Saturday, April 30, 2011

Pengalamanku Terbang Bersama Malaysia Airlines

Siapa tak kenal dengan Malaysia Airlines atau lebih dikenali dengan MAS?


Malaysia Airlines merupakan salah satu syarikat penerbangan yang terulung di Malaysia malah terkenal di merata dunia. Ianya mula bertapak di sekitar tahun 70-an dengan memulakan 34 penerbangan ke destinasi domestik dan 6 destinasi antarabangsa. Dan berpengkalan di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah di Subang sebelum berpindah ke Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) di Sepang hingga ke hari ini.

Pada tahun 1986, MAS memulakan servis untuk sektor Los Angeles, Amerika Syarikat. Manakala pada akhir tahun 1986, MAS menukar indentitinya kepada Malaysia Airline atau Penerbangan Malaysia. Bermula dari sini, Penerbangan Malaysia berkembang dan kini terbang ke 100 destinasi di seluruh dunia dan menggunakan pesawat-pesawat termoden di dunia. Penerbangan Malaysia juga dipilih untuk sebagai sepuluh penerbangan terbaik dunia dan dianugerahkan sebagai penerbangan lima bintang oleh Skytrax.
Indah Sungguh Pemandangan Dari Udara Ini

Satu ketika dulu, saya merupakan pengguna tetap kepada MAS. Boleh di katakan dalam sebulan hampir 4-5 kali saya akan terbang di seluruh pelusuk tanahair demi tuntutan kerja yang menghendaki saya memastikan segala perjalanan projek harus di pantau dari semasa ke semasa. Saya pernah merasai penerbangan seawal 7pagi dan juga hingga ke penerbangan malam yang terakhir sekali. Jadual penerbangannya sangat lancar dan tepat seperti yang telah di tetapkan jarang timbul masalah kelewatan.

Sarapan Pagi Semasa Penerbangan ke Bintulu.

Semasa dalam penerbangan para petugas sedaya upaya melayan setiap penumpang dengan begitu baik sekali. Segala keperluan semuanya dipenuhi. Bukan hendak memuji tetapi itulah hakikatnya. Penerbangan yang selalu saya ambil selalunya memakan masa selama 2 jam ini dan saya di hidangkan dengan pilihan menu yang menyelerakan. Sepanjang saya menggunakan perkhidmatan MAS ini saya perhatikan kualiti makanan yang amat segar dan saya amat berpuas hati. Saya juga boleh membeli belah di dalam pesawat dengan menggunakan in-flight temptation iaitu membeli belah dengan menggunakan katalog yang telah disedia kan.


Semasa menunggu penerbangan ke Kuala Terengganu

Pernah sekali dulu, saya hampir ketinggalan dalam penerbangan balik dari Johor Bahru ke Kuala Lumpur tetapi dengan bantuan pihak khidmat pelanggan MAS, saya berjaya juga menaiki penerbangan tersebut walaupun pintu pelepasan sudah ditutup pada waktu itu.


Kesian Kepada Mereka Terkandas Ini

Sepanjang saya menggunakan perkhidmatan MAS ini, saya jarang menghadapi masalah seperti rakan-rakan saya yang lain. Ada seorang rakan saya ini dalam perjalanan pulang dari Bintulu ke Kuala Lumpur. Dia terpaksa bertukar sebanyak 3 kali untuk mendaftar masuk (check-in) pesawat. Ini kerana pada ketika itu pihak pengurusan kaunter mengalami masalah teknikal yang tidak dapat di elakkan.


Cadangan saya untuk memantapkan lagi perkhidmatan MAS ini.

1. Kekerapan Destinasi Penerbangan
Pihak MAS dapatlah kiranya memperbanyakan kekerapan destinasi penerbangan supaya dapat memudahkan rakyat Malaysia membuat pilihan penerbangan yang bersesuaian dengan kehendak mereka


2.Memberikan Cenderahati
Seperti yang kita tahu bukan mudah untuk menurunkan harga tambang sesuatu destinasi kerana ianya mesti mengambil kira segala jenis aspek tetapi sekiranya pihak MAS dapat memberikan sesuatu in-return seperti cenderahati kecil sebagai tanda terima kasih dan sokongan, saya rasa ramai yang akan memilih untuk terbang bersama MAS.

3. Lebihkan Muatan Barang-Barang
Sekarang ini yang kita tahu pelepasan muatan barang persendirian untuk seorang penumpang cuma 20kg. Jika lebih penumpang di kehendaki membayar harga lebihan muatan mengikut kilogram yang telah di tetapkan. Jadi dengan menambahkan kadar muatan hingga ke 30kg bagi seseorang penumpang saya rasa isu harga tiket mahal tidak menjadi soal bagi kami rakyat Malaysia ini.

4. Voucher Makanan Dengan HargaYang Berpatutan
Saya rasa sistem voucher makanan diberikan ketika penerbangan tergendala memang amat bagus sekali. Tetapi cuma bayangkan jika saya terkandas lebih 6 jam di lapangan terbang, adakah berbaloi voucher makanan bernilai kurang dari RM20.


