Thursday, September 30, 2010

Yeah, I Got Invitation From Samsung

Hi Korang,

Quick update.

Tengah suka nie sebab aku dapat invitation from Samsung. Invitation untuk join cooking class yang disponsor oleh Samsung. Wah bangga giler kejap nie. Walhal aku bukan pun blogger fofular cuma sekadar melukut ditepi gantang Nuffnang je. Hehehehe.. rupa2nya diorg been following blog aku quite sometimes gaklah.

So tugasan aku senang jugaklah. Nie kira ala-ala advertorial gitu lah kan. Aku kena join cooking class tersebut dan aku kena citer kat korang nanti. So piece of cake kan!

So here's the details :


Agaknya diorg invite aku sebab aku tak reti masak kot? Maklumlah asyik makan luar je kan hehehhe.. Itu sebabnya diorg suruh aku belajar masak kot. Apa-apa hal, nanti aku update kat korang.

TQ Samsung..

Baik Baca Pesanan Nie Tau!

Hi Korang,

Saje je nak tolong Nuffnang sebarkan info pasal team click2 nie. Baik korang baca sket as a reminder untuk diri sendiri.


As you might already know, there are 2 types of Nuffnang campaigns that bloggers may earn from: Metered Cost per Impression (mCPM) Campaigns, which pay according to the number of blog visitors who view the ads running on blogs; and Cost-Per-Click (CPC) campaigns, which pay bloggers based on the number of clicks generated on the ads.


We’ve noticed that certain groups have been engaging in click fraud, which is defined as clicking on CPC advertisements intentionally just to generate earnings for a blog’s owner. We understand that some of you may just be anxious about earning some side income from displaying the banner ads, but do note that this is in fact a violation of our Terms & Conditions under Section 6.

Among some of the actions which constitute click fraud are;


- clicking on other bloggers’ ads and leaving a comment behind asking/hinting to the owner to click on their ads back


- asking for blog visitors’ help to click on the ads


- registering a large number of blogs and clicking on ads on each of them


- repeatedly switching to a different IP to click on own ads

Banner ads spaces are bought by advertisers to promote their advertising campaign. Ads are are only supposed to be clicked on if the viewer is interested to find out more about the advertising campaign, not for the intention of earning extra money. Merely clicking on banner ads for the intention of earning extra money would jeopardize the effectiveness of a campaign. It may seem harmless, but click fraud benefits no one in the long run because should this situation worsen, the frequency of ad campaigns might be significantly reduced as advertisers will be selective to only advertise on blogs with no records of click fraud, reducing the number of ad space available to advertisers.

 
Our system is capable of tracking these actions mentioned above, which are documented and if necessary, be used as evidence for any legal purposes. In the past, Nuffnang has suspended and banned various individuals and groups for involved with this offence. However, as the number of bloggers who engage in click fraud has been growing in an alarming rate within our community, we are forced to be more vigilant to bring this to an end. We would take the necessary action to preserve the quality of blogs and ad space available to advertisers so other members of the community are not affected by those who engage in click fraud.
We realize that many Nuffnangers may not be aware that they might unintentionally be involved with click fraud, therefore we ask that you please help us spread the word. If you are aware of any of your friends or other Nuffnangers who have been engaging in such acts, we would appreciate it if you could kindly educate them on the harms of engaging in click fraud activities.

Hah, apa macam? Korang ok tak lepas baca nie. Jadi sesapa yang suka click2 tu hentikan lah. Bukan apa Nuffies nie bole detect benda2 nie. Fresh & Robb sendiri cakap dengan aku tau. Sebab tu aku tau dan tak akan buat benda2 nie.
 
Fikir2kanlah dan selamat beramal...
 
p/s : Korang ingat boleh kaya ke, dengan main click2 nie?

Wednesday, September 29, 2010

Premiere Screening of Alpha & Omega with ChurpChurp

Hi Korang,


Malam tadi Jac from Nuffnang ajak pi tengok wayang citer Alpha & Omega. Actually bukan dia ajak aku soranglah. Ishk perasan :).. ChurpChurp bagi tiket wayang citer nie. Ala tengok kat The Curve je.


So sampai awal gak, so pi meronda dulu satu cineleisure nie. Tak beli apa pun. Cuci mata je. Sebab semua dah ada. Wah riak gitu ayat!..

So pi amik tiket dengan Jac. Lawa plak dia nie. Bila aku pi office Nuffnang hari tu, dia cam ala2 tak kemas je. Maybe pi keje je kot so pakai sempoilah. tapi sayang x sempat amik gambo dengan dia coz dia cam busy2 plak tanda2 nama Churpers yang register lah.

Tengok pakai selipar je, coz tak sempat nak tukar kasut lah.

Nah korang layan sinopsis citer nie:

What makes for the ultimate road trip? Hitchhiking, truck stops, angry bears, prickly porcupines and a golfing goose with a duck caddy. Just ask Kate and Humphrey, two wolves who are trying to get home after being taken by park rangers and shipped halfway across the country. Humphrey is an Omega wolf, whose days are about quick wit, snappy one-liners and hanging with his motley crew of fun-loving wolves and video-gaming squirrels.
 Kate is an Alpha: duty, discipline and sleek Lara Croft eye-popping moves fuel her fire. Humphrey’s motto – make ‘em laugh. Kate’s motto – I’m the boss. And they have a thousand miles to go.
 Back home rival wolf packs are on the march and conflict is brewing. Only Kate and Humphrey can restore the peace. But first, they have to survive each other.

Bagi aku citer nie sesuai untuk bebudaklah. Tapi orang2 cam kita pun bagus tengok. Dapat pengajaran sket kan. Kalau korang nak tengok, aku suggest tengok yang 3D punya. Memang mengancamlah...

So, that it... Best!


p/s: HamzahIan, masa ko bermsg2 dengan K lily semalam, ktorg kat sinilah. Jangan jeles tau. Jumpa Chearmster dengan anak ikannya yang comel gitu. Eh! sejak bila plak ko jadi SumiJelly ek.

To Dak Mok, Hepi Burfday yang ke...... Mana boleh bagitau, rahsia katanya. Sorry tak dapat join makan kat Victoria Station semalam. Lain kali kite pu makan sekali ek

Tuesday, September 28, 2010

DiGi iPhone 4 Life

Hi Korang,

Bestnya kalau dapat iphone4 nie. Rasa yang amat bangga2lah kan. Maklumlah baru je keluar dah pandai.

Walaupun aku nie bukanlah yang hi-tech sangat pasal IT gadget nie, tapi kalaulah aku dapat confirm2 aku trus jadi pandai. Sebab apa? iphone4 nie cam friendly user gitu. Senang dan mudah untuk di terokai.



Tengoklah bukan main suka lagi aku kan bile dapat iphone4 nie.

So, settle Task 4

p/s: mintak2lah dapat ye.. TQ Nuffnang dan Digi

Monday, September 27, 2010

Semalam Yang Santai

Korang,

Semalam merupakan hari yang paling santai sekali. Sebab ktorg langsung tak de apa-apa event. No open house, no kenduri kawin, no birthday party no nothinglah.

So pagi dimulakan dengan bukak segala pintu dan tingkap supaya angin masuk dan juga bawak semua baju sidai kat luar sebab malam kelmarin asyik duk hujan je kan. Lepas on pc dan bertweet2 kejap. Buat cekodok kentang plak, sebab udang geragau dah abis. kejut mr Big suruh sarapan coz dia duk melingkau kat katil tu dah macam huruf U gamaknya.

Lepas breakfast sambung masak untuk lunch sambil kemas umah. Sapu dulu then mop lantai sambil berfikir2 nak masak apa hari nie. Akhirnya dapat jugak solution. Nasi tomato dan ayam masak merah. Resipi plak ingat2 lupa. So search resipi dalam blog k ina KL dan lady elle. Dah dapat info trus berperang dengan periuk belanga kat dapur.

Nasi tomato yang dah setengah periuk licin kena bedal dengan ktorg

Ayam masak merah yang dah tinggal sket je.

Udang goreng yang dah licin dan telur rebus tinggal 2 biji je.

Dah siap masak dan kemas umah, lepak tengok tv dulu. Layan a few slot kat Astro Warna. Sambung main komputer lagi. Main sampai bosanlah.

Petang plak, ktorg pi mencuci mata ke IOI Mall Puchong. Konon nak cari baju untuk pi party Sabtu nie. Ermm nak cari benda lain dapat benda lain plak.  Last2 lepak kat Wendy's. Apa lagi makan lah. Kemudian jalan lagi sampai shopping complex tutup. On the way balik, terpandang Mc Donalds plak. Singgahlah plak, pekena nuggets dan ice-cream je.

Then trus balik, tengok tv lagi dan baru tido.

So santai kan?

p/s: aku perasan banyak sangat aku tulis makan dalam entry nie. Patutlah spare tyres nak 1/2 inci pagi nie.

Sunday, September 26, 2010

DiGi iPhone 4 Real

Hi Korang,

Lagi cerita pasal iphone4 nie, dah 3 entry aku tulis pasal iphone4 nie kan. Suka lah iphone4 nie.


Kalau nak tau, Digi ada tawarkan package yang terbaik dari ladang untuk pembelian iphone4 nie.

Ala senang je, korang refer pics kat bawah nie:-

Apa macam? cool kan, taklah mahal sangat kan. Berpatutan. Sesuai dengan budget kan. Tapi korang rasa still mahal lagi, don't worry korang bolehlah discuss dengan Digi Customer Services. Mesti diorang nie ada solution.

 Hah, korang boleh check it out lebih lanjut lagi dengan click ke sini.

Settle, Task 3.

Saturday, September 25, 2010

DiGi iPhone 4 Play

Hi Korang,


Berikutan dengan entry semalam pasal iphone4 nie, aku akan sambung lagi citer pasal iphone4 nie lagi.

Selain boleh buat benda2 yang phone lain boleh buat, iphone4 jugak ada pelbagai function yang superb untuk digunakan.

So di antaranya, adalah:-


1. Glee Karaoke-Snag the Solo (App For Music)
All music available in the App is specially mastered and arranged. The unique pitch correction and vocal harmony software in Glee was developed by Smule for Glee and is not the same Antares Auto-Tune found in Smule's I Am T-Pain App.



2. iWriteWords (App for Mom & Dad)
iWriteWords teaches your child handwriting while playing a fun and entertaining game. Help Mr. Crab collect the numbers in sequence by dragging him with your finger - and drawing the letter at the same time. Once all the letters in the word are drawn properly, a cute drawing appears. Tilt your iPhone or iPod Touch and watch the letters slide into the rotating hole and advance to the next level.


3. Kitchen Calculator PRO ( App for Cooks)
How many of us struggle with "kitchen math?" The Kitchen Calculator PRO app makes cooking and measuring so much easier. Kitchen Calculator PRO does all the recipe conversions for you, and makes it simple to scale recipes up (or down) to change the number of servings the recipe yields.


Actually ada banyak lagi application yang canggih2 dalam iphone4 nie. Yang mana korang suka bolehlah share2kan dan bagitau aku eh. So apa macam agak2 korang lagi bertambah teruja tak nak guna iphone 4 nie. Aku nie lagilah kan, membaranya dalam hati nie lah.





So, settle task untuk Day 2!

MAGIKA! Dendangan Fantasi & Reality. Sangat Magiklah

Hi Korang,


Malam tadi, sempat jugak aku book tiket untuk tengok citer nie. Nasib baik maybank2u ada. So process book dan bayar tiket berjalan lancar.


Ktorg pi tengok ala dekat je, kat Alamanda Putrajaya. Ingatkan tak ramai orang la rupa-rupanye berlambak manusialah. Kecik besar tua muda semua adalah. Ktorg tengok show pukul 11pm. Seat pun dapat cantik. Belakang sekali.

Magika!

Sebuah muzikal filem arahan Edry KRU, buatan pertama kat Malaysia nie. Wah gah gitukan!.Nak korang baca sinopsis sket citer nie.

Filem ini mengisahkan dua beradik, seorang lelaki yang bijak dan kakaknya (lakonan Diana Danielle) telah tersesat dalam hutan belantara. Di situlah mereka termasuk dalam dunia Magica dan bertemu dengan pelbagai karektor popular dalam cerita dongeng dan mitos Melayu.Antaranya Badang ,(lakonan Mawi), Bawang Putih & Bawang Merah (Sharifah Amani & Aleya), Puteri Gunung Ledang ( lakonan Ning Baizura), nenek kebayan ( lakonan Ziana Zain) dan bermacam-macam lagi watak lakonan cameo ramai superstar Malaysia. Syabas diucapkan kepada KRU dan Edry kerana mampu mengangkat watak-watak terkenal dalam dongeng Melayu ke layar perak kerana ia sekurang-kurangnya dapat mengalih seketika tumpuan daripada Sleeping Beauty, Spider-Man, Cinderella, Zorro, Peter Pan dan macam-macam lagi watak rekaan Hollywood.


Ini di antara lagu dalam filem Magika nie. Aku suker sebab kelakar lah. Majoriti lagunya sedap. Tapi aku suka bila pokok menyanyi, ada muka lagi tau.


Aku rasa baik korang pi tengok citer nie. Memang sesuai untuk tontonan semua golongan. Bebudak kecik bagus. At least diorg boleh kenal watak2 citer dongeng kita dulu. Tapi aku tau ramai yang tak berapa minat tengok cerita melayu kan. But filem nie tak melewe tau.

Pas nie nak tengok citer nie plak.

I recomend la kat korang!

Friday, September 24, 2010

DiGi iPhone 4 Me

Hi Korang,

Aku rasa semua orang dah maklum pasal iPhone 4 yang baru launch hari nie kat Malaysia kan, betul tak? Eleh jangan buat tak tau. Kat radio, tv even kat Nuffnang blog pun ada kan. Nak tipu aku la tu kan.


DiGi iPhone 4 Me?




Aku memang nak sesangat lah Iphone nie. Nampak macam cool bila ada handphone yang canggih cam nie. Rasa bangga pun ada. Betul tak?

Bagi aku extra special featuresnya yang menarik. Cuba korang tengok nie.

Facetime

Bila korang buat video call, boleh nampak sekali muka korang kat skrin tu. So tak payah nak pusing2 belakang lagi.
Retina Display.

Biasalah sebesar mana skrin hp ni, kalau tengah baca online news mesti jumpa font kecil2 kan. Dah tak nampak. So iphone nie ada special function yang ala2 kanta pembesar. So korang bolehlah view sebesar mana korang nak.


Multitasking

Dalam satu2 masa, korang boleh guna iphone nie untuk pelbagai benda. Sambil surfing boleh dengar mp3, boleh ambik gambo sekejap. Cam tu lah.


HD Video Recording

Aku tau sekarang nie ramai bloggers tengah gila VLog, kan? So dengan adanya function nie, boleh korang record pelbagai video kan.
Hah, mesti sekarang korang dah rasa teruja untuk guna iphone 4 nie kan. Aku nie bukan apa, sebenarnya sebab aku nak sangat iphone 4 nie, ermm sebab nie lah.


Aku nak challengge dengan minah sebab dia selalu cakap iphone dia canggih. Iphone dia baguslah, boleh itu inilah. Ishk.. geramm mak nyah!


Actually bukan apa punlah, Nuffnang ada anjurkan contest untuk dapat iphone. So cepat2lah korang join tau. Untuk first day, korang kena buat nie...
DAY 1

1. Write a blog post with the title, “DiGi iPhone 4 Me”.
2. In your post, tell us why you want an iPhone 4 from DiGi.
3. Choose one of the five nifty badges below, and copy and paste the code provided to include it in your blog post.

Untuk first task nie aku dah siap, so kena tunggu untuk task yang seterusnya.

So wish me luck tau!

Thursday, September 23, 2010

Episod Akhir Epilog Syurga Cinta - Memang Di jangka!

Hi Korang,


Aku baru je abis masak lepas tengok episod akhir citer Epilog Syurga Cinta nie. Memang dah di jangkakan kata mr Big. Mesti happy ending. Eventho 1/2 jam yang pertama tu menampakkan Siti Syuhadah masih lagi dengan egonya yang tinggi.


Lepas je Irham berterus terang dengan Mia yang dia adalah ayahnya, Mia menangis tak henti2 sebab takmau percaya tentang hakikat itu. Tapi akhirnya beralah dan terus mengajak Irham mencari Cikgu Siti.


Sebelum Cikgu Siti pulang ke teratak untuk berkahwin dengan Ustaz Ryan, sempatlah jugak dia ke rumah Irham untuk berjumpa kali terakhir sebelum dia menjadi isteri. Tapi sampai disana, dia dengan tidak sengaja terpandang gambar Irham sewaktu kecil dan dia teringat bahawa Irham inilah yang dicari2 selama ini. Apakan daya, janjinya kepada Ustaz Ryan harus di kotakan. Dia terpaksa jugak berkahwin dengannya.


So di terataklah segalanya terbongkar, kisah cinta Irham dan Xeera yang lalu, pertemuan Cikgu Siti dan Irham di jeti dan segala2nya lah. Setelah atuk memberi kata2 nasihat kepada mereka berempat, so dapatlah kata sepakat.



Seperti yang mr Big cakap, mesti happy ending. So memang happy ending pun, Irham disatukan dengan Cikgu Siti dan Suhaila dengan Ustaz Ryan dan yang paling bahagia sekali Mia lah.

That's all geng!

Tisu Pun Nak Berkira Ke?

Korang,

Aku nak citer sket nie.


Malam tadi aku dengan mr Big pi makan kat area Bangi nie. Dengan tiba- tiba teragak nak makan sate. So ada satu tempat yang dekat dengan umah ktorg lah. Even ktorg duk sempadan Kajang-Bangi but still ktorg prefer hang out di Bangi dari Kajang. Maklumlah Kajang tu dah start congested sket.

So sampailah ktorg ke satu kedai nie. Amik order 10 ayam 10 daging + nasi yang tak berapa nak himpit. Service pun cepatlah jugak. Daging satenya besar. Memang sesuai masuk ke mulut mr Big cuma aku yang terkial-kial sket nak gigit sebab mulut aku kecik. Memang mantop lah. Nasi himpit tu plak diorg balut dgn daun pisang. Aku tengok dah macam lepat pisang pun ada. So bedal jugaklah.

Yang sedih tu, kuih kacang tu diorg bagi dalam masuk kecik nau. Bagi aku sangat kecik lah. Lepas tu tak penuh plak. Setengah je diorg letak. Cubalah korang bayangkan. Lepas 2 cucuk aku bantai, kuah pun kering so aku mintak tambahlah. Muka budak pelayan tu senyum lah sket. Tapi sampai 5 minit mr Big plak mintak tambah kuah. Mamat tu still ok lagi. Kali ketiga aku panggil, member dah muke herot dah. Tunjuk muka masam. Lepas mamat tu blah, mr Big cakap dahlah makan apa je yang tinggal. So aku pun telanlah semampu yang boleh macam ular sawa telan kambing. Slow dan still tapi tersekat2lah sebab kuah dah licin.


Korang pun faham kan, bila makan sate confirm2 kuah menitik2 kan bila cicah tu kan. So aku pun dengan selambanye jerit,

Aku : Dik, mintak tisu sket.
Mamat herot : Tisu abislah kak.
Aku : (Dalam hati cakap, eh sebelah nie bukan kedai runcit ke? kan boleh je ko beli)
Aku : Dah tak de lagi ye. Ermm..
Mamat herot : Bos tak de lah kak nak mintak duit beli tisu. 
Mr Big : Aik, tisu yang tak sampai 5 hengget tu, kena mintak duit dari bos ko ke? Meh sini amik 5 hengget nie pi beli.
Mamat herot : Ermm tak perlah bang. Jap saya cari tisu.

Tup tup aku tengok lenggang lenggok dia keluar dari belakang bawah tisu. Ala rupanya malas nak pi amik kat stor. Ishk aku dah kecik besar tengok muka mamat herot nie. 

Masa nak bayar tu,

Aku : Nie kira dengan tisu tadi tu ek
Cashier : Eh takperlah kak, dia tu tengah berangin tadi. Mintak maaf ye.
Aku : Kalau berangin, jangan keje. Berhenti je senang. Bos ko pun tak rugi lah hilang pekerja cam tu. Kang akak hebohkan kedai ko nie tak bagus service kang baru tau. (Padahal tengah menghebohkan kat blog nie kan)
Cashier : Jangan cam tu kak. Saya mintak maaf ye..

Nasib baiklah budak cashier tu ada budi bahasa sket. Geram betul rasanya tapi nasib baik kenyang gaklah makan sate.

Kalau korang kan, apa perasaan korang masa tu? Rasa cam nak hentak tak periuk kuah kacang tu kat muka dia. Ishkk.. Macamana melayu nak maju kalau perangai cam nie kan. 

Wednesday, September 22, 2010

"GUA TAHU ITU SIAPA" CONTEST

Hi Korang,

tag2


Aku di ajak personally kat FB dengan HamzahIan untuk join contest yang dia buat nie. Al maklumlah lah dia baru je menang contest kat blog SumiJelly hari tu.

Ala contest dia senang je. Korang pun boleh join. Cam nie caranya, baca kat bawah nie:-


"Aku rasa adik Hamzah tengah isi kuih raya dalam balang"

So aku tag :-

1)Chearmster
2) SumiJelly
3) JeJai

Syarat-syarat:

Disebelah kanan gua ada orang misteri dan beliau melakukan sesuatu. Anda perlu meneka siapa orang misteri itu dan apa yang beliau buat dalam gambar tersebut.


Buat satu entry dalam blog anda sendiri bertajuk "GUA TAHU ITU SIAPA" dan bagi jawapan anda. Jawapan hendaklah ringkas.


Entri anda perlu ada link http://www.terbangtinggitinggi.com/ dan juga gambar ini.


Terbuka kepada semua blogger warganegara Malaysia tidak kira follower atau bukan follower


Bila dah siap semuanya tinggalkan permalink entry anda dibahagian komen.


Kalau ramai yang dapat teka dengan tepat peserta paling awal dan teka dengan tepat dapat hadiah.


Tag 3 kawan blogger dan pastikan diaorang tahu anda tag.


Tarikh tutup 22 Oktober 2010. Keputusan pemenang diumumkan 23 Oktober 2010 di blog ini.. Hadiah akan diberi sebelum 26 Oktober 2010.


Kalau boleh copy coding banner ni dan letak di sidebar blog anda. Taknak letak pun takpe gua tak marah.

1 blog 1 jawapan sahaja. Contoh jawapan " gua rasa tu mak hamzah tengah makan kuih".. Dan jawapan yang tak diterima adalah seperti " gua rasa tu mak atau abang atau adik hamzah.. dan diaorang makan nasik, makan kuih , korek hidung" .. maknanya tekaan anda hendaklah 1 sahaja dan 1 perbuatan sahaja
 
Hah, Hamzah aku dah join dah nie. Ko mesti kasi aku menang tau!!!
 

My Raya Moments Contest

Hi Korang,

Di sebabkan sekarang nie ada mood nak menulis tapi tak de bahan yang meletups, aku teringatkan contest bro GTO Eyriqazz yang sedang hangat diperkatakan sekarang nie.

Ala contestnya senang je, korang kena post entry pasal My Raya Moments.

Sebelah my FIL

Sebelah My MIL

So raya kali aku dengan mr Big celebrate kat Rembau tau. My FIL punya weekend house. Actually my FIL orang rembau but now sudah bermastautin kat Kuantan. So tetiba dalam bulan puasa hari tu, dia ajak ktorg beraya kali nie di Rembau nie lah.


First time beraya kat daerah beradat. So lain sket rasanya. Walaupun masih mengekalkan adat perpatih yang sedia ada but ktorg meraikan secara sederhana dan simple. Selepas balik dari solat hari raya, ktorg bermaaf-maafan dan disusuli dengan acara bagi duit raya dan juga memotretkan gambar keluarga.

tengok mr Big bagi duit raya cam tu je, tak yah sampul2 pun

Lepas tu, ktorg pergi menziarahi sanak saudara dan keluarga dan tidak ketinggalan juga ke pusara arwah atuk dan wan untuk menyedekahkan al-fatihah.


Itulah serba sedikit mengenai raya ktorg tahun ini. Bersederhanaan tapi meriah.

So korang lepas buat entry contest nie, jangan lupa

Vote Eyriqazz for MySelangor Story Contest [ klik here ] . Blog Voting : 28th September to – 31st October 2010 ( akan diupdatekan linknya later)

Dan juga, My Raya Moments Contest ini adalah anjuran bersama MySuperkids , Viruspadu, LittleKidsPhotography, Fitrihadi dan Special Additional Sponsor by Redmummy.Com (RM150)


So ini di antara syarat2 yang kena buat :-
2) Sharekan Permalink Contest ini di Wall Facebook Anda - DONE
3) Di entry anda , jangan lupa linkkan permalink Contest ini - DONE

4) Vote Eyriqazz for MySelangor Story Contest [ klik here ] . Blog Voting : 28th September to – 31st October 2010 ( akan diupdatekan linknya later)
5) Sertakan sekali ayat ini, My Raya Moments Contest adalah anjuran bersama MySuperkids , Viruspadu, LittleKidsPhotography, Fitrihadi dan Special Additional Sponsor by Redmummy.Com (RM150)

6) Last but not least, komen di entry ini beserta Permalink Of Your Entry

7) Tarikh Tutup Contest Ini adalah Pada 31 Oktober 2010
 
By the way, korang nanti jangan lupa 'LIKE' dan 'KOMEN' tau kat facebook aku tau.

Tuesday, September 21, 2010

Cara Buat Passport Semudah A B C !

Hi Korang,

Hari tuh aku dah janji dengan korang pasal cara nak siapkan passport cepat mudah dan senang kan?


Hah korang baca nie..

Sebelum Pi Jabatan Immigresen

1. Siap isi borang.
Sekarang borang free je dulu kene ambil kat Jab Immigresen sendiri. La tak caya korang boleh download kat website Jabatan Immigresen nie

2. Siapkan dokumen tambahan
Pi amik gambo 2 keping kat kedai gambo. Kalau korang nak buat kat tepi Jab Immigresen pun boleh tapi gambo kurang cun lah kan. Jangan lupa photostate I/C. Penting tu tau


3. Mesti sampai awal.
Ini memerlukan displin sket. Korang kena bangun awal lah. Kalau boleh sampai 1 or 1 1/2jam sebelum pintu Jab Immigresen tu bukak. Yang penting korang mesti dapatkan no giliran tuh. Once dah dapat senang hati ooo

Semasa Di Jab Immigresen


1. Ambik no giliran
Pastikan borang dan supporting dokumen korang lengkap. Kalau tak jangan mimpi nak dapat no okeh. Pak guard kat situ akan pastikan yang korang nie betul2 dah cukup item2 yang mesti ada. Bila dah dapat no, pi duduk dulu then tunggu sampai no di panggil


2. Kaunter Pemprosesan
Yang nie penting nie, sebab kat sini diorg tanye according apa yang korang tulis kat borang tuh. Pas tu plak ada process mintak cap jari dan juga scan ibu jari. Masa aku buat hari tuh, ada satu mamat nie, ibu jari dia mengembang plak. Berpeluh2 dia betulkan jari dia. Sampai pegawai tu dah give-up dengan dia. Lebih kurang 15 minit camtu baru boleh scan jari dia. Pas tu, diorg suruh ko duduk balik kat kerusi tu.


3. Kaunter Bayaran
Nie best kejap je diorang panggil, then tanya nak buat untuk berapa tahun. Kemudian bayar. Sekarang nie  boleh bayar pakai credit card lagi tau. Pas tu, diorg mesti cakap lepas 1 jam datang balik untuk collection passport. Masa tunggu nie, sempat plak aku pi bedal nasi lemak kerang lagi tau.


4. Kaunter Collection.
Actually tak sampai 1 jam sebenarnya. Lebih kurang 45minit cam tu aku tunggu, minus makan nasi lemak so lebih kurang dalam 15minit je aku tunggu kat kaunter tuh. Kejap je.


So itulah lebih kurang processnya. Senangkan? Kejap je aku rasa. Yang orang selalu duk bising2 no abislah, ramai oranglah sebab diorg tuh datang lambat. Itu je kuncinya. Yang aku perhatikan majoriti ramai Chinese yang penuhkan Jab Immigresen nie. Dari sekecik2 budak sampai ke tua2 lagi pun diorg duk sibuk buat passport. Maklumlah duit banyak agaknya kot.

Aku harap entry nie boleh dijadikan panduan untuk korang2 yang first timenak buat passport international cam aku nie. Yang penting sampai awal!

p/s : Tengah plan nak pi bercuti dah nie. Sesape penah ke Hatyai? Boleh citer sket tak?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails