan filem klise beliau iaitu filem komedi kan. Ianya bercorak fantasi. Ala macam citer Lord Of Rings, Merlin tu kan. Kisah dunia realiti dan fantasi yang kita tak tau. Ada citer suka, duka, pertarungan dan kisah family juga turut diselitkan. Jalan citer bagi aku ok. Senang nak faham. Ada flashback sket2 tu biasa lah kan.

Oleh sebab itu Mr Big kasi 4/5 bintang untuk filem ni.


At the end of the show, rupanya Afdlin Shauki ada Cuma dia lambat sket sampai dari Kluang. So beliau explain lagi mengenai jalan citer ni. Mengenai budget, costume, location, idea dan memacam lagi lah. So segala yang aku duk fikir2 masa tengok movie tadi dah terjawab dah.

SENARAI PELAKON

Ilya – QUE HAIDAR
Indra – HANS ISAAC
Sania – MARION CAUNTER
Old Lady / Queen Dewata – VANIDAH IMRAN
King Dewata – NASIR BILAL KHAN
Harak – AFDLIN SHAUKI
Iskandar – DATO’ AHMAD TAMIMI SIREGAR
Botak – NAMRON
Nina – LIYANA JASMAY
Zak – ADAM CORRIE LEE
Zaidi – MOHD SOBRI ANUAR
Sara – SABRINA HASSAN
Jannah – SARI YANTI
Tokey Warung – YALAL CHIN
Indra (20 TAHUN) – GAMBIT
Ilya (15 TAHUN) – A. RAZIF A. RAZAK
Indra (10 TAHUN) – MUHAMMAD HAZIQUE AHSYARAF
Ilya (5 TAHUN) – MUHAMMAD REEVES DANIEL
Indra (5 TAHUN) – IMRAN FARIS

  
Tarikh Tayangan : 24 November 2011
Pengarah : Afdlin Shauki
Terbitan : Tayangan Unggul Sdn Bhd
Penerbit Esekutif : Gayatri Su-Lin Pillai

Tengok jangan tak tengok okeh!!