 
Bagi saya pula dengan terbang bersama MAS masih lagi menjadi pilihan rakyat di Malaysia walaupun terdapat pelbagai penerbangan tambang murah yang menawarkan pakej yang menarik. Ianya kerana kredibiliti yang di tonjol kan oleh MAS masih lagi menambat hati rakyat Malaysia. Sesuai dengan moto yang yang pihak MAS war-warkan iaitu MH- Malaysian Hospitality.

 
Nota : Entry ini di tulis bersempena Sponsored Post Contest yang di anjurkan oleh Bro Eyriqazz. Korang mesti akan perasan entry sama dengan entry yang di letakkan di blognya.
 
Segala yang ditulis adalah berdasarkan dari pengalaman aku sendiri bukan pengalaman orang lain tau.

Friday, April 29, 2011

“I’m a Pirate, Take Me To Stranger Tides!”

Hey Korang,

Kenal tak sape? Nie lah dia

Captain Lily

Aku suka jadi pirate nie. Seronok. Macam-macam boleh buat oo, di antaranya:- 


1. Ada kapal sendiri
Kapal sendiri tuh jadi kapten lagi. Siapa tak bangga kan. Boleh bawak kapal sendiri dengan tak payah amik lesen memandu kapal kan. Putar je stereng tu. Hah bergerak lah kapal Black Pearl aku tu kan.



2. Dapat melancong tak payah passport
Hah dapat pegi melancong seluruh dunia dengan tak payah passport pun. Jalan je. Rasa-rasa nak stop kat pulau-pulau yang cantik tuh, berhenti je tanpa segan silu dan rasa takut kan. Lepas tu sambung balik jalan kan.



3. Boleh merompak apa yang disukai
Ini yang paling best ni. Bila dan singgah memana pulau tu kan boleh amik apa yang yang disukai dengan erti kata lain merompak lah kan. Kalau nak makan amik je, nak duit or emas amik je, nak senjata plak kebas jelah coz tak sesiapa berani marah kan. Maklumlah aku kan lanun. Semua orang takut dengan aku kan.


Apa macam hebat tak? Angan-angan bukan main lagi kan. Nak itu nak ini tapi tak kesampaian pun.


Aku buat entry merapu ni bukan apa, si Nuffnang nak bagi tiket 3D free kat Nuffnangers dan partners untuk tengok filem Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides in 3D, 3 hari sebelum hari tayangan perdana kat Malaysia ni. Thanks to Walt Disney Studios Motion Pictures Malaysia!

Details of the screening are as below:

Date: 16 May 2011 (Monday)
Time: 9.30 pm
Venue: GSC MidValley


Pirates of the Caribbean 4












































Synopsis

'Captain Jack Sparrow (Johnny Depp) finds himself on an unexpected journey to the fabled Fountain of Youth when a woman from his past (Penélope Cruz) forces him aboard the “Queen Anne’s Revenge,” the ship of the formidable pirate Blackbeard (Ian McShane)'

Ye korang, Kapten Jack Sparrow dan krew kapalnya telah kembali sekali lagi untuk pengembaraan  ke Swashbuckling di Pirates of the Caribbean on Stranger Tides! dengan musuh yang lebih power lagi, jangan ketinggalan tau

Apa lagi, cepat buat tau..

Siaran Langsung Perkahwinan Prince William & Kate Middleton Berserta Lagu Tema - I DO

Hi Korang,

Baru aku perasan rupanya hari ni hari bersejarah bagi Prince William dan Kate Middleton, iaitu Putera Raja Britain yang ensem tuh. Kawin jugak akhirnya setelah banyak betul gossip pasal anak mendiang Lady Diana ni kan.


Comey jugak Kate Middleton. Cam ne lah dia pikat Prince William nie. So secara automatik Kate ni dapatlah jadi Princess kan. Aku agak jelah kan.

Anyway, dah 2 minggu bila iklan kat tv pasal diorg ni mesti ada lagu yang I do I do tu kan. So aku pun search lah kat google. Dapat. Rupanya penyanyinya Colbie Caillat. Dia ni pun cantik jugak, suara pun sedap.

Meh layan lagu dan video clip nie




It’s always been about me myself and I
If all relationships were nothing but a waste of time
I never wanted to be anybody’s other half
I was happy to say that our love wouldn’t last
That was the only way I knew to that you
You make we wanna say

I do, I do, I do, do do do do do do doo
Yeah, I do, I do, I do, do do do do do do doo

Cause every time before we spend like
Maybe yes and maybe no
I can live without it, I can let it go
Ooh, I did, I get myself into

You make we wanna say I do, I do, I do, I do, I do, I do,
Tell me is it only me

Do you feel the same?
You know me well enough to know that I’m not playing games
I promise I won’t turn around and I won’t let you down
You can trust and never feel it now
Baby there’s nothing, there’s nothing we can’t get through

So can we say

I do, I do, I do, do do do do do do doo
Oh baby, I do, I do, I do, do do do do do do doo

Cause every time before we spend like
Maybe yes and maybe no
I won’t live without it, I won’t let it go

Wooh Can I get myself into
You make we wanna say

Me a family, a house a family
Ooh, can we be a family?

And when I’m old and sit next to you
And when we remember when we said

I do, I do, I do, do do do do do do doo
Oh baby, I do, I do, I do, do do do do do do doo

Cause every time before we spend like
Maybe yes and maybe no
I won’t live without it, I won’t let it go
Just look at what we got ourselves into
You make we wanna say I do, I do, I do, I do, I do, I do,
Love you

Hah, apa macam? best kan. Liriknya simple je but meaningful tau. Sangatlah sweet je.


Tak silap aku ada live telecast petang pukul 3 cam tu kat NTV7. Best nie dapat jugak kita tengok kan. Nak tau jugak betapa hebatnya cara orang2 Britain kawin kan.

Ermm nak sambung lagi nyanyilah lagu ni sambil buat keje.

Selamat Hari Jumaat

Thursday, April 28, 2011

Masuk Suratkhabar Kejap

Hi Korang,

Kan hari tuh aku ada citer pasal ktorg pi test drive Exora tu kan. Tak sangka plak 2 hari berturut-turut masuk suratkhabar ek.

Semalam kat harian metro tapi gambar grouping. Hari plak gambo Mr Big sorang je masuk suratkhabar.

Nie hah artikelnya :-



Kalau nak baca details, korang click kat sini. Hah bukan main suka Mr Big kan, memang dia yang terpampang besau kat suratkhabar tuh. Nyampahhhhh

Alah, tak per hari tuh gambo aku masuk Bernama TV lagi tau. Langsung tak jelesssss okehhhh

Wednesday, April 27, 2011

3D Media Screening Of THOR

Hi Korang,

Baru-baru ini aku dapat jemputan untuk menonton filem THOR di GSC Mid Valley dari Nuffnang. Yang di jemput 10 orang tapi yang datang 8 orang je. Ermm tak perlah kan. May be ada benda yang tak dapat di elakkan agaknya.


Lepas gather semua sekali dan Fresh pi check attendance then ktorg dapat pop corn and coke free. Uisk best2 jimat sket duit kan. Bila nak masuk cinema tup tup diorg bagi cermin mata plak. Wah 3D screening rupanya. Dah lah aku first time masuk panggung 3D ni, jakun jugaklah sekejap kan. Sempat bercamwhore dengan Hazman dan Bella kan.


Ok ok jangan mengarut lagi. Meh layan sinopsis citer nie:-


'Marvel Studios expands its film universe with a new type of superhero: THOR. This epic adventure spans the Marvel Universe; from present day Earth to the realm of Asgard. At the center of the story is The Mighty Thor, a powerful but arrogant warrior whose reckless actions reignite an ancient war. Thor is cast down to Earth and forced to live among humans as punishment. Once here, Thor learns what it takes to be a true hero when the most dangerous villain of his world sends the darkest forces of Asgard to invade Earth. Kenneth Branagh directs this fantasy epic which stars Australian actor Chris Hemsworth as the ancient Norse god, Tom Hiddleston as his evil brother Loki, Natalie Portman as Jane Foster, a young woman who befriends Thor on Earth, and Anthony Hopkins as Odin, Thor's father and king of Asgard. Expect to see agents of S.H.I.E.L.D., previously seen in ''Iron Man,'' to make an appearance, further forshadowing the coming of The Avengers!'


Citer ini mengisahkan kisah pertelingkahan keluarga dan perebutan tahta di Asgard dan salah seorang daripada anak raja (Thor) tu dihalau turun ke bumi dan diselamat oleh seorang saintis muda yang cantik gitu. So bila adiknya (Loki) memegang tahta Asgard tidak lagi aman dan mereka datang mencari Thor ke bumi untuk menyelamatkan Asgard. Dapatkan Thor menyelamatkan Asgard dan bertemu kembali dengan saintis cantik tuh? Korang kenalah tengok sendiri kan.


Wah bestkan bila dah sinopsis, kalau pi tengok lagi best. Yelah banyak action yang menarik sangat. Terbang sana sini. Costume pun menarik. Bila tengok 3D lagilah aku kagum. Sampai aku rasa salji2 tu kena kat muka aku lah. Itu belum lagi tengok api memercik macam kena mata kan. Terperanjat2 pun ada.

Bagi yang kaki komik, eloklah pi tengok citer ni sebab jalan citer filem ni agak berlainan sket dari yang komik punya.


Berapa nak bagi rate ek? Of course lah 4/5. Two thumbs up!

Best wei, ice terkena kat muka tau..


WW - My New Pet

Hi Korang,

Wordless Wednesday untuk minggu ni ialah


Hah, comel tak? wei besau giler okeh. Keje dia panjat pokok kelapa then turunkan kelapa yang dah masak tua.

Tuesday, April 26, 2011

Bibir Berkilauan Dengan L'Oreal Paris Glam Shine 6H

Hi Korang,

Kalau pakai lipstick tapi tak pakai lipgloss rasa janggal plak lah. Korang pun cam tu jugakkan. Ada yang suka colour2 base but ada jugak yang suka colour berkilau2 ala bling2 kan.

So aku citer kat korang pasal lipgloss terbaru keluaran Loreal Paris ni L'Oreal Paris Glam Shine 6H.


Ia merupakan lipgloss yang tahan lama dan senantiasa berkilauan all day long. Bila kita pakai tu terasa ringannya kat mulut sampai rasa cam tak pakailah kan. Ianya tak melekit dan yang penting tak berminyak tau


Nak tau sebab apa L'Oreal Paris Glam Shine 6H ni lain daripada yang lain. Rupanya ada formula terbaru yang telah digunakan. Nak tau apa dia, ermm inilah bahan yang membuatkan lipgloss ni jadi pilihan ramai :-

1.Rubix Cube Polymer
This is the existing polymer for L’Oreal Paris Glam Shine 6H that gives these lipglosses the intense and long-lasting effect you adore.

2.NEW! Synamer Polymer
The breakthrough ingredient in the new Glam Shine 6H that gives it that controlled glossy film on lips as well as a comfortable sensation.

Sila tengok cara pakai lipgloss bukan dahi pompuan yg berkilat tu tau..


Kalau tak caya, inilah survey yang telah di jalankan ke atas 120 wanita yang menggunakan lipgloss ini

86% said their lips felt suppler
81% said their lips felt softer
97% said the gloss didn’t feel dry on their lips
75% said the gloss has a hydrating sensation
87% said the gloss felt comfortable instantly upon application
81% said their lips felt comfortable continuously

Hah, terbeliak kan mata korang. Mulalah tu sibuk nak pi cari kan. Lipgloss ini akan berada di pasaran bermula April 2011 dengan harga RM35.90

Kalau nak cantik, mahal sket pun tak per kan. Janji cantik. So dapatkan sekarang tau.


Monday, April 25, 2011

Seharian Di Exora VIP Test Drive Day

Hi Korang,
Last weekend ktorg dapat invitation untuk ke Proton Exora VIP Test Drive Day. Ermm itulah cam tak percaya jugak. Actually dah 2 minggu diorg ni call but confirmation last minute plak but dapat jua akhirnya pegi.


Ktorg adalah first couple yang sampai kat Sunway Giza ni. Mr Big kalau bab2 cam nie, dia memang puntual. Tak suke menyusahkan orang katanya. So sesampai je, kene register dulu. Then borak2 kejap dengan staff Proton yang lelain sambil breakfast. Tengah makan2 tu, makin ramai plak yang sampai. Tak sangka plak aku jumpa jugak bloggers yang lelain.


Dalam kul 9.30am cam tu acara dimulakan. Cam biasa ada speech sket dari Proton. Then ada talk about kids safety while travel dan memacam lagi lah.


So acara yang di tunggu iaitu mentest drive Exora lah kan. So every of every couple dapatlah rasa bawak Exora ni kan. Ktorg ditemani dengan host Proton iaitu Nik. Kelakar jugak mamat nie. Ktorg di arahkan untuk drive Exora ni dari Sunway Giza ke Desa Park City untuk acara selanjutnya. Memula bawak partner couple ktorg Si Nafnaf dan hubbynya. So ktorg duk belakang jelah. Bercamwhore bagai. Bila duk belakang ni best betul, rasa luas betul lah. Air-con pun kuat. Tapi disebabkan Si Nafnaf ni kakinya panjang so dia rasa cam tersepit sket lah kaki dia. Then sampai satu area, ktorg diarahkan untuk switch driver. Then mr Big plak yang drive sampai ke tempat yang seterusnya.


 
Ktorg sampai ke Desa Park City. Tempatnya cantik sekali. Kat sini ada 3 activities yang each couple kena buat. Satu susun barang dalam bonet Exora dengan pantas, drive Exora then break secara mengejut dan satu lagi parking Exora dengan tutup mata. Adui yay, dahlah tengah panas tapi ktorg harungi jua lah. Yang paling senang of course lah susun bag tu kan, ktorg dapat tak sampai satu minit pun. Yang paling susah, kena parking Exora tutup mata. Aduh, kena bambu jugak aku dengan Mr Big coz bagi instruction terbalik kan. Sampai tengahari jugak lah kat sana.


On the way balik ke Sunway Giza, aku plak kena drive. Kena mengharung jem teruk area 1 Utama tuh kan, nasib baik Exora ni memang smooth on the road lah. Walaupun Exora ni besau but still aku boleh bawak. Sampai Fullhouse. Apa lagi, makan dulu lah kenyang2. Memang sedap lah makanan kat Fullhouse ni. Dory fillet tu sedap sampai K Red pun sibuk tanya ikan tu ada lagi ke tak kan.

 

Lepas makan, ada sambungan lagi talk pasal personal image dan family financial. Langsung tak de rasa bosan dan sleepy sebab penceramahnya best2. Kaki lawak betul lah. Abis semua talk, diorg collect form untuk kira markah plak. Time nie lah ktorg duk sambung bercamwhore bagai abis semua sudut bergambo lah. Tak lupa jugak ada interview session untuk every couple. Ktorg lagi yg first kena lagi.


 
So acara yang di tunggu2 iaitu prize giving lah. Table ktorg, semua couple memang consolation prize je. Tak perlah janji enjoy kan. Dapat kenal ramai lagi bloggers kan.


Anyway thank you Proton coz bagi ktorg enjoy dengan Exora. Now tengah berkira-kira nak angkat colour merah punya. Boleh eksen sket dengan K Red kan hahahahaha

Sunday, April 24, 2011

HyppTV’s Exclusive Bloggers’ Party!

Hi Korang,

Tau ke apa Hypp TV tu? Eh bukan hippo TV lah. Korang ingat tv badak biru tuh ke? Ishk... meh sini aku nak citer sket dengan korang lah.

Apa itu Hypp TV ?


HyppTV adalah merupakan pkhidmatan siaran berbakar di Malaysia ini di mana kandungan digital disampaikan dan dihantarkan melalui rangkaian broadband berkelajuan tinggi internet kami iaitu UniFi terus ke televisyen skrin lebar di ruang tamu anda



Ermm same je dengan siaran tv berbayar yang lain. Cer citer sket apa yang membuatkan HyppTV ni lebih mengancam kan?



Cerita dalam bahasa omputih boleh tak? kang kalau direct translation lain plak jadinya kan.

1. Be in control of your TV 
You only need to pay for the LIVE TV channels and On Demand Services that you want to watch.

2. Be the first to watch, 24 hours from US release 
Some of our series such as CSI are made available to you on HyppTV within 24 hours from when it is first shown in the US. Just subscribe to the package to enjoy this.

3. No more fixed schedule, watch what you want when you want 
For On Demand Services, you can choose what you want to watch at your convenient time.

4. Enjoy your TV, even when it rains. No more disruptions 
You can watch TV anytime even in bad weather.

5. Interactive applications
HyppTV brings you interactive applications to the TV such as Flight Information, Games, Waktu Solat, Historical Facts and also various talks by renowned local and overseas speakers in TED.com and Ilham Bicara

Meh layan video promo HyppTV ni so korang boleh dapat clear picture apa itu HyppTV



Hah, best kan? Itulah aku sendiri pun cam tak caya jugak but bila dah tengok promo HyppTV ni kat youtube. Terus cam terjatuh cinta plak kan.
Kalau nak tau lebih details lagi korang boleh click kat


or



 
So dalam bebanyak movie star yang aku teringin dan tersuka nak jadi untuk HyppTV parti nie kan


Of courselah Mr Big jadi Dr House dan aku jadi Dr Lisa Cuddy. Ermm comel kan, sebab diorg ni memang gila2 orangnya eventho diorg ni doctors tau sama case cam ktorg gak eventho husband and wife but perangai ya allah mengalahkan cam bebudak tau hehehe..
   
Kenapa aku patut dijemput ke Hypp TV exclusive bloggers’ party

1. of course mestilah nak tau lagi pasal Hypp TV ni kan, mesti ada awek2 cun yg akan explain dan aku boleh explore lagi pasal Hypp TV ni.

2. kalau boleh nak subscribe terus lah masa event tu jugak, senang sket kan. Aku kan Streamyx user mesti dapat privileage kan

3. Ini event nuffnang yang havoc lepas sekian lama kan tak de event. Ini yang di tunggu2 kan

4. Eh nak jumpa geng bloggers yang lelain lah kan, kenal kat alam maya bukan main lagi, kan alam nyata ntah2 langgar bahu pun tak perasan kan.

Ermm hopefully aku dapatlah invitation nie. Sekarang nie duk berangan2 nak pi beli baju doctor tau...

Hehehehe ek jangan lupa check it out Hypp TV tu tau....


Friday, April 22, 2011

Sambungan Cerita Panas!! Kisah Cik Lily Putih Di Tahan Polis

Hi Korang,

Mesti kepoh kan nak tau citer aku kena tahan polis hari tuh kan..

Ini sambungannya..

Esoknya lepas aku settle keje aku then print gambo kete PP yang sempat aku amik tu kan. Aku terus pi balai polis kat pekan Nilai lama tuh kan. Perasaan meluap2 tuh dah ada dari semalam kan, sampai nak tidur pun still terbayang2 muka pak polisi jeng jeng jeng tu kan.


Masuk2 je balai je, aku boleh terbau durian plak. Lagilah nak muntah ni, pepagi lagi dah bedal durian kan. Korang ni keje ke tak? Dekat receiption dia ada 2 orang polis. Sorang muda sorang lagi berumur. Yang tua cam kerek2 je pandang aku kan. So cam nie citer dia :


Polis muda : Boleh saya bantu cik?
Aku : Ermm saya ada kemusykilan sket lah pasal perkhidmatan kete PP ni lah encik.
Polis tua : Hah, kenapa plak tuh?
Aku : Cam nie encik, semalam.. ( aku pun citer lah dari A-Z )
Polis tua : Awak perasan ke no plate kete PP tuh?
Aku : Ni saya sempat amik gambo then print nie encik
Polis muda : Uisk sempat jugak ye ( Sambil tengok gambo yang aku amik tu lah)
Aku : Bukan apa encik, manalah tau diorg ni nak memperdajalkan saya. Ni kan zaman IT semua boleh jadi kan (muke aku plak time tu tengah berkerut2 tahan marah)

Polis tua : Ermm sebenarnya cam nie cik, kete PP ni berhak untuk tahan orang awam. Tak kira lah dato, datin, melayu, cina, omputih, bangla ke. Ini kerana seseorang peronda polis tu di kehendaki membuat pemeriksaan am iaitu dia berhak untuk check sesiapa yang dia rasa meragukan. Itu sahaja. Ini arahan ketua balai encik. Kalau dia meronda tapi dalam borang pemeriksaan am tu kosong maknanya dia makan gaji buta lah cik.
Aku : Oooooo saya ingatkan apa halnya plak kan. Maklumlah tahan cam tu je. Tanpa bagi apa2 jawapan. Puaslah saya tanya org2 yang saya kenal dalam polis pasal hal ni. Diorg pun cam pelik jugak.
Polis tua : Semua balai tak sama procedurnya, bergantung kepada ketua balai.

Aku : Itu saya tak kisah. Yang saya marah tu, bila saya tanya dia tak nak jawab. Dia cakap benda lain. Cakap jelah pemeriksaan biasa je so tak de lah sampai saya tak tidur malam kan.
Polis muda : Mintak maaf ye cik. Dia tak sengaja kot. Cam ke orang yang tahan cik tuh?
Aku : Mestilah saya ingat. Sampai no badan (NRIC) polis tu saya boleh ingat.Pangkalnya 170....
Polis tua : No badan? Jarang orang awam tahu perkataan2 cam ni. Cik ni siapa?
Aku : Saya ni dah 30 tahun tinggal dengan polis. Dari kecik sampai beso. So memang dah biasa bahasa2 polis ni. Ayah, pakcik,makcik, abang, sepupu semuanya polis.
Polis muda : La cam tu rupanya, padanlah cam tak puas hati bila kena tahan ye.
Aku : Tak delah tak puas hati (padahal dalam hati tgh panas kan) tapi saya takut jadi apa2 nanti kan susah.
Polis tua : Tak de apa lah cik. Perkara ni biasa. Tak salah kalau kita nak tau kebenaran kan.
Aku : Terima kasih ye encik
Polis muda & tua : Sama-sama ( sambil senyum dan angkat tangan)


Bila aku keluar je cari balai polis tuh. Muka bukan main berseri lagi. Hilang segala perasaan marah meluap2 tadi kan. Yelah dah tau kebenaran. Tak sampai 5 minit, mr Big call sibuk tanya pasal hal ni. Bila dah explain, nak tau dia cakap apa ' I rasalah polis tu mesti cuak dengan u kan, yelah anak taiko polis JB kan, hehehehhehe'. Bengong kan laki aku nie.

Ermm itu lah dia citer sebenarnya. Jadi kesimpulannya, bila polis tahan tu buat je cam biasa. Tanya diorg ni apa yang diorg nak buat dengan details kite tu kan. Jangan bagi je membuta tuli. Tak pun kalau nampak je kete polis tu cepat2 jalan jangan bagi dirog kejar.. hehehehhehe..
 
Ingat tuh tau...
 
P/S : Tak boleh amik gambo dalam balai lah. Takut aku kang kena tangkap plak...

Its Good Friday

Hi Korang,

Hari nie ramai orang2 kat opis aku nie cuti, maklumlah majoriti ramai foreignerkan., so diorg nie mencelebrate 'Good Friday'. Yelah diorg ni kena church. Itu yang aku dengar dari citer diorg ni semalam.



Sesiapa yang tak tau apa itu Good Friday, boleh check dalam entry lama aku ni. Nah korang click je kat sini.

Apa-apa pun kite kene menghormati perayaan diorg sebagaimana diorg menghormati hari raye kite kan?




Tapi kita ni orang islam kan, memang setiap hari jumaat hari yang mulia kan. Banyak kelebihan hari jumaat ni.
Kalau tak sure or tak tau kelebihan2 ni baik korang google kat internet ek. Macam2 info korang boleh dapat tau.

Aku suke ari jumaat, sebab pengujung minggukan, esoknya sabtu dah tak keje. Boleh berjimba2 merayau2 sambil mengabiskan duit mrBigkan !



Selamat Hari Jumaat Korang..

Thursday, April 21, 2011

Panas!! Kisah Cik Lily Putih Di Tahan Polis

Hi Korang,
Ni nak sambung citer pasal potong kereta peronda polis hari selasa lepas.

Citernya cam ni, hari tuh aku balik awal sket sebab nak pi collect courier kat JMB umah aku. Jalan tu memang tiap2 hari aku lalu. Sampai satu traffic light tup2 depan aku kereta peronda polis tuh. So aku pun follow lah all the way kan sebab tak leh nak potong.


Bila sampai jalan clear tuh, apa lagi aku terus overtake kete PP tuh. Bagi signal then terus masuk lane kanan kan, yelah tak kan aku nak bertapa belakang kete PP ni plak kan. Aku tekan minyak kuat sket so jauhlah kebelakang kete PP tuh. Tengah syok2 berduet dengan Anuar Zain nyanyi lagi Sedetik Lebih dalam kete, tup2 aku terdengar siren polis. Pandang side mirror rupanya kete PP tu tadi duk follow aku then suruh aku berhenti. Berhenti tau!

Dalam hati ni dah dupdapdupdap. Agaknya aku salah kot potong kete PP ni tadi. Sampai je si polis tuh

 
Polis 1 : Mintak IC dgn lesen cik? (muka garang giler kononnya)
Aku : Ok. (Terus kuarkan sambil muka cuak2 kan)
 
Polis 1 tu terus je kebelakang amik details aku tapi aku perasan bukan buku saman tapi cam kertas kosong cam tu kan.

Polis 2 : Nak pegi mana ni?
Aku : Nak balik umah cik. Time keje dah abis.

Then Polis 2 tu pun terus ke belakang tengok Polis 1 buat apa kan. Yang aku nampak dari cermin diorg cam bincang something lah kan. Then dua2 polis tuh datang balik jumpa aku.

Polis 1 : Ni kad awak, terima kasih
Aku : Kenapa ni cik? Saya kena saman ke?
Polis 2 : Ktorg catat nama je
Aku : Untuk apa? Boleh bagitau kenape?
Polis 1 : Untuk catat nama je. Terima kasih. (Muka garang sampai mata nak terkeluarlah)

Kemudian diorg terus blah camtu je. Aku ingat nak kejar kan ermm hampeh terus hilang..


Aku cam tergamam sekejap. Bengong pun ada. Start engine kete then terus jalan. On the way nak balik tuh, aku still bercakap2 lagi ni. Agaknya diorg ni nak kenakan aku kot. Amik details then pi buat loan kete, loan kredit kad ke kan. Yelah zaman sekarang ni semua orang dah pandai menipu cam tuh kan. Tapi diorg ni pakai kete PP plak, kira berani betul lah kan.

Sampai umah aku terus citer dengan Mr Big. Itu lagi lah kan. Segala polis yang ktorg kenal dia call untuk citer hal ni. Uncle aku 5 orang dia call, cousin aku 3 dia tanya kat FB lain. Even mak BFF ktorg pun dia call untuk cari kepastian. Kira malam selasa tuh, sampai nak tidur pun asyik duk citer lagi hal ni kan.


Bila dah dapat result/pandangan dari orang2 polis ni jawab aku kena settlekan sendiri dengan...........

Jeng jeng jeng tunggu episod seterusnya, panjang sangat nak citer satu entry ni kan..


Btw, korang boleh teka apa yang aku buat esok harinya...

Wednesday, April 20, 2011

Garnier Mineral Sesuai Untuk Korang Tau

Hi Korang,

Pakai tak ubat ketiak atau deodorant atau roll on atau odourono?

Of course la pakai kan. Kalau tak pakai ermm ' bau assem ketiak sapa busuk kan?' Tapi ada jugak yang pakai deodorant ni but still ketiak ada bau kan.

Maybe faktor cuaca negara kita ni yang panas sejuk sepanjang tahun atau diorg ni salah pilih deodorant kot yelah tak sesuai dengan kulit kan. So sekali lagi Garnier memperkenalkan rangkaian deorant terbaru iaitu Garnier Mineral


Dengan campuran hebat dari Mineralite alam aktif, Garnier Mineral yang terbaru ini memberikan perlindungan sepanjang hari dan keselesaan sepanjang hari.
Apa yang membuatkan Mineralite sangat hebat dan berkemampuan penyerapan yang amat luar biasa dan fungsi yang diperlukan untuk deodoran berkesan. Di antara kebaikannya adalah:

* Mampu untuk mempertahankan 4 kali ketika dalam air.

Dengan struktur berpori nya, Mineralite sangat kuat ketika didalam keadaan berair atau basah. Digunakan dalam deodoran, ini berkesan untuk membantu menyerap peluh tubuh anda menghilangkan, membuat anda sentiasa dalam keadaan kering dan sejuk.

* Lima kali serap lebih daripada bedak biasa.

Kebanyakan deodoran menggunakan bedak sebagai bahan aktif utama untuk memudahkan fungsi menyerap. Namun, dengan Garnier Mineral, ia mampu menyerap hingga lima kali lebih besar daripada serbuk kerana Mineralite kuat. Hal ini akan membuktikan keberkesanannya apabila anda memerlukannya pada hari-hari panas atau ketika anda terlibat dalam suatu kegiatan untuk membantu menyerap tidak hanya keringat tetapi juga bau.

* Kering dan lembut untuk disentuh.

Yang anda inginkan di bahagian tersebut sentiasa kering dan lembut di sebabkan deodorant bukan peluh kan. Jadi Garnier Mineral ini mempunyai komposisi serbuk membuat kan ianya menyerap dan mengeringkan kulit anda

* Bekerja seperti lapisan kedua perlindungan.

Sementara kulit membantu dengan keringat, Mineralite juga menawarkan perlindungan sendiri, membuat Garnier Mineral lapisan kedua perlindungan bagi anda. Bagaimana cara kerjanya? Mineralite membantu mengatur keringat. Ketika ini terjadi, rasa basah dan lembab adalah mengurangkan di permukaan kulit, meninggalkan sensasi kering dan sejuk. Juga, dengan sifat anti-bakteria, Garnier Mineral membantu mencegah pertumbuhan bakteria yang menyebabkan bau, sehingga anda merasa yakin sepanjang hari.



HASIL DIJAMIN!

Apa yang membuatkan Garnier Mineral lain daripada deodorant di pasaran? Bahan aktifnya iaitu - Mineralite - dari sumber alam. Ditemui jauh di dalam gunung berapi, Mineralite merupakan mineral mikro-porous ultra-ringan yang dibentuk oleh gas gunung berapi. Garnier telah diekstrak ini bahan aktif dari gunung berapi yang akan digunakan dalam semua deodoran Mineral Garnier

Ermm harga plak not bad, tak mahal langsung tak sampai pun RM10 tau.

 

Extra whitening care

Garnier Mineral Light 50ml RM6.90
Garnier Mineral Light Extra 20ml RM3.90

Garnier Mineral Light Extra 50ml RM7.90



Sensitive skin

Garnier Mineral Light Sensitive 20ml RM3.90

Garnier Mineral Light Sensitive 50ml RM7.90



Drier action

Garnier Mineral Dry Care 20ml RM3.60

Garnier Mineral Dry Care 50ml RM6.90



Silky, soft-to-touch finish

Garnier Mineral Silky Smooth 50ml RM7.90


 
Tidak merasa lebih basah dan melekit. Ucapkan selamat tinggal berkeringat dan bau. Jadi hari penuh percaya diri panjang dengan deodoran Garnier Mineral!
 

WW - Nak Potong Ke Tak?

Morning Korang,

Kalau korang berada kat situasi macam gambar bawah nie, korang nak potong ke tak kereta nie?


Komen jangan tak komen, nanti aku sambung citer pasal keta kaler putih ni lagi tau..

P/S : Aku tengah meluap2 geram dengan kete ni.

Tuesday, April 19, 2011

Macaroon @ Whisk Espresso Bar

Hi Korang,

Hari tuh, beberapa minggu lepas sempat jugak aku pi Empire Gallery Subang ni sambil jejalan sambil cari lah kedai yang heboh nau bebudak bloggers duk citer pasal macaroon kan.


Jalan punya jalan then jumpalah kedai ni. Kecik giler. Nasib baik nampak tulis 'macaroon' tuh. Kalau tak betul2 confirm aku tak perasan. Kaunter bar yang diorg display macaroon tuh alahai kecik benau. Sempit plak tu kan. Bila tengok memang cantik2 belaka sebab sangat colourful. Tapi kebebasan nak memilih tu cam terhad lah coz situlah jugak waiter dia keluar masuk anto air kan.

Aku pilih mana yang nampak je, malas nak tanya banyak.


Inilah hasilnya. Cantik kan bercolour-colour bagai. Memang sangat kecik sebesar duit syling 20sen. Harga plak sebiji RM2.00. Ermm bayangkan, padan ke harga dengan saiz kan.

Filling dia tu yang manis kaw kaw

Aku beli 4 biji je coz nak cuba rasa-rasa dulu. Sedap ke tak kan. Ternyata memang sesangat manis betul. Makan gula pasir pun tak de manis cam tu kan tapi itu tekak aku. Aku tak sure lah tekak orang lain plak kan.


Bagi mr Big rasa, ermm dia suka lah manis2 ni kan. Aku makan sket je yang lelainnya semua dia bedal.  Siap cakap ni kalau makan bebanyak ni boleh potong kaki lah. Tak de aku terbayang2 lagi macaroon ni kan sebab dah rasa. Untuk nak beli for 2nd time, ermm tak kot kecuali kalau orang belanje then aku makan lah kan.



Kesimpulannya, lagi banyak makan macaroon ni lagi cepatlah korang cacat. hahahahhahah just joking..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails