Wednesday, September 23, 2009

018 - Kecian..

Cuba korang bayangkan kalau korang jadi rebutan orang? mesti bangga kan..
Tapi bukan bagi ktorg berdua..

Kisahnye cam nie.. weekend nie ktorg plan nk balik kuantan la, umah my father in law (FIL) for couple of day la. Tetiba my mum in law (MIL) bagitau yg our cousin sebelah my FIL punye side wedding sabtu  nie. Since my FIL tak baik dgn keluarga Mak Ngah tu (my FIL sister) so dia confirm2 tak akan balik la.. Im not sure why diorg x baik la.. So my MIL ajak ktorg ke umah Mak Ngah tu.

Disebabkan event last minute,  Mr Big pun cakap malas nk pegi since my MIL akan pegi dgn my SIL & my BIL but my MIL nie beriya-iya mengajak jugak nak pegi.. So Mr Big nie berangin sket, dia tak suke org2 interupt plan dia so dia explain kat omak ek yg dia tak nk pegi.. my MIL still tak nk beralah jugak, nk gak memaksa Mr Big nie pegi.. sampat naik2 suara la... nasib baik bebudak berdua tu ade (SIL & BIL) kalau tak.. tak tau la nk cakap cam ner.. Aku tak nak masuk campur, aku cume dengar je.. dan tak sebelah memana pun..

Pas tu plak my MIL suggest yg ktorg balik Kuantan pas pg wedding tu, dgn alasan budak tu datang masa ktorg kawin dulu, so ktorg kenela dtg gak utk balas la kononnye.yg best tu aku memang tak penah kenal pun budak nie.. kelakar kan.. ktorg plan nk balik mlm kamis nie coz jumaat tu ktorg cuti and wedding plak ari sabtu tghari plak.. cube kire berape banyak hari dan masa terbuang? dan Kuantan tu bukan macam Kajang - KL (30min drive je kan) 2 jam lebih drive, jauh. Sebab tu ktorg amik cuti coz nk rehat2 disana, lgpun ktorg blk Kuantan tu setahun sekali bagi la chances sket. Dan lagi tak kan la.. dari Bangi ke Rembau then ke Kuantan, kan berpusing tu, klu satu jalan tu lain la citer...Dengan keadaan baru pas raye dan juga my WMS tu buat hal ari tu coz water pump bocor dan juga budget yg telah dirancangkan, cube korang fikir agak2 ktorg ade lagi budget utk kemane2 sampai dpt gaji?


Entahla.. skrg nie Mr Big dlm dilema.. Cian gak kan dia.. aku ikut je ape yg dia fikirkan bagus..tapi aku gak tak nk dia sakitkan/sedihkan/rosakkan hati orang2 yg berkenaan.. Sabo ok...

017 - Selamat Hari Raya..


Dari Kami Berdua...



Maaf Zahir & Batin..

Gambo-gambo raye akan diupload setelah proses editing siap...

Friday, September 18, 2009

016 - Hadiah Dari Cik Jiji


Cantik kan....
Hadiah dari Cik Jiji Comel kite sebab aku masuk contest dan nominate Weblog Popular 1 Malaysia.
So sape yg nk suke design cam nie, bole check kat blog dia... Ade macam2 design lagi...

015 - Nak duit raye tak??

Selamat hari raye & Maaf zahir batin dari kami berdua...

Nak duit raye tak??? Amik nie kat tak malu khakhakhakahakhakahka


014 - Anggerek Kuring

Aku berjaya juga makan di sini. Ini kerana bos aku yg nk belanje ktorg makan utk buka pose. Dia kata semua perayaan company belanje makan, kenape utk Ramadhan Iftar tak de? Eventho melayu cumer 2 org je, dia tetap nk bawak seopis kuar makan gak.
Ktorg berdua ( aku + k shikin) adalah org terawal sampai eventho venue dia salah but bukan salah ktorg pun, rupenye kedai ini waktu siang operation dia kat tpt lain bile malam plak kat tpt lain, itu yg ktorg tak perasan ade dia tampal notice tu tapi kecik sgt la..Ramai gak yg sampai lambat, disebabkan venue bertukar dan juga hujan lebat ptg smlm.

So far makanan dia memang sedap2 dan mahal, tapi ape ade hal company belanje so belasah cukup2 la.. Buat booking utk 15 org tapi yg turn up 9 org je, so ape lagie untungnyer dapat makan byk, cukup puas hati..kahkahakhakahkahakha

Antara yg sedap Sate Sotong & Udang (sedap sgt), Sapi Lada Hitam, Gulai Ikan Merah(ikan dia beso &byk isi), Udang Sambal Petai (udang dia beso2 tau) Gambo yg lelain x sempat amik coz dah lapo sgt time tu
Enviroment ok maklumla kedai makan balinese fusion kan so dgr bunyi gamelan jelah.. Ramai gak la org. Bole pilih nk makan atas meja ke nk duduk bersila, utk company function ade ruang gak la but itu diorg tutup dgn tirai je.. but still leh nampak lagi la... Alamak bab service nie ade slow sket, may be staff tak cukup kot.Sampai aku tak dpt air la, nasib baik ade air masak so ok la gak...

Thursday, September 17, 2009

013 - Weblog Popular 1Malaysia

Cik Denaihati ingin mencari Weblog Popular 1Malaysia untuk membantu menambah ilmu menguruskan blog dengan lebih baik daripada weblog yang hebat yang mungkin belum terjumpa dalam jutaan weblog di Malaysia. Hadiah yang menarik disediakan kepada teman-teman yang membantu Denaihati mencari Weblog Popular 1Malaysia

Saya dapat contest ini dari blog http://www.mombloggersplanet.com/

Saya mencalonkan blog MomBloggersPlanet sebagai Weblog Popular 1Malaysia kerana blog ini banyak memberi pengetahuan kepada ibu-ibu dan juga bakal ibu-ibu seperti saya tentang kehidupan seharian sebagai ibu, isteri dan sebagainya. Blog ini juga banyak memberi pengetahuan mengenai dunia internet yang begitu meluas dan disamping itu, saya dapat menambah ramai kenalan baru.

Terima Kasih Saya ucapkan kepada Sponsor-sponsor yang hebat iaitu ANISHA ONLINE MALL dan SAUDACARE

Diharap pihak penganjur iaitu Cik Denaihati http://denaihati.blogspot.com/ dapat menerima pencalonan saya ini

Saya juga telah meletak icon weblog ini di sidebar saya dan juga saya telah subscribe blog awak.
Dibawah ini saya sertakan syarat-syarat dah hadiah yang telah disediakan

Syarat-syarat:-
Hanya terbuka kepada Rakyat Malaysia dan Weblog Malaysia sahaja samada berbahasa Melayu atau English.

Buat satu posting di weblog ANDA dengan memilih satu blog yang paling ANDA sukai dan tuliskan apa bestnya weblog tersebut.

Dalam posting Anda wajib ada perkataan Weblog Popular 1Malaysia dan saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog contoh saya tahu contest Weblog Popular 1Malaysia dari blog Mad About Everything

Dalam posting Anda wajib ada nama-nama sponsor dan tolong update bila ada sponsor baru.

Dalam posting wajib ada backlink kepada Denaihati.

Tinggalkan komen dan link posting anda di posting contest Weblog Popular 1Malaysia di blog Yang Terbuku Di Hati.

Peserta wajib subscribe blog ini melalui email dan diaktifkan.

Setiap peserta yang mencalonkan wajib letakkan banner Weblog Popular 1Malaysia dimana-mana yang boleh kelihatan di weblog anda.

Contest ini bermula pada 1/7/2009 dan tamat jam 12.00 am pada 30/9/2009.

Minimum pencalonan untuk Weblog Popular 1Malaysia adalah 100 pencalonan.

Minimum reference atau rujukan untuk hadiah 2,3 dan 4 adalah sekurang-kurangnya 50 peserta lain.

1 blog hanya layak mencalonkan 1 Weblog Popular 1Malaysia sahaja.

Untuk hadiah ke 5 hanya weblog sahaja dikira, website forum dan website umum tidak dikira, seandainya bukan weblog maka peserta seterusnya akan dikira sebagai pemenang. Hanya 4 weblog teratas dikira sebagai pemenang.

Penganjur berhak mengubah atau update syarat-syarat mengikut kesesuaian pada bila-bila masa.

Hadiah:-
RM1,000.00 : 1 Weblog yang mendapat pencalonan terbanyak dari teman-teman blogger akan dinobatkan sebagai Weblog Popular 1Malaysia.

RM1,500.00 : Weblog yang paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.

RM1,000.00 : Weblog kedua paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.
RM500.00 : Weblog ketiga paling banyak menjadi reference atau rujukan peserta contest Weblog Popular 1Malaysia.

4 x RM250.00 : Hadiah khas – Ranking no 1- 4 di google.com.my dengan keywords “Weblog Popular 1Malaysia” pada jam 12.00 am 30/9/2009.


Keputusan:-
Pemenang akan diumumkan 2 minggu selepas tarikh tamat contest.

Wednesday, September 16, 2009

Tuesday, September 15, 2009

011 - Hamara Dil..

Balik pas makan dan memcari songkok utk Mr Big, dan di sebabkan tv yg terlampau banyak siaran tu tak de cerita aku tengok cerita nie
Korang aku tak reti tgk cerita hindustan ke?? tolong sket ar.. cerita ini one of my favourite2 masa time study dulu la...
Cerita ini tangkap syahdu la... sedey giler sgt... pompuan yg terlalu sgt memendam rasa kat mamat tu eventho mamat tu ajak kawin but pompuan tu still lagi keraskan hati dia disebabkan byk sgt halangan..
Ala citer hindustan kan.. korang pun mesti tau selok-belok citer2 diorg nie....

Ape2 pun citer nie best la.. dan lagu2nye best sgt didengar.. mekekek Mr Big gelakkan aku sebab aku tgk citer nie.. Dia cakap tak sangka aku nie jiwang gak... La tengok citer hindustan automatic trus jadi jiwang ke... ishkihskihskihisk...

010 - Buke 24 Ramadhan

Smlm, disebabkan umah ktorg tak de air coz maintenance sibuk nk bersih tangki atas tu..  ktorg buke kat luar.. dekat2 dgn umah je somewhere area Bangi Section 7 Chicken King..

Kedai dia simple je, terang dgn lampu2.. masa aku smpi tu dah ramai org dah, nasib baik ktorg dapat kerusi sofa yg empuk dah siap bantal lagi...










So ini yg kami order dan makan.. Spagetti Bolognise & Cabonara.. based ayam..
Yang sebelah tu, Fried chicken & Chicken Chop yang tinggal tulang je... Tengok glass air beso kan... Best minum... Setelah lama tersandar kat situ... ktorg pun balik

009 - Kuih Raye

Aku rasa inilah 1st time aku buat kuih raye dgn mak aku sejak aku abis sek men. Lama gak tu hampir 14 thn. Maklumla pas abis sek men, aku further masuk itm pas tu terus hidup sendiri sampaila sekarang nie dah kawin.

So last week, ktorg balik melaka coz nak buke dgn diorg. so pagi ahad tu pas balik pasar trus je ayah aku suggestkn buat kuih drpd tido membungkang je kan.. ade gak faedah nyer.

Memula sekali buat kuih cornflakes madu, ala senangnyer je tu.. tapi process dia penat ok.. bangun duduk bangun duduk.. masuk sane, tabur sini, sangai situ... so inilah hasilnye..
Dapat dlm 4 balang la.. okla tu.. satu utk umah aku, umah melaka, & umah jb.. (utk adik aku yg pemalas tu lah kan...)
So ktrg sambung lg buat biskut kedua, iaitu biskut mazola.. penat la nk menerap dlm dulang pembakar tu..
nasib baik ktorg pki 2 oven so tak terasa lambat sgt la... x sempat amik gambo coz dah terlupe.. aku amik gambo nie thru internet, utk tunjukkan korang cam ne rupe biskut mazola tu...
So cam tula bentuk/rupe biskut mazola tu.. dpt byk gak la 3 balang.. Mr Big aku.. sibuk ke hulu hilir ke dapur coz nk tgk cam ne rupenyer biskut ini, rupenye dia tak penah makan pun.. Patutla...
Bukan Mr Big aku je yg excited, tgk nie sape lagie teruja....
Diorg nie pun same, berlegar2 je kat area dapur.. coz dah time tghari kan.. semestinye sambil tunggu nasi & ikan sardin utk lunch, so diorg yg kecik2 nie amik kesempatan utk amik bau kuih2 raye nie...

Monday, September 14, 2009

008 - Dessert terbaru


last 2 weeks aku buke posa di TGIF, Sunway.. tak de ape2 special occasion pun, its my birthday..
nampak sangat aku dah tua kan... segan la plak nk celebrate..
We had several food starting from appetizer, main course and dessert...
okla not bad food become better and better...
Dessert terbaru nie sedap it come with small2 cup.. comel.. sangat. ade 6 flavour, ktorg cuba Mocha & Oreo.. sedap..







Ramai? of course la ramai..majoriti malay dtg buka pose.. Enviroment ok la.. bising bunyi pisau & garfu je..then dengar suara org gelak2 pas makan.. Yang bestnye.. TV diorg dah tak pasang bola lagi.. skrg nie pasang kartun2 disney plak.. seronok la bebudak kecik dan jugak mak bapak diorg tu tgk kartun sambil tunggu nk buke..

Saturday, September 12, 2009

PN - 007... '21' Movie

disebabkan mlm khamis ari tu tak de citer menarik, kami tgk DVD jelah.. belinye dah lama sangat tapi tak de masa nak tgk. So ktorg pilih utk tgk movie yg tajuknye 21..

Kisah 6 mahasiswa yg tersangatla pandai mengenai maths.. mereka di ajak dan di ajar cara2 berjudi dgn mengira / menghafal cards (counting cards) oleh seorang prof 'Micky' klu org kaki judi mesti la tau kan bende aper..

So Ben Campell (hero dlm film nie) merupakan yg terbijak dlm geng nie, menjadi lead utk berjudi di Vegas,
weekdays di college in Boston then on weekends diorg nie akan fly ke Vegas utk berjudi.. Setelah beberapa kali ke Vegas, mereka ini semua semakin bijak dan semakin kaya.. tapi biasala timbul hasad dengki diantara mereka ini hingga menyebabkan perpecahan geng tersebut..
So nk tau kesudahan citer.. beli jelah DVD.. tak pun leh pinjam dgn saye... 

Friday, September 11, 2009

PN 006 - Banyak Kerja

Aku byk keje ari nie... tolongla....
contractor berlumbe-lumbe sambil beratur-atur nk jumpe aku....
nak submit document la, collect drawings la.....
arghhhhh.............

PN 005 - Lepak Sesaje..

090909..

 
Kami ( Mr & Mrs Ridzman) bercuti ari nie... bukan ade sebab ape2 pun tapi je utk rileks kat umah
sambil mengemas umah, mengemas kolam ikan kami, mengemas dapur kami pendek kata mengemas jelah
ari nie.. Lgpun petang nie ktorg ade invitation buka pose di the curve, atas permintaan
ex-officemate aku... dah abis kemas aku buat chocolate cake utk bebdk nie coz ade sorang tu
mengidam nk mkn cake itu yg aku buat tu...
Around 5.30pm ktorg dah smpi the curve, org pun lom ramai lagi.. so we take this chance utk
merayap ke ikea dan hasilkan dptla aku beli bamboo tree yg kecik & murah sekali tu.. , then
beli bag utk abg ning supaya senang mak aku bwk dia pg vet nanti.. dah x lupa jugak
currypuff telur ikea yg sedap tu...

 
Kami jumpe di Aa Tuan Tee Place (Kedai Nyonya) saje je nk cube makanan nyonya.. not bad gak la
for first timer, ktorg order curry fish head, sweet ginger chicken, otak2, sambal sotong,
japanese toufoo.. seronok betul la.. dpt mkn reramai..

 
So wan suggest pas mkn nie pg main bowling ala 1 game je, kat cineleisure dia ckp tpt tu baru bukak..
ok gak la.. x crowded.. main sambil gelak2.. kenakn wida...
Dah penat main bowling, melepak kat baskin robbin.. apelagi mkn ice cream la...
diorg la kene pau.. borak punye borak dah dekat kul 10.30pm..
afterthat trus ktorg balik... letih betul but it's fun..
 

Wednesday, September 9, 2009

PN 004 - Kenape...


kenape aku tak jumpe blog aku nie?? payahla cam nie.... pening betul la...

PN 003 - Finally..

Sumber di ambil dari mukabuku aku...

Semua nie gara2 ms Faye kite yg mengajar aku web bukumuka nie...di sebabkn nk tgk sgt muka bakal ex-bos, & BF dia tak jadi tu.. aku pun turut terjebak gak la dlm kancah bukumuka nie...

Ape perasaan korang bile medium perhubungan korang dgn kengkawan korang secara tetiba di firewall kan oleh bos korang?..huhuhuu.. itula yg dah jadi aku.. disebabkn oleh segelintir dua yg buat hal.. abis satu office difirewall kan oleh IT guy ktorg as per bos instruction. aku cumer mensurfing time lunch and after 6pm, itu pun web2 yg halal.. yg haram tu tak berani aku... cuma web2 yg haram di firewall kan termasuk la.. halaman bukumuka nie... yg lelain tak de effect pun.. so aku still leh baca blog2 kengkawanku lagi... tapi tak syiok la kan...

So dlm masa sebulan nie.. amatla payah utk aku dgn myDEARku mengecheck halaman bukumuka kami nie.... So ktorg amik keputusan utk beli PC yg enchance specnye tapi murah harganyer... ermm ade ke? penat gak la..merayau2 kuar masuk kedai pc kat area2 umah ktorg nie termasuk gak kat sg wang.. penat satu ari berjalan2... mengumpul info pasal pc nie...lelama jadi pandai plak ktorg psl PC.. So dalam jangkasama nie.. org yg jadi mangsa utk ktorg mengapau laptop utk check web bukumuka ktorg is my sis in law.. Cik Siti...credit to her (thx siti.. you're our lifesaver) so whenever ktorg blk kg kl.. dia dengan paksa rela dan automaticnyer kasi pinjam laptop utk ktorg usage.. cian gak kat dia... maklumla.. laptop tu kesayangannyer... so ktorg pun secara seringkas2 dan secepat bole.. memview sekali imbas ape yg dah jadi dlm web bukumuka ktorg tu... then return to her...

Tetiba dlm last week... suatu petang myDEARku balik umah ptg... bukak2 pintu je dia tu kata...

myDEARku : jom kite pegi beli PC!...

Aku : biar betul?? sungguh ke?

myDEARku : abis tu u dah register phone line utk streamyx... jom la pegi beli.... kang i tukar fikiran kang..

Aku : ye ke? yeyeyeyyeyeyeye.. kedai mane?

myDEARku : kedai abg tu la.. yg kelmarin kite pegi tanyer tu....

Aku : Ongkosnyer cam ner plak?

myDEARku : Dont worry.. under my budget...


Dengan senyum simpulnyer + seronoknyer...Aku pun dgn terkedek2.. tukar baju then trus ktorg pegi beli mlm tu gak.... so deposit dah bayar dlm RM1+++k cam tu.. then abg tu ckp by 2-3 ari nie dia call utk collection... So phone line dah ade... that's great... esoknyer.. ktorg plan nk beli makanan ikan kat warta bangi... sambil2 cari kedai utk dinner..tetiba je ternampak booth STREAMYX plak.. aper lagi.. trus singgah... then bile check2 area umah aku tu still ade line streamyx.. trusla aku register dgn tak yah bayar satu sen pun masa tu... but semua masuk dlm monthly bills nanti.. ala tak per la.. tak mahal pun.. bole la.. Masa nk amik pc tu.. myDEARku pgi amik sorang je.. coz aku sibuk mengemas bebrg utk letak pc tu kan ner...tak smpi 1/2 hrs dia blk... trusla ktorg pasang pc tu... seronok giler beb... ade PC sendiri... tak dptla nk dibayangkn...

Pas tu plak.. nk set up streamyx connection plak.. uncle tu kata senang je set up sendiri.. ktorg pun dgn sesusah payahnyer.. cubala.. buat... 2-3kali buat dah rasa fed-up coz tak bole.. tapi uncle tu kata senang je.. ikut instruction dlm cd tu... last2 aku call dia...dah abis bertekak2 dlm phone.. akhirnye uncle tu kata.. "Lu dtg bwk itu CPU, I kasi set up free kasi u tapi inie ari saje tau. Lu dtg skrg".. myDEARku yg dah panas2 ati trus unplug semua cable.. then ktorg pegi... la tak smpi 10min je uncle tu buat.. senang betul.. tapi ayat yg best uncle tu ckp aper " Aiya patutla itu set up fail, lu punye window vista la".. Bengong betul dlm phone tadi aku dah ckp dah.. tapi dia buat dek je...

Balik umah trus pasang balik.. try online trus bole.... so senyum aku smpi ke mlm tadi nie.. bile2 leh online... rasanyer.. hidup dah kembali ceria..bukan sebab web bukumuka nie.. byk lagi sebb yg ktorg pasang streamyx nie...


So now... aper pendapat korang klu aku try2 tulis blog plak? myDEARku orait je.. Need some opinion.... Guys.. help me!!!

PN 002 - First Time

09 09 09

setelah lama aku berfikir panjang.. aku rasa patut utk aku menulis di blog nie..

blog nie dah di registerkan pada June 09.. tapi aku biarkan cam tu je.. coz aku rasa aku tak de idea utk menulis..

tapi setelah membloghopping bloggers lain as a silent reader aku rasa teruja utk menulis tentang perjalanan hidupku seharian... pasal keluarga, rakan2, psl org lain... pasti menarik kan..

well its my first time blogging... wish me luck

PN 001 - testing

testing 123
testing 123...
as per ayah aku punye training session... mesti kene sebut ayat nie...
mak aku bukan main bising lagi...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails