Thursday, March 31, 2011

Jom Tengok Orang Buat Candy Kat Sticky, Pavillion

Hi Korang,

Pernah tengok tak cara pembuatan gula-gula or candy? Eleh mesti tak pernah kan. Kalau pernah pun, pernah makan je kan. Nak tipu aku konon. Pi rahh..


So hari tuh, masa pi tengok wayang tiket mahal tuh sempat jugak aku terpacak kat depan kedai ni. Tengok cam ne diorg ni buat gula2 warna-warni ni kan. Ermm nampak cam senang tapi berpeluh ketiak di buatnya lah.




Memula, masukkan benda basic iaitu gula yang dah di cairkan kedalam acuan yang dan di sediakan. Lepas dah ratakan, masukkan pewarna yang nak digunakan lah. Kemudia ratakan lagi. Biarkan sejuk sekejap kemudian asingkan ikut warna.



Gula-gula tu tadi diorg nie buat bentuk apa yang diorang suka. Sekarang ni diorg nak buat gula-gula perisa anggur. So kenalah buat bentuk anggur kan. Macam tak caya bila diorang buat tuh. Uli punya uli terus dan jadi bentuk anggur dalam gula-gula tuh.


Tengoklah peminat setia tuh. Bukan main kan. Mr Big siap nak meleleh air liur dia tengok gula-gula ni. Actually pelbagai rupa dan warna diorang ni boleh buat. Kalau korang pi kedai dia ni ishk boleh jatuh cintalah gamaknya.


So inilah hasilnya. Terus masuk ke mulut aku. Memang sedap rasanya manis sangat. Memang terbaik dari ladang lah. Ni diorg bagi rasa dulu sebelum packaging dibuat.

Kalau korang nak tengok lebih details cam ne diorg buat gula-gula ni, korang boleh pi tengok kat Sticky level bawah sekali yang ada food court tuh. Tak silap aku kedai dia sebaris dengan  J.CO Donut tu tau.

Kalau bawak bebudak mesti diaorg seronok lah.

Thank You For Your Birthday Invitation

Hi Korang,

Perut dah tak sakit sangat dah. Sakit sket je. hehehehehe. Jadi bolehlah berjimba kan.

Yeah, aku dapat birthday invitation. Comel tau card dia.


Ermm comel kan. Mickey & Minnie Mouse lagi. Actually invitation ni dari one of my MBP bloggers friend lah which is Siti Fatimah.


Aku sure ramai geng2 MBP mesti pegi kan. Siap ada tema2 lagi tau.

Aku? Bukan tak nak pegi but aku seganlah. Anak sapa aku nak angkut kan. Takkan anak kucing aku kot. Ermm so bagi chance lah modern mum bawak anak2 diorg kan.


Anyway, Happy Birthday to Sofia Maisarah & Syafiq

Wednesday, March 30, 2011

Meragam Pulak

Hi Korang,

Quick update je hari ni sebab aku kurang sihat sket.

Rasanya aku tak salah makan tapi pekerja kat kantin opis ni yang salah bancuh air kot. Selalunya pepagi aku minum air kosong je untuk breakfast. Tup tup hari tuh boleh plak gatal mengorder teh tarik. Hah apa lagi, amik ko. Tak sampai 10 minit kejap2 ke tandas.

Aku pun ingat biasalah tu kot, yelah minum susu pepagi. Mestilah nak membuang je. Rupanya tidak. Sampai aku balik umah pun still cam tu jugak. Tapi di sebabkan malas nak pi klinik aku bedal jelah ubat2 yang sedia ada. Ermm pun tak jalan jugak. Malam tadi, harus rasanya aku tidur kat jamban tu kan.

Pepagi tadi bangun, siap2 nak ke opis, meragam perut tak abis lagi ni. Apa lagi singgah klinik kosong jap kat area umah aku ni terus ke doktor. Confirm doktor cakap salah makan ni sebab perut ada bunyi bisa2 sket. Uisk terrerlah doktor nie, sampai cam tu sekali dia tau kan.


Lepas kena RM46 hengget, dengan tak sarapan terus makan ubat. Yelah dah tak tahan kan. dapat MC satu hari. Singgah opis jap settle apa yang patut then terus balik umah dan rehatkan perut yang senak gila nie.

Sekarang ni dah kurang sket but still ada lagi gak lah. Sampai nak makan pun aku tak de selera lah. Tapi mr Big bukan main seronok bedal ikan pari bakar tengahari tadi dengan nasi ayam salai yang aku bawak balik tadi.

Ermm, dah lama tak sakit kan. Sekali sekala sakit apa salahnya. Lagipun aku bukan robot yang kena keje 24 jam kan.

P/S : Jawabnya miss lagi aku nak tengok wayang citer HOP kat Cineleisure malam ni lah. Sorry tau Nuffnang.

Tuesday, March 29, 2011

Memanjangkan Kaki Di Sini

Hi Korang,

Aku selalu citer yang aku ni keje kat site. Berpanas, berhujan, bermatahari, berbanjir dan memacam lagi ber kan. Tapi aku tak pernah expose kan cam ne rupa tempat aku cari rezeki kan.

So latety ni, rajin plak aku ke site. Yelah selain daripada tengok stage yang Adibah Noor nak nyanyi esok, aku pi lah melawat building2 yang dah siap tu  kan. Kalau korang tengok confirm tak larat nak jalan kan. Yelah betapa luas dan besarnya kawasan ni.



Nampak cam kecik je chimney tu, tapi bila dekat2 oit nampak mendongak ke langit ooo. Ini adalah sebahagian daripada apa yang ada dalam kawasan kilang ni.


Ni plak dalam one of the bangunan2 besau tuh. Aku sibuk nau mendengar explanation dari one of the supervisor ktorg ni. Ni kawasan dia so dia citerlah apa yang ada dalam bangunan tuh.


Kat sini plak, one of the tempat yang agak merbahaya sket. Yelah banyak bebarang chemical kat sini. Ada special jambatan tau depan aku tuh. Ewah2 tengok sibuk jugak dia nak interframe kan.

Itu jelah nak citer, actually banyak lagi tempat aku nak tunjukkan kat korang but  tak boleh lah kang marah plak tokeh kilang tu kan.

So itu dia serba sket tempat aku keje kan, tak lah bersih dan cantik macam opis korang tu kan.

Oklah nanti sambung citer lagi lah

P/s: kelakar plak bila aku tengok gambo aku pakai helmet tu kan, kedepan sangatlah

Mari Masak Telur Dalam Tar Jalan

Hi Korang,

Ktorg kat office ni ada je benda2 pelik yang suka sangat dibuat. Maklumlah selalu sangat tension dengan segala benda kat opis ni kan. Jadi banyaklah idea2 keji dan pelik timbul.

Hari tuh, tengah matahari tercarak kat atas kepala ni dan contractor tengah sibuk tar jalan. Ada sorang supervisor ni telah mengeksperimenkan masak telur dalam tar jalan tuh. La tar jalan pun tak tau, yang ni lah.



Masa dia masukkan tuh, ktorg tengok dari jauh coz malas nak keluar. Lebih kurang dalam 15minit cam tu suddenly dia datang bawak telur panas yang dah masak.


Inilah hasilnya. Telur setengah masak kan. Panas oi time dia kopek telur tuh. Dengan selambanya dia terus bedal pepanas tuh. Tak payah nak letak pepper or garam kan.

Actually, ada lagi benda2 pelik yang ktorg dah buat  kat site ni. Ermm nanti dulu lah citer ek.

Ok, nak chow pi tengok stage yang diorg ni dah buat untuk Adibah Noor perform esok petang kat site aku nie.


Monday, March 28, 2011

Sempat Lagi Membeli Belah Langsir di Warehouse Sale, Ampang Point.

Hi Korang,

Weekend lepas ktorg balik kampung. Mana lagi Sri Rampai, KL. Kampung sangat lah kan. Yelah mr Big kan orang KL. So itulah kampung ktorg.


Di sebabkan semalam tak de aktiviti nak buat lepas tengok pameran kucing kat Tasik Titiwangsa. So pegilah melepak ke Ampang Point. Lepas melantak mee mangkuk besau kat Taiwan House. Teruslah mencuci2 mata. Tengok2 ada plak warehouse sale bebarang rumah.


So singgah lah sekejap. Sekejap katanya, dekat 2 jam duk membelek barang2 murah tuh. Segala bendalah yang ditengok. Langsir, cadar, bantal, bantal sakit tengkuk, alas kaki dan memacam lagi lah.



Inilah yang sempat di sapu. Langsir tingkap, langsir sliding, langsir dapur, bantal lembu comel, bantal letak kaki. Mr Big cakap dah alang2 murah ni baik sambar, dahlah branded plak kan.

Shopping punya banyak barang, ingatkan mahal rupanya. Murah giler ooo. Tak sampai RM120.00 pun tau.

Ermm menggediklah korang tu kan, hah cepat pi ajak laki/mak/anak korang shopping kat Royel Ampang Point ni. Sempat lagi nie sampai 5th April 2011.

Cepat tau..

Menyanyi Menghiburkan Hati Bersama Si Dia

Hi Korang,

Hari ni lambat sket update, maklumlah banyak plak aktiviti ari2 cuti ni kan.

So masa Earth Hour 2011 semalam, aku tak buat pun apa yang aku tulis kat enrty semalam tau. Sebaliknya aku dan mrBig pi menghiburkan hati bersama family ktorg.


Actually tak plan pun nak pi melalak ni. Semuanya tak semena-mena je. Tengah duk borak2 tup2 timbul idea nak ke sana. So tempat yang ktorg tuju ialah di Red Box Sogo. Diorg siap dah jadi member kat kotak merah ni. Ktorg amik package yang siap makan tuh. Not bad jugak harganya.

So selama 3 jam tuh, sambil melalak sambil melantak. Buffetnya ok ok jelah tak macam Red Box Pavilion, siap ada scallop lagi. Kat Red Box Sogo ni menunya simple2 je.


Antara lagu yang menjadi pilihan ialah:-

1. Anuar Zain - Sedetik Lebih
2. Lagu2 pompuan yang tangkap leleh spt Ku Mohon, Gemilang, Bunga2 Cinta, Bertahta Di hati, Langit ke 7, Sekadar Di Pinggiran dan memacam lagi.
3. Lagu2 omputih spt I will survive, Home, Just the way u are
4. Lagu2 Indon spt Bukan Superstar,Terlanjur Cinta, Bukan Diriku,Hati Yg Kau Sakiti

Earth Hour Time

Aku rasa lebih 30 lagu kot yang diorg ni key in kat screen tuh. Lepas orang ni orang ni plak sampailah ktorg muak nak nyanyi kan. Selama 3 jam tu pelbagai aksi dan gaya nyanyian yang aku boleh tengok.

Sekali sekala berkaraoke bersama family memang seronok. Dapat asah bakat di samping mengeratkan lagi tali kekeluargaan kan. Betul tak?

So korang bila nak pi melalak ek, aku ikut!

Saturday, March 26, 2011

Mari Sambut Earth Hour 2011

Hi Korang,

Cam ne aku boleh lupa yang hari ni Earth Hour ek. Korang ingat tak?


Tahun lepas aku tak de apa pun kecuali tutup semua lampu kat umah then tengok tv je. Memang langsung tak inovatif kan.

Tapi tahun ni, aku mungkin nak buat:-



1. Candle Light Dinner
Alam masak apa yang patut kemudian makan kat balcony depan rumah so dapatlah mengirup angin malan kan



2. Duduk Borak2 Dalam Gelap
Of course dah lepas makan, mestilah borak2 kosong sket kan. Cerita lah pasal apa-apa pun kan.



3. Tidur
Kalau dah penat borak2, apa lagi masuk tidur lah jawabnya kan.

Anyway jom kita sesama jayakan kempen nie. Ala sekejap je 1 jam je dari 8.30pm sampai 9.30pm.


Happy Earth Hour 2011

Lagi Mahal Tiket Wayang Kat Sini

Morning Korang,

Dah weekend kan. Best giler dapat cuti nie. Walhal aku kena keje hari ni tapi penatlah dan nasib baik ada orang tukang cover.

Malam tadi sempat jugak aku berjimba dengan mr Big ke Pavillion. Buat apa lagi, tengok wayanglah. Tak kisahlah citer apa-apa pun sebab majoriti aku dah tengok wayang2 tu semua.

So ktorg pun pilih citer nie World Invasion : Battle Los Angeles. Walaupun aku dah tengok citer tuh but dia belom tengok so bawak jugak lah.

Nak tau harga tiket berape? Meh tengok gambo nie.


Apa macam, mahal giler tak? Uisk aku pun tak sangka. Apasal mahal plak tiket wayang kat Pavilion ni ek.  

Hehehehheeh jangan terperanjat korang, sebenarnya ktorg tengok kat

GOLD CLASS

Semestinya mahal lah kan. Tengok harga tiket pun dah tau kan. Berbaloi tau tengok kat Gold Class nie, pendek kata sangat selesa dari kesemua segi. Yang best tu, toilet dia boleh berpusing.. Kagum2..

Nantilah aku citer kat korang lagi..


Selamat Berhujung Minggu Korang

Friday, March 25, 2011

Jom Dapatkan Free Big Breakfast Di Mc Donald

Hi Korang,

Dalam minggu ni dah 2 kali aku dapat bedal big breakfast free kat Mc Donald ni. Seronok wei, yelah dengan belanja RM5 je aku boleh dapat 2 set of big breakfast kan.


Nak tau cam ne, korang pegi kat fanpage Mc Donald Malaysia then korang download je coupon tuh. Hah cam nie coupon nya




Btw, kalau korang download coupon dari Facebook nie, please make sure kat coupon tu nampak lambang facebook ok.

Cuma aku nak ingatkan korang free coupon ni until 31st March 2011. Better cepat tau.

So enjoy the moment

Thursday, March 24, 2011

Discover Your Miracle with Lancôme Maqui Miracle

Hi Wanita Sekalian,

Dengar ini cerita mengenai cantik.

Wanita tidak boleh di pisahkan dengan cantik. Semua wanita ingin menjadi cantik tak kiralah dari anak-anak kecil hingga ke wanita yang telah lanjut usia.Bagi aku semua wanita cantik tapi mereka ini tidak tahu bahawa mereka ini mempunyai aura kecantikan yang tersendiri. Walaupun kulit muka kurang elok, di mamah matahari, penggunaan krim muka yang kurang berkesan tetapi kita masih boleh memperbaikinya lagi.

Jom mari sini aku nak tunjukkan kepada wanita sekalian, ini dia memperkenalkan

'Lancome Maqui Miracle Compact'


Gambarajah di atas menunjukan kaedah saintifik bagaimana Lancome Maqui Miracle ini bertindak. Mesti korang tak berapa nak faham kan. Meh tengok keberkesanannya plak. Ia bukan bedak compact biasa tetapi lebih dari biasa kerana ianya mempunyai Aura yang maha hebat iaitu

Miracle Aura
- recreate your inner light radiance
- Natural, shine-free and brightening translucent finish

Miracle Touch
- Ultra-fine powders adhere to skin for a poreless-smooth finish
- Light, airy sensation all day long
- Exclusive luxurious duo sponge helps to create the ideal coverage
Miracle Protection
- The highest UV protection with SPF 35/PA+++ ever in a compact
- Mineral-rich formula suitable for sensitive skin
- 12 hours long-wearing

Apa macam, hebat kan. Baca pasal kebaikannya dah kagum ini pulak bila dapat menggunakannya. Betul tak?

So macam ini penggunaannya. Senang sahaja


Mestilah kena ada bedak compact Maqui Miracle ni. Tapi kalau ada Genifique ni lagi bagus sebab ia untuk anti ageing ala tak nak biar kulit berkedut.


Sapukan Genifique ni dulu secara rata. Usap-usapkan di semua bahagian muka sambil mengurut mengikut pusingan jam. Jadi darah dalam kulit muka tu lancarlah berjalan kan. So tambah lagi aura muka tu nanti. Kemudian baru lah di sapukan bedak Maqui Miracle ni. Kena dua kali sapu tau. Sebab.. hah baca lagi bawah ni.


Maqui Miracle ini mempunyai 2 jenis permukaan span yang berbeza. Satu kasar sedikit then satu lagi lembut. Korang boleh nampak perbezaan span ni dekat gambo kat atas tuh.


Untuk melihat keberkesanannya, aku telah pun membuat eksperimen di kulit muka aku sendiri. Korang tengok lah..


Aku menggunakan dalam masa 12 jam waktu bekerja dan itulah hasilnya. Walaupun nampak macam biasa kerana aku kurang menggunakan make-up tetapi aku dapat rasakan kehebatan Maqui Miracle ini. Kulit aku kurang rasa berminyak hingga ke petang walaupun saban waktu aku begitu aktif berjemur di matahari terik.

Bukan aku sahaja sudah mencuba malah 63 wanita lain (Lancome info) juga sudah mencuba dan mereka juga merasakan keberkesanannya.


Harga bedak compact RM130 dan casingnya RM55

 
Jadi apa lagi, kepada yang ingin menjadi cantik. Cubalah Lancome Maqui Miracle Compact ini. Ala bukan mahal pun kan. Sedangkan handbag, kasut, baju kita boleh beli mahal-mahal inikan pulak kecantikan diri. Betul tak? 
 
 

Terima kasih kepada Lancome yang sudi memberi aku rahsia kecantikan wanita hari ini.



Lancome Maqui Miracle : The Secret of Aura Bright

Wednesday, March 23, 2011

Never Say Never with Justin Bieber and Tune Talk

Hi Korang,

Aku tak tau pun Justin Bieber berlakon. Siap ada filem pasal dia lagi. Hebat jugak mamat ni. Muda-muda lagi dah berjaya kan. Kagumlah.



Kenapa aku excited nak tengok Justin Bieber: Never Say Never, presented by Tune Talk

1. Nak tengok sangat Justin Bieber berlakon. Masa dia berlakon CSI hari tuh aku tak sempat tengok dia berlakon 

2. Sambil tengok Justin Bieber berlakon, nak jugak dengar lagu2 dia yang best tuh. Boleh lah nyanyi2 sekali kan. 

Ermm memintak2 lah dapat tiket tengok citer dia nie ek. Nak pls... Sape nak belanje aku ek

Lunch di Kedai Ayam Salai Yang Superb

Hi Korang,

Ni nak citer sket pasal kedai makan yang aku pegi semalam masa lunch time. Kat B.B.N. ni banyak sangat kedai makan sampai x tau nak pergi yang mana satu. Fastfood pun melambak2 maklumlah bila Tesco & Giant ada.


So semalam, ktorg pi merayau sampai ke arah Pajam then terpandang satu kedai ni. Betul2 tepi jalan dekat dengan traffic light nak naik LEKAS highway dan simpang ke Pajam.


Kedai ni merupakan sebuah warung kecil yang menjual ayam organik, ayam kampung, itik yang di salai/dipanggang. Masa ktorg sampai tu semua baru masak kira berasap2 kat situ. Dengan tak tau nak order cam ne, ada pakcik kat situ tolong suggest menu apa yang sesuai untuk ktorg bedal.















So ini dia, ayam organik salai 1 ekor untuk 4 orang makan dengan side dishnya sekali. Semuanya masa sampai tu panas2 dah lah sejuk kan time. Ermm makan tak ingat.Totally memang sedap hingga menjilat jari. Habis seekor ayam tu ktorg bedal.

Aku yang last bedal ayam tu kan

Tup-tup tengah2 makan, datang lagi 2 kereta bebudak opis aku ni. Rupanya diorg nie dapat hidu kat mana ktorg pi makan lah. Dahlah bersusun je bebudak opis. Makin nak dekat tghari makin ramai yang datang. Uik laku betul ayam salai kedai ni ek.

Sambal/sos yang bersusun.

Tengok tuh, sampai licin.

Sampai tersandar aku bedal ayam salai ni, kuah masak lemak cili api ni pun sedap gak. Sambal pun not bad.

Dia ni orang Philipines, 1st time cuba makan ayam salai nie

Geng yang sampai kemudian pun dah siap makan.

Kalau sesapa yang ada kat area Nilai ni bolehlah datang makan kat sini. Bagi aku memang sedap but tak tau lah tekak korang kan. Total ktorg makan untuk 4 orang dalam RM31.00 je. Murah kan. Jatuh sorang RM7.80. Oklah tu untuk lunch.

So baik cuba!


Wordless Wednesday - Phua Chu Kang Wannabe

Hi Korang,

WW untuk minggu nie

Phua Chu Kang Wannabe

Best in Nilai, Bangi and some said Cyberjaya... huahauhauhauahauhauahuuu

Tuesday, March 22, 2011

Kalau Tak Ada Air

Hi Korang,

Hari ni ada free sket so dapatlah menulis lagi. Cerita pasal semalam plak. Pasal kat office lagi.

Office aku nie yang for sure korang perasan kat atas bukit kan. Dahlah atas bukit cantik plak pemandangan dia, sebijik macam kat Cameron Highland cuma tak de strawberry dan daun teh je.

Dulu masa site nie baru nak bukak, ya allah memang payah betul nak dapat air. Maklumlah saluran air belum ada lagi ktorg kena beli air tau. Selalunya lori air yang hantar ktorg air tu lari schedule kan. Selalu jugak akak cleaner aku ni tadah air hujan untuk nak buat cuci2 bagai kan. Ktorg pun ikut tumpang guna air yang dia tadah tu.

Bila musim panas, kalau tak de air. Mak datok nak membuang apa yang patut cukuplah payah. Aku kena keluar dari site dan cari memacam petrol pump. Pernah sekali tuh, sampai 5-6 kali kena keluar dari site sebab sakit perut yang amat.

Itu dulu, sekarang tak lagi sebab ktorg dah dapat paip air bermeter. So senanglah nak memerut.

Tapi semalam, lain plak citernya.

Tengah syok2 nak minum tetiba akak cleaner cakap tak de air. Aduh kejadian lama berulang kembali. Time tu plak aku nak terbuang air plak.


Nak tau apa aku buat?


Aku amik botol kosong, kemudian amik air dari mesin RO water tadah sampai penuh. Trus aku pi melepaskan hajat. hehehhehehhe.. Nasib baik diorg ni semua tak nampak. Kalau tak mampus aku. Bila orang tanya, tak de rasa nak buang ke? Aku senyum je jawab tak de padahal... paham2 sendiri lah ye.

Ermm korang jangan ikut perangai buruk aku ni tau dan hargailah air tu. Jangan nak membazir je.



P/S : Entry ni sempena Hari Air Sedunia 2011.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails